Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Glaszékesztyűs gyepmesterek

Sauvignon blanc-kistotál

2007.07.19. 17:01 - alföldi merlot

Agilis és intelligens foxikat vártam, helyettük álomkóros spánieleket, vagy legalábbis egykedvű szettereket kaptam. Lehet, hogy hiba volt, de én úgy könyveltem el a sauvignon blanc-t, mint friss, illatos, ropogós, egynyári italt. Ha szénsavat is nyomnak hozzá, olyan mint egy luxus Krúdy-fröccs. Találkoztam ugyan mélyebben szántó, pallérozottabb sauvignon blanc-okkal is, de csak elvétve, külföldi beszerzésből. Ám 2006, úgy látszik, stílusváltást hozott. Hogy erről az évjárat döntött így, vagy a borászok, nem tudom, de szoknom kell még az új módit.

Lővér Pince Soproni Sauvignon Blanc 2006

A Lővér Pincét egyre inkább az olcsó borozásra vágyók mentsvárának látom. A Balfi Présház sorozatot leszámítva árban alig merészkednek az egy rugón túl, és a minőség mindig megüti a tisztes középszert. Ez a sauvignon blanc is alulról közelíti az ezret.

A címkén két kalandozó ősünk és egy ló vágyakozva néz egy pohár sauvignon blanc-ra. Egészen világos színű, intenzív illatú, friss bor. Illatában vágott fű, hársméz, csipetnyi fehér húsú barack. A korty friss, tiszta, sima felszínű. A lecsengésben elegáns, mandulás kesernye, tisztán hagyja a szájat. Nem bonyolult, nem kifinomult, de üdít, frissít, itatja magát. Összességében ez a bor esett a legközelebb az eredeti elvárásaimhoz, dacára annak, hogy mindvégig sejtettem benne egy kis olaszrizlinget.
4 pont

Lisicza Sauvignon Blanc 2006

Példátlan gyorsasággal befutott pincészet Helesfán, a Mecsek tövében. Én ez ideig csak a rozéjukat kóstoltam, ami szép munka jó áron, és az Öt Torony 2004-2005 fantázianevű küvét, amelynek legfőbb erénye, hogy gyorsan felejthető.

Első nekifutásra jóval komolyabb bornak tűnik, mint a Lővér. Sötétebb árnyalat, karakteresebb, mélyebb illat. Szinte az egész sauvignon blanc-aromaspektrumot bejárja: fű, zellerszár, kiwi, sárgadinnye, bodza és papaya. Az illatban bújkáló enyhe parfümösség kóstolva szomorú végzetté terebélyesedik. Édes, krémes, mintha késői szüret volna, megfelelő savak nélkül. Eleinte azzal próbáltam elütni a dolgot, hogy kultúrsokk áldozata vagyok – a Krúdy-fröccs felől közelítek, helytelenül –, és amint átzsilipeltem magam, lágyan siklunk a gyönyörbe. De nem siklottunk. Ez a sauvignon blanc egyszerűen lomha, öblös, céltalan. A lecsengés közepesen hosszú, édes és gyümölcsös, de sajnos enyhén émelyítő. Az illat alapján indulásra kész, pompás klippert vártam, helyette folyami uszályt kaptam.
4 pont

Mount Nelson Sauvignon Blanc 2006

Életem első új-zélandi sauvignon blanc-ja, erre kiderül, hogy félig olasz. Antinori-tőkekihelyezés, a fogadtatásból ítélve jelentős hozampotenciállal: bár alig lépi át a tízeurós lélektani küszöböt, Parkerék 90 ponttal dobták meg. Szerencsére mindezt csak utólag tudtam meg – a kóstoláskor csak a közvetlen pohárszomszédok, a Lővér meg a Lisicza befolyásoltak.

