Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vándorcirkusz világszámmal

Cabernet sauvignon-remix

2007.03.28. 18:57 - alföldi merlot

A Cabernet Brothers hazai népszerűsége a kilencvenes évek második felében tetőzött, aztán elváltak útjaik, a franc maradt a porondon, durva árakkal, a sauvignon szopóágra került. A sauvignont a sznobtőzsdén most annyira mélyen jegyzik, hogy André Kosztolany vélhetően már vásárlásra buzdítana. Talán majd 2006-ból 2009-ben. Persze szigorúan csak blu csipeket.

Én tudom, becsszó, hogy a cabernet sauvignon istenkirály, csak ritkán jön ki neki a lépés. Főleg itthon. E meggyőződésemet a találkozás a folyékony empíriával újra meg újra aláássa. A mostani mintavétel is inkább volt kijózanító, mint mámorító. Másrészt az is igaz, hogy ilyen szedett-vedett mezőnyt talán még életemben nem kóstoltam. Mintha évszázados borcimboráim tavaszi nagytakarítást tartottak volna: a spájzpincék elfeledett félszerzeteit mind kituszkolták a napra. Volt lapított palackos szlovén, lidölös kaliforniai, franciának álcázott bolgár, chilei bio, újvilágira hangolt szekszárdi és magyar csoda könnyekkel. És ne feledkezzünk meg Mourinho anyjáról sem – Jose a parafa arca –, akit főleg a házigazda emlegetett, minthogy felkészülés közben előbb egy lila cédulás Buttler CS 2003-ast veszített el, aztán egy ’99-es Vylyan magnumot. Eb ura fakó, Ugocsa non csavarzár.

A faggatás mélysége a borok színvonalával vetekedett. Mentségünkre szóljon, hogy a részletesebb elemzésnek nemegyszer az vetett gátat, hogy nem találtunk részleteket.

John Carson Cabernet Sauvignon 2003

A legendás talk-show hostról elnevezett Lidl-betyár alaposan visszaélt a jóindulatunkkal. Az első bornak kijáró együttérzéssel közelítettünk hozzá, és próbáltuk szerény érdemeit láthatóvá nagyítani. Kár volt a gőzért. Öreg boros, sherrys illattal nyitott. Kóstolva sem érett, sem éretlen CS-jegyeket nem sikerült azonosítanunk. Sima korty, közepes test. Cseresznyés, epres, édes.
Nálam 3,5 pont, és átlagban is.

Chateau Kajmád Cabernet Sauvignon 2003

A megtévesztés nagymestere, a trendmimikri bajnoka. Mindannyian biztosak voltunk benne, hogy újvilági, sőt konkrétan chilei. A cassisszörp, az égett gumi és az amorf tannin eddig mindig nyomra vezetett. Most félre. Intenzív, sötét, érett + az előbb felsoroltak. Állítólag idővel szép dohányos lett az illata. De szájban maradt szörp.
Nálam 3, átlagban 4 pont

Vylyan Cabernet Sauvignon 2002

Amilyen ártalmatlan volt a Carson, olyan gonoszul nyitott a Vylyan. Az illat az animál-fekál skálán játszott, oxidáltságra utaló jegyekkel. Aztán kiszellőzött, úgy-ahogy. Kóstolva kiderült, komolyabb matéria, mint az előzőek, és vélhetően látott szebb napokat is. Még van benne valami kis húsosság és nem alkuvó savak, de szárad kifele. Ízében boróka és szilvalekvár. Szárító, keserű tannin.
Nálam 4, átlagban is 4 pont

Gere Attila Cabernet Sauvignon Barrique 2004

A kezdőkör egyetlen valamirevaló bora. Friss, üde illat csipkebogyóval, ribizlivel és grapefruittal. Én egrinek gondoltam volna. Kóstolva tartalmas, élénk és finom. Kerek, kellemes, selymes. De nehéz eldönteni, hogy mi az abszolút értéke az itt elért janiságnak. És hát az árával erősen lógott kifelé (közel 4 ropi).
5 pont mindenkinél.

