Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A nagy bikaviadal (I.)

Merre fut a magyar bika?

2006.12.03. 15:27 - BOB

A bikavér az nekünk, mint taljánnak a chianti: az egykori büszkeség megkopott hírű hordozója, ugyanakkor titkoltan ambiciózus remények megtestesítője, a nemzeti karakter borbéli manifesztációja. Bár a mi bikavértörténetünk másfél évszázadra nyúlik vissza, jelenleg mintha nem találnánk a helyét a hazai palettán. A büntetőtől a csúcsokig terjed a bikák minőségi spektruma, és akkor még nem is vesszük bele az ilyen-olyan néven palackozott "de facto bikavéreket", amelyeket termelőjük a szó rossz emléke miatt nevezett el másképp. Merre tart és hova jut így a magyar bikavér? Reményteljes hungarikum, vagy megkopott hírű lőre? Gyümölcsös és könnyed, avagy nagy testű és áradó? Galamb, vagy nyúl?

Hogy a kérdések ne maradjanak végképp a levegőben lógva, összeszedtem jelen állás szerint tizenkilenc magyar bikát, egrit és szekszárdit vegyesen. A lista még bővülhet, a wishlist tartalmaz kipipálandó elemeket, de ennek a tizenkilencnek azzal az alig titkolt reménységgel ugrom neki, hogy a végére talán tisztul valamelyest a jelenleg még kicsit kavargó bikavérkép.

Nem szaporítanám a szót a bikavér történetével, Grőber Jenő szerepével a brand megismertetésében, az átkolt negyven év népgazdasági bikavéreinek imázsromboló hatásával, hiszen a hazai borisszák túlnyomó többsége úgyis séróból vágja ezeket, és kellő mennyiségű információ kering a világhálón is a többiek számára. Ezért inkább azzal próbálkozom, hogy valahol elhelyezzem a "fajtát" a hazai és nem hazai palettán, hogy legalább nagy vonalakban lássam: merre halad ma a magyar bikavér.

Többrészes, elhúzódó bikaviadalunk következik tehát.

Juhász Testvérek Egri Bikavér 2002

A Juhász testvérekről mostanában igen sok jót hallunk, pinot noirjuk is szépen szerepelt a MűvAlk pinot-kontesztjén, és aki csak kóstolta boraikat, legalábbis "figyelemre méltó" megjegyzéssel említi azokat. A bikával viszont bajban vagyok, mert a honlapjuk szerint ez egy bikavér superior, az én palackomon pediglen a superior szót tartalmazó veres címke nem szerepelt. No de egye kutya, superior, vagy sem, ez egy nagyon kellemes bor. Talán Tóth Istvánnal kapcsolatban használtam anno azt a jelzőt, hogy "bikavéres", itt ugyanez ugrott be először. Ha képzeletben le kellene írnom egy egri bikavért, nagyjából hasonló bor kerekedne, mint ez.

Sötét cseresznyevörös színnel indít, illatában első szippantásra meggy, és valami vizeletszerű, perverz módon mégis kellemes animalitás érződik. Ezt egy-két perc alatt persze kiszellőzi, és a helyére tölgy, kávé jön. Majd megjelennek a gyümölcsök is: meggy, feketeribizli, később halvány leveszöldséges-zelleres aromák. Hangsúlyosan egri és hangsúlyosan bikavéres. Fél óra elteltével aztán a meggy-feketeribizli-füst-bors összeállításnál állapodunk meg, igen orrbamászó összetételben.

Szájban is harmonikus, szép szerkezetű a bor. Virgonc savai, szép harmóniája, telt, gyümölcsös ízei elegáns kesernyékkel búcsúznak. Hogy kicsit kötözködjek is: talán túl sok kesernyével. Ugyanakkor nagyon jól iható és elegáns, közepes teste és lecsengése kellemes emlékeket hagy maga után. Vitathatatlan tehetség: erős 5 pont jut neki.

