Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Palackba szorult nő

Szepsyt az év borászának jelölték a németek

2006.11.28. 18:11 - alföldi merlot

Aminosavban verhetetlen a kínai jégbor. "A jégbort friss szőlőből főzik, amely megfagy a borászatban természetesen", állítják a kínai tudósok. Az online borlányok összegyűjtötték a legízléstelenebb borbigyókat. Palackba szorult nő, hét és fél decis pohár, vérfagyasztó nyaktiló. Most, hogy jobban megnézték, felére apadt az ausztrál bortenger. Szepsy István lehet az év borásza Németországban.

A Futai jégbor tápanyagokban gazdag

Tannin barátunk hagyományosan árgus szemmel követi a kínai borvilág minden rezdülését (l. Pörl halbor). Az itt következő gyöngyszemet is az ő szemfülességének köszönhetjük (a fordításban próbáltam a finomabb árnyalatokat is megőrizni).

"A jégbor a legdrágább bor a világon. Friss szőlőből főzik, amely megfagy a borászatban természetesen. Tízféle enzimmel és aminosavval, amely mind előfordul az emberi testben, segít abban, hogy egészséges maradj és szebb legyél, ha rendszeresen jégbort iszol. Ezért a jégbort arany folyadéknak is nevezik. Jelenleg a teljes világtermelés kicsi, 1000 tonna, és csak az olyan országok, mint Kanada, Németország és Ausztria tudják előállítani. Kínában ez még a kezdeti stádiumban van. Mivel a szőlőt meg kell fagyasztani a borászatban három-négy hónapon át, azután, hogy megérett, csúcs- és fejlett technológiára és termelési szakértelemre van szükség a főzéshez. Mivel nagy a kockázat, természeti okokból lehet, hogy nem kapsz semmit.

A jó természetes erőforrásokkal és egyedi földrajzi fekvéssel rendelkezõ Xinjiang, Hebei és Shandong tartományok alkalmasak Futai No. 8 telepítéshez, és ez képes nagy mennyiségű jégbort adni Kínában.

A felmérést követően a szakértők úgy találták, hogy a parasztok a friss szőlőt leszüretelhetik nyáron, télen pedig ugyanabban a borászatban jégbort állíthatnak elő. Ezáltal a jégbor termelési kockázata nullára csökken. A híres hazai borszakértők vizsgálata alapján a Futai jégbornak jobb az íze, mint a másik négy külföldi jégbornak a fölmérésben. A szakértők táplálkozástani elemzése szerint a Futai jégbor aminosav-tartalma a nemzetközi jégborok átlagának 367 százaléka. A jégborban a legjobb benyomást keltve a Futai jégbor kiérdemelte a szőlőkirály címet."

A világ legízléstelenebb borbigyói

Borbigyókkal ritkán foglalkozunk. Ingerküszöbünket még a clef du vin sem ugrotta át, amely állítólag olyan szofisztikáltan kalibrált ötvözet, hogy a borba lógatva 1 év/sec sebességgel repít bennünket a jövőbe. Vagyis röpke tíz másodperc alatt nagyjából bármely magyar vörösbort amortizál. A clef sajtófogadtatása mindenesetre vegyesebb lett, mint Lui Padréé. Az online borlányok most ráérő idejükben kimazsolázták nekünk a hét legízléstelenebb borbigyót. Impozáns szortiment. Személyes kedvencem az abszurd humorba hajló, vendégfegyelmező, egész palackot befogadó kehely.

Összement az ausztrál bortenger

Korábban tudósítottunk arról, hogy Ausztráliát özönbor fenyegeti. Most kiderült, hogy a veszély enyhült. Jobban ránéztek a 900 millió literre becsült borfölöslegre, és rájöttek, hogy valójában csak a fele, azaz 450 millió. Egyes ausztrál borbennfentesek szerint ha még egyszer ránéznének, még kevesebb volna.

