Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Maszatos szépség

2006.03.06. 06:01 - csite

Ismerjük is, meg nem is. Fejből soroljuk a jellegzetes illat- és ízjegyeit, de valójában ez a fajta is az útkeresés elején jár. Echte ős-magyar. Mivel nemzetközileg szinte ismeretlen, lehetne olyasféle bor-országimázs-adu, mint a sógorok kezében a zöldveltelíni (a Kárpát-medencében is csak a horvátoknál és a szlovénoknál akad belőle Lipovina néven). Nálunk Hegyalja egyik fő fajtája, és Somlón is nagy becsben tartják. És akkor még nem beszéltünk a velünk élő történelemről, a nagy idők tanújáról, a Debrői Hárslevelűről.

Maga a hárslevelű szőlő nagy fürtű, olyan csemegésen hosszú. Vékony héjú, későn érő, rothadásra érzékeny, de megfelelő időjárás esetén könnyen botrytisesedik. Savai mindig puhábbak, mint pl. a furminté, emiatt könnyebben megkedveltethető a belőle készült bor. Fajtajellegessége illatban a virágporos, lépesmézes. (Szakirományokban gyakran hársmézre hivatkoznak, néhol hársvirágra. Hársmézet még méhész rokonom sem tudott keríteni tisztát, de ami nagy részben az volt, nem emlékeztetett rá. A hársfavirágzat inkább illik rá, habár az édeskés, de van benne egy vad fanyarság.) A kései szüretelésűek, akár korán is felvehetik a tipikus csemegekukoricás áradó jegyet. Ízében a finom sav légiessé teszi a bort, virágosság, körtebefőttesség a jellemző, halvány fahéjasságra emlékeztető egzotikummal. A szintén sokszor megemlített fanyarságot még soha nem fedeztem fel benne, vagy ha igen, akkor én azt maszatosságnak (nem affélének, ami mostanság a seprőn hosszan tartott borokban érződik) könyveltem el magamban, amit kis rásegítéssel nevezhetünk zamatosságnak is. Mindenesetre nagyon jó ivású bort ad édesen, és szárazon is, de nagy potenciállal jelenlegi tapasztalataink szerint nem bír (talán fog majd egy újraértelmezésben!?).

Persze sokakban azonnal felsejlik a „debrői hárslevelű”, mint ifjúkori emlék. Talán népnevelési célzattal kísérletezték ki a félédes verziót, és gyártották az orosz medve itatására, na és hazai fogyasztásra. Egyetlen gond, hogy a mai napig megmaradt ez az etalon, úgy gondolják, a recept tökéletes. Ugyanolyan ászkolt, oxidáltak a mai verziók is, nincs évjárathatás, és a nagyüzemi gazdálkodás mellett is bőséges maradékcukor tud palackba bújni. Pazar fekvésekben lehetnek ezek a szőlők!
Kontrasztként, nem nagy távolságra a Debrőktől (Fel és Al) a gyöngyöstarjáni Németh Attila igazán karakteres, egyedi, kései szüretelésű borral rukkolt elő elsőként 1999-es évjáratban (ami még kicsit cseres volt), de a 2003-as már nagyon csiszolt, és életteli.

Megemlítendő még Villányból Polgárék „Aranyhárs” fedőnevű bora, ahol az arany előtag talán a bor árára utal. Bennem nem hagyott mély nyomokat.

Somlón azonban egyes évjáratok olyan száraz hárslevelűt adnak, ami a fajtáról kialakult kép átértékelésére kényszerít. Először Fekete Béla bá' 1999-es hársát kóstolva döbbentem nagyot, aztán a 2002-estől estem újra ámulatba. Györgykovács kiszámíthatatlanul, de egy stabil szintet mindig megütve csillogtatja meg a hegy ízét. A helyi titán Kreinbacher birtok 2003-as „Szt. Ilona” dűlős bora viszont nagy magasságokba emelte nálam a fajtát (még ha erős is a hordó hatása a boron). Semmi laza szerkezet, semmi báj. Helyette karakán, vastag savak, bérescseppet alázó ásványosság, kellő virágossággal, véget nem érő lecsengéssel.

