Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szárnyaló leányka, álmatag Hemina és kis fehér tyúk

Ráspi, Pannonhalmi Apátság, Vieilles Ferme

2006.11.24. 17:02 - alföldi merlot

Az intrika mint terroir, avagy Fertőrákoson virágzik a leányka. Pietizmus vagy feszültség hajtja a jó borászt? Az apátok lukra futottak: mérték helyett zsíros túlkapás. Végül a gall tyúk, aki visszahozott a ló túloldaláról.

Ráspi Leányka 2005

Nem tudom, hogy azok, akik Ráspit csak hírből ismerik, miként viselik sűrű emlegetését. Azt tudom, hogy maga Ráspi rosszul viseli az anyjáét, pedig ideje volna hozzászoknia. Ő osztja a többieket, a többiek osztják őt. Nem tudom, hogy az intrika lehet-e felhajtóerő, lelki terroir, feszültség, ami vitalizálja a borászt, és így összességében javítja a borok minőségét. Ha igen, akkor hadd szikrázzanak, száguldjon mindenki padlógázzal a maga borászati végzete felé! Azt ellenben sajnálom, hogy lassan lehetetlen lesz a ráspiborokról úgy véleményt mondani, hogy a kis, gombszemű ember megítélése a poháron kívül maradjon.

Hanem ez a leányka kész csoda! Talán nem köveznek meg a leánykafanok, ha azt mondom, a fajta sorsa még függőben. Petrezselyemárustól bálkirálynőig bármi lehet. A Ráspié az utóbbit ígéri. Báj, kecs és grácia. Illatában édeskömény, gyöngyvirág, agyag, zeller, csipetnyi borsmentafű. Krémes, olajos struktúra. Telt, de a korty nem ül le, tanítani valóan kerek savakon gördül előre. Friss és gazdag. A korty végén árnyalatnyi kesernye, de ez is finoman, kesztyűs kézzel adagolva. Nem annyira komplex, mint légies és derűs. A magasság-szélesség koordinátarendszer közepébe trafál. Hats off, gentlemen!
7 pont (csak az ára, csak azt tudnám feledni!).

Pannonhalmi Hemina 2005

Szvsz az apátok pincészetének sajtója messze a borok előtt jár. Az első rajnait még aláírom, de a többi inkább tisztes átlag, mint emlékezetes. Javukra legyen mondva, az árszabás is mértéktartó. A Hemina úgy jött, mint egy lavina. Már messziről lehetett hallani, hogy itt az új killer. Ám ami hozzám elért, az inkább egy nagyobbacska hógolyó.

A név látszólag telitalálat, de én az egyházi regulában járatlan laikusként folyton Herminára magyarítottam, és bár azóta a nevet sikerült helyreraknom, továbbra is szilárd meggyőződésem, hogy ez a bor nőnemű. Die Hemina.

Chardonnay és pinot blanc házasítása. Ez papíron sem tűnik jó ötletnek. Meglehetősen sötét, aranyló szín. Először egészen émelyítően parfümös, agyagos illat. Tizenkét órával később szelídült, de az alaptónus változatlan: agyagos, zsíros, virágos, őszibarackos. És ez a sajnálatosan émelyítő elegy a bor minden rétegét uralja. Az évjárat karcos hírére rácáfolva a Hemina álmatag, szedált bor. Édeskés, ananászos, puncsos. A korty közepe savért kiált, de az csak az utolsó pillanatban érkezik, és a lecsengésben dúl.

Engem taszított ez a bor. Három napon át kóstoltam (és többnyire köptem), de az első fél nap heves átalakulása után sem tudtam megszeretni. Nekem azt mondták, hogy Pannonhalmán böcsületes technológiai borok készülnek, tiszták, ropogósak, különösebb trouvaille nélkül. Becsapva érzem magam. A Hemina lágy, szőke, és másfél mázsa.
3 pont.

