Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

7x7 könyvbemutató és kóstoló

2006.06.06. 11:21 - csite

Jó pár évvel ezelőtt született egy könyv, a "Birtokok és borok", amely a hazai borszakírástól szokatlan módon, meglepően jól adta vissza bortermelőink és boraik állapotát. Egyfajta diagnózisként szolgált a jövő szempontjából, az más kérdés, mennyire vették figyelembe a terapeuták. Aztán volt egy kissé elhamarkodott ígéret, miszerint ennek a műnek évente lesz újabb kiadása, remélhetőleg nem B.rkalauz.s szisztémával. Nem lett. De most az időközben létszámilag feldúsult "borbarátok" segítségével megszületett a folytatás. Az alapot a legutóbbi BB-ban már kipróbált új rendszer adta: minden régiónak van egy illetékese, aki bejárja a területet, és tapasztal, aztán megosztja velünk a tapasztalatait – szerintem ez zseniális ötlet. Így Alkonyi még jobban elmélyedhet abban, amiben otthon érzi magát, és amiért oly sokan támadták az utóbbi időben, ráadásul, az újak vállára sem szakad az egész ország súlya.

Az új kiadvány külsőre is igényesebb, igaz inkább polcra való példány. Bordó-feketéje jól követi a jelenlegi Borbarát stílt, szolidan elegáns, és kellően sznobos. Üdítően kevés benne az elírás. 175 oldalon keresztül kerül terítékre, a kicsit fura elgondolás szerinti csoportok tagsága. A felvezető egészen jól sikerült, mindenki számára emészthető. A birtokok csillagozásának definíciója rendben van, a boroké is. De! Valahogy nekem a borok abszolút értékben nincsenek jól elhelyezve! Tessék csak majd elelmélkedni azon, hogy 4*-os, és 4*-os között mekkora az értékbeli különbség! Ami a közeljövőben még nagy sértődések, viták, ellenségeskedések oka lehet, azok a kimaradottak, és a bekerültek miértjére való válasz. Ennyit hát a könyvről, ami szerintem minden borissza kezében kötelezően koptatandó, a háromezernél egy kicsivel kevesebbe kerülő ára, pedig bestsellerré teheti.

Jó ötlet volt, hogy csináltak egy ilyen hírverés-szerű borozást a könyvnek, igaz konkurens események is zajlottak, de talán elmondható, hogy szakmailag, értékrendileg ide összpontosult a hazai borászat színe-java. A helyszín nagyon kultúrált volt, igazi rangot adott a rendezvénynek. A borászok is egy-két kivételtől eltekintve személyesen megjelentek, remek lehetőséget adva a velük való eszmecserére. Talán csak a kolbászos, és káposztás – amúgy nagyon finom! – friss péksütik zavarták az illatok, szagok, ízek, zamatok tisztaságát. Megkóstoltam sok bort, próbálom most megosztani azt, ami nekem nagyon érdekes volt, és ami csalódás.

A Szabadok
Szepsy 2003 Dániel Szamorodni: Azt hiszem sokak kedvence már a bor, igazi átvezető a dűlős borok felé.
Bussay 2004 Szürkebarát: A megszokott főboros szerkezet, elegancia, harmónia.
Jásdi 2005 Olaszrizling: Friss, gyümölcsös, jó savú, tiszta bor.
Jásdi 2003 Berekháti Olaszrizling: Még mindig harsány a fa, de mögötte egy igazi egyéniség lapul, erős felépítéssel.
Györgykovács 2004 Hárslevelű: Sztenderd stílus, kicsit több élettel, mint az előző évjárat.
Fekete Béla 2004 Hárslevelű: Nagyon minerális, de még nem rendezett a bor.
Ráspi 2005 Leányka: Komoly anyag, élete elején.
Ráspi 2004 Kékfrankos válogatás: Nem ér fel a megelőző évjáratéval, de ismét karakteres képviselője szülőföldjének.
Ráspi 2004 Zweigelt: Izgalmas bor, sok mineralitással.
Ráspi 2004 Máté Cuvée: Nekem nem hatott teljesen összesimultnak, de összetevői szépek.
Hernyák 2004 Sauvignon Blanc (csak fémtartály): Klasszikus, bodzás, szénás, fajélesztős frissítő.
Hernyák 2004 Sauvignon Blanc (hordóban erjedt): Kicsit mélyebb, kevésbé harsány, testesebb érzetű, de zöld vonalú.