Nem lenne teljes az írás, ha Szepsy István 2003-as borát nem venném ide, aminek gerince a Szt. Tamás dűlőből származik. Nagyon szépen jeleníti meg a terület sajátosságait, mindezt itt is széles savval alátámasztva, nagyon komoly extrakt anyaggal, ami a hosszú lecsengést bájossá teszi.

Talán ezek a száraz borok is megmutatják, van még mit tanulni a fajtáról, és egyáltalán nem biztos, hogy csak házasítva, aszúba vagy kései szüretelésűként érdemes vele foglalkozni. Fogyasztóbarát savaival megágyazhatna a nemzetközi porondon a karcosabb magyar fehéreknek.

Címkék: heti bormatiné

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3812878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lojzi 2006.03.06. 07:07:07

Az Aranyhárs nekem is nagy csalódás volt, azt hittem bennem vana hiba :)

zoli 2006.03.06. 10:10:21

"„Aranyhárs” fedőnevű bora, ahol az arany előtag talán a bor árára utal" Nem arra. A nálunk legelterjedtebb hársfák a nagy- és kislevelű, illetve az ezüsthárs(Tilia Tomentosa). Innen nem nehéz kitalálni, miért találták ki ezt a fantázianevet. A zöldveltelinis(rövid i-vel) példa nem jó, hiszen alig néhány borvidékünkön terjedt el, míg a veltelini az osztrákoknál megközelíti a 35-40%-os részarányt, az olaszrizling viszont sehol se annyira elterjedt, mint nálunk, azzal lehetne kezdeni vmit(mégha nem is őshonos), csak vissza kelene állítani a renoméját...

2006.03.06. 10:14:01

Nem a Padihegy a Szepsy Hárs?

No more csite! 2006.03.06. 11:54:33

A lexikont egyszerűen linkeld be, aztán nyálazz, köpködj, rágalmazz, ahogy szoktál. Nem áll jól neked az okoskodás.

Sárfehér 2006.03.06. 12:08:49

Egy dolgon szoktam szoktam hárslevelű, Tokaj és Somló kapcsán eltöprengeni. Tokajban a száraz furmintok verik a száraz hárslevelűket, Somlón ez éppen fordítva van. Persze, lehet, hogy ez csak az én szubjektív megítélésem. Vagy lehet, hogy Tokaj annyira az édes borra koncentrál, hogy ezér kicsit hanyagolják a száraz hárslevelűt?

tretep 2006.03.06. 12:56:37

Szép cikk, csite, teccetős témaválasztás! Némi lexikális olvasmány meg nem árt a népnek, hamáregyszer széles társadalmi rétegeket kíván borsznobériára invitálni ezen blog. Sárfehér: " Tokajban a száraz furmintok... " Teljes mértékben igazat adok, jómagam is tapasztaltam. Sőt, a somlai hársok gyakran szebben muzsikálnak, mint tokaji fajtársaik.

P. Zoli 2006.03.06. 13:02:36

Lojzi! Tudom, hogy Ti, svábok sohasem fogtok engem befogadni, de pont Tőled mégsem vártam volna ezt a csitéskedést! :-(

Az óvilági 2006.03.06. 13:13:53

A hársmézet kedves Csite megillatolhatod a Lez Nez Du Vin kollekcióban csak okulásképpen. A borászatban különösen ha oly, messze földön híres megbizható borászt említesz, mint Györgykovács Imre, a megbízhatatlanság nem más, mint az évjárat (talán a szakirodalom erről is ír). Ez ellen természetesen már az újvilági borok készítői találtak receptet. Amennyiben kontraszot szerettél volna húzni a somlói birtokok borai közt, mint újságírói bravúr, szerintem kár volt, hiszen egyik sem a másik kárára szép!! A Györgykovács, Fekete, Kreinbacher borok egymás mellett léteznek, mint három testvér.