Vieilles Ferme Blanc 2005

A kiskakas sem mindig találja meg a gyémánt krajcárt. A Vieilles Ferme Rouge-ba annyira beleszerettem, hogy a pozitív diszkriminációt felelőtlenül kiterjesztettem az egész baromfiudvarra: a csak futva kóstolt blanc-ra és a soha nem is kóstolt roséra. Pedig nem mind tökös, ami kakasos. Ez a fehér inkább tyúk. Annak viszont nem rossz.

Dióhéjban: a honi kézmíveseket idézõ illat és struktúra, ám a savaknál elcsúszik. Konkrétabban, az illat virágos, zsírkrétás, némi mézzel és citrussal bolondítva. Halványan olaszrizlingre emlékeztet. Kóstolva már nem elég acélos, inog a savgerinc. A zsírkrétás, virágos, ananászos ízt alig tartja a sav, és bár a korty kellemesen krémes, sajna luftos is. A lecsengést is az ásványos alapíz uralja, ami inkább böcsületes, mint vonzó. Paradox módon kajához mégis jó. Talán rossz volt a sorsolás: a Ráspi Leánykával nem jó egy ágra kerülni.
4 pont.

Címkék: 2005 négypontos hárompontos hétpontos ráspi sopron pannonhalmi apátsági pince pannonhalma rhone

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3918697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2006.11.24. 20:27:07

"Chardonnay és pinot blanc házasítása. Ez papíron sem tűnik jó ötletnek." - ezt mire alapozza egy budapesti kibic? Elárulom a két fajtát a XIX. sz. végén különítették el egymástól. Ha minimális szőlő-fajtaismerettel rendelkezne a szerző, tudná, hogy a két fajta morfológiailag nagyon hasonlít egymásra, de még boraik is sok rokonságot mutatnak. Szóval engedtessék meg a szakembernek, hogy eldöntse, mit lát jónak...

Bor Béla 2006.11.24. 21:29:02

...és engedtessék meg a fogyasztónak is, hogy eldöntse, mit tart jónak ...

Palack · http://palack.blog.hu/ 2006.11.24. 21:57:43

Az első két bort én is kóstoltam, és egyetértek: a Ráspi Leányka tényleg fantasztikus, a Hemina pedig átlag alatti.

eF 2006.11.24. 22:35:12

én sem értem, miért kell fikázni a ch-pb házasítást, számomra tök logikus az ötlet. az, hogy az eredmény nem lett túl élvezhető AM szerint (én még nem kóstoltam), már más kérdés
ilyen alapon egy kfr-zweigelt házasítást is el lehetne vetni, elvből....

Műtannin · http://amuva.hu 2006.11.25. 01:50:43

Kedves Zoli!
Ebben a relációban a kibicet úgy hívják: fogyasztó. És ráadásul nem is kibic, mert a kibicnek attribútuma volna, hogy neki semmi sem drága, a fogyasztó meg hát épp ellenkezőleg, ugye. Nem árt ezt átvenni időnként újra meg újra, tudniillik fogyasztó nélkül nehéz lesz ebben a dologban haladni.
A komment annyira higgadtan szakmaira sikerült, hogy még egy kis budapestezés is becsúszott, ami mindig egyfajta intellektuális mélypontot jelez (egy ekkorka országban, uraim! mindannyian vidékiek vagyunk), ráadásul mint ahogy az az indulatból odabaszással gyakran megesik, jócskán mellément, szegény Merlot a büdös életben nem volt budapesti ugyanis, mint ahogy művészneve is mutassa, a nagy magyar alföldön, annak is a déli csücskiben eszi őt a fene.
Ha már enyire elmélyültünk a szakmaiságban: Merlot még csak arra sem tett célzást, hogy a két fajta alapvetően inkompatibilis volna, csupán arra célzott, hogy őneki nem sok jót igér egy ilyen házasítás. (Nota bene: tuti, hogy teljesen jó házasítási ötlet két nagyon hasonló fajtát kavarni össze? Imho nem feltétlenül.) Nekem sem ígért sokat, egyébként, egyszerűen azért, mert eddig igazán emlékezetes magyar pinot blanc-nal nem találkoztam.
A házasítást valóban a szakemberre kell hagyni - kedves Zoli, nem kell aggódnod, biztos vagyok benne, hogy Merlot egyáltalán nem szándékozik kényelmes nyelvtanári állását és bizonytalan irodalmi karrierjét otthagyni azért, hogy Liptai Zsolt válla fölött ossza az észt, mit, mikor és mivel kell házasítani -, de az talán szóvá tehető, ha a szakember hibáz. Márpedig itten hibázott, és nem csak a Hemina esetében. Ugyanez a fáradtság, tompa üresség érezhető az Apátság 2005-ös traminiján is, és épp arról társalogtunk minap Albert Gazdával, hogy itten valószínűleg el lett nézve az évjárat. Pontosan ugyanaz a baja mind a két bornak: savhiány, tompaság.
Azért is volt meglepő, majdnem hihetetlennek tűnő, mert a korábbi pannonhalmiak épp frissességükkel, lendületükkel tűntek föl. Ahogy hallom, megnyugtató viszont a 2006-os Martinus: üde, ropogós, AG szerint messze a legjobb újbor.