Kopogtatók
Úri Borok 2004 Furmint (félédes): Kedvelem Gergely Vince borait, de ezt nehezen tudom megbocsátani neki, már a csomagolása is csúnya, a palackforma olcsóboros, a bor pedig valahogy nem igazán tiszta. Ez elvette a kedvem a többi borától, pedig a 2002-es Szt. Tamás Cuvée-je mindig fenomenális volt, amikor kóstoltam.
Demeter Zoltán 2003 Főbor: Klasszikus, és egyedi, jó érettséggel bír.
St. Andrea 2005 Rozé: Nekem tetsző struktúra, olajossággal bíró nem szénsavbomba bor.
Tokaj Nobilis 2005 Hárslevelű: Hopsz, ide egy nagy piros pontot! Nagyon szép illat, sok ásvánnyal, íze sima, jó savval, kellő tartással, hosszú utóízzel. (Hamarosan palackban!)
Laposa 2004 Szürkebarát: Sokszor megénekelt tartalmas bor.
Takler 2003 Bikavér Reserve: Meglepett a sok zöld illatjegy, ami aztán az ízben is érezteti, itt valami nem teljesen kerek, valamelyik összetevő nem állt az érettség csúcsán.

Rejtőzködők
Kaló 2001 Leányka: A sok fa mögött elbújt a széplány, de majd ha előkerül ... A korosodás ismeretlen fogalom a bor számára.
Szentesi 2003 Rajnai Rizling: Citrusos, acélos illat, hatalmas koncentráció, üveggyöngyszerű sav, hosszú lecsengés, sok-sok év a tarsolyban.
Bott Pince 2005 Teleki Furmint: A Füleky ex-borásza, és párjának első évjáratú saját bora. Hihetetlen bájosság, kapor, tökéletesre csiszolt test, hosszan-frissen.
Bott Pince 2005 Csontos Furmint: Szikárabb, rendezetlenebb, de talán komolyabb az előzőnél, ideje még van.
Hollóvár Pincészet 2005 Sauvignon Blanc: A nap felfedezettje számomra!!! Végre érett szőlő, eper, szeder illatban, ízben. Teste kecses, jó egyensúlyú, és nem tagadhatja honnan való.
Hollóvár Pincészet 2005 Olaszrizling: Szikár, de tiszta, erősen minerális, hosszú, gyönyörű bor.
Hollóvár Pincészet 2005 Hárslevelű (félédes): A 30g-nyi maradékcukor fel sem tűnik, nincs is jelentősége. A bor hihetetlen magasságokban jár, meleg, érett, karakteres, végtelenül hosszú, és tiszta.
Karner Gábor 2002 Szücsi Tramini: Még felvásárolt alapanyagból, de egy jó kis bor.
Karner Gábor 2005 Kékfrankos: Igazi gyümölcsbomba, jó savval, szép fűszerességgel, finom tanninnal.
Losonci 2005 Úrráteszi Olaszrizling: Még alakulóban a bor, de sokkal tartalmasabb, mint a jelenleg nagyon szép érettségben lévő megelőző évjárat.

A nagy is lehet szép
Királyudvar 2002 Lapis Aszú: Karizmatikus bor, méltó párja a 99-esnek! Nem lehet egyszerűen kifejteni, mi az ami benne feszül, szerintem pár év, és erre is szemrebbenés nélkül adok 10 pontot.
Béres 2005 Lőcse Furmint: Jó alapú a bor, habár még kissé nyers, magán viseli a fajélesztő hatását, de le fogja rázni.

