Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Díszpohárnok lesz a pápa?

Vylyan a tévében, Jásdi Ausztráliában

2006.09.27. 16:06 - alföldi merlot

Szteroidokkal a szőlő is gyorsabb. Pohárnokká avatják XVI. Benedeket? Amerikában tesztelik a Vylyan-pinót, de Pat Benatar mindent tönkretesz. Miért itassuk az egereket kabernével? Jásdi-borokról értekeznek az ausztrál borblogon. Burgundia Henri Jayert siratja.

Szőlőérlelés szteroidokkal

Sírunk, nevetünk, meg vagyunk hatódva: a nyughatatlan ausztrál tudósok ismét fölfedeztek valamit, aminek a gyakorlati alkalmazása tovább hizlalná az ausztrál boriparral szembeni előítéleteket. Föltárták ugyanis a szőlőérést irányító biokémiai mechanizmust, így állítólag kezükben a kulcs az érés fölgyorsításához vagy lassításához (nyakunkon a Ben Johnson Shiraz Reserve és a júliusi Varga-csabagyöngye?). Chris Davies, a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation kutatója azt tapasztalta, hogy a szőlőhéjba juttatott brasszinoszteroidok (egy növényi hormon, amely az emberi szteroidokhoz hasonló) felgyorsították a szőlő érését. A félelmetes hangzású brasszinoszteroid valójában nem új csillag a növénytermesztés egén, és honi kutatói körökben is jól ismert.

Díszpohárnokká avatják a szentatyát?

Az olasz szomöliészövetség díszpohárnokká készül avatni XVI. Benedek pápát. Bár a hír még nem hivatalos, az olasz hírforrás azt állítja, a pápa már elfogadta a címet. Mária Erzsébet nővér (javítson ki, aki tud), a Vatikán szóvivője viszont odanyilatkozott, hogy a címről nincs hivatalos értesítés, és hogy az egész ügy "valószínűleg nem tartozik a pápa legfőbb prioritásai közé".

Vylyan Pinot a Winelibrary tévében

Az úttörő vlogon felbukkant a Decanter-nagydíjas Vylyan-pinot. Geri Vénörcsák szereti is meg nem is. Az értékelés közepére bevág egy Pat Benatar-videoklipet (posztersztár a nyolcvanas évekből), és mire visszatér, teljesen összezavarodik. Szereti a mi pinónkat, még mindig szereti, aztán végül mégsem. A pálfordulás oka nem igazán világos. Hiányolja a testet, a lecsengésben zavarják a savak. A 24. hozzászólásban egy bizonyos Julius szóvá is teszi a nehezen értelmezhető kritikát. De a lényeg a lényeg: Geri azt állítja, sok barátja ajánlotta már neki ezt a magyar pinót, és bár ez nehezen hihető, mégiscsak jó hír.

Egérfény az alagút végén

Ha nem akarja, hogy egere Alzheimer-kóros legyen, itassa cabernet-vel! A New York-i Mount Sinai School of Medicine kutatói hét hónapon át itatták az egereket cabernet sauvignonnal. A kísérlet végén azt találták, hogy a csak vízzel, illetve a részben etanollal itatott kontrollcsoporthoz képest a borozó egerek esetében az Alzheimer-kórra jellemző térbeli tájékozódási zavarok szignifikánsan alacsonyabbak voltak. Hurrá! A kutatók optimizmusának csak a csillagos ég szabhat határt, hiszen a novemberben publikálandó tanulmány konklúziója: "A mérsékelt borfogyasztás segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór relatív kockázatát." És azt is megpendítették, hogy a borozó egerek jelenthetik a fényt az alagút végén a sok millió Alzheimer-kóros számára.

Jásdi a világhálón

A Györgykovács-olaszrizling kapcsán már megemlegetett ausztrál borblog, a Vinorama újabb magyar vonatkozású hírrel szolgált. Egy Attila névre hallgató, vélhetően távolba szakadt hazánkfia a nyáron nálunk járt, és beszámolt a Jásdiéknál tett látogatásáról. A borok és a birtok méltatásán túl különösen érdekes az, amit a szerző az egyik olvasói hozzászólásra válaszolva ír: "Vérzik a szívem, ha látom, milyen lassan halad a magyar bor nemzetközi elismertetése.  Rengeteg kiváló bor készül Magyarországon, de a nem megfelelő marketing, a silány címkék miatt nem jutnak egyről a kettőre."

Halál Burgundiában

84 éves korában elhunyt Henri Jayer, Vosne-Romanée (Burgundia) legendás alakja. A mindössze 7 hektáron gazdálkodó Jayer borait az értő gyűjtők még a Domaine de la Romanée Conti burgundijainál is többre tartották. Borászati filozófiája a be nem avatkozás elvére és a hagyományra épült, és ő propagálta elsőként azt az elvet, hogy a nagy bor a szőlőben születik. Egyéniségével és mindig kiegyensúlyozott boraival a francia borászat meghatározó alakja volt.

Címkék: híradó jásdi vylyan henri jayer

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7915360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2006.09.28. 08:56:17

Hamár magyar borászok külföldi szemmel, egy oldalt én is találtam korábban: www.wineterroirs.com/2005/10/st_andrea_eger_.html

b 2006.09.28. 13:19:40

Hááát......a kérdés, hogy vajon tényleg külföldi szemmel...??
Nem akarok gonoszkodni....csak furcsállom....ha valaki megmagyarázza...okés:

Tastes differently from ordinary Eger Kekfrankos . Eger KF are usually more rude , have more acidity .

Részlet a szövegből.....semmi gond vele...csak az a fránya rövidítés: KF azt hiszem így csak mi rövidítünk...egy angol miért tenné?? :)
Ez olyan mint a Kékopi....meg a CabSav.....
No mindegy....egyébként ahova link visz az oldal tetjén lehet továb lépegetni....Kikelet, Disznőkő, Szent Orbán....stb.....olvasni azért érdemes...mégha PR szagú is:-)
Legalább külföldiül van...hátha olvassák:-)
süti beállítások módosítása