Bor Béla 2006.11.25. 08:53:57

Emlékezetes magyar pinot blanc: Gróf Buttler 2003.

eF 2006.11.25. 09:30:59

"Merlot még csak arra sem tett célzást, hogy a két fajta alapvetően inkompatibilis volna"
vs.
"Ez papíron sem tűnik jó ötletnek."

rendben van, hogy nem tűnik neki jó ötletnek (és a bor sem lett ezek szerint túl jó), meg az is renden van, hogy laza, indexes stílus (ok, tudom, ez egy blog), de egy kicsit szerényebben kéne...

"tudniillik fogyasztó nélkül nehéz lesz ebben a dologban haladni"
ez általában véve igaz, de pont ebben az esetben nem. a bortársaság úgyis profin emarketlja majd a bort...

Egyébként meg kóstoljátok meg Bukolyiék 5-ös pb-ját!

alföldi merlot 2006.11.25. 10:40:46

Kedves Zoli és eF!
Tényleg olyan nagy bűn volt azt írnom, hogy "ez papíron sem tűnik jó ötletnek"? Én inkább azt kérném, hogy fejtsétek ki, hogy szerintetek miért látszik jó ötletnek (már ha annak gondoljátok)! Az meg különösen tetszene, ha elmondanátok a véleményeteket bármelyik ismertetett borról, esetleg borászatról. Én pedig megígérem, hogy megkóstolom a 05-ös Bukolyit. Egészségünkre!

lackó 2006.11.25. 13:32:31

Nem hiszem, hogy az apátsági pincének csupán egyetlen bora lett volna jó. Számomra több nagyon emlékezetes tétel van, ami biztos, hogy nem a sajtójának köszönhető, lévén, hogy nem is ismerem a sajtóját, csupán a borokat. Ha biztosra akarok menni, nem túl magas áron, akkor tuti, hogy Apátság. Számomra emlékezetes a 2003-as pinot, szintén innen a Chardonnay (igaz, talán túl Gál Tiborosra sikerült, ami nem véletlen). A 2004-es Rajnai szintén egy jó, friss, ropogós tétel vala, tramini szintén nagyon helytálló, talán az egyik legszebb tétel nálunk. A St. Martinus pedig valóban a legjobb magyar újbor, egyedülálló, izgalmas. Szóval abszolút nem értek egyet ezzel a sajtózással, inkább a kóstolással. Talán érdemesebb lenne az ismételt fikázás helyett kóstolni a boraikat. Igaz, a Heminát még nem kóstoltam, így nem tudok véleményt mondani, de a többi bor számomra sose okozott csalódást. Csak így tovább, Asztrik és csapata :)))

zoli 2006.11.25. 17:05:24

Műtannin! Ezúttal te értettél félre érzékenységedben. Budapesti = nem borvidéki, szőlőhöz leginkább akkor van közel, amikor a Millenáris parkban van vagy a budaörsi hiperek vmelyikében bevásárol... Kibic meg nem egyenlő a fogyasztóval, annyit tesz nem szőlészeti, borászati szakember, tehát merész a megállapítás. Az meg, hogy a bor rossz, nem feltétlenül a rosszul megválasztott házasítási partnerek egyenes következménye...

eF 2006.11.25. 18:38:07

AM:
Nézd, szerintem a priori elvetni egy házasítási lehetőséget butaság. Az, hogy a Hemina esetében nem jött be, előforduhat (bár én sem értem, hogy hogy lehet egy 2005-ös magyar bor lapos).