Messziről jött ember
Weninger 2003 Kékfrankos Selection: Szép gyümölcsösség, sok fűszer, kis bőrösség. Ízben még vadóc, de érett, húsos bor.
Etyeki Kúria 2005 Királyleányka: Klasszikus fajélesztős jelleggel megáldott, iparos bor.
Etyeki Kúria 2005 Sauvignon Blanc: Nem különbözött az előzőtől.
Etyeki Kúria 2005 Cuvée?: Itt meg már a címkét sem néztem meg, mert ez is ugyanazon kapta volt, mint az előzőek. Ez a vonal nem sokáig lesz verseny-, és piacképes.
Tokaj Kikelet 2003 Szamorodni (édes): Hihetetlenül gyümölcsös, hatalmas erővel bíró, tartalmas bor.
Homonna 2004 Édes Hármas: Talán most volt a legrendezettebb formájában, karakteres dűlőíz, jó test, a savai talán nem a legszebbek, de azért nagyon jó bor.

Szemben az elemekkel
Tiffán 2004 Várerdő-dűlő: Fura porosság a vanília, és a cseresznye mellet, ízben is finoman reszelős.
Tiffán 2003 Carissimae: Mákos illat, gyümölcsös, mákos íz. Nagy csalódás.
Tiffán 2003 Grande Selection: Sima, gyümölcsös, sok tanninnal operáló, de nem egyensúlyban levő bor.
Gróf Buttler 2004 Merlot: Melegség illatban, édes, buja, gyümölcsös, kicsit még vaníliás, de érett tanninú, fiatal bor. Komoly ígéret.
Orsolya Pince 2005 Rizlingszilváni: Nagyon komoly bor! Elsőre a Kalónál szerzett élményem jutott eszembe, ez is hasonló iskola. Illatos, nagyon szép testtel bír, gyümölcszamatos, jó savú bor.
Orsolya Pince 2005 Abrakadabra: Sokféléből áll, de nem áll szét! Nagyon jól iható, sima, illatos, gyümölcsös, izgalmas testtel bíró bor.

Gyökeret vertek
Tóth István 2000 Bikavér válogatás: Még mindig jó formába lévő egri sikerbor.
Heimann 2005 Viona: Illatos, olajos testű, jó savú, tartalmas bor.
Németh Attila 2005 Tramini: Fajtajelleges illatok, ízben tartalmas, nem könnyű bor.
Németh Attila 2003 Sárga muskotály: Ezt is favorizáltam már, és most is csak annyit róla, hogy fantasztikus!
Scheller 2003 Zöldveltelíni: Brutális magnéziumhegy, sok anyag, de még rendezetlen.
Scheller 2003 Kereklevelű: Nagyon gyümölcsös, gazdag, ásványos, citrusos, jó savval bíró bor.
Scheller 2003 Zenit Főbor: Hatalmas extrakttal megáldott, sokrétű bor.

Címkék: helyszíni szemle

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3412792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

32 2006.06.06. 11:44:49

Ezt vártuk tőled csite.

hegyalaji 2006.06.06. 12:39:19

Kedevs Csite! Több dologgal nem értek veled egyet. Első ez a fejezetek címének elfogadása. Szerintem a "Gyökerert eresztettek" nem más, mint azok amik az előzőkből kimaradtak, de Alkonyi barátai, és ezért be kell kerülniük. Mi az, hogy az "Elemekkel szemben" fejezet értékeléséből kihagyod az egyetlen csongrádi termelőt? Egyébként is a "Szabadok" és a "Rejtőzködők" közül a somlóiak a fontosak. Kedevs Csite! én csak száraz, fehér, nem tokajiakat kóstoltam. Nem lett volna szerencsés egy korlátozás a részedről is?

49 2006.06.06. 13:18:50

Hogy, hogy csak 49 bort bírtál megkóstolni?

