Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Dehogynem dübörög

Vörösborok az egri Demeter Csaba pincéjéből

2007.01.19. 17:10 - Albert gazda

Amint 2006 Alkoholista-bortermelőjének megválasztásakor is kitűnt, nyájas olvasóink odavannak Egerért. Ezt a pompás borvidéket mi sem gyűlöljük. Egyebek közt azért sem, mert az elmúlt fél évtizedben alighanem ott bukkant fel a legtöbb tehetséges borász. A legismertebb neveket ismerjük jól, ám aki látszólag kevésbé dübörög, az is megérdemli, hogy jobban megismerjük. Ilyen például Demeter Csaba.

Ahhoz, hogy eljussunk a két legnagyobb magyar borász (a másik Bussay László, bár biztosan vannak még hozzájuk foghatók, akik méretei nem jutnak eszembe hirtelen) és a három Demeter (a másik kettő Zoltán és Ervin, khm) egyikéhez, el sem kell mennünk Egerig. Kevéssel a város előtt jobbra fordulunk, és máris elénk tárul a Kőlyuk pincesor. A fiatal egri borászok csapatának motorja ott vitézkedik, és dolgozza fel tizenhat hektárnyi szőlejének gyümölcsét.

A kínálatban elsősorban vörösök vannak, noha nemcsak, ezekből sikerült megkóstolnom néhányat. Amúgy jártam a pincében is, egyszer, elég régen, az se pocsék emlék. Az empíria alapján úgy tűnik, a viszonylag ifjú mester nem a gyors érlelésben és a mediterráneumosításban leli örömét és keresi a sikerhez vezető utat, hanem az egriséget próbálja megfogalmazni a maga módján. Megközelítésemet a puszta számok is visszaigazolják, hiszen miközben a zöm rég túl van nemhogy a 2003-as, hanem lassan a 2004-es évjáraton is, addig Demeter Csaba 2003-as presztízsein még címke sincs, és inkább a 2002-esek forognak a piacon. Tiszta thummererizmus.

Szóval, a poharamban járt mostanában a 2002-es pinot noir, a 2000-es rezervált cabernet franc és a 2003-as XY, utóbbi palackminta formájában, minthogy forgalomba később kerülend. Előbbi kettő érett, összerendeződött darab, a pinot pinot-san barnás árnyalatokkal köszön, a franc gránátvörös, szájba’ mindkettő délceg struktúrát mutat, határozott savakkal, magyarán, messze vannak attól, hogy hanyatlani kezdjenek. Ez hazánkban már-már szokatlan, ha öt-, illetve hétéves borokról van szó. Viszont kétségtelen, hogy lehetnének koncentráltabbak és komplexebbek ezek, több kanyarral izgalmasabbnak találhattam volna őket. Az XY 2003 viszont egészen konkrétan kiskölyök, odébb van, amikor remélhetőleg élvezetessé válik. Megjegyzendő: egyik sem fogyott el a bontás napján, és volt, amely még hetek múltán is őrizte eredeti formáját. Szigorú mércénk szerint mindhárom a tehetség kategóriájába illik, azaz 5 pontot érdemel uszkve.

A 2002-es XY ez idő szerint többet tud. Sokkal többet. Gránátvörös, csillogóan tiszta színnel kezd, mozdításra felkenődik a pohár falára, alig akar lejönni. Frenetikusan indul. Elsőre sok-sok bogyós erdélyi, meg némi ásványok. Állatság szinte nincs, pedig a tercier vonal erős. Valamiképpen érezhető, hogy hosszú időt tölthetett új fában, de ez nem vaníliásságban, nem kávéban és nem is pörkölési aromákban mutatkozik meg, hanem sűrű kraftban, és ez jó. Nagy test, nem kevés tannin, komoly savtartalmát sem tagadhatná le. Összetett, dinamikus, hosszú. Krémes. A korty eleje édes, felteszem, az extrakt miatt, a vége száraz. A 13,7-es alkohol a koncentrációhoz képest nem sok. Egyetlen hiba: az utóízben árnyalatnyi fanyarkásság található, ami megbillenti a harmóniát. Enélkül okvetlen több lenne, így végül igen erős 6 pontot tartottam helyesnek kiosztani.

