Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Milyen is az olaszrizling?

2005.11.09. 04:58 - Albert gazda

A magyar borászat sanyarú sorsát perfektül illusztrálja, hogy a legismertebb és a legelterjedtebb fehér szőlőfajtánkról nem tudunk semmi fontosat. Nem tudjuk, milyen. Melyek a vezető illat- vagy zamatjegyei, mondjuk. Egyáltalán, hogy mire képes. Persze többen készítettek már szép olaszrizlinget. Ám sztenderd még nincs.

Az olaszrizling abszolút kelet-európai, annyira, hogy Magyarországon kívül jószerével csak még keletebbre, továbbá Ausztriában próbálkoznak vele. Az úgynevezett sógorok főként nyári fröccsborok összehozásával abszolválják a verájetiből fakadó kötelező gyakorlatot, a volt KGST-ről, FÁK-ról, egyebekről ellenben nincs érdemi információnk. Az osztrákokról még annyit: ott van nekik a rajnai rizling, amely nem tévesztendő össze az olasszal, minthogy ezek ketten még csak nem is rokonok, sem nem boldog ősök. Amennyiben vesszük a fáradságot, és megkóstolunk egy pompásat az egyikből és egy nagyszerűt a másikból, érzékszervi alapon máris megbizonyosodhatunk e tényállítás helytálló volta felől. Ég/föld. Nem minőségben, karakterben. Egyértelmű, hogy a rajnaié milyen – az olaszé meg másmilyen; erről lentebb.

Hazánkban fehérben semmi másból sincs több, ami uszkve 5300 hektárt jelent, ennél kizárólag a kékfrankossal borított lankák, meredélyek, homokok kiterjedtebbek. Olasz gyakorlatilag minden borvidékünkön van, ám sokáig sehol sem vették igazán komolyan. Úgyszólván csak az utóbbi egy-két évben jelentek meg innen-onnan tételek, amelyek bizakodással töltik el a magamfajta bornacionalistát.

Annyiból, ami eddig van, úgy tűnik, a furmint mellett – sőt némelyek szerint előtt – éppen olasszal lehet villantani hungarikumilag, igaz, ehhez még sokat kell várni. Meg cselekedni, azoknak, akiknek ez a dolguk. Lassan megy. Hogy még egyszer előkapjam hivatkozási alapként a kékfrankost: a Kádár alatt éppúgy tömegbor-előállításra használt fajtából már csináltak referenciaborokat, olaszból meg csak majdnem. Kis híján.

olyan olajos-minerális-fantasztikus példányokkal öblögettek a negyedhektáros Jóska, Pista meg Pali bácsi ódon pincéjében, hogy ihaj

Ezért aztán nem is tudunk róla semmit. Nem tudjuk, milyen. Rohály Gábor mint szakirodalom azt mondja, rezedaillatú, finom savú, keserűmandulás utóízű bort ad, ha odafigyelnek rá. A legszebbek a Szent György-hegyen meg Csopakon, a Berekháti-dűlőkben teremnek belőle – teszi hozzá. Se onnét, se innét nem kóstoltam belőle komolyat. Bár Jásdi Istvánnak van némi Berekhátija, önállóan nem találkoztam ilyennel, s valószínű, a boltokban nem is fogok. Rezeda ide, mandula oda, szembesültem már könnyed-gyümölcsössel (Hilltop), karcsúval, de ásványos-izgalmassal (Jásdi-csopaki), kőről jövő tartalmassal (Györgykovács), fahordós-élettelivel (Lőrincz György), hömpölygő-lesimulttal (Jásdi-dűlőszelektáltak), füstös-elegánssal (Malatinszky). Meg rengeteg érdektelennel. Szóval, mindenfélével.

Megjegyzendő, az olasz tipikusan az a versenyző, amelyről sokaknak megvan a maguk legendája, akik otthonosan kóvályognak a Balaton meg a Somló környékén. Miszerint olyan olajos-minerális-fantasztikus példányokkal öblögettek a negyedhektáros Jóska, Pista meg Pali bácsi ódon pincéjében, hogy ihaj. Jómagam nem randevúztam még ilyen koros zsenikkel, de készséggel elhiszek mindent. Mint ahogyan Vesztergombi Ferencnek is elhiszem, hogy a Szekszárdon bakművelt olasznak nem akadt párja közel és távol. Más kérdés, hogy ebből a piacra és a piacról vásárló borbrátokra nézve nem következik az égvilágon semmi. Legalábbis egyelőre.

