Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Német örömök

Hajrá, olaszrizling, hajrá, magyarok

2007.05.21. 06:57 - Weér Yvo

Sikeres a rizling – mármint a rajnai. Albert gazda nemrégiben rövid szösszenetben számolt be egy MTI hír nyomán arról, hogy a németek a nagy nyertesei a népeken elhatalmasodott fehérborérzésnek (vagy a kivesző vörösborérzésnek?).

A DPA hírügynökség meg is ragadta az alkalmat egy gyors körkérdésre: hogyan reagálnak a német borosgazdák arra, hogy trendi dolog lett a német fehérbor? A borvidéki borászszövetségek vezetőinek nyilatkozatából kiderül: dagad a kebel. De nemcsak a kebel dagad: szorgos kézzel telepítik a szőlőt, hogy aztán jól meglovagolhassák a trend csikaját.

Egyrészt nyomatják rendületlenül a világszerte egyre népszerűbb rizlinget. Másrészt rácuppantak a burgundi fajtákra – a pinot blanc-ra és a pinot gris-re (arrafelé Weißer Burgundernek és Grauer Burgundernek becézik) –, mondván, azok kifejezetten jól érzik magukat egyes német borvidékeken, de Rheiland-Pfalzban mindenképpen; sőt a silvaner és a Müller-Thurgau is kezdi visszanyerni régi fényét. A cél ugyanis a friss, gyümölcsös, jól iható száraz fehér.

Azt, hogy huszáros meglovagolás történik, számokkal is igazolta a Deutsches Weininstitut szóvivője, Ernst Büscher (számokban amúgy a mainzi intézet irigylésre méltóan precíz és sokoldalú, érdemes átböngészni a német és angol nyelven is olvasható honlapját): a világpiacon értékesített fehérborok aránya nőtt, a vörösboroké pedig csökkent az elmúlt évekhez képest. Nem kell nagy számokra gondolni: csak 0,7 százalékos növekedésre és 1,5 százalékos csökkenésre, ám ez cirka 260 millió hektó bornál talán nem elhanyagolható tétel. Így már jobban érthető, hogy a fehér fajták uralta Németország a világ kilencedik, Európa negyedik legnagyobb bortermelője, és exportban már feljött a hetedik helyre.

A következtetés kézenfekvő: előre, fehérboros vidékeink! Hajrá, olaszrizling, hajrá, magyarok! (Értsd: talán érdemes lenne okos bormarketingereinknek, meg borászegyesületeinknek, meg minden érdekeltnek odafigyelni a trendekre. Kovács Szent Gaál Tiborral mindazonáltal nem mindenben értenék egyet.)

Címkék: híradó rizling németország pinot blanc pinot gris müller thurgau silvaner

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr783553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muskotály küvé 2007.05.21. 13:45:20

A múltkor a tévében valami utazós műsorban azt magyarázták német borosgazdák, milyen jók a német rizlingek a thai vagy kínai kajához, és ezért egyre népszerűbb. Ilyesmihez sztem jól megy mongyuk a Mandolás Furmint is...
Szóval, hajrá furmint, hajrá hárslevelű, hajrá kéknyelű.

csehga 2007.05.21. 16:15:34

Igen, igen, ezt ("Ilyesmihez sztem jól megy mongyuk a Mandolás Furmint is...
Szóval, hajrá furmint, hajrá hárslevelű, hajrá kéknyelű.") MI nagyon jól tudjuk. A gond az, hogy ŐK (kínaiak, thai-ok, kereskedők, vendéglátósok, szakírók...) mindezt még nem tudják! Nagyon nem, és ez úgy tűnik, még marad is egy darabig - ismerve honi bor- és országmarketingünk tragikomikus csetlés-botlásait. Addig is mire várunk??

dalton1 2007.05.21. 18:36:14

A csodára...de van ahol a csodáért is tenni kell...kellene...

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2007.05.22. 22:20:34

Ha már becézik: "Weissburgunder" és "Grauburgunder", illetve "Rheinland-Pfalz", ami nem borvidék, hanem tartomány. Borvidék például "Rheingau", de itt található a most újjákeresztelt "Mosel" is. Nem értem, hogy egyes szőlőfajták miért íródtak kisbetűvel, mások naggyal.

Hogy a tartalomra is áttérjek: tényleg van tanulnivaló a korábban lebecsült Németországból. Elég kimenni és körbenézni. Az is egy érdekes jelenség, hogy német bort itthon tulajdonképpen nem lehet kapni. Utolsó kutatásomkor a Monarchiában tártam fel vagy 3 palackot és pont.

shiraz 2007.05.23. 10:00:15

balafánt, valóban nincs sok német bor Mo-n. Azért lehet találni máshol is a Monarchia egyébként remek Paulinshof borain túl is.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2007.05.23. 11:05:31

Szerencsére nem szorulok rá a duplaárú hazai kínálatra, ezért nem keresem állandóan. A múltkorjában csak szegény ismerősömnek kellett német bort alkalomra ajánlanom.
süti beállítások módosítása