Művelődő 2006.03.06. 13:15:38

zoli!Sajnos,annyi cikkben,boros "szaklapban" és egyéb helyeken el kell mellette mennem,most nem tudok -csak a pontosság kedvéért:a fajnév mindig kicsi.Pl. Tilia plathyphyllos,Tilia cordata,Tilia tomentosa.

lojzi (nem W!) 2006.03.06. 13:27:36

P.Zoli! Bocs, elfelejtettem, hogy ez a név a borszakmában foglalt! Szóval W. Lojzival csak druszák vagyunk, sem sváb, sem villányi nem vagyok, Csopakon nőttem föl amúgy. Az Aranyhárs nem volt rossz, csak az a fránya ár/érték arányt nem éreztem elégnek!

lacibor 2006.03.06. 13:43:10

off:Az óvilági! ...Csite megszagolhatod...on. Sokan pont e mézes-mázos jelleg miatt nem kedvelik a hárslevelűket.

Hársfa 2006.03.06. 18:05:37

Látom kurafi radírozol!

no more csite 3 2006.03.06. 18:31:00

sokan vagyunk ám, nem könnyű minket kiradírozni, vive le szólásszabadság, le a cenzúrával!

ostoros 2006.03.06. 19:23:10

A hársméz-illat butaság! Egyéként isnkább hársfa, mint tőmény hársvirág illatot szeretnék. Az a nevezetes aranyhárs szerintem elbújik sok somlói mögött. A somlói termelőket azért én is nagyobb számban említettem volna. De hamár Somló akkor szerintem első a Tornai 2001,2002. Igazán ütősek azonban -Tokajban, Mátrában, Somlón - a késői szüretüek, kivétel 2003. Ahol lassú erjedéssel, érleléssel tudtak két-három évet várni és elkerülték az új hordókat komoly élvezeti értékű borokat produkáltak

köves 2006.03.06. 19:27:08

A Tornai pincészet hárslevelűi valóban csúcs szintűek, de azért ostoros nem kell mindjárt rossz szándékot sejtetned.

KF 2006.03.06. 21:06:26

Ki terjesztette el ezt az "illatoló"-s sznob dumát????????????????? SZAGLÁS WAZZE!!!!

tanulókóstoló 2006.03.06. 21:44:27

Csite: maradhatnál a kóstolási jegyzeteid közreadásánál, mert azok általában elég jók szoktak lenni -ha eltekintünk attól a néhány csúnya melléfogástól-, de ezek a szőlőfajtákat bemutató írások, elég karcsúak. Vegyük példaként ezt az írást. Na ebből semmit sem lehet megtudni a hárslevelűről. Mellesleg, ki mondta, hogy a hárslevelű borában bármiféle hársos aromát lehet érezni? Nem a növény levelének formája befolyásolta a névadót?

bormester 2006.03.06. 22:42:10

Tanulókóstolónak 5*.

Az óvilági 2006.03.07. 06:27:34

Amennyiben a bornak szaga van, úgy szagold ha illata akkor illatold... A bor sem lőrének hívjuk kedves KF barátom, hanem hivhatnák nemes nedűnek is és ettől még nem vagyunk sznobok csak próbáljuk használni a nyelvünket. Kedves KF ettől te még szagohatod tovább a boraidat, én maradok az illatolásnál. És mg egy személyes kérdés hozzád. Szerinted ki visszi előre az igényes borfogyasztást a "szaglók" vagy az illatolók? Nota bene, a hárslevelűben előfordulhat a hársméz, hásvirág illat, a trópusi gyümölcsök bármelyike és igy tovább. A tokaji aszúk egyik alapfajtájáról beszélünk, ahol ha teszik, ha nem előfordul a méz illata, meglehetősen gyakran. Egy szölőfajta bizonyos jellemző jegyekkel bír ez biztos, de nem általánosíthatunk, miszerint a hárslevelű csak hársvirág méz illat. Továbbá ha illata valóban hársra emlékeztet az még nem zárja ki azt, hogy nevét a leveleiről kapta.

