Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

István király odacsap

A nagy bikaviadal (II.)

2006.12.12. 13:19 - BOB

Az előző rész tartalmából: megismerkedünk a Juhász testvérekkel, akik igen tehetséges, elegáns bikavérükkel hívják fel magukra a figyelmet. Megérkezik és azzal a lendülettel le is szerepel a tavalyi év bortermelőjének alapbikája, és a helyzetet a szekszárdi állami gazdaság utódjának gasztrobikája sem tudja megmenteni. Gondterhelt sóhajok közepette csapunk ismét a lecsóba.

Bár a bikavért a XIX. században főként kadarkára építették, ma nagyobb szerepe van benne a kékfrankosnak. A kadarka főleg a szekszárdi bikavérekben maradt meghatározó fajta, az egriekben felbukkant a blauburger. Ezeket az őshonos vagy kváziőshonos fajtákat szokjuk francia világfajtákkal (főként bordóiakkal) elegyíteni, esetleg egy csepp pinot noir vagy syrah mellé, ez a mi bikavérünk. Tüzes, elegáns bor. Legalábbis annak kellene lennie, ha hihetünk azoknak, akik. Nagy bikaviadalunk második etapja következik.

Hauser&Kis-Tóth Magister Quintarius 2002

Egy kevéssé ismert egri pincészet (hoppá, Szépasszonyvölgy!) küvéje. Azért került be a sorba, mert tavaly az egri borszalonon a kóstoltatójuk azt mondta, ez a pincészet bikavére. Én meg elhittem neki, sőt két palackkal meg is csappantottam a készletet, ugyanis egyéni stílusú, érdekes bor tárult fel vizslató tekintetem és egyéb érzékszerveim előtt, további érdeklődésre feltétlenül alkalmas tehát.

A történet sajátossága, hogy a pincészet két tanárember tulajdona, akik csak hobbiból hódolnak a borászkodásnak. A bor neve is a latinos míveltségnek állít múló emléket (vagyis azzal a klasszikus esettel állunk szemben, amikor a bikavér azért kap latin nevet, mert a bikavér elnevezés - főleg a szépasszonyvölgyi verziója - hordoz magában némi előítéletet), és hogy fitogtassam szókincsemet, megoldom a rejtvényt: feltehetőleg öt fajta blendjéről beszélünk. Egyebet a címke sajnos nem árul el.

Illatában először az ászokhordóval találkozom. Feketeribizli és kátrányosság, némi ibolyával. Ez a florális-kátrányos illat toszkán emlékeket ébreszt fel tudatalattim hátsó bugyraiban, onnen jönnek gyakran hasonló aromák. Kis túlzással én is bevéshetném ide a brunello szócskát, bár inkább alsóbb szinteken kalandozunk, chianti ugrik be mint első referencia. Mindenesetre nem az a kimondottan gyümölcsös illat, hagyjuk meg. Inkább fanyar talán. Később azért jön némi meggy, másfél óra múlva pedig halvány bergamott is érződik. A toszkán Earl Grey.

Ízben szikár, magas, áradó és lendületes. Egri úgymond. A halvány savhangsúly jól áll neki, bár elbillenti a harmóniát. Annyi baj legyen, kárpótol az alkoholos melegség, igaz, ízben már kicsit fájóbb a gyümölcsök hiánya, mint illatban volt. Szájban is florális-kátrányos ugyanis a bor, majd fanyar, fűszeres lecsengéssel búcsúzik. Igazából az a bajom vele, hogy ahhoz nem elég gyümölcsös, hogy mindennap igyam, ahhoz pedig nem elég komplex és szép, hogy ünnepnapokra tartogassam. 4 pont jár így neki.

Szent Gaál Szekszárdi Bikavér Válogatás 2004

A Szent Gaálnál az utóbbi években nagy dolgok történnek. A tulajdonosváltás óta sorra kerülnek ki a pincészetből a mindenféle csúcsokat döntögető borok, és bár alsó árszegmensben piacra dobott tételeik továbbra is csak némi jóindulattal tehetők az "iható" kategóriába, valóban komoly itókák születnek arrafelé néhanap. Bikavérből van sima és válogatás, a simát kábé fél eve a mosogatóba küldtem, ezért most a válogatás került a górcső alá. Nem hiába.