Azt így kapásból nem tudnám megmondani, hogy kóstoltam-e valaha ch-pb házasítást, valószínűleg friuli kalandozásaim során igen, de biztos nem lógott ki a mezőnyből se le, se fel, mert nem emlékszem rá.

Mindegy. Nekem csak az a bajom, hogy a priori leszólsz bizonyos kombókat.

elzee 2006.11.25. 21:56:20

jó magyar Pinot Blanc-ok: Feind 2000, 2002; Simon 2002, 2004...

Palack · http://palack.blog.hu/ 2006.11.25. 22:25:06

Kedvenc magyar Pinot Blanc-om: Weninger Fehérburgundi 2005.

Toutou 2006.11.26. 01:10:18

Az MA pannonhalmi kommentárjának stílusa sajnálatraméltóan alpári és demagógan hamis az én szememben.
Először is, engedd meg,(kedves szerző ), hogy tudassam,Pannonhalmán - mint minden ilyen szerzetesi közösségnél -egy Apát van, s ezért nem szerencsés a többes számot használni. bár ez legyen betudva hiányos klerikális műveltségednek,de azalatt az iszonyatosan gyötrő három nap alatt, míg a Heminát "köpködted", egy apró pillantást vethettél volna a címkére. A Hemina elnevezés nemcsak feminin jelleget sugall, hanem egyben a bor szakrális és történeti jelentőségét is. abban egyetértek, hogy ez a név egy nő képzetét idézi fel, de ne felejtsük el, hogy maga a bor is nőies karakterjegyekkel bír. s ha néhányszor elismétled a nevet, többet nem fogod eltéveszteni. a borban én is hasonlókat éreztem (parfüm, ananász, enyhe jázmin). az "agyagosság, zsírosság" (szebben fogalmazva olajosság) pedig a kisbarrique-hordós érlelésből adódik. Vagyis az "álmatagság, lágyság" s miegymás negativum (ami azon túl, hogy negatív élcű, nem sokat jelent) nem a P.Blanc-Chard. házisításból ered, hanem a barrique-ból. A barriquolt ízvilágot sokan nem szeretik, s sokan esküsznek rá, ez szubjektív ízlés dolga.s azon is sokat lehet vitatkozni, hogy mennyire legyen s lehet intenzív ez a fás jelleg, s hogy mi az a határ, ami még nem nyomja el a szőlő természetes karaterjegyeit. szóval úgy tűnik, összekeveredett a szezon a fazonnal. s egyébként első, vakkóstolónál tényleg felismerted volna a Chard. mellett a P.Blanc-t a borban? (a stílusosságodból ítélve biztosan igennel felelnél, de erre azért kíváncsi lettem volna.)
Ha egy bor nem tetszik, akkor azt ki lehet s kell is fejezni - erre szolgál(na) ez a blog is -, de nem úgy, hogy a nagyképű, fennhéjázó stílus miatt felháborítasz néhány olyan embert, akiknek tetszik ez a bor, s nem csak ez, hanem a St. Martinus Cuvée (ami tényleg visze a pálmát az újboroknál számomra) s a Pinot'05 is.
minden borszerető embernek saját empírikus,kóstoló útján érdemes véleményt alkotni, egyénileg, befolyásolás mentes. mind a pozitív mind a negatív fennhang által való befolyásoltság csak félre viszi a bor igazi megismerését. s aki Becsapva érzi magát, érezhet ilyet, de még az is lehet, hogy önmaga csapta be önmagát, s nem a bor és nem a pincészet??
Biztosra vélem, hogy nem jártál még ennél a pincészetnél, de meleg szívvel ajánlom,(bennem kellemes emlékeket hagyott az ottani borkóstoló) s ha már arra jársz, érdemes az apátságba is ellátogatnod... ha másért nem, hogy tudd,kik és hányan élnek ott.

