Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Három a puttony

Oremus, Degenfeld, Tokajicum

2007.01.22. 21:18 - Műtannin

A kései cuvée-k, szamorodnik és a száraz fehérek után újabb tokaji műfaj látszik újjáéledni: egyre több presztízspincészet van jelen a piacon háromputtonyos aszúval. Sikerül-e visszafoglalni a Kerház és az eurobéték büntetőborai által uralt terület egy részét? A háromputtonyos-versenyben egyelőre az Oremus látszik vezetni egy kicsinyített hatputtonyossal.

Nehéz lejönni erről az ünnepektripről, az embert megkavarja a sok élmény. Rendes, kiterjedt rokonsággal és ismeretséggel rendelkező magyar ember aligha bírta megúszni, hogy az elmúlt egy hónapban bele ne fusson a jó szándékú rokonok/ismerősök által kikövezett, egyenest a borpokolba vezető úton egy-egy büntető háromputtonyosba. Nincs az a falusi háztartás, ahol ne lapulna egy a Kereskedőház végtelennek tűnő készletéből. A hiperekben ezer forint körül, de inkább már az alatt vesztegetett aszúparódiák száma pedig nemhogy csökkenne, egyre emelkedik, jönnek az Euroizé béték, ilyen-olyan impexek háromputtonyosai, termelte és palackozta valami szám. Így kúrjuk széjjel (elfele) mindazt, amit Szepsy, Demeter, Árvay, a Disznókő, az Oremus meg a többi újjáépített Tokajból. (Tessenek majd megmagyarázni annak a külföldinek, aki beleakad jó áron ezekbe a közveszélyes italokba, hogy ez is aszú, meg a kétszáz dolláros Szepsy-hatputtonyos is! Szerboid bordílerünk például nemrég kapott megrendelést egy multicég hollandus ügyvezetőjétől pár száz üveg háromputtonyosra, de azzal nyitott az ügylet lebonyolításával megbízott titkárnő, hogy ezer forintnál ne legyen drágább palackja, mert a Van valamilyen úr látta a hiperben, hogy az annyi.)

De mutassunk a jövőbe vagy a jelenbe legalább: a száraz fehérek, majd a szamorodni újrafölfedezése után úgy tűnik, Tokaj igényes és meghatározó pincészetei is megpróbálkoznak a low end (aka.: megfizethető) aszú műfajával. Alig egy hónap alatt került a kezünkbe három érdekes próbálkozás: az Oremusé, a Degenfeldé és a Tokajicumé.

Tokajicum Tokaji  3 puttonyos Aszú 2000

Aszalt sárgabarack, citrusok, friss, könnyű tokajik jellemző jegyei. Kevés őszibarack, végül kis füstösség, a végében parányi lomhaság, mézes mandula.

A korty eleje kicsit üres, nem bonyolódnak nagy és izgalmas savak, inkább az édesség ural mindent, de alapvetően szépen és arányosan, cseppnyi fáradtsággal talán. Struktúra glicerines, előkelően lusta.

A korty végén van valami almás izé, kis törés, ami nem kéne, és még elég határozott csersavak is előfordulnak (fehérborszinten határozott, persze).

Az utóíz azért aszúsan hosszú, határozott, bár kis petrolosság disszonál benne. Egyszerű, korrekt bor, 1398 forintért abszolút pénzünknél vagyunk vele. Ötös.

Degenfeld Tokaji 3 Puttonyos Aszú 2002

Illattól indulunk, mint rendesen. Körtebefőtt: szegfűszeg és körte és édes. Cigarettafüst! (Érdekes, érdekes.) Kis kénhidrogénes csatornaszag (az a záptojásos). Aszúhoz képest túl középre húzódik, nem tölti be a szájat. Magasabbat és szélesebbet várnék. A maga szűk értelmezési tartományában arányosnak, kellemesnek mondható, a végén talán túlzott csípéssel. Krémes struktúra persze, de ízben is van ez a krémesesség, ahol a krémes a cukrászsütemény neve, és nem az állagra vonatkozó jelző. Ehhez képest meglepő üresjárat a korty közepén.

2700 forint és öt pont.

