Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A múlt köde

Szőke Mátyás Mátrai Muscat Ottonel 2006

2007.07.04. 15:19 - Albert gazda

Az élet Szőke Mátyással kezdődött. A 90-es évek közepén a gyöngyöstarjáni mester reduktív chardonnay-ján és fűszeres traminijén keresztül kezdtem megtanulni, hogy a bor jó is lehet, nemcsak piros-savanyú, esetleg tompasárga-édes lőre. Azóta annyi minden történt, hogy belegondolni is tereh, Szőke Mátyás meg háttérbe szorult kissé.

Egyrészt rendre jönnek újak, akik érdekesek, másrészt a pince szortimentje és a szortiment elemeinek minősége sem sokat változott. A Peresi mint innovatív termék szépen szerepelt itt-ott – Csite kolléga biztosítékát éppen nem vágta ki, de tőlem sem kapott volna 6 pontnál többet –, ám tíz év alatt egyetlen extra dobás nem sok.  Ezzel együtt úgy tudni, ügyesen forognak Szőkéék dolgai a piacon.

Akárhogy is, a minap nézelődtem a Bakator borkereskedésben, és megpillantottam egy 2006-os mátrai muscat ottonelt, száraz változatban. (Van belőle félédes is, amely állítólag a pince legnépszerűbb terméke.) Ezt is szerettem egykor. Az ősidőkben 600-700 forintba kerülhetett, úgy emlékszem, most 1700-at adtam érte. Ha az inflációt figyelembe vesszük, nem drágult szinte semennyit sem.

Szőke Mátyás azt mondta tavaly ősztájt – amikor is a Tonellának készítettem interjút vele –, hamarosan felbukkan a címkéken fiának, Zoltánnak neve, és a Mátyás idővel el is tűnik onnét. A 2006-os muscat ottonelen ez a jelenség még nem tapasztalható. Azt viszont ráírták a hátcímkére, hogy a fajta – úgymond – sokak szerint ezen a borvidéken érzi magát a legotthonosabban.

Halvány, tükrös szín, élénk, letisztult illat. Gyümölcsös és virágos, annak a parfümös lepedőnek, amely hajlamos rátelepedni a muskotályra, sokáig nincs nyoma. Később, ahogy melegszik a bor, fel-felbukkan, szerencsére csak egy-egy villanás erejéig. Tiszta az íz is, egyenes és egyértelmű, kellemesen legömbölyödtek a savak, de adnak lendületet a bornak.

A virágosság játszik az első szippantástól a lecsengés utolsó leheletéig. Az alkoholt – 12,5-esként tüntették fel – meg sem érezni, mindaddig, amíg a kétharmada el nem fogy. Akkor sem szájban, hanem fejben. Zamatos, jó testű, nagyon jó inni, csúszik, mint a veszedelem. Az sem kizárt, hogy rekordot döntöttem: egy óra huszonöt perc alatt kiürült a palack. Úgyhogy megérdemli az 5 pontot, és nemcsak a mámor és a felfénylő múlt miatt.

Címkék: 2006 kóstolás fehér ötpontos muscat ottonel mátra szőke

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr69107791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korankelo · http://korankelo.tumblr.com/ 2007.07.04. 21:36:34

Az élet valóban Szőke Mátyással kezdődött, csak éppen rozé vonalon (fél literes kiszerelésben is lehetett jobb éttermekben vásárolni).*

Muskotályosból ivósat pedig az Isztrián lehet iszonyatosan jót találni.


*És persze Irsai Olivérrel, de ezt már tényleg félve írom le.

Szegediszomelijé 2007.07.04. 22:29:50

...és bizony Albert gazda, a legtöbb Szőke Matyi tétel hasonlóan jól esne! Én is vele kezdtem. Sok mást is megtapasztaltam. És időről időre azt, hogy az ezer-egykétszáz Ft kategóriában igencsak a legmegbízhatóbb. Így ha már épp hoszabb idő után került elő egy-egy palack, az eltévelyedés szélén, hát rögtön észhez térített. Ma amikor jócskán tobzódnak a polcok a 4-5000 Ft -os fehérboroktól is, érdemes megkóstolni egy S.Blancot, Királylánykát v. épp MO -t Mátyáséktól, és rögtön felébred az ember. Ezek ugyanis ha nem is a csúcsok csúcsa, de nagyon jók, kb. hozzák az egyetlennek titulált Peresi szintjét. Juteszembe, Zengő. Persze más karakter egy Tamás pince v. Orsi, de jócskán lehet kapni dupla pénzért épp szintben levő, vagy azt csak alulról közelítő nagymarketingű fehérborokat. Az sem mellékes, hogy igen rengeteg palackból eddig egy sem volt hibás immár 11. éve! Ma épp egy 2002 -es Cab. végezte be, nemrég 03-as Zengő. A 3 éves fehérek teljesen rendben vannak, frissek -aránylag az időt is állják a borok. Persze, itt is előfordul kevésbé sikerült tétel, de ez ritka. A minőség pedig nagyon megbízható, ezért maradt meg mindvégig a családi palettán. Jó nosztalgiázást!

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.07.05. 13:10:43

korankelo: igen, a szőke rozé, az valóban jó volt, újra elő kellene venni egy frisset tőle, én is kicsit hanyagoltam a borait mostanság... és az isztriai muskotályok (muškat ruža porečki vagy muškat momjanski) pedig valóban nagyon ivósak, főleg, amelyikből nem akarnak mézet varázsolni...

Sárfehér 2007.07.05. 15:28:12

Szöke Métyéstól én is ittam rozét, nagyon finom volt. Ami a leginkább tetszett, az a O3-as királyleányka. Két palackom volt, az egyiket korán ittam meg, de ami 2OO6 karácsonyáig feküdt a kamrában, az aztán igen... (mondjuk 7 pont). A O6-os Irsai elég átlagos, persze lehet, hogy azt is még hagyni kéne érni. Viszont a O3-as KF-fel volt valami baj, vagy csak én futottam bele egy hibás palackba.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.07.10. 10:09:28

Nos, a napokban egy horvát-olasz borsorba csempésztük bele orvul Szőke Mátyás 2002-es Cabernet Sauvignon barrique-ját. Voltak ott olcsóbbak és drágábbak, idősebbek és fiatalabbak, cabernet-k és lokális fajták is. A színében nem fénylett. Szürke volt, no nem a színe, csak megszürkült rubintos ragyogása. De ettől még lehetne jó is, viszont az illatában is volt némi zavar. Füst, műfüst, műanyag égett benne, és ami a legnagyobb baj, ezek az ízben is ottmaradnak, jobban háttérben, de ott vannak. Gyümölcsössége valahol biztos megvan – bár a hangoztatott feketeribizli sehol, az aszalt szilva helyenként bukkan csak elő - , de az édesgyökérből szurokká változó ízek ezt elnyomják. Kicsi parasztgazda pincében első cabernet-kísérletnek, próbálkozásnak a barrikhordóval még elmenne, de a többi Szőke-borhoz képest ez nagyon nagy csalódás volt. Sajnos, nagyon gyenge pillanat...
süti beállítások módosítása