Ez egy rejtőzködő szépség - mondanám legszívesebben. Vannak ugye az átvágós borok, ahol az áradó és csodaszép illatot gyengécske ízvilág követi, no, ez pont az ellentéte azoknak. Az illata ugyanis nem vág földhöz, és akkor még finom voltam. Megvan benne minden, ami kell, csak olyan visszafogottan, hogy karaff legyen a talpán, amely ki tudja hámozni belőle az aromákat. Főként meggyet és kadarkás fűszerességet érzek, fél óra szellőztetés után halvány animáliák csatlakoznak az eddigiekhez. Szép illat, csak nem elég intenzív. Kár érte.

Mindenért kárpótol viszont az, amit a bor a szájüregben művel. A szerkezete valami elképesztő. Nem tudok rá más szót találni, mert arányos, szépen csiszolt, bikavéresen elegáns, karcsú, csodaszép. Nem erővel hódít, hanem kiműveltségével, eleganciájával. Ízében főként a fűszerek dominálnak, de elég gyümölcs is jön ahhoz, hogy az összkép még kerek maradjon. Hamisíthatatlanul szekszárdi. Közepesen hosszú, fűszeres lecsengéssel búcsúzik. Az íz megmentette az illatot, 5 pont jut most így összességében. Viszont ezt már eliszogatnám mindennap, "nekemtecik" - ahogy a kínai mondja.

Tóth István Egri Bikavér 2002

Tóth István az egyetlen termelő, akinek három bikája is szerepelni fog a bikaviadalon, nem lövöm le, hogy melyek, nagyjából úgyis tudható. Nézzék el nekem, elfogult vagyok vele. Bárki mondhat rá bármit (írtunk már róla mink is), a bikája mindig fantasztikus volt eddig, valahányszor kóstoltam. Ha képzeletben bikavért kellene rajzolnom, valószínűleg olyanra sikerülne, amilyent Tóth István alkot évről évre (illetve inkább csak a jobb években). No de - tóthistvánság ide vagy oda - sikerül-e az eddigi szintet a kettőezer-kettes esztendőben is megütni? Az itt a kérdés.

Nagy újdonságot most sem tudok mondani, magam számára sem, hiszen október óta ez a negyedik palack, amely leszalad a torkomon. Ami a lényege: kell neki legalább egy óra szellőzés. Előtte sem rossz bor, de utána ledönt a lábamról. Szóval dekanterre fel, magyar.

Fiatalos, lilásba hajló színt látok a pohárban. Tóth István borai nem a percnek élnek: a sima 99-est pár hete kóstoltam, még mindig egyben van (miközben a válogatás hanyatlik), pedig az már 7 éves bor, kérem. A 2002-es is csak most nyáron került piacra, négyévesen. Kölyökbor, kiscsoportos óvodás lenne. És mint a kiscsoportos óvodások általában, ez is tele van élettel. Meggy, bors, halvány vanília illata árad először orromba. Tóth István nem híve az elsődleges barrique-aromáknak, általában sokadik töltésű tölgyfa hordókban érnek borai, ami pont arra elég, hogy ami kell, azt hozzáadja a borhoz, de ne fedjen el semmit az értékeiből. Itt is diszkréten, mintegy szégyenlősen jön csak a vanília, más fás jegy pedig alig. A meggy és a bors a legmeghatározóbb, csipetnyi alkoholos melegséggel kerekítve.

Ízben telt, áradó, virgonc, szép savú, lendületes. Az átlagnál leheletnyivel több alkoholtól tüzes, szerkezetében példásan harmonikus, lecsengésében fűszeres. No de milyen lecsengés az?! Hosszú, áradó, szóval, mint maga a bor: csodaszép. Egy óra szellőzés mélyebbé, összetettebbé teszi az ízeket is, fekete bogyósok jönnek, cseresznye. Lehetne hosszasan sorolni a jelzőket, de minek: vita nélkül szép bor ez, pályája elején. Talán túlságosan is az elején, a virgoncsága még igényel némi palackos érlelést. Ugyanakkor ha valakinek meg akarjuk mutatni, mi a magyar bikavér, akkor ez a legideálisabb választás, kapható akár hipermarketben is, az ára sem vészes, amit pedig tud, az maga a bikavérség. A folyékony országimázs: István király bora. 6 pont most, és valószínűleg lesz több is.