2006.06.06. 13:21:29

A Buttler Merlot 2003-as volt!

csite 2006.06.06. 13:34:39

valóban 03 a Buttler Merlot!

H 2006.06.06. 13:54:59

Na, ez nem is olyan rossz, ugye ZOLI? ezek szerint nem csesztem el nagyon a dolgot! Remélem emlékszel még az ígéretedre? :) Máskor is szívesen beállnék, abszolút karitatív alapon, ha ti nem értek rá!

Hep 2006.06.06. 13:55:56

A helyszín tényleg nagyon kulturált volt, a társaság a végére (engem is beleértve) már nem biztos - de egy borkóstolónál ez előfordul. :-)) Az Orsolya Rizlingszilváni, a Szentesi Rajnai Rizling, a Bott Teleki Furmint és a Ráspi Zweigelt számomra is emlékezetes volt, de elég nehéz lenne mindet felsorolni, amelyik ízlett valamiért.

Prés 2006.06.06. 14:47:38

Valóban a végére egy kicsit megcsúszott a társaság aki még ott volt, de ez így volt jó.. Nekem a fehérek közül az Úrráteszi 05, a Györgykovács Hárslevelű 04, Nobilis Hárslevelű 05, és az Orsiék Galagonyása tetszett nagyon, (bár be kell valjam, hogy a leánykáik közelebb állnak a szívemhez) Vörösök közül pedig Weninger Kékfrank. Sel 03, Dúzsi 2002 C.F. ,Ráspi Zweigelt 04 (mindíg gyönyörű amikor kóstolom), nagyon érdekes és izgalmas bor a még csak hordómintaként tündöklő Orsolya Zweigelt (16-os alkoholja ellenére, mert hatalmas test is párosul mellé, mellesleg érdekes ellenpontja a ráspinak, stílusban ég és föld a kettő, ezek szerint van helye aZweigeltnek kis hazánk egén!) Ja, és bocs de én anem éreztem Carrisimét mákosnak, sőt komoly bordeuxi mélyésgű anyagnak tűnt, sőt izgalmasabbnak a Garnd-nál) Szerintem!

mégjobbanértesült 2006.06.06. 16:28:55

Eperillat a Sauvignon Blanc-ban. Ne röhögtess! Ez olyan, mintha citrusillatokon elmélkednél egy Barolo-ban!

mégjobbanértesültnek 2006.06.06. 17:32:27

Ostoba fasz.

Jól kezdődik 2006.06.06. 18:19:19

Azért volt olyan termelő, aki 6 óra tájékán eléggé intenzíven kínálta a Zöldverpelétijét!

jólértesült 2006.06.06. 22:44:03

mégjobbanértesült: nemcsak eper, de szeder és ami nagyon gyakori, feketeribizli illata is lehet a sauvignon blanc-nak! De, hogy még jobban röhögj, igen, akár Barolo-ban is lehet bizonyos citrusféflék illatával találkozni! Na erre varrj gombot!

értetlen 2006.06.06. 22:45:48

Újra és újra olvasom a fejezet (csoport) címeket, de sehogyan sem sikerűl megértenem. Nem tiszta és félreérthető. Nem is beszélve, arról hogy kik és miért pont ők és miért oda és mások miért nem... Nagy talány. Vagy mégsem? És mi van azokkal, akik messziről jöttek és miközben a széllel szemben, észre sem vették és már gyökeret vertek szabadon, pedig nagyok és mégis jók, főleg a rejtőzködésben és kopogtatásban.

értetlen 2006.06.06. 22:56:40

Elolvasod a bevezetőt és mintha az lenne a tökös bajszos magyar borász, akinek feldolgozóra sem tellik, mert nem a profit a lényeg, sőt az a jó ha nagyon-nagyon veszteséges, mert akkor biztos nem a termék és a megtérülés forog a szeme előtt. Hogy is van ez? Most akkor nagy bűn jó bort gazdaságosan készíteni, vagy bocsánatos egy ici-picit legalább?

kíváncsi 2006.06.06. 23:08:48

Melyik pincészet készít jó bort gazdaságosan értetlen?

mégértetlenebb 2006.06.06. 23:44:16

A jó bornak törvényszerűen veszteségesnek is kell lennie? Ez elvi kérdés.