A lényeg, hogy megyünk azért előre, legalább a 90-es évek legeleje óta – és mostanában fel is fogunk gyorsulni. Végigbogarásztam számítógépes nyilvántartásomat, és összesen hat ötcsillagosra emelt tétellel találkoztam – Szeremley Huba édeseit nem számítva. Ebből kettőt örök és megbonthatatlan kedvencem, Györgykovács Imre jegyez – 2000-ből és 2002-ből –, dettó kettőt Jásdi István, egyet-egyet pedig Lőrincz György és Malatinszky Csaba. Végignézzük a listát – s helyben vagyunk: Balaton, Somló, Eger, Siklós.

az olasz szerkezetileg nehezen felülmúlható

A történet legeslegújabb kori fejezete nem velük kezdődött mégsem – szerintem –, hanem Szeremley Huba 1997-esével. Badacsony megváltója, pontosabban a megváltó főborásza – nevezzük nevén: Fölföldi Béla – abban az évben olyan taljánt hozott össze hipermarket-árfekvésben, hogy minden árértékbuzi eldobta a maradék agyát. A pince ráadásul majd minden esztendőben megismétli a mutatványt, részint a 600-700 forintos olaszrizlingekkel, részint a nem sokkal durvább árfekvésben elérhető szemelt rizlinggel, amelybe a környék termelőinek jelentős része beleházasíttathatja termését. Ha már ötezer hektár – ugyebár –, akkor pontosan ilyenekből kellene több. Más kérdés, hogy mint fentebb szóba hoztam, sokan az egészen nagy magyar száraz borok szerepének eljátszására is alkalmasnak tartják a fajtát. A most abszolút erre predesztinált furmint mellett, előtt. Jásdi István például – akinek van egyikből is, másikból is – azt állítja, az olasz szerkezetileg nehezen felülmúlható. Kétségtelen, egy VG-vakteszten Lőrincz György 2003-asa szenzációs vitalitása és kifinomult, a bort magasra építő savainak hála nyomta le nemcsak a mezőnyt, hanem a mester munkáira jellemző módon überhatározott barrique-ot is.

Az igazán nagy olaszrizlinggel ugyanakkor még nem hozott össze engemet a sors – se senki más –, de meggyőződésem, hogy ez előbb-utóbb megtörténik. Még az sem kizárt, hogy az amúgy tökéletlen 2004-es évjáratnak köszönhetően. Vagy egy-két évvel később. Ehhez nem kell mást tenni, mint megnézni mindig és alaposan az említetteken túl Bussay László, a Kreinbacher Birtok, Légli Ottó, Tóth Sándor, Figula Mihály, a Pannonhalmi Apátsági Pince, Gere Attila, Tiffán Ede, Németh Attila, Gál Lajos vagy az Orsolya Pince munkáit. Meg azokét, akik jönnek még. Mert jönni fognak, az fix. És akkor előbb-utóbb azt is megtudjuk, milyen is az olaszrizling voltaképpen. Jó lesz nekünk.

Címkék: heti bormatiné

69 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr112993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W. Ágoston 2005.11.09. 06:07:36

Kóstolták már Szőke Mátyás olaszát? Na, az a bor énekel! Údv: Ágoston

mustvagysoha 2005.11.09. 07:28:47

Még egy Szőke-kedvelő? Egyetértek és nem csak az olaszrizlingjében!!!

Bende 2005.11.09. 07:40:07

Én már hallottam, kicsit milánói akcentusa van. De ahogy az Ave Máriát énekli az operában az tényleg fantasztikus.

2005.11.09. 08:31:26

nyári ödön, szent györgy-hegy, azt is érdemes.

clément 2005.11.09. 08:45:59

Mátrai Olaszrizling "Úrráteszi" dűlő 2004 Losonci pince. Naggyon jóóó!

Sándorné 2005.11.09. 09:23:46

Előbb-utóbb biztos beüt egy nagy olasz. Bár lehet, hogy érdemesebb lenne a hosszú várakozás helyett átoltani az összeset valami olyan fajtára, ami nagyobb biztonsággal beérik és szebb bort ad...

