Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

My Chemical Romance

Robert Mondavi és a muszájvaníliás hordóhatás

2007.04.23. 20:31 - Az Alkoholisták

Terítéken a kalifornai óriás, Robert Mondavi. Az Ernest & Julio Gallo melett ők a legnagyobb bortermelők a nyugati parton, hogy ki a hatalmasabb, arról évek óta megy a vita, írja tengerentúli tudósítónk. Zsoltizmo beszámolója következik.

Fenntartásokkal indultam neki az estének, mivel vendéglátósmúltamból maradtak monadavis emlékeim, méghozzá nem igazán kellemesek. Az emberek talán a Woodbridge és a Coastal termékcsaládokat ismerik és kedvelik a legjobban a cégtől, sajnos nekem ezek mindig is túlságosan művinek tűntek. Pedig tudnak jó borokat is készíteni, elég, ha az olasz Frescobaldival közös Lucére gondolunk. De maradjunk a földön, nézzük, mi az, ami a megfizethető kategóriába kerülhet a termelőtől.

Private Selection Johannisberg Riesling 2005. Kellemes, rizlingszerű aromák, szép sárgás szín, szkepticizmusom máris elpárologni látszott. Az íz nem hozta, amit az illat alapján elvártam volna, de így is finomnak tűnt. Semmi komplikáció, friss, bársonyos bor, amely, így visszagondolva, üde színfolt volt a palettán. Ajánlanám mindenkinek, hiszen az ára is elviselhető, itt $12 körül mozog.

Private Selection Sauvignon Blanc 2005. Hát igen, ez volt az, amitől tartottam, csinált aromák, csinált sauvignonos illat, gyengécske. Bár benne volt minden, ami a sikerhez kell, mégsem jött össze. Felejthető darab a Fume Blanc-nal azonos, $14-os  árkategóriában.

Private Selection Fume Blanc 2004. Itt kezdődik az amerikai aknamunka. Kellett teremteni egy új sauvignon blanc-kategóriát, a még illatosabb és zamatosabb sauvignonság és blanc-ság kifejezésére. Az illat nagyon szép, sokat sejtető, sokkal tisztább és intenzívebb, mint az előzőé. Van benne vastagság, ami jó alapanyagot takarhat. Az íz is ezt igyekezne alátámasztani, ha nem rontaná el a harmóniát a muszájvaníliás hordóhatás. Tényleg szép lehetne, ha nem jönne, látna és győzne az a tipikus amerikai tölgy. Félretettem kortynyit a kóstolás végére, és idővel a vaníliásság szelídülni látszott. Úgy látszik, kell neki kis levegőztetés, és akkor nem tűnik annyira fásnak.

Woodbridge Cabernet Sauvignon 2005. Megint egy magyarázat arra, miért nem veszek soha ezekből a borokból. Olyan színű, mint egy vörösbor, olyan illatú, mint egy cabernet sauvignon, de annyira művi, hogy az már tenyérbe mászó. Már az illata is borzongatja a kedélyemet, azokat az időket hozza vissza, amikor az esküvőkön, ahol felszolgáltam, megmaradt sok ezekből a borokból, és mivel nem volt más, a végén megittuk őket. Nocsak, mire képes az ember, amikor ráviszi a szükség. Szerencsére azok az idők elmúltak, és most azt ihatom, amihez kedvem van, nem azt, amit ingyen kapok. Tehát ezt nem. Az ár $14 körüli.

Private Selection Cabernet Sauvignon 2004. Ebben a vörösben van egy kis syrah (8%), merlot (3%) és petit syrah (2%), de mindez nem segít az összhatáson. A színe és az illata valamivel mélyebb, mint az előzőé, de nem annyira, hogy igazán belelkesüljek. Tehát marad a hümmögés, miközben az ár kúszik felfelé. $18-ig.

Napa Valley Cabernet Sauvignon 2004. Ez volt az est csúcspontja. Legalábbis ennek kellett volna annak lennie. De nem sikerült neki. Pedig voltak vendégszereplők: cabernet franc (9%), merlot (5%), petit verdot (3%). Hoztak is kis kellemet, főleg a franc, de nem annyit, amennyire szükség lett volna. Mert igenis vannak elvárások egy 32 dolláros borral szemben, főleg, ha a híres völgyből származik. Tévedés ne essék, nagy bor volt ez, de nem elég nagy. Szép, vastagon hömpölygő, sötét szín, sokat sejtető cabernet-s aromák, kellemes indulás, elfogadható közép, de a hosszú utóíz nem jött össze. Becsületére legyen mondva, a tölgyfás íz is szépen beépült, ami talán annak köszönhető, hogy francia hordókat használtak az érlelés során. Összességében azonban túl drága, és nem eléggé ütős, hogy bekerüljön az emlékezetesek közé. Kár érte, mert a potenciál megvolt.