Oremus Tokaji 3 Puttonyos Aszú 2000

Illatban nem alkot nagyot elsőre. Gombák, méz, karamell, birsek, kis kénhidrogénes büdös, ami egy-két perc alatt eltűnik. Egyre szebbül. Jön a körtevonal. Most hogyha aszondom, hamisítatlan Oremus-stílus, akkor még magam előtt is nagyképűsködő köcsögnek tűnök, mert valahogy mostan kezdett az a képzetem támadni, hogy ez az Oremus-stílus. Hogy amíg a Disznókőnek a citrusosság (és az aszalt sárgabarack) az elsődleges és mindig tetten érhető stílusjegye, addig az Oremusnak a birs. Persze lehet, hogy ez úgy hülyeség, ahogy van, de nekem ez kattant be éppen.

Az ízeket is a birs viszi, jó lendülettel indulnak a savak, van egy kis csípés az elején, kicsit disszonáns borsos fűszerességgel, de gyorsan elsimul, lekerekedik, és messze a legszebb egyensúlyt és a legtöbb izgalmas díszítő ízt hozza a kategóriában. A végén lehet érezni, hogy mégsem csúcsaszú, a lecsengés gyorsabb, szellősebb. Ez egy lekicsinyített hatputtonyos. Kisebb a test, kevésbé krémes, kurtább, felületesebb. De ott van benne szinte mindenből egy darab, egy kicsinyített más.

Komoly bor ezért a pénzért. (A Bortársaságnál most éppen 2500 leárazva, egyébként alamivel 3000 alatt.) Hat pont.

Címkék: hatpontos ötpontos tokaj oremus tokajicum degenfeld aszú háromputtonyos

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1829961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2007.01.23. 10:09:07

Utobbi kettőt kóstolva, sztem az Oremus fantasztikusan jó bor. besztbáj mindenképp. Semmiféle zavaró dolgok, még apróságok sem rémlenek, legutóbb sárgadinnyét véltünk felfedezni benne. Nem vagyok oda az édesekért (eddig nem voltam :), de élmény volt inni. A Muscatello 7 pont az MA pontozás szerint, sztem ez simán van olyan jó...

hegyaljai 2007.01.23. 22:07:42

Amíg a 3 puttonyos cukortartalma lehet 5 puttonyosnak megfelelő, addig nem szabad a könnyűsúlyút a sumo versenyzővel összeereszteni.

Szegediszomelijé 2007.01.24. 21:16:47

Hegyaljai: a háromból v.melyik esetleg akár több, mint 150 gr/l cukortartalmú? Azt nem automatikusan 5p -nak sorolják be, és úgy hozzák forgalomba? Miért érdeke, hogy 5p helyett 3p aszut palackozzon? Tényleg érdekel!

karcsai · http://www.garammenti.net 2007.01.24. 23:19:57

No-no, azért az mégse' járja, hogy csak úgy kiszemezgetjük a nekünk nem tetsző hozzászólásokat! (Hacsak nem gusztustalanul trágár...)

dalton1 2007.01.24. 23:24:25

Kedves benkő!
Igazad van a stílussal én sem kívánok azonosulni. Ugyanakkor Bor Ivó nem a borról beszélt tiszteletlenül, hanem a szerzővel való egyet nem értését fejezte ki a maga módján. És Műtannin beszámolóiból korántsem az tűnik ki hogy a bor-tanulók táborába tartozónak vallaná magát, sőt olykor mintha magasról nézne le ránk és egyes borokra! Mindazonáltal távol álljon tőlem a tiszteletlenség vagy a nagyobb szaktudás bizonygatása, mert félek nem lenne helyes és igaz.
Ha Bor Ivó korábbi kommentje tényleg törölve lett az nagyon nem volt korrekt lépés, hacsak nem túl "kemény" az a komment.
A békével egyet értek és támogatom!

Albert gazda 2007.01.24. 23:37:11

Kedves Hozzászólók, Bor Ivó nevű embertársunk hozzászólásait én töröltem, nem Műtannin, és törölni fogom a továbbiakban is.

dalton1 2007.01.24. 23:41:55

Kedves Albert gazda!
Továbbra is fenntartom hogy ez így nem korrekt!

Albert gazda 2007.01.25. 00:07:02

Kedves Dalton1, aki berúgja az ajtót, úgy próbál bejönni a házamba, azt kivágom, hogy a lába sem éri a földet. Ezt Bor Ivóval egyszer privátban már megvitattam, azt hittem, megértette, miről beszélek. Tévedtem. Sajnálom.