2005.11.09. 09:28:27

furmint, olasz, kékfrankos , kadarka. Ezekkel kellene csúcsminőségben foglalkozni. Ennyi.

bob 2005.11.09. 09:38:22

Az Olaszt éppen hogy megbízhatósága miatt termesztik ekkora területen. Szép bort meg akkor ad ha szépen gondozzák a szőlőt és magas színvonalú mellé a borászati munka is. És azért van némi lehetőségünk a magyar - világfajta házasításokban is, nemcsak az ős- vagy kvázimagyar fajtákban. Olasz-Chardonnay, Olasz-Szürkebarát, Kékfrankos-Merlot hogy csak néhányat említsek. Tudnak azok szépek lenni.

Laca 2005.11.09. 10:37:46

Nekem mostanság Figula jön be legjobban palack kinyit és máris nyár, lábam alatt a balatonnal... de egyetértek: olaszrizling és furmint lehet(ne) a kulcs az internacionális sikerhez

Sándorné 2005.11.09. 11:23:27

bob! Van szőlőd?

mustvagysoha 2005.11.09. 11:25:41

Menjetek Kiss Istvánhoz Hegymagasra (Szt-György hegy) ő is egy professzora az olasznak és sokat tud arról is, hogy hogyan kellene...

muskotály küvé 2005.11.09. 11:29:40

Az 1 db öreg olasz tőkém alapján nagyon szépen érik a szép őszökön, sokáig a tőkén lehet hagyni, nem rohad, nem terem túl sokat, szóval tényleg ideális fajta itt lehet a környékünkön. (Nem is értem, miért terjedtek el a korán élő fajták, szerintem a hűvös őszi éjszakák sokat dobnak a szőlőn.) A KGST viszonylattak kapcsolatban, Szlovéniában és -ákiában is nagyon elterjedt, Laski Rizling ill. Vlaski Rizling (vagy vmi hasonló) néven.

Lucas_Corso 2005.11.09. 12:02:43

Sándornéval ellentétben inkább Bob pártját kell fognom: ha a Sándorné által javasolt stratégiát követték volna Olaszországban, akkor ma nem lennének szuprtoszkánok; de a spanyolok sem ott tartanának, ahol tartanak...

shirazos 2005.11.09. 12:04:52

A borfalun kóstoltam egy nagyon ütős kései olszaszt somlóról, az valami gyönyör volt. A fiatal termelő nevét viszont elfelejtettem. :(

Viktor 2005.11.09. 12:06:08

Vlašský rizling - pontosítva. Szia muskotály küvé! Hát igen rátapintottatok a kedvenc szolofajtámra. A múltkor a kékfrankos most meg az olaszrizling. Ezt már szeretem. Nekem van belole kb. 100 tokém és megkell hogy valljam, a legjobb borok kozt tartom számon. Magyaros ételek teljesen megfelelo kiegészítoje, ugyanis a jó zsíros ételekhez kituno "emésztési adalék" a savai révén. Ajánlom bárkinek ezt a fajtát! Bár az is igaz, hogy nagyon sokan nagyon rosszul készítik el és elferdítik a valóságot az olaszrizlingrol.

Atti 2005.11.09. 12:38:03

Geréét kostóltam és remek volt. A tavalyi is. Emellet van egy nagyon olcsó és - szerintem - nagyon korrekt olaszrizling, amelyet mindenkinek szívesen ajánlok a figyelmébe: a tétel Gellavilla névre hallgat és a Bortársaságtól beszerezhető cirka 800 pénzért.

Pista bá' 2005.11.09. 12:42:39

A Szentgyörgyhegyen van Szásziék pincéje (Szigliget felől, Hegymagas táblánál jobbra fel, a présháznál csöngetni tessék). Ott van olaszrizling! A bormustra eredménye a hálón van, aki keresi, megtalálja.

NyGy 2005.11.09. 13:07:04

A Nyári Ödön megvolt Hegymagason. Van neki folyó bora meg palackozott is, természetesen ez utóbbi a tuti. Egyébként ember-élmény is.

rambo 2005.11.09. 13:14:35

Hűűű Albert Gazda! Ez a cikk vérkorrektre sikerült! Én is nagyon várom már az első komoly olaszrizlinget, addig remekül elvagyok a "proletár kategóriás" olaszrizlingekkel.

Cirandlia 2005.11.09. 13:23:55

Lucas: a Szuper toszkánokban pont hogy a világfajták dominálnak - azért nem hívhatják őket Chiantinak, Brunellonak, Vino Nobile-nek stb.... Az viazont igaz, hogy náluk domináns a lokális fajták aránya. Az olasz viszont nem annyira hungarikum, sőt a származása sem azonos a furmint, hárs ezerjó fajtakörrel. Savait nem mondanám dominánsnak, sajnos hajlamos túlérésben lelágyulni; az itt dícsért St. andreában is savat kellett pótolnia Lőrincz Gy-nek - elmondása szerint. De attól még repítheti magasra... :)

muskotály küvé 2005.11.09. 13:44:21

Cirandlia, igyál csopakit vagy etyekit, azok nem lágyulnak le... Lőrincz úrra térve, mivel pótolta a savat?