Címkék: 2005 kóstolás vörös fehér 2004 kalifornia sauvignon blanc rajnai rizling cabernet mondavi sauvignon fume blanc

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr862365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2007.04.23. 21:19:55

Venni én sem veszem meg őket, de tavaly kaptam egy '98-as Woodbridge CS-t. Nem igazán emlékszem már konkrét illat- és ízjegyekre de egy '01-es Vylyan CS után elég vékonynak tűnt, pedig azt hittem fordítva lesz...

egri Fehér 2007.04.23. 22:13:06

Furcsa ez a Mondavi.
Ennek a sornak vagy 50-60%-át kóstoltam már, és kb. hasonló a véleményem.
Kóstoltam már a PS. Pinot noirjukat (a 2002-eset, kétszer is), és attól sem voltam elájulva, bár elegánsabb volt egy pár villányi pinot-nál (csak hogy odamondjak :D).
Viszont a 2000-es Private Selection Cabernet sauvignonjuk nagyon szép. Elegáns, már-már kifinomult. Szép, érett, bársonyos (!) tanninok. Igen, mert a szép tannin az bársonyos és nem úgy szárít... No, az egy jó bor volt...

Krisztina (törölt) 2007.04.24. 00:22:28

Javasolnam, hogy a palack megmaradt hanyadat kostoljak vissza 2 nap mulva. A maradek illuzioik is eloszlanak, ha netan lettek volna arrol, hogy ezek a levek szolobol keszultek volna. Nem fogja megegyszer szidni a magyar bort, aki ezt kiprobalja. Es azt se feledjuk el, hogy $15 forintban mennyi es azert miket lehet otthon kapni.

megjegyzés 2007.04.24. 12:40:23

a tényszerűség kedvéért, RM már csak a cimkéken létezik önálló borként ( vszleg a Franciscan borok is RM néven kerülnek nagyrészut forgalomba mostanság ), ill. az Opus One részesedése maradt meg. amiről itt zsoltizmo beszél az a Napa Valley tömegtermelés eredménye
San Francisco Business Times - June 15, 2005by Chris Rauber :
St. Helena-based Franciscan added the Robert Mondavi Winery and Italy's Ruffino Estates to its lineup in December, after parent Constellation (NYSE: STZ) of Fairport, N.Y., acquired Robert Mondavi Corp. in a $1.3 billion transaction. Jon Moramarco, Icon Estates' president and CEO, said June 15 that the evolution of the former Franciscan Estates portfolio demanded a more "inclusive" name for the fine-wine unit.

Benikuty 2007.04.24. 18:18:39

Az újvilági népeknek USD 15 nyilván nem pénz,s megfelelő kereskedelmi fogásokkal a szárított teveszar levét is le lehet nyomni a torkukon.Na zdarovje!Ha már a gasztronómiájuk olyan,miért lennének igényesek az esszerű árkategóriában?
Nekem a 3 rugó az ész felső határa,onnan már a "sznoboknak,vagy hülyéknek csinálták"kategória következik.Természetesen minden Alkesz kivétel.
Amúgy a Frittmannál ezért a pénzért 5 palack jó rosé,vagy Kadarka katható.
Apropos,tuja valaki mit kóstál az Eged Kapitánya Kadarkája?Az 8 bunkó volt,a Frittmanné 6.Ha jól emlékszem.

Borboszi 2007.04.24. 21:15:11

egyszer nekem is volt szerencsém még otthon egy Mondavi kóstolón részt venni. Olyan nyitott voltam, amennyire csak tudtam lenni, de sajnos... 100%-ig osztom Zsoltizmo véleményét - sok a labormunka ott valahogy :-). Attól függetlenül, hogy a boraik nem találkoznak az én ízlésemmel, ha valaki ezt szereti, hát egészségére... azért vagyunk, hogy mutassunk nekik más borokat is :-)))

hegyaljai 2007.04.24. 21:52:38

És akkor ez most borgazdaság, vagy erdőgazdaság? Ne tekintse ezt senki viccnek, mert ha minden ilyen szép, és biztos a megtérülés és a profit szempontjából, akkor nem borászokra, hanem erdészekre van szükség a magyar borágazat sikeréhez.
süti beállítások módosítása