Szepsyt az év borászának jelölték a németek

A Wein Gourmet ez évi utolsó számában édesborokat tesztelnek, és néhány tokaji is górcső alá került. A germánok azonban főleg a saját levüket szeretik. A zsűri kedvencei: Monzeinger Frühlingsplatzchen Riesling Beerenauslese 2005 Weingut Emrich-Schönleber, Monzingen (Nahe), Fellbacher Lammler Riesling Beerenauslese 2005 Weingut Schnaitmann, Fellbach (Württemberg), Bernkasteler Doctor Riesling Trockenbeerenauslese 2005 Weingüter Wegeler, Bernkastel (Mosel) és Stettener Stein Riesling Beerenauslese 2004 Weingut am Stein, Würzburg (Franken). Ezek mind négy és fél pöttyöt kaptak. Szepsy István 1998-as 6 puttonyosa három és fél, az Oremus 1999-es 6 puttonyosa három, a Disznókő 6 puttonyosa szintén három pöttyel volt kénytelen beérni. Némi vigasz, hogy Szepsy Istvánt ugyanebben a számban "Az év borásza" címre jelölték ötödmagával.

Címkék: kína híradó ausztrália szepsy borbigyók jégbor wein gourmet

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8619507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2006.11.29. 15:15:51

Egyik szemem sír, a másik nevet... ez az a Kína, aminek több ezer éves történelme van? Persze ez csak egy cég vagy ilyesmi, de az elvtársak kicsit elnézték...
Szívesen megkóstolnám azokat a rizlingeket, amik ennyivel jobbak az emlitett aszúknál. Valaki kóstolta már a fenti ilyenolyanbeerenausleséket, vagy hasonlókat?
Vajon a németeknek hogyan ízlik a szoterni?

Borboszi 2006.11.29. 20:09:01

Octopus,

nem, nem kóstoltam, de hasonló kategóriás borverseny volt nálunk itt Taljánföldén úgy 3 hete... az "ilyenolyan beerenauslesekről" szólt... a dél-tiroli borászok felmutatták és megversenyeztették egymással az édes boraikat. Aztán csináltak neki jó nagy feneket, és a versenyben szereplő első 6 (első 6!!! a többit szerintem nem merték megmutatni)helyen végzetteket ünnepélyes keretek között be is mutatták, díjakat is osztottak... khm... ott aztán meghallgathattuk mind a 6 termelőt, hogy hogyan is készítette a borát... elmondták, hogy mit kell (kellene) benne érezni, vagy ők mit éreznek benne, vagy mi tolvastak róla, hogy kellene benne lenni, mert úgy illenék... ettől fogva izgin vártam a csodaborokat... aztán csak vártam, és vártam... megkóstoltam 6 édes bort. (Először löttyöt írtam, de tisztelem a borász munkáját, mert gondolom nagyon akart jót készíteni)... szóval édesek voltak, és bornak bor volt mindegyik, az tuti... az alap általában rizling, vagy fűszeres tramini volt. Később beszélgettem ott egy sommleier-vel, és megemlítettem, hogy azért itt az első helyezett is - finoman szólva - hagy némi kívánnivalót maga után. Aztán megkérdezte, hogy honnan jöttem... "Jah, hogy magyar? Akkor nem kell csodálkozni, aki aszúhoz szokott :-)))"... na ja... egyébként itt a népek szeretik ezeket a borokat, hát igyák... meg kell jegyeznem, hogy viszont frenetikusan jó sajtokat szervíroztak...
No komment Kínához... fuldoklottam a nevetéstől... egyébként meg siralmas... bár ha belegondolok, engem is mozgékony fantáziával áldott meg az Ég, na de ilyeneket kitalálni... fenomenális... egyáltalán vajh mennyi idő alatt sikerült ezt így összehozni? :-D

Octopus 2006.11.30. 10:04:49

Köszi, Borboszi! A fenti versenyt is ilyesmnek sejtem, a németek hajlamosak túlzott elfogultságot mutatni a saját cuccaik (értsd: nem csak bor) iránt. De ennyire ne ismernének el másokat? Azért a fent említett aszúk igencsak a jobbak közé tartoznak, nem hiszem, hogy bárhol a világon ne állnák meg a helyüket. Bár ez most részemről is részlehajlás :)

Sárfehér 2006.11.30. 11:38:14

Kóstoltam hiperböl 6-7 ojrós Auslese rizlinget. 7% alkohol, korrekt, kellemes édes bor, de semmi különös. Persze ez nem az a kategória. Borívónak meg azért volt egy kevés igaza. A cenzorra meg kitaláltam egy szót: "vértollnok".
süti beállítások módosítása