Vincze Béla Egri Bikavér 2002

Miután a 2005-ös év bortermelőjének sorra pukkannak ki 2003-as borai, a közönség ismét kezdi felfedezni a borász 2002-ben készült tételeit. A cabernet franc birtokbor például egészen elragadó tud lenni néha. Én viszont megint tanácstalan vagyok, mert itt ülök a kettőezerkettes bikavér előtt, és arra gondolok, hogy akkor már inkább a hármasok. Itt ugyanis vagy visszanyalt a fagyi, vagy valami egész más történt, aminek értelmezéséhez enmagam kevés vagyok.

A bor elsőre meglehetősen zárkózott. Mi több: alig-illatú. Illatocska talán, amit érzek. Halvány meggy, még halványabb tölgy, és az egészre ráülő vegyszeres-technokolrapidos valami. Első rákóstolásra némi sav, és más semmi, később már sav se. Teljesen kiüresedett, jellegtelen, semmitmondó. Még a "barrikolt víz" kifejezés is erős lenne, mert itt már barrique-jegyek sincsenek. Az egyetlen, ami tartósnak bizonyul, az a vegyszeresség. Az viszont nem túl kellemes. A végére egy rövidke lecsengés jut, az is minek. Kegyelemkettes (értsd: 2 pont), de csak azért, mert ittunk már rosszabbat is.

Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Bikavér 2003

A Szekszárd Rt. gasztrosorozatának 2002-es bikája számos nemzetközi versenyen ért el sikereket, így - személyes tapasztalat híján - lehetett némi halvány bizodalmam az ügyben, hogy a 2003-as utód talán szintén megüti azt a szintet, amikor már kipirult arccal, elcsukló hangon ejházunk és hurrázunk a bor kóstolásakor. A várakozás örömét azonban a csalódás kellett hogy keresztbe verje.

A bor sötét meggyvörös színű. Első szippantásra is lóg belőle az alkohol, a címke szerinti 14 tömegszázalék ezt alá is támasztja. Az alkoholos csípősség mellett azonban egész szép illattal találkozom, bár némileg rendezetlennek hat. Meggy, vanília, kesernyés déligyümölcsök (talán guava vagy grapefruit), piros bogyósok, málna. Kicsit mindentbele-cuvée érzetem van, mert ugyan szép és összetett az illat, de nincs igazán stílusa.

Szájban aztán komoly testtel, markáns savakkal, kicsit kevés tanninnal találkozom először. Ami viszont meglep és elszomorít: a bor keserű. Nem kesernyés, hanem keserű. Elsőre továbbra is a grapefruit ugrik be, aztán az idő haladtával megy át az íz égetett pirospaprikába, majd égett gumiba. Kár érte, mert időközben a tannin is megjött (egy órával lehetünk bontás után), a szerkezet egész szép, arányos lett. Csak a keserűségét tudnám feledni, vagy gyümölcsre váltani. Így vérző szívvel egy alig-négyest ér csak nekem (4 pont). Ez a bor megsült, vagy mi.

Folyt. köv.

Címkék: kóstolás 2003 vörös szekszárd négypontos 2002 ötpontos kétpontos eger bikavér vincze juhász testvérek domaine gróf zichy

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6220482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2006.12.03. 19:00:29

Ez egy szép és hosszú program lesz fiúk, hajrá, hajrá! Csak bíztatni tudlak benneteket. Azért a hosszú útra talán néhány ötlet még elfér, mondjuk St. Andrea bikavere, Simon don Simon József mágusos bikavér, de akkor már itt van Taklerék bikaveretje is. Szóval, szóval...ma Ostoros Bikavérszerű savtúltengéses valamiféle borképződményt kósolánk ama paprikáshoz. Bárnetettükvolna.