Chateau de Soleil 2000

Franciának álcázott bolgár. Sunyi kis öreg. A szaga sem áll jól. Kóstolva kaotikus állapotok citrompótlós vezérszólammal.
2 pont mindenkinél

Bagueri Cabernet Sauvignon 2001

Vakon is beszédes, mert hiába a csomagolás, az amorf palack elárulja. Kicsomagolva 75 cl-es olívaolajnak látszik. Pedig a Bagueri jó nevű Goriška Brda-i borászat, tudom meg utóbb. Ennél biztosan van jobb boruk is. Persze a 2001-es magyar cabernet-ket én sem tenném ki az ablakba. Halvány szín, furcsa, eperdzsemre emlékeztető illat. Könnyed, gyümölcsös bor, még egy kis tannin is szorult beléje. Szerény, mint egy ibolya.
Nálam 3 pont, mert nem bánt, de másoknál ezért csak kettő járt.

Jandl Soproni Cabernet Sauvignon Exclusive 2003

Bomlott elméjű bor, és nem az első Jandl, ahol ilyesmit tapasztalok. Édeskés illatában dohány, paprika és citromos nápolyi. Kóstolva kurta, furcsa, alien savakkal. 2 in 1: limonádé és málnaszörp. Befejezésként szárító tanninnal kedveskedik.
Nem tudom, hogy mire föl adtunk 3 pontot. Talán mert örültünk, hogy vége az első körnek.

Vesztergombi Cabernet Sauvignon Reserve 2003

Csak ismételni tudom magamat: az egyik legszebb bor, amit valaha kóstoltam. Elképesztően sűrű anyag. Széles, áradó és végtelen. Tiramisu- és szedertenger. És még csak a pályája elején tart. (A fáma szerint Mészáros Gabriella, a magyar borélet nagyasszonya sírva fakadt a meghatódottságtól, amikor egy eredményhirdetés alkalmával a 2000-es V.CS.R. érdemeit méltatta. Nem tudom, hogy a 2003-as is megrikatta-e. Én mindenesetre szomorúan vettem tudomásul, hogy már megint elfogyott.)
8 pont és standing ovation

Carmen Nativa 2003

Biobor Chiléből. Nem hittünk az orrunknak és a szánknak. Mintha hullámvasútba ültettek volna – azt hittük, hogy véget ért az első kör vesszőfutása, és most újra lemerültünk a való borok világába. Az illat krumplifőzelék babérlevél-túladagolással. A korty sima, viszonylag kerek és húsos, babérlevél-túladagolással. A végén markos tannin babérlevél-túladagolással. Negatív hangulatban voltam, pedig nem reménytelen bor, csak túl jó társaságbe keveredett.
5 pont

Felsina Maestro Raro 2001

Toszkán legenda. A terroirgyilkos Ferrini egyik népszerű gaztette. Gambero Rosso-hárompoharas egy kitűnő évjáratból. Euróban 26,50, és ezzel itthon sem volna kirívóan drága. Jobban egyben van, mint a Vesztergombi, de alacsonyabb hőfokon mennyivel könnyebb ezt az egyensúlyt megtalálni! Szalonképes klasszika a lángoló romantika mellett. Illatában bőr, dohány, szeder és némi lakk. Kerek, koncentrált és szép egyensúlyt mutat. Egyáltalán nem savhiányos, de ezt a fajta citrusos savasságot valahogy nem kedvelem. A korty végén némi alkoholos hév, de szép és persze hosszú lecsengés dohánnyal és szederrel. Jól fésült tanninok.
7 pont, és nyugodt szívvel mondhatom, hogy a Vesztergombi is bőven kiérdemelné azt a három poharat (tán még egy kupicát is ráadásként).

Címkék: chile kóstolás 2003 vörös szekszárd négypontos 2002 2004 ötpontos kétpontos hárompontos gere attila villány hétpontos vesztergombi nyolcpontos bagueri szlovénia vylyan cabernet sauvignon sopron 2001 toszkána jandl bulgária carson kajmád chateau de soleil carmen nativa felsina

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3351865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egri Fehér 2007.03.28. 21:50:58

Csak egy megjegyzés: a Goriska Brda-i 2001-et nem a magyar kettőezeregyhez kell hasonlítani, hanem az olaszhoz (a friulihoz). Az pedig, ahogy ti is írtátok...