Ordasdög 2005.11.09. 13:53:06

Jó a cikk. Én szeretem az Olaszrizlinget. De tipikusan olyan fajta, amit tapasztalni kell. Végre nem csak a huszonötödik Chardonnay-ről és Sauvignon Blanc-ról esik szó. És a Bakatorról mikor ír valamit Gazda Urunk?

Viktor 2005.11.09. 13:59:52

Vagy igyatok muzslait...

Sándorné 2005.11.09. 14:02:16

Lucas! (Azonkívül, amit Cirfandlia írt...) Csakhogy a szupertoszkánok és a spanyol borok mindig jók voltak, az olaszrizling meg sose. :-( Hajrá vergődés! muskotály küvé! A savat szerintem mély hittel és erős akarattal pótolta.

Mucika 2005.11.09. 14:03:01

Tamás Pince, Csopak.

Cirandlia 2005.11.09. 14:24:35

Természetesen (borkő)savval a törvény szerint megengedett. A Csopaki is lelágyul; Jásdi kultikus dűlőszelektáltjai szerintem mind savhiányosak (2003 tudom extra meleg év) Tamás pince detto. Ráadásul a fáról szól, de azért szép tételek. Én őszintén megmondva nem érzek akkora lehetőséget a fajtában; de hátha.

Gabin 2005.11.09. 14:30:19

A Tamás pince nagyon felkapott lett, és bár nem rossz a rizlingje, de csupa fa, semmi fajtajelleg. Szerintem Légli, Jásdi és Figula a legjobb, igaz, Györgykovácsot még nem kóstoltam.

Lucas_Corso 2005.11.09. 14:34:33

Cirfandlia: Bob is arról írt, hogy a nacionális-internacionális cuvée-knek is lenne jövője. A szupertoszkánokban pedig nem okvetlen _dominálnak_ a világfajták: a Tignanello pl. tudtommal 80%-ban sangiovese. Sándorné: Te ezek szerint tudod, hogy a trebbianók és tempranillók világ életükben kiváló borokat adtak, ellentétben az olaszrizlinggel? Én úgy tudom, a nebbiolo sem volt mindig ilyen népszerű valamiért...

Lucas_Corso 2005.11.09. 14:46:55

Jásdi kultikus dűlőszelektáltjai is elég fásak, főleg dűlőszelektált létükre. A beszerezhetetlen, csillagászati árú Berekháti pedig eddig mindig szinte sherrys illatokkkal vágott orrba... Nem hiszem, hogy ez egy pozitív értelemben vett egyediség felé mutatna, bár ezt sokan vitatják velem szemben is. Abban egyetértünk, hogy sem az olaszrizling, sem a hárslevelű nem akkora lehetőség, mint a furmint. (Egyetértünk?) Én csak az ellen emeltem szót, hogy a biztosabb beérés vagy hasonló tényezők miatt oltsuk át az összeset... Egy ilyen szempontú szelekciót nem sok "különleges, helyi" fajtánk úszna meg. Persze, elfogadom, hogy egy-egy fajtának ez lesz a sorsa. De szvsz még nem tartunk ott, hogy lazán kiszórjuk a ritka szőlőket a borászatból. Előbb én átoltanám az össszes pinot noirt ilyen alapon, de a cab. sauv.-ot se nagyon kímélném... ;-)

Fire 2005.11.09. 15:45:39

Sziasztok! Az olaszrizling kicsit tényleg olyan, mint Pom-Pom: Hol ilyen vagyok, hol olyan..... Nekem a zánka környéki rizlingek jönnek be, de tipikusan fröccsbornak annyira még egyik rizling sem hozott lázba, mint egy furmint, ez utóbbit viszont fröccsként nem innám.

bob 2005.11.09. 16:03:43

Sándorné: éppen van is meg nincs is (kicsupáltam a vagyest és tavasszal indul az újratelepítés)