Szerény, ízléses címke, stilizált új-zélandi tájjal. Csavarzár. Az első heurékaélmény: háromdimenziós az illat. A szokásos lineáris felvonuláshoz színpadmélység társul. Hiperrealista gyümölcspanoráma – az előtérben fehér húsú barack, grapefruit és puncs, a háttérben fű és szőlő. A második heurékaélmény: amit illatban felvázolt, az nem vész el kóstolva. Finom, vibrálóan eleven, kontúros gyümölcsaromák (nem a fajélesztős tutti-frutti, vagy legalábbis nem az, amely nálunk dívik). Leheletnyi pezsgés. Friss és harmonikus. A lecsengésben főleg grapefruit, zárlatként jóleső fanyarság. Biztos kézzel kivitelezett, rafinált koncepció. Világok szerencsés találkozása az italdesign szellemében.
6 pont (és valószínűleg szőrösszívű voltam)

Pannonhalmi Apátsági Pince Sauvignon Blanc 2006

A St. Martinus Cuvée után sokat, a Hemina után keveset vártam. És mintha a mértani közepüket kaptam volna.

Ízléses csomagolás csavarzárral. Egy valódi sauvignon, túl a technológián – hirdeti a hátcímke. A valódit értem, a túlt csak kapisgálom (az a gyanúm, hogy fát is látott). Illatában fű, egres, lime, sárgadinnye. Kóstolva sima, krémes, gyümölcsös, és bevillan egy kis mogyoró is. Kerek savak, de nem elegen. A fűből viszont minden szintre jutott. A lecsengés hosszú, tutti-fruttis (és füves). Szép munka, talán túlságosan is kicentírozva. Kócosabban szerintem jobb arc volna.
5 pont

Hilltop Sauvignon Blanc Korma-dűlő 2006

Kóstoltam a Pannon Bormustrán, és nagyon tetszett. Az már kevésbé, hogy diszkontáruházban vásárolva is kétezer fölött volt – úgy látszik, a Hilltop Prémium névnek ára van. Albert gazda sauvignon blanc-alapvetéséből tudom, hogy a Hilltopnál hosszú éveken át sikerült szűzen tartani a termést, de ez az elhúzódó szűzesség sem tarthatott örökké, és 2004-ben dűlősre váltottak. A címke fő attrakciója (Kamocsay Ákos szignóján kívül) egy kis zöld ablak, amiben metálzizik kergetőznek. Ipacs Géza biztosan találna egy a lávalámpa-esztétikán túlra mutató grafikai megoldást (és egy passzentos Paracelsus-idézetet).

Friss és elegáns illatában fű, egres, fehér húsú barack, tutti-frutti, és félve írom: pörkölt mogyoró (kerülhet-e Hilltop fába?). Magasabb szerkezetű, mint a pannonhalmi, de ez sem harap. Közepesen hosszú lecsengés. Fajtajelleges, krémes, tiszta, elegáns. Másnapra veszített a csillogásból és a lendületből, ezért nem mertem fölfelé kerekíteni.
5 pont

Címkék: 2006 kóstolás fehér négypontos hatpontos ötpontos sauvignon blanc lisicza hilltop antinori lővér pince új zéland mount nelson pannonhalmi apátsági pincészet

8 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr88120157

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.nativo.it 2017.11.19. 16:18:04

A medical assistant strengths - graocug

Trackback: freckle site 2017.11.18. 11:53:41

A világ 10 legdrágább festménye - All You Need Is Art

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MirrMurr 2007.07.19. 21:34:36

A Lisicza-ból a minap ittam meg az utolsó 2005-öst. Igen szépen érett, semmi oxidáció, de már inkább az érett, almás, trópusi gyümis karakter.
Ezzel a 06-tal már én is gondban voltam. Frissítőnek vettem, de én már a színében is tutira felfedeztem vmi furcsa rózsszínes beütést. Poénkodtam, is magamban, hogy összekeverték traminivel :)
De az ízképe engem összezavart. Nekem nem jöttek le a zöldes-bodzás karakterek, inkább a trópusi gyümölcs, sőt volt vmi parfümös muskotályos beütés is. Mondom, vakon tutira traminire szavazok :)

Borboszi 2007.07.19. 21:44:10

... a sauvignon blanc szerintem egy olyan fajta, amiből sok remek dolgot lehet kihozni, és borásza válogatja, hogy neki mi tetszik, mit akar, vagy éppen a piac mit kíván. Tény, hogy Magyarországon inkább az általad említett SB-ok voltak forgalomban. Sőt, régebben főleg a (néhol túl)füves, zöldpaprikás jegyek domináltak, ami sokszor a szőlő nem érett állapotú leszedéséből adódott. Aztán jönnek a gyümölcsösek, ropogósak, egynyáriak és ezek rendben is vannak... és ott vannak a híres fumée blanc-ok is... :-))) azok is szépek ám!

