Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Öreg paripa

Scheller Táltoshegyi Olaszrizling 2002

2006.10.06. 18:43 - csite

Egy ideje ismerem már Tóth Sándort, megfordultam nála párszor, és a jövőben is megteszem. Említése nélkül nehéz a Káli-medencéről beszélni, hiszen aki találkozott már vele, tudja, mekkora szívvel kutatja történetét, fedezi fel az itt létezett kultúrák nyomait. Szerencsés ember, bejárta anno a fél világot, megfordult minden jelentősebb borvidéken, ahonnan táplálkozhatott tudása. Leginkább Meursault hatott rá, az ottaniakhoz hasonló borokat szeretne készíteni.

Hosszú út áll még előtte, hiszen igazi családi pince az övé, amelyet nem vet fel a pénz. Patinás présháza kisebbfajta múzeum, és nemcsak az ottani tárgyak, hanem a szellemiség miatt is, amely a falai közt megérinti az embert. Az ország egyik legszebb fekvésű és legjobb panorámájú pincéje az övé, és alig néhány száz éves. A környező szőlőterületek első osztályúak, a Somlóhoz hasonló kőzettel, igaz, még örökölt ültetvényszerkezettel. Régi képeim közt böngészve azt vettem észre, hogy nála jártam négy éve, október 27-én, amikor az olaszrizling a képen látható állapotban volt.

Ennyi bevezető után jöjjön a bor. Az egyik hiperben jutottam a palackhoz, szüreti akciósan, kábé nyolcszáz forintért. Egyszerű címke, karcsú palack. De jaj, hol a kapszula!? Azért annak nemcsak díszítő célja van, óvna a külső hatásoktól is. A dugó feszes, szikár állagú, de gond nincs vele a forgácsolódáson kívül. Mielőtt túllépnék a külcsínen, érdemes rákukkantani alaposabban a címkére: eredetvédett bor. Sokan kérkedtek már az elsőséggel, de ha jól tudom, 2002 nyarán itt lettek meg az első ilyen ökotopok.

Pohárban gyönyörűen aranyló, neonsárgás szín. A glicerin vastagon választja el a lecsorgáskor kialakuló ablakokat. Kitöltés után elsőre viaszosság sejlik fel, kevéske ananásszal, citrusszal. Tovább levegőztetve aszalt sárgabarack, narancsos bóléra emlékeztető illat, kevéske édesség. Íze konzekvensen követi az illatjegyből jövő érzeteket, mindezt magnéziumos talajíz egészíti ki, a sav viszont nem tartja magasra a bort, többször megroggyan a zamat közepén. Zsírossága édeskés, ami érett gyümölcsre utal, de talán a kelleténél kicsit jobban macerált szőlőre is. Utóíze sima, kissé élettelen, magára marad a kevéske gyümölcsösség az erős mineralitással, viaszossággal. Olyan érzetű a bor, mint amely már évek óta palackban lapul, és erős buké uralkodik rajta, pedig inkább a hosszú tartályos érlelés okozhatta ezt.

2003-tól viszont már hosszabb fahordós érlelésen átesett borok is előkerülnek majd a Scheller-birtokról, és akkor még teljesebbé válik a csoda az Áldozóról. Ezzel együtt, ez most ötpontosnak ítéltetett. Több vitalitással többre tartanám.

Címkék: káli-medence borok a hiperből olaszrizling 2002 ötpontos glicerin scheller tóth sándor

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr815698

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: clique do mouse em forum.healthy786.com 2017.11.15. 15:21:38

Október végén érkezhet a Lexus LS sportváltozata - Toyota és Lexus új vagy bontott alkatrészek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amanitin 2006.10.07. 15:31:19

magnéziumos talajíz?

Sárfehér 2006.10.07. 16:13:24

Én tavaly ismertem meg a fenti bort, és rögtön beleszerettem. Ha nem is somlai, de majdnem olyan. Ennek megfelelöen érdemes egy kicsit melegebben inni, gyönyörüen kinyílik. Én is vettem most hétvégén abban a bizonyos hipermarketben, mindenkinek melegen ajánlom.
A bondoró-hegyi olivin is gyönyörü.

hegyaljai 2006.10.07. 18:37:09

Az ökotop az egy termőhely környezeti tényezők által lehatárolt része. Módszertana az 1950-es évek vége óta ismert, legfeljebb nem vették figyelembe és oda is telepítettek szőlőt, ahova nem való. Az eredetvédett borok szabályozása tényleg itt lett először a miniszter szerint is elismerve szabályozva. Az itteni borokra Csiténél kevésbé művelt alkoholistaként egyszerűen talaízt szoktam mondani. Bár valójában ez zamat. Illatmintákról már hallottam, ezt a magnéziumos talajízt szívesen megismerném, a maga töménységében, műveltségem javítására. A 2002-es olaszrizling mellett a zöld veltelinit tartottam a legjobbnak a Scheller birtokon. Igaz még újbor korában.

spekulatius 2006.10.07. 23:26:05

Nincs sok kozom a kifinomult borleirasokhoz, de ma valahogy jelentekeny volt a "Kali-medence, napsutes, olaszrizling"-egyuttallasom. Rettenet jo ido volt delelott es errol a teruletrol mar reg sok jot olvastam, ugyhogy OSZPARA beindult. Kovagoors-Koveskal-Szentbekkalla-Mindszentkalla-Kekkut-Salfold volt az utvonal autoval, de legkozelebb gyalogosan. Zsenialis volt. Vegigfotoztam az egeszet. Nem aprozom, de meg most se sikerult feldolgoznom, hogy az egyik oregur kertje tele antik cuccokkal, a kekkuti asvanyvizben megmosakodni, a nyilegyenes felfele mutato szivarvanyt fotozni Salfoldon, stb., holott majdnem tiszta volt az eg(fotot az elobb toltottem le es sikerult.) A Kali-medencebol tovabb Badacsonyba. Ott kettetort gozolgo pogacsa fel lityo musttal a hegy aljaban, majd at a Borbaratokba vacsizni. Vettem ket liter olaszrizlinget, hogy elszlopaljam otthon. Hazaerve olvasni kezdtem a neten es ratalaltam erre a cikkre: napsutes-Kali-medence-olaszrizling

lackó 2006.10.08. 12:39:25

A Káli-medence egy szentély...ha odaérek, kiszállok az autóból szippantok egyet a levegőbe, elrágok egy fűszálat és elvégzem rituális pössentésemet, ezt a fajta egyesülést és körgorgást az anyaföldel...Ezen kívül első élményem a Scheller birtokról egy 2001-es Áldozói Zenit...nem sokan csinálják ezt...de ez a bor nem is csinálva, hanem építve és imádkozva készült. Csodás ásványosság, felejthetelen mineralitás, sűrű, érett alapanyag. gyümölcsök (nálam citrusos-barackos)...a legjobb ár/érték arányú borok messze kis hazánkban!

Sárfehér 2006.11.27. 13:55:48

Ha még valaki olvassa, a Káli-medencéhez kapcsolódva: a hét végén kóstoltam a Pálffy pince Köveskáli 04-es traminiját. A Borfaluban vettem sajnos, csak egy üveggel. Fenomenális. Illatos, ásványos, kicsit túlérett jegyekkel. Az üres poharat órákig szagolgattam utána.
süti beállítások módosítása