Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kiváló magyar hungaricum

Pálinkaverseny málnával, starkinggal, törköllyel

2006.12.06. 11:32 - Az Alkoholisták

Hatodszor rendeztek pálinkaversenyt az idén, és másodszor nevezték HunDesztnek. Az Alkoholistát meghívták médiazsűrizni, úgyhogy nemcsak az eredményeket bírjuk kihirdetni, hanem élményeinkkel is megismertetjük a nyájas érdeklődőket. Az ítészek közé Királyurat delegáltuk, az alábbiakban tehát az ő beszámolóját olvashatják. Egyes szám, első személy. Bónusz a csempiondíjasok listája.

Beléptem a "gasztronómia virágkorába" és feltérképeztem "a gyümölcs felhasználásának egyik irányát is jelképező pálinkafőzés" kimeneti oldalát. A hatás nyilvánvaló, hiszen szó szerint idézgetem Pásztohy András FVM-államtitkárt, a pálinkaverseny eredményhirdetésének díszhivatalosságát. Pálinkában jók vagyunk, hiszen az "kiváló magyar hungaricum".

Valóban. A médiazsűri tagjaként közelebbről is megismerhettem az idei termés javát. Mi, szerencsések csak aranyérmeseket zsűriztünk, és csupán tizenhármat. Ezúton is szeretném mély tiszteletemet küldeni Joseph Röntgennek, az osztrák gyorsbírának, aki hét óra leforgása alatt végigkóstolta az idei versenyre 19 főzde jóvoltából bejutott 163 italt.

Amelyek közül 112 kapott valamilyen érmet: negyven aranyat, 39 ezüstöt, 33 bronzot. Tíz lett championdíjas. Ezek:

Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde: Prekop Málna Párlat
Szicsek Kft.: Prémium Feketeribizli
Vitalis Kft.: Irsai Olivér Szőlőpárlat
Treffpunkt Gar 2000 Kft. Zimek Pálinkafőzde: Starking Alma
Treffpunkt Gar 2000 Kft. Zimek Pálinkafőzde: Madárberkenye
Treffpunkt Gar 2000 Kft. Zimek Pálinkafőzde: Cabernet Franc Törköly
Boldogkő-Fruit Kft. (Bestillo): Gönci Kajszibarack
Boldogkő-Fruit Kft. (Bestillo): Cigánymeggy
Boldogkő-Fruit Kft. (Bestillo): Szilva
Boldogkő-Fruit Kft. (Bestillo): Vilmoskörte

Utóbbiak közül tehát néhányat meg is kóstolhattam. Championdíjas lett a Prekop Málna Párlat – ami nem itthon szüretelt gyümölcsből készült, ezért nem viselheti a büszke pálinka nevet. Nem rossz, de a végén előtőr belőle a málnapálinkák elkerülhetetlen szappanossága. A Szicsek-féle Prémium Feketeribizli is többet ígér illatra, a végét kicsit lecsípték. Bár erről az igazi szakértők – ami én nem vagyok – mást mondtak, a bogyósok szerintem amúgy nem voltak annyira meggyőzőek.

Nem úgy a törkölyök. Nagyon szép italok készültek az idén. Thummererék Pinot Noir törkölye kétszeri szavazás után maradt le a médiazsűri különdíjáról. Személyes kedvencem is a törkölyök közül került ki. A Brill-Market Kft. cserszegi fűszeresét jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek. Az első beleszagolástól az utolsó kortyig hibátlan. Ahogy az a Boldogkő-Fruit Kft. vilmoskörtéje is, amely megkapta a médiadíjat – pedig nem is indult elég vilmoskörte a versenyben, ezért vegyes kategóriában kellett nyernie. Még nekem is ízlett, pedig pusztán a Vilmos névre összerándulok alapból, hála a népszerű szeszesitalnak. Igyanak sokat.