Prés 2006.03.07. 08:09:55

Nyaktekerészeti Melfekvenc Illatolás! Az embernek szagló szerve van és szagló hámja stb, hagyjuk ezt az illatolás, mertnem az fogja megmenteni kis nyelvünket a végveszélytől, ha finomkodó műszavakat használunk. Szerintem Egy kérdés: Ivott-e valaki már 04-es Verpeléti Hárslevelűt a Varsányi Pincészettől? Csak azért, mert szeretnék meggyőződni róla, hogy nem hülyültem meg és egy egészen iható hárslevelű, úgy hogy olyan olcsó, hogy az árát le sem merem írni.

KF 2006.03.07. 08:22:22

Illatolás: ilyen magyar szó nem létezik!!!! Egyébként nem hívom lőrének a jó bort, és köszönöm, maradok a szaglásnál! Megtisztelsz, hogy a nézetkülönbségünk ellenére barátodnak tartasz. Ha megsértettelek az üvöltözéssel, elnézésedet kérem!

newpest 2006.03.07. 08:27:32

Verpeléti Hárslevelű (nem tudom melyik évjárat)ha jól emlékszem 2004-ben Pannon Csúcsbor lett kishazánkban....

illatoló 2006.03.07. 09:42:18

Illatoljatok bele a seggembe!

2006.03.07. 10:14:19

Csak húzd szét édes.....

Kazinczy 2006.03.07. 11:08:13

A látószervünkkel is szoktunk pl. "nézni", "bámulni" stb. Akinek nem tetszik az "illatolás" ne használja! De SZVSZ ne nevezzük sznobnak azt, aki a bor csodás "illatára" utalva ragaszkodik ehhez a kis distinkcióhoz. Szavak egyébként minden élő nyelvben folyamatosan születnek és merülnek feledésbe. Peace

Az óvilági 2006.03.07. 11:29:42

Köszönöm hozzászólásod kedves Kazinczy, éppen tollat illet billenytűzetet ragadtam mikor beérkezett az üzeneted. A nyelv egy dinamikus jelenség és annak sokszínűsége úgy alakul ki, hogy az adott kor emberei formálják korábban már létező szavakból vagy eddig még ismeretlen szavak felhasználásával (lásd barrique bor). Az igésítés is jellemző a magyar nyelvben az illatol szó ezért elképzelhető, és így az illatolás is. Természetesen nem vettem sértésnek hozzászolásod és továbbra is borbarátomnak tartalak. Ez egy nézet különbség, mint ahogy van akinek a turóscsusza, és van akinek a pörkölt esik jobban. A sznobizmust is bevállaom ha kell, bár nem érzem sznobnak magam. Talán még nyelvújító sem vagyok, hiszen csak hallottam a szót és tetszett, ezért használom. Baráti Üdvözlettel Az óvilági

V.P. 2006.03.07. 14:27:39

Illatolás, undorító. Ilyen szó nincs és nem is férfi aki ilyet kiejt a száján. Fúj! Ne díszítsük a nyelvet ilyen mézbe mártott rózsaszirmocskákkal ha lehet. Illatolni talán Sir Elton szokott!

V.P. gyerek kérjé bocsánatot 2006.03.07. 14:47:56

Vagy én kérek helyetted! No de bocsánatot kérek, a nyelv csak a férfiaké? A bor csak a férfiaké? Elképesztő! Mindenki buzi, aki egy kicsit is kifinomultabb érzékekkel bír? És ha az, akkor mi van?