Prés 2006.06.07. 08:29:47

Az írók egyszerűen csak annyit mondanak, hogy minnél jobban ki van téve egy pincészet a piaci viszonyoknak, annál jobban meg van kötve a keze. ehát nem rosszabb, csak kevésbé szabadabb, ami érthető, ha belegondolsz, hiszen he eladásból élsz csábítóbb a divatos, fogysztóbarát borokat termelni, mint menni a saját fejed után, vagy pl. M.o.-n nagyon sok borás azért nem tudja megvárni egy egy tétel tökéletes érésének az idejét, mert előbb piacra kell dobni, ugyanis nics ekég likvid tőkéje. Azok az igazán szabadok akik vagy annyira öröm és hobbi borászok, hogy még nem diktál nekik a piac, és azok akik annyira sikeresek lettek, hogy már nem diktál nekik.

zoli 2006.06.07. 08:34:42

"Ez a vonal nem sokáig lesz verseny-, és piacképes." Merész kijelentés, tán Delphoiban járt a szerző?

HSZ 2006.06.07. 11:22:58

Zoli! Szerintem szerinte.

epiktétosz 2006.06.07. 12:50:49

zolinak. Ott biztos nem mert a jósdára az vagyon - igaz görög nyelven - kiírva: "Ismerd meg Önmagad"

nagytalány 2006.06.07. 19:52:05

(Vagy mégsem?) Mi van azzal, aki úgy került a könyvbe, hogy még gyakorlatilag bizonyítani, alkalma sem volt. Beigérte, hogy istenbizony veszteségesen fog szőlészkedni és ezért minden bizonnyal majdcsak jó lesz a bor is?

nagytalánynak 2006.06.08. 06:55:02

Vagy így, vagy pedig tett egy-két szívességet Alkonyinak!

igazmondó 2006.06.08. 16:05:55

Ne gyertek már állandóan azzal, hogy így az Alkonyi meg úgy tettek szívességet a Borbarátnak ezért kerültek be meg satöbbi. Talán nézzetek körül más lapoknál... Mintha ott inkább lenne alapja a feltételezéseknek

csitecsite 2006.06.11. 14:16:11

Még mindig jó formába lévő egri sikerbor. formábaN!!!!!

szerintem 2006.06.12. 10:03:35

Itt már rég nem a veszteségességről van szó, hanem a korrekt árakról, illetve,hogy nem a csillivilli feldolgozó, a milliós technológia a lényeg, ne azt fizetessék meg, hanem a bor minőségre koncentráljanak inkább, meg ne a márkenevet, a felvásárolt agyonterhelt szőlőből készült híg lőréket hangzatos nevek alatt, ahhoz meg nem kell űrtechnológia meg vagyon, hogy kiemelkedő borok készüljenek, ha nem is százezerszám, de ezerszám. Szerintem ez sok kezdő, fiatal borásznak ad bátorítást, ezért fontos, hobby borászoknak is, hogy megint legyen itthon borkultúra, hogy ne csak egy "elit" gazdag réteg készíthessen minőségi bort, hogy kicsiben is bele merjenek fogni az emberek, hogy életrekelljenek a hegyek...