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2007.03.29. 22:19:56

A Goriška Brda maga a borászat, pontosabban egy 650 tagú borászati szövetkezet neve, amely 1400 ha-on gazdálkodik. A méreteit talán az is érzékelteti, hogy közel 140 alkalmazottjuk van. A Bagueri márkanév a pincészet presztízsborait jelöli, de egy nagyüzemi borászat presztízsborait - jó esetben Nagyréde-minőséget (Mátra Hill) lehet tőlük elvárni. A jó szlovének persze igyekeznek, de egyelőre ennyire képesek. Megjegyzem, az olasz határ közelsége sem hat feltétlenül inspirálóan rájuk, hiszen Észa-Olaszországban szép számmal vannak még olyan borászatok, amelyekben agyonterhelt ültetvényekről származó szőlőből akarnak bort készíteni kőkorszaki módszerekkel (értsd '60-as évek tömegbor-technológiája). A kétes minőségű produktum meg tartályautókban érkezik többek között Magyarországra, hogy palackozás után mondjuk a Lindl polcán kellesse magát...
A szlovéneket ismerve egy valamiben biztos vagyok: csak a szőlőtermő területeik nagysága (kicsisége) korlátozza őket abban, hogy ne kapjanak néhány év múlva a különböző boratlaszokban nagyobb teret, mint Magyarország.

MalbecNC 2007.03.29. 22:31:35

2005 tavaszán kóstoltam egy 2003-as szekszárdi Cabernet Franc-t hordóból. Majd lecsücsültem. Vettemis gyorsan egy üveggel, címke nélkül, csak úgy 4000 Ft volt. Ősszel megtudtam, hogy "ő" lett a Passionata. Aztán ittam ugyanabból az évjáratból Takler, majd Vesztergombi, Vida, aztán a villániyak. És döntöttem: franc, aki szenved a magyar Cabernet Sauvignokkal! Mikor itt a finom, tanninos, de nem durva, nem csupa gyümölcs, de mégis, hűvös, elegáns Cabarnet Franc. Különösen a szekszárdiak. Szal kb. 2 éve nálam már CF rulez.

dalton1 2007.03.29. 22:44:48

A '02-es Vylyan tényleg fárad...öregszik. Csak alátámasztani tudom a véleményt és a pontozást!

alföldi merlot 2007.03.30. 05:32:26

Kedves Weér Yvo! Köszönöm a pontosítást és az információt. Goriška Brda azonban szerintem egy település és egy minirégió neve is. A számos erre utaló hely közül egy: "Further South nestling between the Soča and the Italian border is a beautiful wine growing area called the Goriška Brda producing some of Slovenia’s best red and white wines." Még zászlójuk és címerük is van: www.crwflags.com/fotw/flags/si-007.html

Művelődő 2007.03.30. 11:26:43

Nekem magyar C. sauvignonban eddig egy Isten van: LUKA 2000 Hommage papa... aztán majdcsak szerveződik az angyalok "serege" is (pl. Sínai 1999,2000) és bizony soha le nem mondanék egy finom,tanninos,de nem durva,gyümölcsös,meleg,kerek C. sauvigonról egy "finom, tanninos, de nem durva, nem csupa gyümölcs, de mégis, hűvös, elegáns Cabarnet Franc" kedvéért!

Türkménbasi 2007.03.30. 12:14:06

Vesztergombinak nagyon jók a borai. Évekkel ezelőtt kóstoltam tőle akkor nem nyűgözött le de mostanában egyre inkább.
Pl. Csaba küvé is rulez!

MalbecNC 2007.04.01. 02:04:09

Egy biztos Művelődő! Összeveszninem fogunk!Tiéd a Sauvignon, enyém a Franc

Művelődő 2007.04.02. 09:13:28

Oké,de azért nem zárkóznék el teljesen a franctól sem:)
süti beállítások módosítása