Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mint Katiban a savak

Bodri Pince Szekszárdi Fehér Kadarka 2005

2006.08.27. 20:22 - Albert gazda

Minálunk alighanem a Hilltop Neszmély próbálkozott meg először azzal - a 90-es évek közepén, amikor még romantikus leánykori nevén, InterConsultként futott -, hogy kékszőlőből fehérbort készítsen, miáltal megszületett a Pinot Noir White. A burgundi csodafajta kifehérítéséből csakhamar mások is kivették a részüket, például Szeremley Huba Badacsonyból és Dula Bence Egerből, más kérdés, hogy soha nem volt vitás, eredeti színében összehasonlíthatatlanul nagyobb csodákra képes a pinot, mint technoborként.

Aztán felbukkant néhány szekszárdi termelő, akik úgy találták, ha az eredeti pinot noir sápasztható, miért ne lehetne megtenni ugyanezt a magyar álrokonnal. (Tudom, semmi közük egymáshoz.) A kadarka eleve érdekes, sokan mondják, nincs rá kereslet, ráadásul marha nehéz kihozni belőle a maximumot, képtelenség célhoz érni minden évben, jön egy kis eső ősszel, és mint a lekvár, úgy folyik le a tőkékről a szerencsétlen. Panaszok ide és oda, az is biztos, hogy számosan kimondottan keresik a fajta borait, egyre népesebbnek sejlő szubkultúra van, amelynek tagjai lassan kultuszt gömbölyítenek köré.

Akárhogy is, első alkalommal a kék kötényes, élő zenés, hiperrusztikus, nagyon magyaros vendéglátás apostola, Fritz József panziójában került a poharamba fehér kadarka, és kifejezetten tetszett. Azt mondom, ha szó szerint vakon kóstoltam volna - mármint: nem látom a színét -, bizony el nem találom, hogy fehér az a bor. Igen szépen hozta a fűszeres-málnás-könnyed karaktert.

A második fehér kadarkámhoz a Bodri család munkásságának köszönhetően lett szerencsém. Bodriékról a minap ejtettem néhány szót, anélkül, hogy ismétlésekbe bocsátkoznék, most annyit, azt újították, hogy összes sztenderd kategóriájú boruknak adnak valami jellemző emberi nevet. Így lett az olaszrizlingből Lizi, a sauvignon blanc-ból Saci, a chardonnay-ből Sári, a rajnai rizlingből rézi, a zweigeltből Cézi, a rozéból ki nem találná senki, hogy mi, a fehér kadarkából Kati. A veres kadarkának nincs neve, az komolyabb versenyzőnek számít. A nyájas olvasóra bízom, döntse el, jó az ötlet, vagy sem, el tudom képzelni, hogy van a borbarátoknak olyan szegmense, amely számára vonzó ez a sajátos markentingeszköz.

De rátérek a borra magára. Katit a Faluhely-dűlőben termett szőlőből készítették, amely szüret és darálás után rögvest tartályba került, lé formájában, hűtötten erjedt, és úgy palackozták utóbb, hogy fát nem látott pillanatig se. Ennek megfelelően színe átmenet a szalma- és az aranysárga közt, illata pedig nem is annyira gyümölcsös és fűszeres, mint inkább növényies. Nem bodza, nem széna, nem egres, hanem valami tartalmasabb, mélyebb, sűrűbb, nehéz megfogni, megnevezni, pontosan milyen, és kis ásványosság is akad hozzá. Szerkezetileg magas, domborulnak izmok is, igen erőteljes savak vezetik, hosszan, de nem csípnek, összességében jó inni ezt a bort. 4 pontot vitán felül megérdemel. Minekutána ezrest kell adni érte összesen, árértékben is teljesen rendben van.

Címkék: 2005 kóstolás szekszárd kadarka fehér négypontos bodri

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr313908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Művelődő 2006.08.28. 10:51:32

Nem Kati volt,nem Bodri,de egy Fekete Mihály fehér kadarkát nem régen kóstoltam,amit nem tudtunk elfogyasztani,mert olyan fáradt,lomha,ihahtatlan kategória volt,hogy hihetetlen.Se gyümölcs,se fűszer,csak undor.Azóta fenntartásokkal kezelem a Fehér Kadarkát,persze,nem szeretnék általánosítani,de abban csalódtam -pedig semmit nem vártam el a bortól,mert vakkóstoló volt.

Sárfehér 2006.08.28. 11:19:46

A fehér kadarka tudomásom szerint nem újdonság, mindig is készült. Én egyedül Mészáros Pálét kóstoltam, sok helyen kapni. Ők régebben édes, mostanában félédes változatban készítették ill. készítik. A cikkben említett, gondolom, száraz volt, de ez csak áttételesen derül ki.

Albert gazda 2006.08.28. 11:29:38

Igen, persze, száraz volt. Még sohasem láttam nem szárazat, nem is feltételeztem, hogy van ilyen - bár miért ne lenne? -, ezért nem tértem ki e nüanszra.

zsoltizmo 2006.08.28. 15:36:48

nem kadarkás de szekszárdi élmény, ide.A hétvégén ittunk két kétfrankos a Sárosdiéktól, 2002-2003. Érdekes módon a 02-es nekem jobban ízlett, több volt benne a karakter mint a 03-as.Annak ellenére hogy a 03-as sokkal sötétebb és talán " édeskésebbnek" tűnt, talán a villányiakra hasonlított. De nagyon ajánlanám mindenkinek ezt a fajta kóstolást....
süti beállítások módosítása