Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Don Giovanni Kompországban

2005.12.02. 05:49 - alföldi merlot

A syrah az univerzális csábító – milliószám rontja meg, majd teszi szeszrabszolgájává a gyökértelen globális fogyasztót. Talán éppen ezért gyűlölik annyira a lélekmentésre szakosodott borjezsuiták és a neofita sznobok (védtelen garatunkat főként az újvilági shiraztól óvnák). A gyűlöletbeszéd sajátos megnyilvánulásaként olykor egyenesen az új merlotként emlegetik. Lelkük rajta. Sokan vagyunk, akik ennyitől nem rezelünk be.

Syrah-t a magyarnak!

A syrah sötét, mint az éjszaka, sűrű, mint a tinta, tanninos, mint állat. És a fekete bors, a szeder vagy a damaszkuszi szilva felismeréséhez és élvezetéhez igazán nem kell Master of Wine diploma. Amilyen mákunk van, a syrah a jelek szerint imádja a Kárpát-terroirt. Annak idején id. Franz Weninger, a magyar borászat és borkultúra újkori klasszikusa tudományosan mintát vett a soproni sztárdűlőkből, és amikor a laboreredményeket valamint az elmúlt száz év időjárási adatait betáplálták a komputerbe, az azt köpte ki, hogy syrah. És ezt sokan országos igazságnak fogadták el. Most már talán nincs is említésre méltó vörösboros vidékünk, ahol ne ütötte volna fel fejét a syrah-láz. Sorra fordulnak termőre az úttörő ültetvények, és Tiffán Ede bácsi kivételével mindenki örül a szűztermésnek. Sopronban a Weningerek és a Pfneiszlök, Egerben a néhai Gál Tibor és a Gróf Buttler birtok, Szekszárdon Heimann, Villányban a Vylyan, Gere A., Polgár és nem utolsósorban Boxi, Badacsonyban pedig a kisgazdák új Dózsa Györgye, Szeremley Huba. Én személy szerint imádom a pannon syrah-t, és a jelenlegi mezőny sárgatrikósa, a Bock Syrah 2003 szerintem világszínvonalat képvisel.

A syrah/shiraz dichotómia

Aki már hallott a syrah-ról, az garantáltan hallott a shirazról is. Az ausztrálok (a chardonnay mellett) ezzel fogták meg az isten lábát, és azóta is satuként szorítják. Valószínűleg sokszor annyi shiraz fogy, mint syrah, és a syrah szerencséjének kovácsa a shiraz, mégis (vagy éppen ezért?) egyre hangosabb az a vélemény, hogy az ausztrálok az eredeti grunge metalt szintipopra hangszerelték át. Az originál syrah (minő meglepetés!) csak az egyedülálló francia terroirban tudja dinamikus és zúzós énjét érvényre juttatni, és nem is hasonlít az odalent honos aboriginál változatra. Az igazság – milyen szép is volna! – valahol a kettő között van; konkrétan mi vagyunk az arany középút (esetleg még a toszkánok és a kalifornyákok). Tapasztalataim szerint a pannon syrah erősen hajaz a toszkánra, ahol szintén vetettek bele reményt. Ők kisebb részben palackozzák tisztán, nagyobb részben a szupertoszkánokat fűszerezik és színezik vele. Tullio Scrivani barátom, a Brunello prof. hasonlata szerint a brunello pl. annyira delicato, hogy 10% syrah simán elnyomja. A syrah valóban egy vadállat, ami akár a két-háromszoros túlerővel is megküzd bármely küvében. Bár a tömény pannon syrah-ról nem szívesen mondanék le, azért valószínűleg nálunk is mint a szupermagyarok adalékanyaga fogja megtalálni az igazi helyét.

Egy kis történeti áttekintés + fajtajelleg

A syrah alapvetően napimádó (a legendák szerint perzsa származású), bőven terem és szívós, a vaddisznónál kisebb kártevők leperegnek róla. Bora valóban deep purple, illata szédítő, erdei gyümölcsös és fűszeres, olykor állatos vagy gyógyszeres beütéssel. Melegebb éghajlaton szedres és csokis lesz (csoda, ha olyan népszerű az ausztrál shiraz?), hűvősebb régiókban (Rhône-vidék, vagy éppen Victoria Ausztráliában) inkább fűszeres, málnával és mentával (az sem rossz recept). Mi, ugye kompország vagyunk, de borgeográfiailag nem nyugat és kelet, hanem észak és dél között (technológiailag pedig ó-, és újvilág), így a mi syrah-nkba a syrah és a shiraz jegyek keverednek. A grendmászterek szerint a syrah megdicsőülése az Észak-Rhône-vidéki Hermitage és Côte Rôtie. Ezek a borok tanninos, sötét és szigorú gigászok, amelyeknek illatában a már említett jegyeken túl füst, vadhús és kreozot (bükkfakátrányból nyert karbolsav) jelenik meg. Ez nem mindenkinek jön be. Ausztráliában, különösen a Barossa-völgyben hiperszenzuális, Carte d'Or-szerű borokat készítenek. A Penfolds BIN 28-asa pl. saját jegyzeteim szerint: "Menta és vaníliás gyümölcsgejzír, karibi fekete cseresznye szegfűszeggel, továbbá lakk, szájban puncs." Az Ebenezer Shiraz pedig: "Illata csokoládé, dohány, avar és kávé. Szájban cseresznye, málna és kávé. Lenyűgözően sokrétű, szuperbársonyos tanninnal." Rosszindulatú feltételezések szerint ez már túl szép ahhoz, hogy szőlőből készüljön. A pannon syrah-k legnagyobbika, a 2003-as Bock a Maligán pohárnok-mászterei szerint a következő aromákat tudja felmutatni: szilvalekvár, eukaliptusz, menta, dohány, bőr, kávé és csokoládé, és mindehhez hatalmas test és bársonyos struktúra jár, férfias tanninokkal (ahogy a nagykönyvben meg van írva).