Bor K.O. 2005.11.09. 17:32:06

Nem bántani az olaszt, a magyar nyár emblematikus kísérőjét, vibráló augusztusok diófa alatti fröccsözéseit, kockás abroszokon. És tényleg elválaszthatatlan a megfoghatatlan Balaton-tudattól is, bazaltorgonák nőnek a nyelvemen, vulkáni hamut köp a szám. A jó olaszrizling nem akar barokk freskóvá terülni a szájban, hanem egyértelmű, barátkozós, vidám. Ezért nem hiszem hogy borászatok zászlóshajónak, csúcsversenybornak való. Nyilván lehet próbálkozni, de nem gondolom hogy értelme lenne, a rendes odafigyelésen, gondoskodáson túl. Sokkal inkább becsületes, korrekt árú mindennapi csoda, ha kell egy kis instant napsütés a ködös novemberi estéken. Akár a Jásdi Csopaki rizling (sajnos a 2004-es nem lett olyan jó mint a 2003-as), a jól ismert Szeremley féle Szemelt rizling, de a Bio-Viotis féle Szt György hegyi-olaszrizling is jól szokott sikerülni, vastag mineralitással, szintén korrekt áron, sokfelé kapható, kis éjjel nappaliktól szupermarketekig (bár első blikkre parasztvakításnak tűnhet a viaszolt kapszulájával lezárt decens pecsétjével) a A GellaVilla pedig úgy tudom az egyik bortársaságos arc saját bora és mint első ilyen, szerintem egész jó lett, bár azért még lehet csiszolni.

zoli 2005.11.09. 18:44:32

Az összes kétkedőnek: a nagyjából a XX. sz. fordulóján született Hamvas Béla, illetve Márai Sándor is a legnagyszerűbb fajtának tartotta megannyi kortársával egyetemben. A nyakló nélküli világfajták térhódításának áldozata az olaszrizling(tudtátok pl. hogy a Kopáron mindig is a fehér volt a meghatározó). Miután nem cseng jól a neve, ergo nem lehet drágán eladni, ne is várja senki, hogy olaszból készítik majd borászaink a csúcsborokat. Pedig egy chardonnay, cabernet, pinot noir kapcsán soha nem fognak minket komolyan venni Chablis, Médoc, illetve Cote d'Or vagy akár néhány "újvilági" ellenében. Bor K.O. jókat ír, csak azt nem veszi figyelembe, milyen sokarcú is egy Olasz: lehet könnyű, reduktív, vastagabb ászkolt(kitűnően érik!) és késői szüretelésben egészen testes, sőt kivételes édesbor is... Az olasz nem adja olyan könnyen magát, mint egy chardonnay vagy cabernet, ami termőtájtól függetlenül mindig hozza a szokásos ízjegyeket, annál több figyelmet, időt és elmélyülést igényel... A Balaton északi partjánál megannyi gyönyörű tétellel találkozni: pl. Rásky pince-Felsőörs, Ódon pince-Köveskál, Németh pince-Badacsony, Szt. Antal pince-Szigliget már megcsillant vmit a varázsból...

szolesz 2005.11.09. 18:55:20

A lelágyulásra hajlamossága miatt hűvös helyre, vulkanikus talajra való. 2004-ben rájárt a rúd a fajtára, mert kitolódott tavasszal az egész érés. Alacsony terhelés mellett is alacsony mustfokkal kellett 2004-ben szüretelni, kivéve talán a melegebb helyeket. Itt-ott egészen sokáig kinthagyták. A fenolos érés idén jobb volt, de a nyár most sem volt túl napos. Sokan idén is kinthagyják késeinek. Ez a savak, illetve rotthadás miatt veszélyes. Az olasz elég rotthadékony. De attól mert is olyan könnyű termeszteni, azért izgalmas fajta. Mi is faggatjuk, szeretjük.

szolesz 2005.11.09. 19:01:49

Sándornénak. Ne írd le elhamarkodottan. Kóstolj a szövegben említettek közül. Nekem sok ízlet, megfogott (nem azért mert "magyar"), izgalmas fajta, rengeteg arca van,nem is lehet sokszor beazonosítani.