Sárfehér 2006.03.07. 14:53:21

{Nyelvészkedést kezd meg.} Már megint meg fognak kövezni a nyelvészkedésért. Szóval, ha nézek valamit, azt nézem, attól függetlenül, hogy az kellemes, vagy kellemetlen látvány. Ha hallgatok valamit, azt hallgatom, függetlenül attól, hogy az zaj, vagy a szférák zenéje. Ha szagolok valamit, azt szagolom, függetlenül attól, hogy az a valami illatos, vagy büdös. Ugyanakkor szabad finomkodni. És szabad idegesnek lenni a fölösleges finomkodástól. Engem jobban idegesít az ár-érték arány kifejezés. Ez ugyanis azt sugallja, hogy van egy mérték, ami az összes borra alkalmazható. Ugyanakkor koccintósból 1 pont az 75Ft, Szeremleyből 250, Szepsyből 1500. Akkor most a koccintós a legjobb ár/érték arányú bor? Vagy Szermeley ár/érték arányban jobb, mint Szepsy? Egyszerűen arról van szó, hogy az egyes borok csak szűk kategórián belül hasonlíthatók össze, a különböző kategóriába tartozókat nem is ugyanolyan alkalmakkor isszuk, nincs is értelme az öszevetésnek. Értem persze, hogy mit akarnak mondani, akik használják, de inkább mondjuk így: az árához képest gyenge, vagy ahhoz képest, amilyen jó, meglepően olcsó. Vagy: a kategóriájának megfelelő az ára. {Nyelvészkedés vége.}

Viva la liberal!! 2006.03.07. 15:02:36

Sárfehérnek 2006.03.07. 15:16:14

Ez sajnos nem azt jelenti amit te leírtál. 75 forintért kevesebbet kapsz, mint a 250 forintosért. Tehát az ár nem arányos a bor értékéhez viszonyítva. Az ár érték arány mutatója alacsonyabb tehát nem érdemes megvenni annyira a koccintóst, mint a Szeremleyit. Az ár érték arány egyébként a különböző árkategriájú borok összehasonlítására szolgál. Aránypárokat állítunk fel és ez megmutatja, hogy mikor kapunk többet a pénzünkért. Ez logika. A nyelvészkedésbe már bele se kezdj, az a logika után következik.

lacibor 2006.03.07. 15:52:45

Ezzel csak egy gond lehet. Az ár rá van írva valahova. A minőséget meg én teszem mellé, vagy Sárfehér, vagy egy konzekvensen maligános fogyasztó. Aztán az index meg olyan amilyen. Mindenki a sajátját fogadja el legszívesebben. Meg vannak akik közzéteszik a többiek okulására.

Sárfehér 2006.03.07. 15:58:07

Pontosan ebben nem értünk egyet. Te azt mondod, hogy a különböző kategóriájú borok összehasonlíthatók, én pedig azt, hogy nem. Semmilyen mérőszám alapján sem. Ugyanis hétköznapi vacsorához nem fogunk Gere Kopárt inni, és ünneplésre sem fogunk egy alsó középkategóriás bort választani, csak az ár/érték arány miatt. Az alkalomhoz illő kategóriájú borból viszont választhatunk egy olcsóbbat, vagy drágábbat. De ezt nem nevezném ár/érték aránynak. Koccintóst meg semmiképp nem veszek, ha egy forintért is adják. Ezt most befejezem, és a témához kapcsolódóan megjegyzem, hogy este egy 1999-es Fekete Béla hárslevelűt fogok kóstolni, és már alig várom.

halottkém 2006.03.07. 17:43:12

Szerintem ahelyett, hogy felbontadád, ásd el valahol és dobj rá egy szál virágot...

Sárfehérnek 2006.03.07. 17:49:57

Nem oly rég Ausztriában jártam egy "koccintósba" 1 euroért ittam veltelinit nagyon szép volt és hibátlan! Ez itthon egyenlőre sajnos elképzelhetetlen. Az ár érték aránya kiváló volt. Vajon összehasonlítható-e barmilyen palackozott borral? Szerintem igen, még akkor is ha egy üzletben egy hasonló, és ez a kulcsszó hasonló veltelini mondjuk 10 euro.

hetva 2006.03.07. 19:03:12

1 Euro volt a palack, vagy decije?

Sárfehér 2006.03.07. 19:50:15

Sárfehérneknek: félreértetted. A koccintóssal a hiperben kapható műanyag palackos becsületsüllyesztő italokra utaltam. Isten ments, hogy az ilyen márkanevű italra, az hitelrontás lenne.