mézesbandi 2006.06.12. 19:48:36

Magam is ott voltam, nekem azért vannak fenntartásaim. 49 birtokból 17 tokaji kb. Villányból 2, Egerből 3, Szekszárdról 3,. Végigolvasva és részben végigkóstolva a névsort nekem inkább úgy tűnt, hogy a prémiumrendezvénynek, a prémiumkóstolónak, ilyen még nem volt típusú gerillamarketinggel körülvett könyvbemutatónak, kóstolónak nem tudtam megfejteni a válogatási elveit. Néha úgy tűnt, külön rendező elv alapján könnyen bekerülhet valaki, ha valaki a Borbarát körül nyűzsög vagy netán abba ír(Losonci,Laposa,Gajdócsy). Szerintem a színvonal, ezek miatt a nehezen követhető, nehezen igazolható válogatási elvek miatt egyenetlen volt, sok résztvevő számára szvsz megalázó. Jövőre én biztos nem megyek el, a Borbarátban úgyis látom Alkonyi favoritjait, ez nekem ebből a futtatósdiból így együtt, még fel is turbózva, becsomagolva túl sok volt. Kár érte.

tezu 2006.06.12. 22:14:47

Eggyetertek veled, bar en csak a vörösöket es az aszukat proballtam. Mar eleg regen nem voltam hazai borok kostolojan ,es az alkalom adott volt.Igazan elmelyülten nem lehetett probalni(nagyon meleg volt,tömeg meg minden) de azert lenyeges dolgokra ralattam. Hatalmas csalodas a vörösök között.Raspi Zweigelt (ami talan nem is volt) valamint Weninger Kekfrankosa -es utanna hosszu ür. Az Aszuk viszont remekek,Kiralyud. Lapis az etalon meg mindig. Szemely szerint a Bock-pincet hianyoltam a sorbol.(Tiffan borok nevetseges ar-ertek arany)

és pofonok 2006.06.13. 14:51:33

a szokásos "nagynévfelhozatalra" van kismillió más rendezvény, ez úgy tapasztaltam nem arról szólt és örültem neki. Aki "nagy név" viszont itt volt, az valóban kiemelkedő és igazán nem huányoltam senkit.

tezunak 2006.06.13. 15:44:34

hát a fehérek erősebbek voltak. mit hagytál ki...

kicsik előre 2006.06.13. 16:50:25

A Gajdócsy tudtommal csak névrokon ;) A Laposáék borait szerintem sokan ismerjük, miért kellene elhallgatni, milyen jó boraik vannak. Amúgy a rejtőzködők leírásában ez áll: "A nyilvánosság mindössze egy jól sikerült kóstolónak, egy véletlen találkozónak köszönhető, miközben számtalan arra érdemes ismeretlen marad. A rejtőzködők hetes csoportja sok ezer társának ad arcot." Aki ezt nem érti csak nem akarja érteni. Az üzenet pedig egyszerű, bátorítás, lökés kell a kicsiknek, hogy igenis lehet, pénz nélkül, a semmiből kicsiben is építeni az ország borkultúráját. Legalább itt nem a pénzt kellett letenni a bekerüléshez...mint a többi lap esetében.

kostolojegy nuku 2006.06.13. 16:53:47

Nem kellett kóstolójegyet venni!!! Szuper borokat lehetett kóstolni, amennyit akartál, 100-at is fix belépő áron, könyvet is adtak! Én úúúúútálom amúgyis a kóstolójegyes rendszert. Rámegy a gatyám is!

Sárfehér 2006.06.13. 18:25:11

Kicsit a Takler bikavér minősítése kapcsán elgondolkodtam. Nekem egyszer teljesen kadarka jellegűnek tűnt, tettem egy ilyen megjegyzést is itt az MA-n, valaki rám is szólt, hogy ne írjak hülyeséget. Aztán jó két hete újra megkóstoltam. Minden tekintetben kerek, csiszolt, harmónikus, a tökéletes - kétségtelenül újvilági stílusú - vörösbor volt. Most meg csite azt írja róla, hogy zöld illat és ízjegyek? Hm. Persze, lehet különbség egyes palackok közt, de ennyi? Csak nem értem.

mitől újvilági stílusú? 2006.06.13. 19:44:14

No more csite! 2006.06.14. 10:12:20

Sárfehér! Miből tűnt úgy számodra eddig, hogy ez a hólyag bármilyen szinten is konyít a borokhoz? Nyugodtan bízz a saját értékítéletedben! :-)

more csite 2006.06.14. 11:44:53

szerintem meg konyít a borokhoz, nem is akármennyire. Sokaknak persze fáj amit mond, ezt teljesen megértem. Nehéz lejjebb szállni a magas lóról.