muskotály küvé 2005.11.09. 19:03:22

Sándorné, mi az a fajta, amelyik nagyobb biztonsággal beérik és szebb bort ad? Nekem hirtelen csak a chardonnay jut eszembe, de az ugye mintha elég elterjedt lenne a nagyvilágban, és a téma egyébként a hungarikumok körül van. Egyébként a Liszt pincészetnek is volt 1-2 éve egy nagyon szép olasza, asszem Chateau Kajmád néven nyomták. De a BOR K.O. által felsoroltak szerintem jó példák, és szvsz valóban vannak olyan jók, mint a maga nemében egy tempranillo. Dűlőszelektált Jásdihoz nem volt szerencsém, de a normál nekem bejött. A furmint-hárslevelő viszony nekem nem egyértelmű, nehezen tudok egy tokaji furmintot mondjuk egy Györgykovács vagy Fekete Béla bácsi féle hárslevelűvel összehasonlítani, de inkább az utóbbiak felé hajlok.

csiszolt tannin 2005.11.09. 20:02:10

Olaszrizling, hárslevelű, furmint. Nekem sikerült már mindhárom fajtából olyan bort kóstolni, ami az én értékrendemben simán becsúszott a 85 pont feletti tartományba, Az pedig szerintem nem rossz. Szerintem igenis van fantázia -méghozzá jókora- e magyar fajtákban (tudva, hogy az olaszrizling nem a mi fajtánk, de szeretjük és Ő is szeret minket). Szívem szerint ezeket a fajtákat "erőltetném" borászaink helyében és nem a "világfajták" újra-, illetve átértelmezésén, vagy "magyarosításán" gondolkodnék. Mert minek? A világfajták divatjának ideje lejárt. Szerintetek napjainkban kíváncsi egy külföldi borfogyasztó arra, hogy mit lehet kihozni a chardonnay-ból, vagy a sauvignon blanc-ból Magyarországon? Szerintem nem. Egyre többen gondolkodnak úgy a világban, hogy a chardonnay legyen burgundi, a sauvignon blanc legyen bordói vagy Loire-völgyi, a rizling legyen német, a zöldveltelini legyen osztrák, ... Itt jön a mi lehetőségünk saját fajtáinkkal. Azt kéne "csupán" belevésnünk a világ borfogyasztóinak tudatába, hogy Magyarországon csodálatos furmint és hárslevelű borok (nomeg persze olaszrizlingek)készülnek, s, hogy ha e fajtákból szeretnének kóstolni, akkor azt hol (naná, hogy nálunk) kell keresni... Borászaink felelőssége, hogy ez így legyen. Személy szerint a hazai fajták és világfajták házasításával készített borokkal sem értek egyet, ugyanis ezek leginkább "biznisz" központú marketing borok. Ennyi.

csiszolt tannin 2005.11.09. 20:09:42

Szőlész: faggasssátok csak az olaszrizlinget, nem lesz ott semmi gond! ;o)

Olasz 2005.11.09. 21:32:55

Akár Húzós, akár csiszolt, a tannin az tannin marad.

ördög 2005.11.09. 21:40:56

Egy-két, talán több héttel ezelőtt, volt itt egy vélemény, miszerint kb. a "Bor az Istenek ajándéka" című topikra, csak a "szado-mazo" hívei, vagy csak az "egységben az erő" hitvallás követői merészkedjenek, különben kiiktatják, de könyörtelenül. Akkor azt gondoltam, hogy az illető talán túl sokat kóstolt és nem tudta mit is írt valójában. Azóta figyelem az ottani történéseket és azt kell mondjam, volt valóság abban a véleményben... Most éppen egy "germanungar" nick alatt működő fószert nyírnak ott testületileg, csak azt nem értem, hogy miért!? Csórikám, mit vétett? Bízom benne, hogy olvassa soraimat és többé nem ír oda. Nem mintha közöm lenne hozzá, DE, most már én is azt mondom, hogy az egy beképzelt, valójában sajnálatra méltó galeri. Tisztelet a néhány kivételnek. (Mielőtt Lucas Corso reagálna: Ő is a kivételek kötött van nálam :o) ) Hogy ezt miért nem ott írtam be? Azért, mert oda akkor sem írnék, ha fizetnének érte! :oI

csiszolt tannin 2005.11.09. 21:47:36

Kedves Olasz! Ezzel mit akarsz mondani? Bízom benne, hogy nem azt, hogy én vagyok húzós tannin!? Vagy valami hülyeséget írtam?

Kice 2005.11.09. 21:55:15

Bozóky pince, Mór, pár (4-5?) éve kostóltam egy azóta is emlegetett olaszt, ha jól tudom nagy kis tétel volt.

Olasz 2005.11.09. 21:59:42

Bocs, ez tényleg erős volt.