A kővendég

De ha már Don Giovanni, hol a kővendég? Nos, az érési potenciált sokan kétségbe vonják. (Pablo Härri, a Col d'Orcia főborásza, a nyár elején érdeklődött, hogy nálunk milyen a syrah. Azt válaszoltam, hogy pompás. Mire megjegyezte, hogy náluk is pompásan indul, de már fél év után hanyatlani kezd. Azóta sajnos vastagon megtapasztaltuk, hogy ez nem csak Toszkánára igaz. Valami bűzlik a honi syrah körül.) Mivel nálunk a syrah-nak még ott a tojáshéj a fenekén, megalapozott következtetéseket aligha vonhatunk le. De egyelőre a "minél többet, minél hamarabb" fogyasztási taktika látszik nyerőnek.

Haut-Original Syrah nagyágyúk: Gérard Chave, Chapoutier, E. Guigal, Jaboulet, Rostaing, Alain Graillot (2001-es Crozes-Hermitage-a best buy az angol Decanterben (GBP 12.50))

Shiraz nagyágyúk: Peter Lehmann, Wynns Coonawarra, Torbreck, Jim Barry és persze a Penfolds (a Bécsben elérhető márkák közül egyértelműen a Peter Lehmann a nyerő, konkrétan a Shiraz Art Collection 2002, 17 euro, de az Intersparban egy magyar minimálbérért beszerezhető az ausztrál ikon (ők így hívják) Grange is.)

Néhány amerikai nagyágyú (courtesy of Vinography): DeLille 'Doyenne' Syrah, Shafer 'Relentless' Syrah, Alban 'Lorraine', ill. 'Reva' Syrah, Ojai 'Roll Ranch' Syrah (és ne feledkezzünk meg Manfred Krankl, a rögtelen borász Sine Qua Non 'Midnight Oil'-járól sem, ami több teszt szerint is a világ legjobbja!).

Néhány feltörekvő Syrah-régió: Dél-Afrika (elképesztő volumen egyre javuló minőségben), Chile (a Montes Folly volt az úttörő, és máig ő a király (árban is), de már a nyakában liheg a Casa Lapostolle és a Concha y Toro), Argentína és (Jancis Robinson szerint) Svájc! (Én szeretném azt hinni, hogy nekünk is itt a helyünk.)

Címkék: heti bormatiné

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3912963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mustvagysoha 2005.12.02. 07:55:16

Osztom a szerző nézeteit! A szőlő ősi fajta, kísérletezést és éghajlati szélsőségeket tűrő, így a hagyományos és modern módszereket használó borászok is játszhatnak vele, szép eredményekkel. Az említett nagyokon kívül kevésbé népszerű borászok is ültetik, biobornak is (bár ezt a kifejezést nem szeretem és az irodalomban használt fogalma valójában nem is azt takarja) kítűnő fajta. Gratulálok a cikkhez, több ilyet várunk!

l 2005.12.02. 11:33:17

Amikor először kóstoltam (szerintem Bock volt), akkor teljesen elájultam annyira finom volt. Fél perc múlva rájöttem, hogy ez az igazi amerika filozófia: legyen jó most, gyorsan. Azaz igyák ők.

am 2005.12.02. 13:57:42

l-nek. most mi is a bajod? az, hogy finom volt? te nagyon hülye vagy, kisfiam.

Syrah 2005.12.02. 17:01:32

Öreg neked fogalmad sincs a Syrahról, mi a büdös francnak írogatsz olyanról amihez nem értesz!

Művelődő 2005.12.02. 18:05:24

Gyerekek.Én vmelyik nap kiakadtam HT agyondicsérgetésétől (még,ha el is ismertem,hogy klassz cikket írt /Szepsy/),most mégis azzal kezdem,hogy ez tényleg jól sikerült cikk és hasznos is!Én még a fent említett fajták egyikét sem kóstoltam,gyengét sem,kiemelkedőt sem,de nagyon kíváncsi lettem!Azt én sem értem,hogy 1 pontosan mit is akar mondani...ízlett,de rövid volt,vagy mi volt azzal a -valószínűleg Bock- tétellel?