Címkék: híradó pálinka thummerer hundeszt prekop szicsek vitalis treffpunkt boldogkő-fruit brill-market

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1621318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Türkménbasi 2006.12.06. 12:14:16

Sajnos hiába szabályozták törvényileg a pálinka név használatát és lett végre divat én még nem ittam igazán jó "bóti" pálinkát. Egy korrekt házipálinka bármelyiket hazavágja.
Az okokat nem ismerem de lehet, hogy a törvény lazaságában keresendő amely még mindig megenged valamennyi aroma használatot.

lacibor 2006.12.06. 12:39:22

-Van benne valami. A főzdében még jó, azután a "bótban" gyengébb. Annyival, amennyivel többe kerül.Azért tapasztalataim alapján vannak erős kivételek. Ennek ellenére:-Irány a főzde.

Anti-antialkohol 2006.12.06. 13:15:12

Mégsem igaz a népi hagyomány.A hazai nem biztos,hogy jobb.Talán az ár-értékkel kapcsolatban lehet némi igazatok.De!Mi szedjük a gyümölcsöt mi érleljük a cefrét,a főzőben mégis elrontják.Egy kis főzdében nem tudnak minden fajtának külön üstöt biztosítani,nem tudjuk a gyümölcsöt úgy kezelni.Egyes alapanyagokról(pl.erdei gyümölcsök),eszközökről(hordók)nem is álmodhatunk.Sajnos a"bótiak"közül sok odaveri az apósét,pedig csúnyán elfogult vagyok,meghát megvan a"telki"romantikája is a dolognak.
Amit nagyon sajnálok:a tv-ben láttam,hogy német hegyi szálloda előtt állt reggelente a bácsi és árulta a frissen főzött(ott helyben az utcán desztillált,mobil üstös)snapszát.Mitmondjak volt forgalma és igazán hangulatos volt.Németország UNIO-s,ugye?Ott miért lehet ide meg miért kell ilyen majom törvényeket hozni?Tényleg ilyen megbízhatalan a magyar?Lopótöközni sem lehetm,ilyet sem,házi kolbász stb felejtő.Mit mutassunk,ha vki mégis kiváncsi ránk??

tf1 2006.12.06. 13:26:11

Hol lehet megnézni a verseny eredményeit?

kefe 2006.12.06. 13:37:04

Ha minden igaz, akkor a teljes lista hamarosan olvasható lesz a versenyt szervező Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács honlapján: www.szeszipar.hu

Udo Trauschgeritzer 2006.12.06. 13:50:31

Türkmenbasi, akkor ajánlom figyelmedbe pl. a ZSindelyes feketeszedrét vagy a Szicsek rózsás kajsziját. Az én tapasztalatom pont az ellenkezője: a házipálinkák 50%-a ihatatlan, 30%-a iható és csak 20%-a jó. És ez az arány sajnos igaz az agyonmagasztalt erdélyi házi szilvapálinkákra is. Sajnos nemcsak a főzésen múlik nagyon sok, hanem a cefre alapanyagán, a tárolásán és az erjesztésén is. És ezekre bizony nemigen figyelnek oda a lelkes amatőr szeszkészítők.

lacibor 2006.12.06. 13:53:29

(ott helyben az utcán desztillált,mobil üstös)snapszát.Ez még a kis főzdénél is parányibb. (hehe)

Agent T 2006.12.06. 14:45:27

Na és a hosszúnyakú mézesbarack? Az smafu? Minden bizonnyal nem a legjobb, de a kommerszek között elég előkelő helyen van.

Udo Trauschgeritzer 2006.12.06. 15:11:13

Ja, és még akarok kötözködni! :-) A helyben párolt snapsz pompás ötlet, ha a szürke fagyos januári reggelek hangulatát szeretnénk feltornászni a véralkoholszint intenzív inkrementálásával, ámde az élvezeti értéke - ízre, illatra - a friss párlatoknak viszonylag karcsú: ilyenkor illik őket legalább pár hétre pihenni küldeni.

miskagyerek 2006.12.06. 16:03:06

az már igaz, hogy vannak elvetemült házilagos anyósverők, és az is, hogy a nép egyszerű fiának akkor jó egy pálinka, ha curikkoló sündisznóként marcangolja a gigát. Viszont az arányuk nem rosszabb a zárjegyet nemtudnihogyan megszerző szörnyűségeknél, melyeknél meg az "onset of action" meg az árcédula a vezérkritérium. Az meg még talán jobban is ellenőrizhető a Vili Bácsi főzeténél, hogy miket pakolhat bele (na, mit? szilvát, barackot, venyigét, amit a kertben talál,meg cukrot), mint egynéhány lokális előállító üzemnél, akiknél a legtermészetesebb alapanyag a műtrágyás szatyor.
vannak azért jó boltiak. meg köll fizetni a kulturált májsorvasztást.