Pista Bácsi 2006.12.03. 21:38:56

Na végre, van fénykép a cimkékről! Így már sokkal könnyebb egy amatőrnek is beazonosítani a borokat.

akovacs 2006.12.04. 09:27:47

Tóth Istvánra szavazok, remélem nem hagyjátok ki!

miskagyerek 2006.12.04. 09:45:28

Miért is kell az égetett gumi izű holmira 4-et adni? Vagy ez csak szagolni való, és előbb-utóbb jön a tannin, amit kitehetünk a kredencre a horgolt terítőre?
Van reményem mégis a pécselyi karcosommal. Használt sallert hajigálok bele, meg egy kis szobi feketeribizli, aztán a Vinczét, az év borászát még mindig lenyomom. Kettő-egy a gyengék javára. Ezzel a vereséggel még Málta ellen kiegyeznék.
Ez eddig nem a prostitúcióból kikászálódó bika sikertörténete.

Malbex 2006.12.04. 11:37:11

Jo neked, ha legalabb te erted, amit irsz.

miskagyerek 2006.12.04. 15:53:26

Igaz. Jó.
Segíthetek?

Borboszi 2006.12.04. 19:06:58

Érdekes futam lesz :-))) várom a további borokat... hogy kik is kerülnek terítékre és mit produkálnak...
Alapvetően sajnálom a Bikavér név alakulását. Nálam sincs jó szájíze a szónak. És olvasva a cikket elgondolkoztam, hogy nekem mit is jelent egy jó bikavér. Kábé pont annyit, mint egy jó küvé... érthető, könnyen iható, gyümölcsös, és kerek, ahogy van, nem lóg ki sehol semmi, nem jutnak eszembe mindenféle képzavarok, hanem csak akarok tölteni még egy pohárral.. nekem ez a bikavér :-))) hm...
Ööö, az odafent az írásban térfogatszázalék... tudom, hogy "csak a titkárnő ujja csúszott meg", de a laikus olvasók kedvéért talán érdemes... :-)

nemjo 2006.12.04. 20:37:16

Az "égett gumiíz" nem feltétlenül azt jelenti , hogy elmész a szerviz elé és elkezded rágni a kidobott teherautóbelsőt , hanem - elsősorban a dél-afrikai borokban (pl. pinotage) található egy olyan jellgezetes , DE NEM BÁNTÓ , kesernyés jelleg , ami a nyári hőségben az aszfalton maradó gumi illatára emlékeztet - HALVÁNYAN !
Izlés dolga , van aki szereti és keresi ezeket a jegyeket a borban - én személy szerint jobban kedvelem a dohányos - aszalt szilvás - feketebogyós gyümölcsökre emlékeztető ízeket - illatokat .

Steff 2006.12.04. 20:58:05

A Gál Tibor 2004-es „alapbikavér” (ca. 2000 Ft) szerintem jó. Áttetsző, könnyű, a Sebestyén Kékfrankos Válogatásra emlékeztet.

BOB 2006.12.04. 20:59:23

Borboszi: koszonom, javitva.

miskagyerek 2006.12.05. 10:49:49

Az értékelésből nem az derült ki, hogy HALVÁNYAN kesernyés ez a Vincze-bika.
Sült borig fajult a minősítés.
Tudom, nem értek hozzá. De várom olyanok jelentkezését, akik kimondottan a salleros borra vadásznak. Én laikus létemre szintén nem a keserű bort szeretem. És még a dél afrikai sajátosság se vígasztal.

HPali 2006.12.05. 12:34:05

Ez a palack 2002-es Vincze Bikavér meg lehetett csúszva valahogy, mert kb. 2 hete kóstoltunk és messze nem volt ennyire szörnyű. (Nem lettem rajongója, édesnek éreztem, de voltak ízei és volt teste...)

Borboszival ellentétben, nekem a Bikavér névhez nem igazán passzol a könnyedség - nem is feltétlenül könnyen iható (azaz sűrűbb, mint amiből lazán lecsúszik egy palacknyi vaddisznó-pörkölt nélkül...), a gyümölcsillatok és az egyensúly ellen nem tiltakoznék, de belefér némi tüzesség ill. magas alkohol.