Sárfehér 2006.06.14. 13:43:34

"mitől újvilági stílusú?": Finomítok: nem karakteresen szekszárdi, jöhetne akárhonnan. De hatalmas bor. "no more csite": Én nem vonom kétségbe, hogy az a bor, amit csite kóstolt, olyan volt, ahogy leírta. Én csak tényleg nem értem. Különösen azt, hogy legelső kóstoláskor teljesen kadarka jellegűnek tűnt nekem. Meg azon is gondolkodom, hogy ki lehet tf1. Hátha tud valamit mondani.

tf1 2006.06.14. 19:08:43

mit mondjak neked?

még szerencse hogy csite nem ül lóra... 2006.06.14. 19:09:20

Torro 2006.06.14. 19:24:12

Sárfehér! Az bizony zöld!

2006.06.16. 13:54:46

azbizony újvilági!!!

Kritikus 2006.07.06. 08:27:28

Már megint egy Alkonyi dobás! Amitől perzse nem működnek majd jobban a dolgok kis hazánkban, sőt jobban sem fogja érezni magát senki. A 7*7 könyv nem más, mint egy merő subjektív halmaz, ráadásul gyanúsan a "haverok" miatt íródott. Aki kicsit beljebb is lát, adott esetben a sorok közé, az könnyen rájöhet, hogy leginkább azok a pincészetek kerültek be a kiválasztottak közé, akiket Alkonyi személyesen is kedvel. Elképzelhető, hogy ezeket a birtokokat, vagy vezetőiket tőlünk pár száz kilóméterre nyugatra meg sem említenék, de ez nem volt fontos. Ez a könyv olyan elzárt toronyba zárja a hazai borászkodást, amire talán még nem volt példa. Egyébként a szerzők és a kiadó is tudomásom szerint rengeteg kritikát kapott és kap a könyv miatt. A szokásos "alkonyis" módszer már megtalálható a Borbarát honlapján is. Ahelyett, hogy odafigyelnének a segítő szándékokra és a kritikákra, mit csináltak? Nem fogjátok kitalálni: levették a Vendégkönyvet az oldalról, hogy még véletlenül se tudjatok hozzászólni. Úgy gondolom, ez a könyv és az a módszer amit az imént említettem, együttesen vezetett odáig, hogy ma mértékadó körökben egyre kevésbékerül szóba a Borbarát. Emlékeztek mi volt régen...?

miamértékadó? 2006.07.10. 17:23:02

attól függ, milyen mértéket ad az a kör. Kinek a pap, kinek a papné. szvsz végre egy könyv, ahol új értékeket is föl lehet fedezni nem csak a megszokott "sztárok" körbenyalásának egy újabb x-edik kiadásában lehet "elmélyedni". Ja, meg ahogy láttam vendégkönyh helyett a honlapjukon lett fórum.

Fekete Leányka 2007.05.17. 21:00:06

Sok sikertelen ember írhat ide be!
Értékszemlélet Uraim!
Keressétek a pozitívumokat, az állandó negatív kritikai hangvétel előbb-utóbb önmagát gyengíti.
Üdv.