Sárfehér 2006.12.06. 16:20:35

Aza baj, hogy Vilibácsi hullott, rothadófélben gyümölccsel dolgozik (mer' az épböl befött lesz). Ha a minöségi pálinkafözöket meghallgatja az ember, igenis azt mondják, hogy csak hibátlan, ép gyümölcsböl szabad kiindulni. Sok házipálinkánál éppen azok a jobbak, amik más célra nem hasznosítható gyümölcsböl (faeper, bodza, stb.) készülnek. Arra külön kiváncsi lennék, hogy a madárberkenyét hogy erjesztik meg, hiszen az csurom paraszorbinsav, azaz konzerválószer. Egyébként nekem a legfantasztikusabb pálinkaélményem a Béres féle aszútörköly a Borfaluból. Gyönyörüen átjön az aszú kesernyéje.

akiraly · http://index.hu 2006.12.06. 16:42:52

Akkor szép sorjában:

Tschöppy! A hosszúnyakú mézesbarack az bizony semmi esetre sem pálinka, például azért, mert mézes, a cukrot meg ügye a hibák elrejtésére használják ebben a műfajban is. Nem véletlenűl hívják szeszes italnak a terméket.

Türkmenbasi! Ajánlom, hogy kostólgass pálinkákat! Hatalmasat fejlődött a műfaj, a törkölyök nagyon megbízhatóan hozzák a minőséget, idén több kiemelkedő is volt köztük. A bogyósoknál még van mit tanulni, de azok között is vannak jók - jellemző hibájuk, hogy óvatosak a készítők, a legtöbbnek nincs eleje-vége.

Udo Traschgeritzer! Óvatosan az agyondícsért erdélyi szilvapálinkával, van amelyik almából készül igazából:)

Sárfehér! Madárberkenyéből úgy készül pálinka, hogy rohadt sok madárberkenyét használnak fel. Idén készült csipkéből is pálinka, meg vadcseresznyéből, hát egyik sem lehetett egyszerű feladat. Ráadásul a vadcseresznye kifejezetten jó lett, bár nekem kicsit rövid volt a vége.

Sárfehér 2006.12.06. 17:02:34

akirály: Na jó, de a rohadtsokban százalékosan ugyanannyi paraszorbinsav van, mint a rohadtkevésben. Vagy megfözik, hogy elbomoljon? Ráadásul pont a madárberkenye a legsavanyúbb az összes berkenye közül, (úgy nyersen ehetetlen), igaz, sok van belöle, és viszonylag szapora lehet szedni. A vértesi berkenye kisfajok fényképezése egyébként a kedvenc idötöltésem, igaz, ott madárberkenye pont nincs. De az a vadcseresznye is érdekes lehet.

Türkménbasi 2006.12.06. 17:20:49

Udo! Szerintem nem tartanánk ott ahol tartunk ha minden magyar produktum 20%-a lenne kiváló. Pont, hogy a cefre előkészítésére, tárolására és az erejesztésre figyelnek oda az amatőr (de hobbijukra igen kényes) szeszkészítők. Ajánlom figyelmedbe a Pálinkafőzés(otthon) c. topikot itt az index-en.