Gondolom a wishlisten St. Andrea Áldás Bikavér akad, Sike Tamásét pedig Műtannin már elemezte, de attól még nyugodtan újra lehet kóstolni...

Művelődő 2006.12.05. 13:04:37

Nem tudom,kellene-e "uniformizálni" a bikavért?Szerintem kell,hogy legyen "Borboszis" (pl. egy gróf Zichy,egy Takler,egy Csuti) és kell,hogy legyen "HPalis" (pl. egy Don Simon,egy Vili Papa,egy Merengő!) bikavér is a palettán.Azt hiszem,a jövőben is szivesen megtenném,hogy egy beszélgetéshez,vagy könnyedebb ételhez előbbi,egy komolyabb találkozóhoz,vagy prökölthöz utóbbi vonalat képviselő tételt válasszak!A fontos a megbízhatóság lenne mindkét esetben:tutira ugyanazt a vonalat képviselje az adott pince bikavérje évről-évre -nem említve a minőségi tartalmat,ami minden bornál alap lenne,nem csak a bikavérnél... szvsz Ugye,abban egyetértünk,hogy a Vili Papa és a Merengő is jól hangzik,de jó lenne,ha egyszer majd vállalhatnák Bikavérként -de nem szeretnék naivnak tűnni...

Művelődő 2006.12.05. 13:06:04

(mellékes,de prökölt=pörkölt,mint a radrátior=radiátor...:)

BOB 2006.12.05. 13:56:36

Csak a felreertesek elkerulese vegett: a Zichy bor "megsulese" alatt azt ertettem, hogy valoszinuleg kicsit tobb meleget kapott valamikor valahol, mint amit minosegromlas nelkul elbirt volna. Tenyleg eleg keseru az ize, a szerkezete viszont szepen ossze van rakva, altalaban helyen van benne minden, legalabbis en akkor, abban a palackban, annyi szellozes utan ugy ereztem. Ennek szolt a 4 pont. De mint a borban semmi, ez se kinyilatkoztatas ugye.

Krisztina (törölt) 2006.12.05. 16:22:25

Ha "ertheto, konnyen ihato" bort akarnek inni -mint ahogy tobbnyire nem erre vagyom- biztosan nem a bikaver lenne, ami utan nyulnek. En a bikavertol nagy testet, tuzet, rafineriat, esetleg valoban magasabb alkoholt varok, ami termeszetesen nem zarja ki- sot megkoveteli!-hogy gyumolcsos es kerek legyen. A konnyed cuveeknek megvan a helyuk, csak az en fejemben nem kapcsolodnak ossze a bikaver fogalommal. Jo volna hallani, hogy egy szakember hogyan definialja a bikavert. (igen, ez itt most egy keres a hozzaertok fele :))Nalam a wishlist minden esetre: Szent Andrea, Pok Tamas, Toth Istvan.

miskagyerek 2006.12.05. 16:29:03

köszönet a felvilágosításért, BOB. Mint kiderült és nem is tagadom, tahó vagyok a borhoz, ezért is hempergek meg az értők bogáncshalmazában. Inni viszont szeretem, ez mentségül.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.12.05. 17:23:07

Szerintem a bikavért nem kell definiálni... a bikavér az egy egri/szekszárdi küvébor és ennyi. A márka hírnevét kell jó borokkal visszaállítani inkább.