Címkék: kóstolás 2003 vörös hatpontos 2002 ötpontos eger 2000 pinot noir cabernet franc demeter csaba xy

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1529342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2007.01.19. 21:25:24

A 2002es XV-t kb. másfél hónapja kóstoltam.
Szép bor , de vékony ....

nemjo 2007.01.19. 21:30:49

XY-t , természetesen

Defter 2007.01.19. 21:56:25

Nem tudom, mit kóstoltál, vékonynak egyáltalán nem mondható. Nagyon szép és meglehetősen testes is. A 03-as az évjáratból adódóan lágyabb, de még kell neki idő, ami 3 év után kicsit furcsán hangozhat. Csaba boraiban bőven van potenciál. A bikavéreit is ajánlom kóstolásra, megéri.

tajbor77 2007.01.19. 23:43:14

Bikavér is kiváló, a Törökverő Cuvée is csodálatos, fehér borai közül a 2003-as Eger csillaga vitte el nálam a prímet... gyönyörű bor!

zoli 2007.01.20. 01:35:28

Demeter Csaba boraival egy problémám van, ha végigsétálgatom a hosszú pinceágakat, a hordók közt találkozni dűlőszelektált fajtaborokkal, még aszút is láttam, palackosok közt viszont szinte kizárólag küvékkel találkozni. A borász felülírja a terroirt és a fajtát.
A barrikos rozé és könnyed, lágy fehér is idegen az én szám ízének.

gonosz hal 2007.01.20. 08:15:38

Pár hete jártam, hivatalos ügyben, Egerben - véletlenül találtam rá a Demeter-pincére egy sajtkereskedőnek köszönhetően. A nevet már hallottam, így adta magát a dolog... még akkor is, ha évtizedes előítéletekkel viseltettem Egerrel kapcsolatban a szépasszonyvölgyi lőrék és egyéb, Bikavér néven forgalmazott káposztalevek miatt.

Demeter mester egy csapásra megváltoztatta mindezt az ő 2002-es Bikavérével és 2000-es(!) Törökverőjével. Határozottan érdekes borokat csinál. Legközelebb az XY-t is ki kell próbáljam. Szóval, nagyon köszönöm neki, hogy mostantól hozzá merek nyúlni az egri borokhoz!

py 2007.01.20. 09:16:43

Nem ide tartozik, de megszületett Vargáék névadási versenyének győztese (tudjátok, nyerj száz Varga bort...). Vagyis nyertesei: két név győzött holtversenyben, "Aranymetszés" és "Terroir". Na, az utóbbihoz jól megerőltette a fantáziáját a pályázó. De nem is ez a húzós, hanem ahogy magam elé képzelem a Terroir néven futó Varga borokat... Kell egy kis szerepzavar ahhoz, hogy a zsűri pont ezt bökje ki. De gondolom, ha megvalósul, úgysem ez, hanem inkább a Zsebmetszés, pardon, Aranymetszés fémjelzi majd a borokat.

dalton1 2007.01.20. 11:04:37

Hát nekem a "Terroir" név brutális sablonnak tűnik, az "Aranymetszés" meg gyenge, olyan mint a "Royal"...

kifli 2007.01.20. 12:18:38

Demeter 2000 bikavér selectionjét kb 2 éve kóstoltam. üres és szárító volt, elfáradt.

Borboszi 2007.01.20. 21:23:10

No comment Vargáékhoz, hozták az elvárt formát. Őszintén, szerintem akkor lettünk volna igazán meglepve, ha valami ütőssel állnak elő :-)

Demeter Csabinál már én is régen voltam, pontosan azóta nem, hogy kicsit távolabb élek Egertől, mint amikor Budapesten laktam. Akkor ismertem meg őt, amikor még a kezdetek kezdetén tartott, még csak egy pinceága volt kész, a többi éppen vésték, és ott bóklásztunk nála a porban, a homokban. Azonnal beleszerettem a boraiba és a borászatába. Pontosan azért, mert van türelme kiváni, van szíve jó borokat csinálni és rendkívül tehetséges, lendületes, ötletgazdag borász. Mert mer alkotni, és menni a maga útján. Ahogy követtem a pályáját, és voltam nála többször, én pl sosem találkoztam kifli által említett "üres" borral. És osztom Zoli véleményét, olyan kincsek rejtőznek ott a hordókban, hogy néha én sem értem, miért van csak küvéje... hát az az igazság, ahogy most itt gondolkodom, hogy csak fényezni tudom a Csabit :-)... egyszerűen az van, hogy ez a fiatalember iszonyat mennyiségű időt, enegiát és hatalmas szívet tesz bele a munkásságába. És nem csinálja rosszul, esküszön, hogy nem :-)))... és emellet szerintem az egyik legemberibb Ember akinek az értékítélete a mai "fura" világban is a helyén van. Bravo Csabi... minden tiszeletem a tiéd.

vadász 2007.01.21. 03:52:35

Amennyiben ezen a helyen valóban a bor a lényeg, úgy iszonyúan szánalmas ez az egész, ami itt folyik!