Folyt. köv.

Címkék: kóstolás vörös szekszárd négypontos hatpontos 2002 2004 ötpontos eger bikavér tóth istván szent gaál magister

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2021925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spicc 2006.12.12. 14:49:37

Nemrég kóstoltam a 98-as Monarchia féle Bikát (lásd url címem). Hihetetlen vitalitás volt még mindig benne. Ezek szerint (is) a többéves potenciál prognosztizálható a 2002-esnél is. Még egy példa, hogy nem kell agyonmacerálni a bort a pincében, hogy nagy potenciál legyen benne, illetve hogy mennyire korán jönnek ki a legtöbben a boraikkal, ami valószínűleg negatív hatással van az eltarthatóságra is.

opus 2006.12.12. 15:39:23

SPICC! Akik korán jönnek ki a boraikkal és azokat elfogyasztják, azoknak szinte biztos, hogy ez a tény negatívan érinti az adott boruk eltarthatóságát

Spicc 2006.12.12. 16:28:41

Hát igen, legjobb lenne rögtön a hordóból. Oszt nincs gond a göngyöleggel.

Metzger 2006.12.12. 19:52:30

Ma este munkából jövet olyat tettem,amit eddig soha.Egy nagyon nagy boltban bort vettem,-eddig ezt borászoknál szoktam.
Három palack 99-s Tóth István Bikavér kellette magát,kettőt birtokba vettem.
Hiba volt...a harmadikat otthagyni.
Aki ezen a csodán fogást talál, a kákára jár csomót aratni.
Egyébként HUF 1440.-
Holnap reggel nyitásra ott leszek.

Spicc 2006.12.12. 20:48:08

Én néhány napja 1600.-ért vettem Szent Gaál 2003 Kékfrankos szelekciót (egy szintén nagyon nagy boltban). Az interneten a legolcsóbb forrás amit találtam 2500 Ft. Ki érti ezt? Egyébként nagyon szép tétel, ugyanaz a sorozat mint az itteni bika.

[by poros] 2006.12.12. 23:29:35

Nemrég olvastam: "A dolgok megváltoztak... Nem a természettel élés összhangja a lényeg többé, hanem az, hogy a piacnak megfeleljenek, és ezáltal olyan igénynek, amit nem ők generálnak. Ebből csak rossz sülhet ki. Ugyanolyan nagy gond ez, mint az, hogy az ember számára nem elfogadható az igazság általában, mert az igazság túlságosan tiszta tükör, amibe az ember nem mer tartósan belenézni. Vagy csak nem hiszi el, hogy az igazság ilyen egyszerű és ilyen tiszta. Ugyanígy van a bornál is. Az embernek legfőképpen a tisztaságra van szüksége, a lelki és a gondolati tisztaságra, és pont ez az, amit sokan nem akarnak, a globalizmus pedig főleg nem, hiszen egészen más irányba lökdösi az embert. Például az ünnepelt vörösborok a világon mind-mind túl koncentráltak, mivel a természet nem sűríti eléggé, ezért bevetnek bizonyos technikákat, eljárásokat, akár úgy, hogy leveszik a lé egy részét az áztatásból, vagy úgy, hogy töményítik a levet, de még számos más, kevésbé humánus módja is van a vörösborkészítésnek. Megpróbálnak megfelelni az elvárásoknak, s ha ezt mi nem tesszük meg, megmagyarázzák nekünk és a fogyasztónak is, hogy miért úgy jó, ahogy valójában nem természetes."

Metzger 2006.12.12. 23:42:14

Az idézet forrása?

[by poros] 2006.12.13. 00:16:55

Metzger, lehet-e valamiről úgy írni, ahogy van? A kötelező köröket elhagyva. Előítéletektől mentesen. Tisztán, őszintén. Megérteni, hogy mi a jó. Csöndben, nyugalomban. Ez is kérdés.