IHCS 2005.12.02. 19:29:07

Végre egy normális cikk és nem csite ámokfutása.

snassz 2005.12.02. 23:13:24

Kedves Művelődő! neked tényleg művelödnöd kell, mert a fenti igénytelen irományban, csak 1 fajta szőlőről van szó!

Ordasdög 2005.12.02. 23:30:03

Tényleg ígéretes fajta itthon is, bár nekem az Ausztrál változatok jönnek be legjobban. Tényleg, már a Medináról is írhatna valamit valaki itt. Mert igaz, hogy többnyire csak az erőteljes színe miatt használják más fajták festéséhez, de én már kóstoltam önálló borként több ízben is és szerintem nagyobb odafigyelést érdemelne. Tekintve, hogy különösen ellenálló fajta, a legellenálóbb a vörösbort adó fajták közül, ezért bio termesztése is könnyebben kivitelezhető.

Shiraz 2005.12.03. 02:01:29

Syrah: az nem baj, ha nem ért hozzá. Nem is akart úgy tenni, mintha értene. A nagyobb baj, hogy a borászok sem értenek hozzá. Lásd: Tiffán. (Bock és Weninger ellenpélda.)

KF 2005.12.03. 08:23:22

Weningert mindenki, szinte kivétel nélkül kiröhögte ebben az országban, hogy Sopronban mit akar egy mediterrán fajtával!

2005.12.03. 10:16:54

Gratula a cikkhez! Ilyen körültekintően tálalni egy témát: the real jorunalism. Megyek is gyorsan Shyrahz-t :) venni-inni.

shiraz 2005.12.03. 15:41:45

Kedves Shiraz, ne használd kérlek a nickemet. Kösz

ozmózis 2005.12.03. 16:41:54

Mr. Weninger géppel "rendezi" a mediterrániumot!

Művelődő 2005.12.03. 20:45:08

snassz.Teljes mértékben igazad van -hülyeséget írtam,de- dolgozom az ügyön... És köszi az újabb "motivációt".A cikk igénytelen?Nem művelnél tovább?Bővebben!

muskotály küvé 2005.12.05. 11:04:07

Nekem az nem tűnik problematikusnak, hogy valamire nem kell évekig várni, hogy jó legyen. Sosem ittam syrah-t, de most kóstolok egyet. A kárpát-medencei megfelelőségben lehet valami, tud. szerint sok hagyományos fajtánk kisázsiai eredetű (pl. kadarka, ezerjó, kövidinka). Ezek jól bírják a száraz meleg nyarat, és sóderben is megnőnek.

zsardel 2006.06.17. 18:41:36

Huuú de sok itt az önjelölt szakértő! Igazi krém! A Syrah-nak semmi köze Perzsiához. 1998 óta tudjuk, hogy a Mondeuse Blanche és a Dureza természetes kerszteződéséből létrjött fajta. A Weninger Syrah peig szép és elegáns a Bock 2003-a pedig a jóminőségű hordóról szól. Nem ártana a sok nagyokosnok aki itt irogat egy kis alapképzettség, no és egy kevés gyakorlati tapasztalt(legalább 10 évjárat), no persze nem a párhónapos szomölié kurzusokra gondolok 300 rugóé...

Shyr Kahn 2007.03.27. 00:30:22

zsardel. Az igazság az, hogy te is nagyon okosnak tartod magad, de a syrah, vagy shyraz szőlő eredete a mai napig sem tisztázott. Egyesek perzsa eredetűnek tartják, egyesek franciának. Mivel mostanság igen felkapott minőségi borszőlőről van szó, ezért a franciák maguknak akarják tulajdonítani, de szerintem pont az erősködésük miatt merül fel a gyanú, hogy Perzsa eredetű. A Perzsák és a görögök korábban kezdték a borászatot a franciáknál, annál is inkább, mivel akkor még a francia, mint önálló nép még régen meg sem született (gallok voltak arra akkortájt, illetve kicsivel később). Persze az én véleményem sem készpénz. Visszatérve a Syrah-ból készült borokra. Én speciel a Weninger Syrah-t és a francia J.P. Chenet Cabernet-Syrah-t kóstoltam (utóbbi a Cabernet Sauvignon és Syrah-ból készült cuvée), de az utóbbi nyűgözött le igazán, amelynek ízében erős vaníliás jegyek csillantak meg. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Annál is inkább, mert elég olcsón lehet hozzájutni.

molnarzoli 2008.04.28. 15:59:54

Pár napja összekóstoltuk 12 különböző termelő syrah-ját. Franciák, ausztrálok, spanyol, argentín, chilei, magyar, kalifornyai. Érdekes lett. Ha van rá igény, szívesen megosztom veletek nekünk mi nyerte el leginkább, illetve legkevésbé a tetszésünket. 15en értékeltük.
süti beállítások módosítása