Karthasz 2006.11.27. 09:08:44

Kedves Alföldi Merlot!

A három bor közül csak az elsőről tudnék korrekten véleményt mondani. Ezt ugyanis volt szerencsém eddig 6 alkalommal kóstolni. még júniusban hozzájutottam 6 palackhoz, és meg tudtam figyelni a bor fejlődését is. Néhány hónapja ez a bor még olyan eleven volt, hogy - ebből látszik, hogy mennyire értek egyelőre hozzá - nem tudtam elképzelni, hogy ilyen rövid idő alatt így össze fog állni. Pedig megtette, mert amikor tegnap kóstoltam, akkor már valóban egész különleges élményt jelentett. Virágokkal teli napsütéses tisztás. Mindig ez jut eszembe róla. Nagyon gömbölyű bor. Pontozni nem szoktam, mert nem érzem, hogy objektíven mérnék. Még nincs elég nagy gyakorlatom. Úgyhogy arra nem tudok reagálni. De lenne két megjegyzésem. Az első arra vonatkozik, hogy magas az ára. Pont tegnap jutott eszembe, hogy a fehérbornak sehol sincs az ára egy vörösborhoz képest. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy legyen minden bor nagyon drága, csak azt, hogy 4000,-Ft egy ilyen fehér borért nem biztos, hogy egetverő. (Látva legalábbis a száraz tokajiak árát...)
A másik megjegyzésem arra vonatkozna, hogy nem látom helytállónak azt a megjegyzét, miszerint Ráspi intrikálna. Az intrika az ármánykodás egyik fajtája. Nem tudom, hogy Alföldi Merlot mennyit beszélt Ráspival, mennyit tud róla, de azt mondani róla, hogy intrikál, az nem lehet helytálló. Az intrikus hátba támad, cseleket használ, ravaszkodik. Ha valami, akkor ezek igen távol állnak tőle.
Nem azzal nyerte el ezt a hírét, amit a cikkíró említ, mert inkorrekt lett volna bárkivel, hanem inkább azzal, hogy kíméletlenül őszinte. (Aki pedig az anyját emlegetí, az inkább magáról állít ki bizonyítványt. Tekintve, hogy Ráspi borokról és borászokról szokott véleményt mondani, nem a felmenőikről.)Az őszinteség pedig nem kifizetődő, és a legtöbb esetben nem esik jól. Szerintem őt nem bántja az, ha mások őszinték vele, legfeljebb nem foglalkozik vele.
Tudom, hogy nem fogok arra a vitára pontot tenni ezzel, ami körülötte folyik, de szeretném, ha mindenki saját tapasztalata alapján győződne meg arról, hogy milyen a borász. Ha valaki megsértődik azon, hogy a kedvenc borászáról olyat hall, ami nem tetszik neki, akkor inkább magán kellene elgondolkoznia. Egy vitában mindig meg kell hallgatni a másik felet. Majd mérlegre tenni az érveket.

szexárdi 2006.11.27. 09:21:38

"Ugyanez a fáradtság, tompa üresség érezhető az Apátság 2005-ös traminiján is, és épp arról társalogtunk minap Albert Gazdával, hogy itten valószínűleg el lett nézve az évjárat. "

idén ez a "fáradt, tompa üres bor két komoly nemzetközi versenyen ért el szép sikert: International Wine&Spirit Compatition 2006 London, bronz érem, és ugyancsak bronzot hozott el Tokyoból a Japan Wine Challenge-ről az Apátsági pincészet Tramini 2005-ös bora.
Itt jegyezném meg, hogy a Tramini épp nem a savhangsúlyosságról híres, nem erre a fajtára jellemző!
De biztos ismét a nemzetközi zsűri ízlése rossz.....

kifli 2006.11.27. 09:46:14

Műtannin! Még mindig túlkérzékeny vagy. A budapestezés pedig biztos egy kis zsidózás akart lenni, mondd csak ki bátran:! :D

eF 2006.11.27. 11:34:02

Kedves Karthasz!