megjegyzés 2007.05.26. 11:51:20

a cikk írója egy ( nagy önbizalommal megáldott ) véleményalkotó a sok százmillió borfogyasztó közül, akik soha nem vették magának a fáradtságot, hogy bort készítsenek, vagy borászatot építsenek. a könyv írója ( nagy önbizalommal megáldott ) véleményalkotó, de legalább vette magának a fáradtságot, hogy tető alá hozza művét. talán ez a legtöbb jó, ami erről elmondható. ezzel megtaláltam legalább a pozitívumot, melyet Fekete Leányka eddig hiányolt ;)
mézesbandi rátapintott a lényegre : kicsit eltolódott az egyensúly a tokaji régió felé. a tokaji borok nyilván jók, csak egyelőre senkit nem érdekelnek közép- és makrogazdasági szinten. a drágább árfekvésű édes borok piaca korlátozott, a száraz tokaji nemzetközi szinten nem népszerű. még lenne annyi megjegyzésem, hogy a magyar vörösöket lépten-nyomon összehasonlítjuk a nemzetközi vörösökkel ( azután mindenki vérmérséklete szerint levonja a maga következtetését ), azt azonban nem nagyon látom, hogy akár A.L., akár tsai törnék magukat a nemzetközi első osztáyú édesek és a tokaji édesek összehasonlítására.
nota bene : a modern borászathoz meg kell az űrtechnológia ( + tisztaság, rendezettség, célszerű infrastruktúra stb. ). egy pár ezres-tízezres palackszámban termelt bor ( ha csak tényleg nem hétvégi hobby-borászként készíted el ) az életben nem lesz üzleti vállakozás, egyszerűen nem tudsz olyan magas palack egységárat érvényesíteni, hogy pozitívba forduljon a történet. a nagyobb palackszám eléréséhez pedig ( ha azt rendes minőségben akarod létrehozni ) drága technológia szükségeltetik. + felvevő piac. és az ördögi kör nálunk itt zárul be a derékhadat képviselő borászok számára : ha invesztálok, megveszi-e valaki a jó sok jó bort ( mert így tudok elfogadható árat biztosítani ), vagy készítsek ugyanazzal a befektetéssel nagyon-nagyon sok nagyon olcsó nem jó bort, mert azt biztosan el tudom adni ? ha nem invesztálok, marad a lehetőség, hogy maradok szegény, de népszerű borász, és ahogyan a kis boltok is eltűnnek a hipermarketek világában, majd én is eltűnök a globalizációban ( mert nincsen pénzem fejlesztésre, marketingre, levesznek a kereskedők stb., ráadásul nem vagyok A.L. vagy csite barátja sem ha-ha-ha...)
a tokaji területen az is színesíti a képet, hogy a nagyobb tőkeerős cégek is a diszkrét visszavonulást fontolgatják.

csite 2007.05.26. 23:04:13

pár kérdés csak megjegyzés(ed)hez:
- Hol készül még a világban ilyen stílusban természetes édesbor? Mi alapján hasonlítanád ezeket össze? Miért kell hasonlítani? Nem elég értéket megállapítani?
Tokaj felé azért tolódott el az irány, mert olyan egyedülálló termelési kultúra található ott, ami csak 1-1 felvillanásnyi máshol az országban. Persze sokat kell odajárni, hogy tapasztalja az ember, palack mellől nehezen jönnek át az ilyen dolgok. Az értékesítéssel nem hinném, hogy nagyon szenvednének a minőségi borkészítők. Nem könnyű az eladásuk (a nagyoknak leginkább), de azért valahogy megoldják. A "kicsik"-re meg azt tapasztalom folyamatos keresleti piac van. A száraz tokaji nem népszerű nemzetközileg ezt kifejtenéd? Szepsy, Demeter borai a világ jobbnak tartott éttermeinek lapján vannak, és ételsorokat készítenek rájuk. Sőt, kereslet van részükről.
Gazdasági fejtegetéseddel majdnem egyetértek, csak tudok pár ellentétes példát, de azok biztosan csak kivételek, és nem úgy nyúltak a szőlőhöz, hogy holnapra ennek gazdaságilag kell megállnia a helyét.
Persze a globalizáció pestisként terjed, és amíg nem mozdulnak a borisszák a jó irányba addig pusztítani is fog. A lényeg, hogy maradjon belőle vissza legalább annyi érték, hogy talán egy pár generációval később újragondolják a világot, és építkezni kezdhessenek belőle.

ui: az meg külön jó, ha az embernek barátai vannak :)
süti beállítások módosítása