Metzger 2007.01.25. 09:43:12

Nem tudom mit írt az a szerencsétlen,de ha nem trágár vagy bunkó módon sértő,hiba volt törölni.Szerintem.

shiraz 2007.01.25. 10:11:21

szia Albert,
szvsz én nem szeretem a moderálást, ez egy blog hozzátartozik az olvasó ellenvéleménye. kivéve persze ha trágáran anyázik. írom ezt in general, úgy, hogy nem olvastam a hsz-t és nem szándékom konkrét személyeket megvédeni.
bocs.

Albert gazda 2007.01.25. 10:24:00

Kedves Metzger, kedves Shiraz, ha végignézegetitek a hozzászólásokat, nagyon sok olyan véleménnyel találkozhattok, amelyek eltérnek a mi véleményünktől, sőt a mi véleményünk - mondjuk az enyém, a csitéé vagy bárkié - sem mindig egyezik, ami egészen természetes. Mégsem jut eszembe, eszünkbe, hogy bárkibe belefojtsam, belefojtsuk a szót, pusztán azért, mert mást gondol valamiről. Személyeskedő és primitív kötözködéseknek azonban nincsen helyük itt, ezeket törölni fogom szó nélkül. Volt belőlük elég a regisztráció bevezetése előtti időkben.

Művelődő 2007.01.25. 11:34:40

...és PONT
Valaki írjon a borokról és főleg az ironman kérdésekre válaszoljon valaki,mert érdekelne!!!
Én nem kóstoltam a fentieket,csak azt tudom,hogy az Oremustól bármikor,bármely kategóriából bárkinek a társaságában előmerek venni borokat,mert egyszerűen nem tudtam még csalódni(kivéve a száraz szamorodni kategóriát...).Az Oremusnál csak jó,meg még jobb tételekkel találkozni,nem beszélve a helyén pozicionált árakról!!Azért a száraz fronton még kellene valamit alkotni és nagyon aggaszt a fordítás,máslás és -ahogy hallottam,kezdhetek aggódni- az édes szamorodni helyzete -miatt...

Sárfehér 2007.01.25. 12:15:12

ironman és Művelődő: valamelyik előző tokajos topikban le volt írva, hogy a besorolásnál nemcsak a cukortartalom, hanem a savtartalom is számít. Vagyis, ha jól értem, lehet olyan 3p aszú, ami eléri a 6p cukortartalmát, de nem elég hozzá a savtartalma, ezért 3p. De akkor mi ellenpontozza a cukot?

Sárfehér 2007.01.25. 12:30:11

A hollandokkal kapcsolatban: argentín bb ismerősöm, aki hosszabb időt töltött Hollandiában, azt mondta, hogy a hollandok sóherságuk miatt (:)))) különösen árérzékenyek. Így bár jó, de olcsó, alsó-közép kategóriás borokat lehet kapni, már a közepes árkategóriát sem veszik meg, még ha egyébként megengedhetnék maguknak. Úgyhogy a szerboid kapcsolat (zsivelí) esete jellemző lehet a hollandokra.
(Megjegyzem, Argentínában igenis komoly híre van a Tokajinak, és nem csak, mit egy a jó borok közül, hanem úgy, mint az ászok ásza. Rögtön úgy hívott meg, hogy ő hozza a Robert Parker szerinti 96 pontos Malbexét, én meg hozzak aszút. Mit tesz isten, volt velem egy 2000-es Disznókő 5p. Nagyon is értékelték.)

Szegediszomelijé 2007.01.25. 21:12:35

Lelekem melengeti az argentin hír! Amúgy van egy nagyon jó holland ismerősöm. Anyagilag több mint jól szituált. Tény, 4-8 Euro között gondolkodik borokban, elmegy 14-ig, ha nagyon tetszik neki, de Sárosdi 2000 -es nagy bajnok CS -ért -az utolsó palackok egyikéért -már nem rakott le 6000 Ft-ot. Pedig megengedhetne magának francia grand cru borokat is, többszöröséért. Amúgy nagyon szereti a magyar borokat (jó a segítője :-)) és egy évben kivisz kb. 150 üveggel elszlopálgatni.

hegyaljai 2007.01.25. 21:43:51

Kedves ironman és Művelődő!

Az aszúk összetevőire a "99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a borok előállításáról" minimum feltételeket szab meg, tehát több lehet a cukor, vagy a cukormentes extrakt. No itt szokott lenni esetleg a baj, hogy bár a cukor 5 puttonyosnak is beillene, de az extrakt csak 4-esnek.
süti beállítások módosítása