Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szentség vs. csábítás

St. Andrea Napbor 2006 és Németh Attila Concubina Fehér 2004

2007.07.30. 19:15 - alföldi merlot

Fogadatlan prókátorként éveken át futtattam a Napbort. Szeretni igazán soha nem szerettem, ismerőseimnek mégis rendszeresen ajánlottam. Ha belekötöttek, megvédtem. Most, hogy leesett a hályog a szememről, már látom, hogy a derék, jóravaló fogyasztóknál – akik nem elméleteket építenek és rombolnak a borral, hanem egyszerűen isszák - régen kitelt a Napbor becsülete. Álmos, édes és drága, szólt a népítélet. Mire eljutottunk az ötödik kiadáshoz, kiolvadt belőlem is a népnevelő. Előbb szükségmegoldásként átnyergeltem a Taposókútra, aztán találtam szebbet, olcsóbban.

St. Andrea Napbor 2006

A címke és a név annyira erős, hogy öt év után is sziporkázóan gazdag, érett és finom bort várok. A 2006-os azonban egyértelműen más irányba tart. Lehet, hogy rosszul látom, de mintha újabban az ásványosságból faragnánk bálványt. A borértés exkluzív szalonjaiban csak az számíthat hódolatra, aki kőből van, akinek nem bazalt csorog az ereiben, az bele is halhat a szépségbe, elnéző mosolynál többre nem számíthat. Nos, a 2006-os Napborban az agyag kiradírozta a gyümölcsöt, vagyis bálványozáskompatibilis.

A jót immár ökörszarvval és holdciklusokkal szövetségben ostromló (a St. Andrea-newspeakben persze a "törekvő" volna a helyes kifejezés) Lőrincz György a '06-os Napborhoz hat fajtát erjesztett vadon, kis fahordókban. A gerinc chardonnay, pinot blanc és hárslevelű, a kiegészítők sauvignon blanc, tramini és pinot gris. Viszonylag telt szín, közepesen intenzív illat. Első szippantásra tömény zsírkréta. Aztán pörkölt mogyoró és kovakő. Órákkal a nyitás után a domináns agyaghoz virág és széna társul. Inkább érdekes és egyedi, mint csábító. Kóstolva némi csalódást okoz: közepes test, olajos, krémes textúra, tompa savak, az ingerküszöb környékén szöszmötölő aromák. Az illatot verbálisan még föl lehetne tupírozni (akinek inge), de szájban szerintem menthetetlen. Elhagyja magát, mint egy rubensi teltszőke. A korty végén alkoholos hév. A közepesen hosszú lecsengésben kis kesernye.

Összességében tiszta és tisztességes bor, ami a palackos érés során talán szed magára egy kis hímport. De egy tesztoszteroninjekcióval jobban járna.
5 pont (a megelőlegezett bizalom jegyében)

Németh Attila Concubina Fehér Cuvée 2004

Nálam eddig az év bora a Németh Attilára bízott tokaji Alana birtok sárgamuskotálya. Állítólag Amerikába fog menni az a néhány száz palack, ami készült. That’s what I call nemzeti értékek elherdálása.

Decens címke, szerintem hülye név, de legalább lehet róla rizsázni, amit a hátcímke meg is tesz (a concubina együttháló, azaz ágyas latinul). 60 százalék chardonnay, 20 hárslevelű, 15 tramini és 5 sárgamuskotály. 7,3 g/l maradékcukor.

Mazochista legyen a talpán, aki egy ilyen bornak ellent tud állni! Mint egy jól behűtött gyümölcstál a Góbi-sivatag közepén. Csábító és elegáns, tokaji későiszüret-illat. Virágok, méz, szárított alma, sárgabarack és mandarin. Sátoros ünnep a retronazálisnak. Aztán kóstolva, ahogy drága oldalbordám mondta: "megy lefelé, mint a vöcsök". Olajos, sima, mégis friss (a pince Veresföldi Chardonnay-jából egyedül ezt hiányoltam). Hibátlan egyensúly az édesség és a savak között. A lecsengésben árnyalatnyi kesernye keretezi a gyümölcsorgiát. A Concubina annyira finom a szó mindkét értelmében, hogy el kellett gondolkoznom azon, mit kívánhatnék még. Semmi olyan nem jutott az eszembe, amit egy alig 1700 Ft-os bor esetében nem volna pofátlanság szóba hozni. Ha a Napbor a jóra törekvés jegyében készült, a Concubina a szépségében.
7 pont (orbitális best buy)

PS: a barrikba fojtás helyett szerintem így volna érdemes a magyar chardonnay-tengert lecsapolni.