Horváth József pár kivétellel az egész magyar borászszakmát pancsolással, hamisítással, tiltott adalékanyagok használatával vádolja. Többségében alaptalanul. Csoda, hogy ezután nem szeretik??

ROBERTO 2006.11.27. 12:06:18

Urak, Urak, ti hitvány.....

Mér kell valakinek a magánvéleményét - még akkor is ha közzéteszi - lefikázni?
Nem arról kellene szólnia ennek a dolognak, hogy a saját véleményét megírja ugyanarról a tételről a tisztelt közönség? Nem a cikket kell minősíteni, hanem a témához érdemben hozzászólni.

Én speciel kimondottan vörösborissza vagyok (felőlem az összes fehérbor-szőlőt ki lehet vágni), és valószínű, hogy nem találkozok egyik felsorolt és minősített borral sem. Ennek ellenére nem méltatom, hogy milyennek találta a kóstoláskor a bort. Simán előfordulhat, hogy nem jön be neki, de szerencsére (mármint a borászok szerencséjére) lesznek mindig olyanok, akik megisszák a tételt :-)

Karthasz 2006.11.27. 13:16:50

Kedves ef!

Senkitől nem vonnám meg a jogot, hogy szeressen, vagy utáljon valakit. Értem a problémát, csak ennek van egy másik oldala is. Amikor igaza van.
Nem elsősorban az a probléma, hogy valaki adalékanyagot tesz a borához (és még csak nem is arról van szó, hogy tiltott-e), hanem amennyiben ez történik, akkor miért nem vállalja fel? Nem az lenne a korrekt, hogy szépen ráírja a palackra, hogy mi is van abban a borban? Hogy a megfelelő ismeretek birtokában tudj dönteni... Hogy ne azonos módon kezeld a két bort. Mert az egyikben a kevésbé jó évjáratot, a kevésbé gondos szőlészeti munkát - vagy bármilyen hibát - korrigálták mesterséges módon. Mert ez így korrekt.
Amíg ez nem történik meg, addig egyébként Ráspi személye állandó vita tárgyát fogja képezni. Inlább ez itt a gond. Hozzáteszem, hogy Szepsy István is pontosan tudja, hogy mely borok "adjusztáltak" és melyek nem azok. Csak ő nem mondja.
De az igazi problémám nekem a cikkel kapcsolatban inkább az volt, hogy - elvonatkoztatva attól, hogy utálja, vagy kedveli Ráspit valaki - intrikáról beszél. Ő nem intrikál. nem éli ki magát mindenféle cselszövésben és cselvetésben. Inkább dolgozik. Ezt pedig nem hiszem, hogy bárki is megkérdőjelezhetné.

eV 2006.11.27. 16:54:51

Kedves Karthasz!

Az hogy valaki feltűnteti-e a címkén azt, hogy használ-e adalékanyagot vagy nem az egy dolog. Hogy valaki szereti-e Ráspit az egy másik. Én bizonyos szempontból tisztelem.
De bizonyíték nélkül, alaptalanul, nyilvánosan megrágalmazni kollégákat ritka undorító dolog. Márpedig Ráspi ezt teszi.

Bor Béla 2006.11.27. 18:15:59

Kedves eV ! A rágalmazásnál csak egy undorítóbb dolog van: becsapni a természetet és becsapni a fogyasztókat; mustot sűríteni, glicerint, tanninport, mesterséges színezékanyagot tenni a borokba és mindezt nem közölni a fogyasztókkal, úgy tenni, mintha a bor a szakszerű szőlészeti és borászati munkától lenne ilyen ...

eV 2006.11.27. 19:56:04

Kedves Béla!