Türkménbasi 2006.12.06. 17:36:22

akiraly! Kóstolgatok ne félts te engem:-) A törkölyök már valóban jók (csak kib... drágák ahhoz képest, hogy törkölyök), a bogyósoknál továbbra is az a véleményem, hogy hatalmas illatzuhatag után jön a lesújtó körömlakk íz (mély tisztelet a kivételnek).
Szóval amíg ihatom a bácsikám szomolyai gyümölcsöséből szüretelt cseresznye és sárgabarack, körte és szilva pálinkáját (amit egyébként nem otthon főzünk ki hanem egy nagyon korrekt főzdében), nos addig nem veszem meg a boltit 6.000/fél literért.
De persze kívánom, hogy akinek nincs ilyen kapcsolata az minél jobb pálinkákhoz jusson a boltból, de szerintem a trend nem fog megfordulni, a jó házi mindig ütni fogja a boltit, ahogy a házikolbász a gyulait. És azt hiszem ez így is van rendjén.

Borboszi 2006.12.06. 21:09:44

Ó, hát a szívem csücske téma, a magyar pálinka... :-) Most kérek elnézést, ha ez itt hosszú lesz... akik engem személyesen is ismernek (és gyanítom, hogy vannak itt egy páran) tudják rólam, hogy a lehetőségeimhez mérten igencsak odaálltam a magyar pálinka mellé, és hatalmas hálával tartozom a jelenlegi tudásomért e témában(z)(egyik) legjobb magyar pálinkafőzdének, akiknek az égisze alatt tanulhattam, és dolgozhattam. Egy évig igen keményen dolgoztam a magyar pálinkapiacon, hogy a népeket a kultúrált pálinka- és törkönyfogyasztásra "nevelejem" és esetleg átcsábítsam a vodkától. Nem egy egyszerű dolog ez... :-)))
Hát igen, a bóti... hm... az más... háááát, pl ha a megfelelő boltban vásárol az ember, akkor az nagyon nemes italt lehet ám :-)... naná, hogy más :-D... kérdés, ki mit ért "más" alatt :-)
A cukros dolgot hagyjuk, tilos, és kész. :-)
Végülis én azt gondolom, hogy a magyar nép az elmúlt iksz 10 évben ahhoz a fura italhoz volt szoktatva, amit akkor pálinkának neveztek. És nem vagyok meglepődve, hogy nehezen megy a fejlődés :-)... az valami rettenet volt, de az lett a sztenderd... jó sok alkohol (tán nem is gyümölcsből), némi aroma... és reggel a hidegben a tojásrántotta előtt isteni... meg a pörkölt után... az a jó, ha nem érezzük az ízét, csak hogy végigmarja a torkunkat... bravo :-)... nos, innen indultunk... azt, hogy miért ép és egészséges, technológiailag érett gyümölcsből főzzük, bizony még sokaknak kérdés. Az is, hogy hogyan erjesztünk, ha erjesztünk... na és hogy megmosni a gyümölcsöt???... meg hozzá való élesztő? huhh.. satöbbi, satöbbi... De maradjunk a régi példánál, és főzzünk gyümölcsből pálinkát... a főzésnél sokszor még ma is az a lényeg, hogy minél több legyen... itt a gáz... minél több... a tiszta párlathoz nagyon-nagyon kell tudni, hogy a főzőmester hol választja el a különböző fázisokat egymástól. Azt kell tudni, hogy főzésnél az elválasztás a más-más kémiai anyagok (más ponton forr az etil-alkohol, máson az észter, megint máson az éter, stb)forráspontjának különbözőségén alapul. Három fázia van ezekenk az anyagoknak. A közepe az, ami a tiszta párlat, amit szeretnénk és keresünk. Ha előbb határozzuk meg (érzékeszervileg) az elválasztási pontot, akkor amolyan ázott kenyérízű, keményítős ízű, (meg még jó sok kémiai név ide) pálinkát kapunk. Ha túl soká, akkor jön a körömlakk és társai íz... és ha mindkettőből hagyunk egy kicsit (hogy több legyen), akkor megkapjuk azokat az italokat, amikhez szoktatták a népeket. Hát persze, hogy nehéz most megmagyarázni a tiszta gyümölcs ízt (sokszor kaptam vissza az arcomba, hogy "dehát ez nem is (pl) almaíz!". Na ja, mert az almának azt a fura dolgot "tanulta meg" íznek, amit ezelőtt (és még manapság is) almapálinkaként kapott) ... azt meg főleg, hogy miért nem 50%-os az alkoholtatalma... :-)... és a legnehezebb az árát megmagyarázni.