Borboszi 2006.12.05. 19:06:25

Hmmm, de jó ennyi véleményt olvasni ebben a témában... :-) Szép ez a szakma...
Mi úgy tanultuk a Bikavér definícióját, hogy: (az akkori tövények szerint)3, vagy több vörösbor összeházasítása a célból, hogy az összeházasított tétel jobb legyen, mint a borok külön-külön (Ezután a pontos technológiai és folyamati leírás jött, ami jelenelg nem érdekes). Semmi egyebet nem fűztek akkor hozzá. A többi később jött... most mi a Bikavér? Ha jól tudom, Egerben erősen próbálkoztak/nak ezt bepontosítani és megregulázni... Sajna nem tudom, hogy hol tart az ügy, de biztos vannak itt, akik ebben a témában pontosabb infókkal szolgálhatnak... amúgy meg a bor annyira szubjektív, láthatod, hogy mindenkinek szinte teljesen mást jelent maga a Bikavér fogalma is. Sőt, még én is féreérthető vagyok. A "könnyen iható" és a "könnyed" nem ugyanaz az én szótáramban. A "könnyen iható" nekem azt jelenti, hogy nem merengek el rajta, abszolut rendben van minden szempontból és csak arra vár, hogy töltsek még :-). És ez nem zárja ki a tüzet sem. A "könnyed" az olyan légies, kecses egy kis pajkossággal, játékkal... És egy bikavér sosem könnyed nálam :-) Ez az én szótáram és az én ízlésem Bikavér területén :-)
Próbálkozhatunk mindenféle törvénnyel, regulával, szabályozással.. mindig voltak, és ma is vannak ihatatlan (számunkra ihatatlan) Bikavérek, és garmadával vásárolják az emberek. Nem is tudom definiálni, ez talán valamiféle szélmalomharc aminek sosincs vége és mindenki mindenki ellen kűzd, kevés összefogással? Oldották ezt már meg máshol hasonló témában okosan?

Steff 2006.12.05. 22:04:53

HPali,
nem lehet, hogy az eggyel magasabb kategóriás Vincze-bikát kóstoltad? Az valóban nem rossz, és valóban édeskés egy kicsit.

Merlot 2006.12.11. 22:18:13

Ki ne haggyátok a sorból a Tóth Istán kézműves legendáját! Szívem szerint a 2000-es (vagy még inkább a 99-es) Selectiont mondanám, de ma már a 2002-es a hozzáférhetőbb. És remélem, hogy a Takler 2003-asa sem marad ki a sorból. Izgalommal várom a folytatást, mert e kettővel csinálunk jóbaráttal vakkóstolást még az ünnepek előtt.

Még egy favorit! A Don Simon 8 alkotórészes 2003-asa...kuriózum.

Steff 2006.12.12. 09:04:10

A Tóth-válogatással a múltkor megszívtam. Nem dugós volt, csak egyszerűen semmilyen. Pedig hogy rákészültem...

HPali 2006.12.12. 11:17:32

Steff: igazad volt, megnéztem a palackot és nem ez volt, hanem Selection. (Alig találni erre utalást a neten, de úgy tűnik mostanában is hozzá lehet jutni valahonnan.)

MirrMurr 2007.07.18. 22:21:12

Itt ülök és a két leszólt Bikavért kóstolom.
Ez a bor ivás nagyon hangulat, napszak, palack, szállító stb. függő, mert mindkettő rendben van. Sőt a 2002-es Vincze alap bika ezért az árért több mint rendben van (lágy, kellemes, egyszerű, de nagyon gyümölcsös kedves bikavér), a DGZ pedig nemrégiben lett Pannon Bormustra Csúcsbor egész jó áron (2600 körül vettem vmi hyperben.
Szóval jó lenne, ha egy-egy leszólt bort időnként visszakóstolna a nagyérdemű. Illetve minden kedves olvasó tesztekkel próbálja ellenőrizni, hátha csak a kóstolóval (vagy a bor aktuális palackjával) volt prompt probléma.

Azt már kevéssé értem, hogy milyen 2003-as tételeid vannak VB-től, nekem nem pukkannak ki, igaz pezsgőm sincs tőle :) De azt végképp nem értem, hogy egy Szekszárdi Bikavérben milyen tanninokat keresel? A stílus lényege, hogy az találd amit írsz, "markáns savakat, kevés tanninnal". Ezek a savak adták azt, hogy mostanra ez a bor élvezhetővé váljon - de még csak potenciálja csúcsát megkarcolva - és ilyen eredményt érhessen el. (De az aklohol tényleg kilóg belőle, de már csak a lecsengésében.)

Összességében Te szereted a Bikavért ? :))))
süti beállítások módosítása