Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mitől jó egy cabernet?

Vecchie Terre di Montefili Bruno di Rocca 2001

2006.11.08. 19:56 - Albert gazda

Móri leánykánkkal összemelegedve kóstolgattunk meg jó néhány hete három pompás taljánt, és azért nem írtam meg sokáig egyébként kivételes élményeimet, mert bizakodtam, hogy sikerül összeszednem valamit a lenyűgöző Bruno di Roccát készítő toszkán pincészetről. Végül már AM kollégát is harcba hívtam pompás tájékozódó képességével egyetemben, de csak részsikereket arattunk. Így mindössze annyi biztos, hogy a Vecchie Terre di Montefili bora a legjobb cabernet sauvignon dominanciájú házasítás, amelyhez mostanában szerencsém volt.

Ahogy említettem is, három tétel volt a sorban, s lenne mit mondani a másik kettőről is, mivel azonban a Montefili annyira meghatott, hogy nagyon, a másik kettőről önkényesen csak annyit jegyzek meg, Bruno Giacosa Barbera d'Alba Superiore 2004-ese 6 pontot, a Castello di Ama Chianti Classico 2003-asa ugyanannyit kaphatott volna – vagy talán eggyel többet is –, ha szétszálazzuk tulajdonságaikat ügyesen.

A Greve in Chiantiban székelő Vecchie Terre di Montefiliről tehát nagyjából annyit lehet megtudni önnön honlapjáról, hogy az 1200-as években alapították holmi apátok, s 1979-ben felvásolta a birtokot az Acuti família, majd felvirágoztatta hirtelen. Alighanem aktuálisan futkosnak befele igazán, hiszen a 2006-os kisdszonszonban sincsen róluk egy szó sem még. Dicséreteket azonban kapnak. A konkrét Bruno di Rocca a legjobbak közt van a l’Espresso borkalauzában, miként a Duemilaviniben dettó. Másik boruk, a 2003-as Anfiteatro a Gambero Rossótól kapta meg a három poharat az imént.

Ezen túlmenően nem sorjáznak az információk a Bruno di Roccáról. Az világos, hogy 60 százaléknyi cabernet sauvignonból és 40 százaléknyi sangioveséből rakód össze, de az már nem, hogy mondjuk miért ez a neve. Ez annál inkább érdekelne, hogy egyik új kedvencemet jelesül Bruno Roccának hívják, és egészen máshol mesterkedik.

Hanem a lényeg mégiscsak maga a bor. A cabernet sauvignont a 90-es évek közepi ősreneszánsz alkonyulta óta változatlanul szokás nem szeretni mifelénk. Megérdemelten, hiszen nemigen érik szépre a szerencsétlen. Viszont van, ahol igen, és ott remek dolgokra képes. Eztet bizonyítja a Bruno di Rocca.

Minden benne van, minek hála a cabsauvot kedvelni érdemes mégis. Tökéletesen gyönyörű rubinszín, először is. Majd hatalmasan fűszeres illatok. A cabernet sauvignon fűszerekben jó. Meg keserűcsokoládéban, bőrösségben, rengeteg gyümölcsben. A sangiovese lágyítja valamelyest, árnyalatnyi festékességgel is beköszön, ám ez elmén hamar. Valszeg neki köszönhetően melegebb a karaktere szájban is, de a cabernet-s – vagy általam annak gondolt – szilárdság jó szerkezetűvé, arányossá teszi az értelemszerűen nagy testű bort. Ideális a 13,5-es alkohol, finom, érett és rétegzett a tannin, elegendőek a savak, szélesen hömpölygős, száraz a lecsengés. Az öt év is pont elég ahhoz, hogy közel járjon a harmóniához, de még ne kopjon a lendületessége. 8 pont, negyven euróért.

Címkék: 2003 vörös hatpontos 2004 nyolcpontos cabernet sauvignon 2001 bruno rocca barbera d'alba toszkána montefili chianti

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1717310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2006.11.08. 22:46:20

Giuseppe fijjam , rakjá' má rá még pár réteg tannint a vörösre , had örüjjön az alkesz úr !

:-)

RGB 2006.11.09. 01:12:47

1 pont hány rugó?

Művelődő 2006.11.09. 07:41:28

De tényleg:tudja valaki,mitől jó egy Kabernet?:)))

Türkménbasi 2006.11.09. 10:32:15

Én találkoztam nem is egy nekem tetsző magyar CabSauv-al de nyilván csak azért mert nem vagyok elég művelt alkoholista.
süti beállítások módosítása