Ez a folyamat kicsit lassabban fog lezajlani, mint a borkultúra fejlődése. Mindazonáltal hiszem, hogy nagyon jó úton halad. Ezt bizonyítja pl ez a verseny is, meg a Destillata eredményeink. És az hogy igenis egyre több az igényes főzde, és az igényes főzőmester. Akkor is, ha van még mit tanulnunk. Iszonyú jó gyümölcseink vannak otthon, van jó technológiánk, vannak nemzetközileg is elismert szakemberek, és vannak jó sommelier-ek... Lassan, de biztosan összerakjuk a dolgokat, és én nagyon-nagyon bízom benne, hogy a magyar pálinka IGAZI hungarikumként kerül bele idővel a világ körforgásába...

franki 2006.12.06. 22:30:15

Kedves Borboszi!
olyan hülye pálinkázó nincs, aki a jót a rossztól, az alkoholt az élvezettől megkülönböztetni ne tudná...Itt a pénztárca,és az alkoholfüggőség irányít...Ha belföldi egyre erősödő kereslet csak a frankót issza, néhány pillanat múlva csak az lesz.

miskagyerek 2006.12.07. 11:17:36

nadragulyából próbáltak már csinálni pályinkát?

kukkac 2006.12.07. 11:38:38

Arra azért kiváncsi lennék, hogy kik voltak a Média zsűriben. Már csak azért is, hogy kik azok a médiás sorstársaink, akik szintén részesei és tudói ennek a szenvedélynek.

Türkménbasi 2006.12.07. 13:19:51

Borboszi: ez a lényeg. De fontos kiemelni, hogy ez a folyamat a házi "amatőrök" között is lezajlik és szerencsére nem egy olyan alkimistát ismerek aki saját magának főzi a pálinkát de kínosan ügyel a minőségre a mennyiség bőséges rovására.

Metzger 2006.12.09. 13:31:35

Előbb találunk szerelmet a kupiban,mint jó páleszt a hiperben.
Én:megszerzem a már alig található jó és ősi gyümölcsöt..aztán már csak egy korrekt főzde szükségeltetik.Úgy 100 km-en belül van ilyen.
Fekete ribizli,bio málna,szeder,pántlikás pina egykutya

borivo 2006.12.14. 16:21:02

Szerencsére vannak már jó "bolti" pálinkák is, de a házi nekem is jobban bejön. Van még kb. 10 liter 1999-es saját barackpálinkám, kb 7000 darab barackot szemeztünk ki hozzá, két hét után főzettem ki, 200 literes rézüstben. 48 liter lett, 52%-os, azóta üvegedényben van, 1 kiló aszalt kajszibarackon, De a préseletlen szürkebarát törkölyöm sem lett rossz....Érdekes, ezek az 50% felettiek nem tűnnek olyan karcosnak, mint pár Destillata díjazott, 40 %-os, hasonló gyümölcsökből.

Metzger 2006.12.14. 21:24:57

Persze,hogy nem karcos,ha 99 óta érik.
Annak meg hogy megágyaztál olyan gonddal előkészített,és vélhetően szakértelemmel desztillált anyagnak,eszmei értéke felbecsülhetetlen.A titok abban rejlik,hogy magunknak csináljuk.A főzde meg...Mennyi jó alapanyagom bánja az útkeresés buktatóit!

insert_click · http://www.kutyapoint.hu/ 2007.12.13. 15:48:02

A házipálinkának erőteljesebb az illata, de nem feltétlenül jobb minőség, csak az emberek jelenleg ehez szoktak hozzá. Nem mindegy milyen minőségű gyümölcsből készítik, hogyan erjesztik, milyen cefréből készül. Általában a házipálinkánál pont erre nem figyelnek oda, emiatt más az íz, emiatt inkább erősebbre főzik pl 50 fok felé, hogy az alkoholtartalom elnyomja az ízt.
süti beállítások módosítása