Mi például 2006-ban iszonytatóan magas savakkal kűzködtünk. A zajos erjedés acélban folyt, aztán azt mondtam, hogy a grape-fruit ehhez képest lágy és kellemes gyümölcs... :-(... betettük másodtöltésű barrique-ba, és battonage (csak mi nem írjuk rá a címkére :-) ). Aztán egész szépen visszábbfogott abból a vad és ijesztő ízvilágból... májusban lepalackoztuk, és besegített még 5% Pinot Blanc :-)... így most van egy friss, ropogós, gyümölcsös, kellemes nyári borunk némi kesernyével a végén... de ez a bor igazán csak jövőre lesz csodaszép... szeretem a sauvignon blanc-t :-)

Borboszi 2007.07.19. 21:47:36

MirrMurr,,

a rózsaszínes beütés természetes ennél a fajtánál. Egyszerűen a sb életének egyes szakaszaiban hajlandóságot mutat némi rózsaszínes színárnyalatra. Egyszer egy okos kémikus elmagyarázta nekem, hogy mitől van, de már nem emlékszem :-) csak azt jegyeztem meg, hogy ez létező és természetes jelenség. Kevés ideig tart, aztán visszarendeződik minden.

MirrMurr 2007.07.19. 22:16:17

Köszi Boszi, újra tanultam vmit. Sosem találkoztam még a jelenséggel. :-)

Egyébként leírásod alapján nem ma kezdted az ipart, hol boszorkánykodsz?

torkosborz 2007.07.20. 10:34:21

Nekem a nyakas Budai Sauvignon Blanc a kedvencem.

Boszira lenne egy-két tippem, hogy kicsoda (főleg a pálinkarajongás miatt). De gondolom nem véletlenül a vezetéknevét és a kersztnevét választott a nicknek. :-)
Badacsonyba megy valaki? Most kezdődnek a borhetek ha jól tudom.

Borboszi 2007.07.20. 21:29:02

MirrMurr, még zöldfülü fiatal vagyok, rengeteg tanulás áll még előttem... jelenleg Taljánföldén, Déltirol csapatát egészítem ki egy fővel...

torkosborz, nekem nincs semmi bajom sem a vezeték, sem a keresztnevemmel. Szívesen felvállalom, mert egyébként úgy érzem hitelesnek. Amikor nicket kellett választani, akkor azt láttam, hogy az a szokás, hogy senki sem vallja az eredeti teljes nevét... (egy kivételről tudok csak)... úgyhogy lett a két szakmámból így egy, egy nick alatt :-).. és tömören, tökéletesen ki is fejez engem.

oddbinsa 2007.07.21. 00:49:54

Szvsz úgy lehet, hogy még mindig van a Hilltopnak szűztermése, hogy különböző években is telepítettek SB-t. Ez eddig senkiben nem merült föl? Nincs igazam? De igazam van. Na de én most épp egy Ausztrál un-oaked chardonnayt nyeldeklek, derék anyag, de a Sauvignon bl-okat is kedvelem.

Defter 2007.07.21. 19:46:12

Bár a Hilltop nem éppen a hordós borokról híres, azért nekik is van hagyományos pincéjük Császáron, sima és barrique hordókkal. Sőt. bor is van ezekben a hordókban, úgyhogy könnyen előfordulhat, hogy ez a SB sem csak tartályt látott.
Etyeken a pincefesztiválon találkoztam egy-két szép SB-nal, de a meleg most teljesen törölte a memóriámat névileg, ha eszembe jut,. majd leírom, kié tetszett leginkább.
süti beállítások módosítása