Metzger 2007.01.21. 10:07:52

Igen,tisztelt Vadász,de a helyzet azért nem annyira elkeserítő.
Tegnap szülővárosomban,-miután Kerecsendnél volt pofám már megint jobbra fordulni,-meglátogattam három borászt.Kettőt a pincéjében,harmadikat a Hatvani temetőben.
Nem hallottam dübörgést,csak azt,hogy a borász statiszta,az igazi csillag a természet,no meg a termőhely.
A "hatáskésés" elve pedig kegyetlenül szelektál: az az igazán jó borász,aki régóta jó borász.
Sok szerencsét Csaba!

nemjo 2007.01.22. 09:02:24

Tudom mit írtam Defter , igen , vékonynak tartom a bort.
Nem rosznak , csak vékonynak.
Ezerrel megy itt az egri marketing , ennek ellenére , ha a szintén drága egri bor mellé kibontasz egy középkategóriás villányit ( pl. Jekl Béla Fekete hegy Cuvée ) , de írhatnék akár szekszárdit is fogod tudni hogy miről beszélek ...

kifli 2007.01.22. 13:04:53

index.hu/velvet/onleany/onleanyhirek/?main&296925

A világon először örök zamatgaranciát kínál boraihoz Demeter Csaba egri borász.

"Nem tetszik, nem a te világod, nem ilyenre gondoltál, a vártnál hamarabb elöregszik, azonnal cseréljük vagy visszavásároljuk a nem szimpatikus borokat!" - fogalmazza meg a Demeter-féle örök zamatgarancia feltételeit..."

Nevetségesen görcsös marketing. + még telejesen hiteltelenné is teszi magát. szánalmas. Demeter Csaba leírta magát. (nálam)

egri Fehér 2007.01.22. 15:30:29

nemjo:
aha... mondjuk akkor kóstoljunk már össze egy villányi sztárborász "cash-flow borát" egy egri alapküvével...
pl. egy Bock Portuguisert egy Demeter Törökverővel...
vagy egy Gere Portuguisert egy Lőrincz György Kutyafájáttal...
szerintem egyértelmű, hogy ki a jobb ár/érték-arányban...
de szerintem a Jekl Fekete-hegy sem (sokkal) olcsóbb egy St.Andrea CF-nál...

Csülök 2007.01.22. 21:47:45

Ez már olyan Vargás. Ezzel ár- értek arányban tényleg képtelenség versenyezni.
Ennél már csak azt volt jobb, hogy az egyik blogban az volt a reakció a szépasszonyvölgyi "borokra", hogy a piac ezt igényli...
Sok kemény munka, s marketing csak utána. Fodítva nem működik, hiába nyomnátok.

Fekete Leányka 2007.01.22. 21:53:07

Bírnék ezzel a csapattal egyszer úgy fésztufész együtt kóstolni.

Fekete Leányka 2007.01.22. 21:58:49

Nem bírom a szimplán árversenyt. Minden olcsó országban ahol jártam, borzasztó szarul éltek. Amikben pedig minden drága, ott bazi jól. A saját munkánkat és tudásunkat értékejük alul a folytonos árversennyel. Előbb-utóbb így minden olyan jó lesz mint a Penny Market-ben. Olyan Vargásan Jó!

Meg hát én sem szeretek ingyen dolgozni!

egri Fehér 2007.01.22. 23:33:13

akkor csináljunk topiktalit! :)

nemjo 2007.01.22. 23:49:36

egri Fehér :

azonos kategóriájú borokat nézz össze !
pl. Szent Andrea CF-t mondjuk egy Jekl 2003 CF-el !
( a St Andi Merlot szándékosan nem említem Béla merlot-jához mert az úgy már erősen sportszerűtlen lenne)
Oportót nem kóstolok , nem szeretem !
A Fekete hegy cuvée nem olcsóbb , csak jobb ....

Defter 2007.01.23. 16:01:59

Valamikor tavaly próbáltunk összehozni egy "topiktalit", legalábbis valami közös kóstolást, de csak hárman voltunk... Szóval a lelkesedésnek tovább kellene tartania, mint a gondolat leírása. De nem vagyok semminek az elrontója :)
Csaba egyébként nagyon ráfeküdt a marketingre, és eddig be is jön neki, úgyhogy cseppet sem számalmas a próbálkozása. Aki kicsit is foglalkozik marketinggel, az tudja, mi a garancia szerepe, és ha más nem is, az mindenképpen értékelendő, hogy Csabán kívül egy borász sem vállal nyilvános garanciát a boraira. Szerencsére velem megesett már, hogy szó nélkül becserélték a rossz bort egy jóra, tehát van, akinek a garancia ismerős fogalom, de nem tudom, hogy ismeretlenként is sikerült volna-e ugyanezt elérnem.
süti beállítások módosítása