[by poros] 2006.12.13. 00:39:06

L. Simon László, "Egy lépéssel közelebb az igazsághoz", Maktár, 2006/12 sz. 14.o.

Metzger 2006.12.13. 06:48:51

Remélem igen,és még nagyon sokáig!
Köszönöm a forrást,amint tudom felkutatom.

Kusuma 2006.12.13. 09:58:06

A MAKtár honlapja szerint ez a cikk egy interjú Szepsy Istvánnal. Én is igyekszem beszerezni...

Octopus 2006.12.13. 12:53:42

Mintha pont ez a sima 2002es TI szerepelt volna a tecsó őszi akciójában. Egyet vettem, az elég gyengén muzsikált...

kauzalitás 2006.12.13. 13:21:24

Az Igazak Jó Bora az Igazaknak, csak ne lenne olyan drága.

Művelődő 2006.12.14. 16:15:39

Ha már Szent Gaál...
Minap egy születésnapra kapott Szent Gaál Bikavér 2004-st bontottam,ami pezsgett,forrt,habzott és a vendégség,főleg az ajándékozó legnagyobb bánatára,csalódására ennyiben is maradtunk a tétellel.Én,a fogyasztó,jeleztem egy e-mailben az info@szentgaal.hu-ra,hogy így jártam vele,tudjanak róla,ha érdekli őket a palack,a bor minden megvan,esetleg,a cimkén található adatok,a vásárlás helye,vagy maga a bor érdekli a pincészetet,meg tud belőle valamit állapítani,vagy mit tudom én -ezt nevezik visszacsatolásnak,fogyasztói visszajelzésnek.Azóta nem kaptam választ,annyit se,hogy kössz,van ilyen,vagy kérd a szülinapodra a drágább borainkat,vagy mit tudom én.

A vendégésg biztosan nem ajándékozgat a jövőben szentgaálos borokat,megrendentült a bizalom -van választék Szekszárdról (is)!

Van ilyen.

Szegediszomelijé 2006.12.14. 21:21:09

Ebből a körből csak TI -hez tudok hozzászólni -tőle szerettem meg a bikavért (99-es volt). Nagy drukkere lettem. Tiszta, jó minőség, és semmi túlzott körítés. Nincs nagy hű-hó csapás, exkluzívvá varázslás, marketing áradat, csak szerénység és minőség -és ezzel együtt teljesen elérhető árak, megfizethető BOR. És ezekért én külön tisztelem. Hát kell nekünk ennél több?

Művelődő 2006.12.15. 11:10:49

(Nem szeretném tovább folytatni,de hozzátartozik a "magántörténethez":ma a Szent Gaálos Kovács Tibor Úrtól kaptam egy e-mailt,hogy elnézést kérnek az esetért,szivesen kárpótolnának egy Bikavér Válogatással.)

Művelődő 2006.12.16. 08:46:51

A tegnap este után nem birom ki...,pedig gondolom,nincs szükség tippekre:CSUTORÁS Nagyapa bora 2003 -anno 1.200,- körüliért!!!!Isten.Hajrá Csuti,talán 2006 megint a Nagyapáé lesz!

BOB 2006.12.17. 20:23:47

Csutoras Feritol a 2004-s szerepelt a programban (pont ebben a masodik etepban kellett volna szerepelnie), de egy kicsit dadhas voltam mikor kostoltam, igy uj palack lesz bontva belole. Sajnos 2003-ast mar nem talaltam.

Művelődő 2006.12.18. 11:30:04

Attól tartok,a 2004-es meg sem közelíti a 2003-as Nagyapát,vagy Superiort,de a 2002-es Gesztenyés-dűlőt sem!!!Sajnos...

Merlot 2006.12.26. 10:58:34

Metzgernek!

Ahhoz az 1440 HUF-os TI 99-eshez azért nagy mázli kellett! Ennél még a 2002-ese is drágább volt az őszi hiper akcióban. Jókor lenni jó helyen... :)

Metzger 2006.12.29. 21:09:18

Kedves Merlot,tényleg mázlim volt,másnap a hátsó sorban találtam még két ampullát.Abból az egyik már besuppant a gigámba.
süti beállítások módosítása