Szóljon hozzá: 2005.11.09. 22:29:18

"Ne szólj, ne pazarold a szavakat..." :o

Bor K.O. 2005.11.09. 22:57:13

Olaj a szájba... :-)

Kice 2005.11.09. 23:17:05

nagyON kis tétel

kifli 2005.11.10. 08:25:00

ördög! Te csak irigykedsz, hogy egy ottani főfasz még "újságíró" is lehet itten.

jenoapu 2005.11.10. 11:12:00

Khm! Koca élvezőként számomra (is) a "legmagyarabb" borként jön számításba. Való igaz áruházpultról még nagyon jót nem vettem le, de ahogy íródott Balaton-felvidéken bezúztam már néhány meseszép verziót. A pálmát mégis egy Somlói Olaszrizling viszi el. Egy kis borszaküzletben bukkantam rá, és szégyelem, de nem tudom, hogy Balla, vagy Halla volt, de levett a lábamról. Ezt nagyban segítette a mellé fogyasztott különböző szalonnákba göngyölt libamáj is, és a házi verziójú salátamix. A borral azóta sem találkoztam. De ha már verem a billentyűt, megkérdezném a tudorokat, a Traminit miért hagyják ki a repertoárból? Különböző bormustrákon találkozom vele, de kifejezetten hánynom kell az édesre (közizlés?) hangolt pancsoktól. Pedig az Olaszrizling mellett a kedvenc fajtám. (A Balaton környékéről.)

azigazikifli 2005.11.10. 11:29:13

valaki más irígykedik itt:)

Szakadás 2005.11.10. 16:04:24

Nekem eddig legjobban a Pannonhalmi Apátsági Pince rizlingje jött be. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni

Gárdonyi M. 2005.11.10. 16:15:18

Ha nagy olaszra vágysz, akkor a csopaki Tamás pince selection-jét kóstold meg! Szeptemberben a Maligánban vakteszten a 2002-es lett a második helyezett, de már talán kapható a 2003-as is, és az szerintem még jobb!

digó 2005.11.10. 16:17:49

szakadás: nem rajnai volt véletlenül az a rizling?

Mikrobi 2005.11.10. 16:37:15

Szeremley-féle szemelt rizlingem van. Ezek szerint az egy jóféle bor? Mert akkor megfelelő alkalommal és megfelelő dicsekvés mellett nyitom ki:-)

rambo 2005.11.10. 17:30:17

A Szeremley szerintem tisztes átlag, amit bátren felvállalhatsz, de dicsekedni nem lehet vele. Szerintem Figula rizlingje (a Corában kapható) jellegtelen, minden évjárat ugyanaz, élelmiszervegyészeti termék. Tamás pincétől eddig egyszer ittam, sajnos roppant rossz palackkal (valószínűleg dugós volt) erős mosogatórongy illat egy órás szellőztetés után szolid békalencse szaggá enyhült. Jásdi előállt az ipari borral - csak vizet kellett volna önteni hozzá ha fröccsként akartam volna meginni - olyan szénsavas volt. Egy éjszakára nyitva hagytam a hűtőben, akkor élvezhető volt. Egy egészen tisztességes Somlói olaszrizling is kapható a "proletár" kategóriában: amelyiknek az üvegébe egy sólyom van öntve. Minerális ízeiben gazdag bor. Fontosank tertom megemlíteni a Gere féle olaszrizlinget, amelyik talán a legtöbbet konzervála napsütésből, ez is tényleg vállalható bor. A cikkben felsoroltak közül szerintem Bussay olyan fanatikus, hogy tényleg jó rizlinget tudna produkálni, nála viszont termőhelyi problémák vannak - szerintem.

digó 2005.11.10. 17:55:19

Most látom, van olaszuk is, bocs.

Imi 2005.11.10. 19:30:11

Linczmayer Tamás - Csopak. Elfogult vagyok - előrebocsátom -, de aki kíváncsi arra hogy mi lehet egy berekháti olaszrizlingből, annak muszáj vele találkozni. Mivel nem lett belőle sztárborász nem nagyon ismerik a fogyasztók, de aki Csopak környékén jó olaszrizlinget keres, annak érdemes ellátogatni hozzá (http://www.linczmayertamas.fw.hu/). Sajnos az évjáratok nem mindig egyformán jók, de én hihetetlen jó borokat ittam ott. A Szeremley féle szemelt rizlingek nem hasonlíthatók hozzá - szerintem .