Teljesen egyetértek. Ezt nem is vitatom. Sőt. Abszolút támogatom Ráspi álláspontját a mesterséges adalékanyagokkal kapcsolatban. De amit írtam az imént, továbbra is fenntartom.

Borboszi 2006.11.27. 19:56:36

Tisztelt Borbarátok!

sokat olvasom ezt a blogot, amióta rátaláltam, jó különböző véleményeket olvasni a borokról, birtokokról. Mivel már egy ideje kiestem a magyar borok kóstolásából, külön szeretem, hogy itt többé kevésbé tájékozódhatok az otthoni borok alakulásáról.

De ez a mai blog... hát, nem is igen értem. Mindannyian tudjuk, (feltételezem, hogy tudjuk) hogy mind a borkészítés, mind pedig (és főleg) a kóstolás a világ egyik legszubjektívebb dolga. És gondolom, hogy aki olvassa és írja a blogot, tisztában van vele, hogy fog találkozni az önmagával megegyező, vagy teljesen eltérő véleménnyel. Azt gondolom, hogy helye nincs ilyen köpködésnek, mint amit itt ma olvastam... Lehet egyet érteni, és nem egyet érteni a kommunikáció széles keretein belül, de ilyen módon stílustalanul köpködni és beszólogatni... sajnálom...
Egyébként egy kicsit a Chardonnay Pinot házasításhoz szeretnék hozzáfűzni. Tavaj (én jelenleg dél-tirol borászcsapatát erősítem) annyira magasak voltak a savak, hogy egyszerűen nem tudtunk mit kezdeni a Chardonnay-val, amikor arról volt szó, hogy le kellene palackozni. Viszont volt egy lágy, jellegtelen Pinot Blanc-unk, és kipróbáltuk... Nem lett ám rossz az a cuvée :-)... kicsit kerekítette a Chardonnay markáns (khmm.. és akkor finoman fejeztem ki magam) savait, kis játékosságot adott ízben, és egy hallatlanul kellemes, érthető, iható kis borocska lett... a házasítandó tételek szerintem mindig a borász céljától, készletétől, éppen aktuális világnézetétől, stb függ... az, hogy két, vagy több tétel illik-e egymáshoz, hát.. attól tartok, hogy a technológia és a kóstolás dönti el... papíron tényleg rémes :-))) nálunk jó volt az arány :-)

Maradtam tisztelettel.

eF 2006.11.27. 21:32:25

Kedves Karthasz,

A címkézési szabályokat illetően egyetértek veled. Még véletlenül sem akartam a cuccolók pártját fogni.
Ellenben az sem normális, hogy HJ ész és minden alap nélkül, nyilvánosan szidalmaz más pincéket.
Én nem tudom megmondani, hogy melyik bor cuccos, és melyik nem. Viszont ha vmelyik bor esetében felmerül a gyanú, akkor azt szóváteszem a kóstoláskor. De látatlanban senkit sem vádolok semmivel sem. Pláne nem mondom egy borfesztiválon a standomra látogatóknak, hogy XY tanninozza a borait, és nem a félkilós terheléstől olyan sűrűek azok, hanem a cucctól.
Undorító.

eF 2006.11.27. 21:34:44

Persze mindettől függetlenül a Ráspi-borok még lehetnek egészen kiválóak is. Én egy borát kóstoltam, a 3-as CS-át, az akkor nem tetszett (zöldes volt, na), de nem adom fel, nyilván nem véletlenül mondják azt, hogy jók a borai.
Egyébként meg Ráspi tanulhatna egy kis szerénységet is Szepsytől...