Sárfehérnek és hetvának 2006.03.07. 21:07:58

50 eurocent egy deci, ami lényegen nem változtat. Az ár érték arány így is jó mert kiváló minőségű bort kapatam a pénzemért. A hiperben kapható kóccintos pedig szerintem nem minőségi kategória ezért erről nem érdemes róla beszélni. A hiperborok nagy része ár érték arány tekintetében kifejezetten rossz, mert lőrét kapsz a pénzedért tiszelet a jobb hipereknek. Az ár érték arányról még annyit, hogy ha vállasztási lehetőséged van, mert megteheted akkor sem biztos, hogy egy bor snob értéke miatt ki kell fizetned mondjuk 8e forintot egy villányiért ha hasonló minőséget pl Heimann Cervaes-t megkapod negyed áron. Egy bor árképzésnek számtalan alapja lehet, de a bor előállítási költségével ez nem biztos, hogy arányos. Ez a fogalom továbbá teljesen szubjektív. Nekem mást jelet egy jó ár érték arányú bor, mint bárki másnak. Csupán a szubjektivításból fakadhat az a nézet különbség ami közünk van, nyelvészeti szempontból viszont, úgy gondolom teljesen helyénvaló.

Sárfehér 2006.03.07. 21:16:40

Szerintem jó lesz az a hárslevelű este. Azt pedig megígérhetem, hogy közben nem fogok az árára gondolni, az ár-érték arányára meg különösen nem. Csak élvezni fogom, ahogy minden pici kortyot megforgatva a számban, nagyon-nagyon-nagyon lassan leeresztem a torkomon.

Sárfehérnek 2006.03.07. 21:40:11

Egészségedre váljék, amikor az asztalra kerül a bor már nem is szabad arra gondolni, hogy egy bor mennyibe került. A szóban forgó bor véleményem szerint jó vállasztás. Jó éjszakát és kellemes kóstolgatást.

No more csite234346! 2006.03.08. 09:46:57

Ne égessétek már magatokat ezzel a hólyaggal! MA ébresztő!!!!

lacibor 2006.03.08. 13:08:41

Nem kötelező az olvasás. Igaz az írás sem.

Prés 2006.03.09. 09:01:40

Newpestne: Azért nem akarom magamnak sem elhinni, hogy a Varsányi, Verpeléti Hárslevelű iható (pedig az), mert 380 egész Ft.ba kerül a Sparban. Hogy lehet ihatót csinálni ennyi pénzből?, De vettem belőle jó pár üveggel, ez pontosan szuper olyan vendégeknek, akik nem nagy bot értők, de azért szeretik az iható borokat. Sok 1500 Ft-os bornál jobb. Én pedig már azt hittem, hogy soha többet nem lesz részem az ilyen felfedezésekben...

No more csite234346! 2006.03.09. 09:34:49

lacibor! És nem is szeretnél színvonalas írásokat olvasgatni a borról? Mert én nagyon. Ám ettől a nagyképű dilettánstól folyton kiütéseket kapok.

Sárfehér 2006.03.09. 11:37:17

Legalább vitát provokál. Mert ugye, az olyon cikkek, hogy megkóstoltam egy bort, amiről tudtam, hogy pocsék lesz, és pocsék is volt, vagy két olyat, amiről tudtam, hogy szuper lesz, és az is volt, hát, azok még erre sem alkalmasak.

lacibor 2006.03.09. 18:10:17

No more.......off:.Dehogynem! Ezért szoktam saját jegyzeteimet olvasgatni. Mert ugye okosságomnál már csak szerénységem nagyobb! (hihihihihihi, mert utálom a szmájlikat) on
süti beállítások módosítása