sebi 2005.11.10. 19:41:02

Minden igaz , amit e csodás borról írtál.Végre eljutunk oda, amiről Hamvas Béla is beszélt.De ez már nem csak az olaszrizlingről,hanem rólunk és a jó olaszrizling termőtájairól,azaz a jó öreg Pannóniáról is szól./Napfény, diófák, szőlőhegyek, hordós bor,pincék stb./Konkrétum:kb. öt éve Kőröshegyen vettem egy pincében 10 liter "rizlinget", s akkor azt mondtam feleségemnek, hogy ilyet még nem nagyon ittam/egészen különleges volt/. Mint utóbb kiderült, egészen véletlenül egy hároméves, esküvőre félretett olaszrizlinghez jutottam-tévedésből.Most napi 4-6 dl visontai olaszrizlinget fogyasztok, ásványi anyag szükségletemet pótolandó, de kizárólag a hordós változatból/ a ként nem igazán szeretem/.Az import fehérborokról:Chile, Dél-Afrika,Ausztrália stb.-ugyan már,miről beszélünk. De:.Toscana,Korcula/possip/ és az egész meditterránum, az igen. Azonkívűl remélem,hogy tényleg jó lesz nekünk!Talán már a jövő évi szüretet sem kell megvárni hozzá!

2005.11.11. 09:31:50

digó: a rajnaijuk még jobb :)

Sándorné 2005.11.11. 10:09:51

Csak nehogy a világ legjobb olaszrizlingje gyengébb legyen a világ harmadik legjobb chardonnay-jánál! Hajrá Magyarország! Hajrá teroár! Hajrá Hamvas Béla!

fajták 2005.11.11. 10:52:14

Sándorné: egy szint felett a sorrend már ízlés kérdése, és szubjektív, főleg fajták között. Egyébként bárcsak ezen kéne aggódni! Ez olyan,mintha azt mondanád, hogy nehogy a legjobb Tempranillo gyengébb legyen a világ legjobb pinot-jánál. Vagyis nem egészen.

kékfrankos 2005.11.11. 14:19:31

Sándorné, én az olaszt sosem hasonlítanám össze a chardonnay- val, nem érdemes, meg minek. De egyébként jól mondod, Hajrá M.o., Hajrá terroir, és persze olvasson mindenki Hamvast.

W. Ágoston 2005.11.11. 15:14:59

Mustvagysoha! Bizony kedvelem Szőke Mátyást, úgyannyira, hogy 12-én ott leszünk további kóstolgatásokon! Majd szeretettel gondolok Kigyelmetekre!

demizson 2005.11.11. 16:25:36

Üdv. minden borkedvelőnek ! Balla István egri borász 2003-as barique-ban érlelt olaszt készített. Nem vagyok nagy elemző, ezért röviden annyit mondok,- összevetve más olaszokkal- különleges ! Hozzáértők még 3-5 évet adnak "neki" a fejlődésre ! Ha figyelembe vesszük, hogy a régi tanítás szerint az olasz-barique párosítást nem tartják szerencsésnek,mivel a bor elveszíti fajtajellegét, én mindekinek javasolni tudom a próbát !!! 1050 Ft/palack !

Cselentánó 2005.11.11. 18:30:03

Kis ország oszt mennyi qrva jó olasz. Má megérte a cikk Gazda. Hú vazzeg, majdnem gizdát írtam.

newpest 2005.11.11. 23:40:58

Szerintem azért "szólják" le sokan a rizlinget ,ert ez régen és sok helyen még mindig a kocsmákban az igazi fröccs alapanyag. Pedig tényleg nagyon szép borok vannak már Ja egyébként szintén Szőke Mátyás az egyik kedvenc borászom, Lesz valami nála holnap?

W. Ágoston 2005.11.15. 19:06:16

Most már csak volt! Pazar estét töltöttünk a Mesternél - Szőke Mátyásnál, aki buzgalmában megkísértett bennünket egy 1999 óta hordóban érlelt Chardonay-val...

newpest 2005.11.16. 00:18:20

W. Ágoston! khm. azt mi is ittunk, méghozzá márciusban. féltett kincse a borásznak, most telepítettek Savignon Blanc-t kiváncsi vagyok milyen lesz

LECSÓ 2006.05.05. 21:31:45

Egerszóláti olaszrizling a borok koronája melyet Dr Lőrincz György Hord a fején.

nadraiati 2010.03.01. 12:30:10

A villánykövesdi Tiffán Imre pincészetének olaszrizlingje is nagyon fantasztikus. Kóstóljátok!!
süti beállítások módosítása