Karthasz 2006.11.27. 23:56:29

Személy szerint tisztelem mindenki állásontját. El is tudom fogadni, hogy valaki tőlem eltérő véleményt oszt. Nem is mennék mélyebbre egy ilyen vitában, mert nem hiszem, hogy van értelme. Csak két dolgot akartam mondani. 1. Ráspi nem intrikus. Lehet, hogy személy szerint nem tetszik valakinek amit tesz, vagy mond. Én speciel nem is tudom megítélni, hogy mindenben igaza van-e. De az biztos, hogy nem rosszindulatú és őszintén hisz abban, amit csinál.
2. Amiben tényleg hiszek - erre ugyanis nincsenek bizonyítékok - az az, hogy egy bor megmutatja a borászt is. Ráspi boraiban három dolog van sok: szépség, természetesség és harmónia.
Ezt a véleményemet pedig csak az változtathatja meg, ha történetesen mást tapasztalok vele és a boraival kapcsolatban.
De a tisztánlátás kedvéért: Nem akarok meggyőzni senkit. Ez az én egyéni véleményem, ami szubjektív.
További jó borozást kívánok mindenkinek. A lényeg, hogy azt kell inni, ami jólesik. :)

eF 2006.11.28. 08:49:32

Igen, nekem pl. nem tetszik az, hogy néha minden alap nélkül vádol meg más borászokat azzal, hogy cuccozzák a boraikat. Mi ez, ha nem rosszindulatúság?

Bor Béla 2006.11.28. 12:31:58

Akkor most ki az, akit alaptalanul vádolt meg Ráspi és ki az, akit joggal ? Neveket kérnénk kedves eF, eV !!!

Ambulance 2006.11.28. 15:40:30

Kedves Borisszák!

Véleményeket olvasok, de nem tudom, hogy kié az a vélemény.Én egy budapesti vállalkozó vagyok, aki régebben 6 évig volt mentős, innen a nickname.Én megismerkedtem Ráspival 10 éve.Akkor még csak ételeket készített.Négy éve elkezdett saját bort készíteni.A véleményem a borokról- általában- azért változott meg, mert Ráspi boraiban nem éreztem egy bizonyos szagot.Ez a szag - még egyszer kihangsúlyozom: nem vagyok szakértő! - engem a gyurmára, vagy a gittre emlékeztet.Mára már félek ettől a szagtól, és nem merek belekóstolni sem az olyan borokba, amik nem tisztán a szőlőre, a hordóra emlékeztetnek.Régebben már nyilatkoztam Ráspi borairól.Ha ezzel bárkit megsértettem volna, ezúton kérek elnézést!Csak a saját véleményemet hangoztatom, csak annyit mondok, hogy én Ráspi borait tartom a világ legtisztább, legőszintébb borainak.Mivel őszinte, ezért én is őszinte vagyok, például a tavalyi roséval nem tudok igazán mit kezdeni.Jó bor, de az idei!Hát, barátaim, olyat én még nem tapasztaltam!Aztán a fehér zweigelt.Ahogy a bemutatón Ráspi is mondta, még kissé zárkózott, de gyönyörű lesz!Kéz a kézben az irsai olivérral!De nem erről akartam írni.Kérlek benneteket, ne határozzátok meg a bor árát.Az a borász feladata.Ő ennyire tartja.Én meg azt mondom nektek, hogy még a duplájánál is jobban becsüli azt, amit a természet neki adott szőlő formájában.Tartsuk Őt tiszteletben, akkor Ő is tisztelni fog minket!Egészségetekre!

Steff 2006.11.28. 23:05:00

Most iszok Heminát. Tényleg nem olyan jó, mint az ára sugallja. A Taposó könnyedén fölülmúlja.

eF 2006.11.29. 09:49:15

Bor Béla:
ezt két ok miatt lenne nehéz megmondanom:
1. nem tudom, hogy ki cuccol, és ki nem (egy-kettőről biztosan tudom [mert nekem mondta, vagy máshol bevallotta], plusz tippem van, de azt meg nem mondom el)
2. Ráspi olyan négy-öt kivételtől eltekintve az összes magyar borászról azt állítja, hogy cuccoz. Tehát nehéz lenne kimerítő listát adni...

HPali 2006.11.29. 17:14:33

Mondjuk ha Ráspi abba a körbe tartozik, amelyik már a fajélesztő használatát is cuccozásnak tekinti, akkor nem jár messze az igazságtól... ;-)
süti beállítások módosítása