Címkék: 2006 fehér 2004 ötpontos st. andrea eger chardonnay hétpontos sauvignon blanc biodinamika hárslevelű mátra németh attila napbor concubina taposó kút

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr21126488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Defter 2007.07.30. 20:32:41

A 2004-es Napbor volt az első, amit megkóstolhattam (tény, hogy nincs túl nagy múltam kóstolásban), de rögtön levett a lábamról. A kedvenc fehérborom volt egészan a Veresföldi Chardonnay-ig, aztán mások is jöttek és tolakodniuk se kellett, hogy megelőzzék a Napbort, mert valahogy tényleg veszített a szépségéből, az erejéből, a zamataiból az elmúlt két évben. A 2006-osból van pár palack a pincében, de könnyedén feláldozom a "köz" oltárán, ha a család az én készletemre szomjazik. Ettől persze még kedvelem, ahogy a St Andi termékskálájának többi tagját is.
Attila sárgamuskotálya fantasztikus. Volt szerencsém végigkóstolni a mádi pince kincseit tavasszal, és meg kell mondjam, életem legjobb pincelátogatása volt borok szempontjából. Attila ugyan meglehetősen kritikus, és azt mondja, amíg a borok nem olyanok, amilyennek szeretné, addig nem is akarja piacra vinni őket. Egyelőre mindegyik nagyon szépnek ígérkezett, és meglehetősen türelmetlenné is tettek ezzel az ígérgetéssel.
A Concubina valóban csábító, gazdag, zamatos. Az ember örül, amikor issza. De én eddig még Attila minden borának örültem. És bizony nehezen is áldozom fel őket.
Attila munkája azért is elismerésre méltó, mert két ennyire más karakterű borvidéken is tud remek borokat készíteni. Gyöngyöstarján és Mád adottságai a végletekig képes kihasználni, emellett olyan ízeket és zamatokat tölt palackba, ami a fogyasztónak is valódi örömet okoz. Azt hiszem, a példa mindenképpen követendő.

pelotepincsi 2007.07.30. 21:14:32

Sosem voltam igazán Napborissza, bár a minőség némi sznobizmussal is együtt járt. Erről persze nem a bor tehet. A Concubina pedig valóban ott van a csúcson.Apropó fehér bor: Meglepő, de a 2004 - es Malatinszky Chardonnay is elképesztően karakteres...

cuidado llamas 2007.07.31. 00:03:10

Hmm, kb. egy éve AG írd és mondd 3 pontra értékelte ugyanezt a Concubinát. Azért ez már tetemes különbség. Még ilyet!

zoli 2007.07.31. 08:51:15

de azóta leesett a hályog a szeméről. meg mondták derék fogyasztók.

Albert gazda 2007.07.31. 09:08:00

Drága hozzászólók, a hályogom nem mozdult, vagy fent sem volt, vagy le sem esett. AM nem más, mint AM, én meg én vagyok, nagyjából. A nevezett bort igen ifjú korában kóstoltam, és olyannak találtam, amilyennek leírtam. Azóta nem randevúztam vele, de a fenti szöveg felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy fogok. Azután majd mondok valamit, hiszen a 3 és a 7 pont közt valóban figyelemre méltó, a kétségkívül alapos ízlésbeli eltérésekhez képest is jelentős a különbség.

Malbex 2007.07.31. 11:54:15

Ha a kotozkodesen tul is kivancsi vagy ra, sercints meg parszor egy ongyujtot, erezni fogod.

Sayid Jarrah 2007.07.31. 12:17:00

Szia Pelotepincsi!
Ha lesz alkalmad, kóstold meg a 2006 -os Malatinszky Chardonnay-t.Komoly tétel készült a magyar fehérbor fronton.

nemjo 2007.07.31. 18:34:07

Franc tudja, nem vagyok oda a fehérekért, legtöbbször a cikkeket sem olvasom el de most kíváncsi lettem:
- hol mérik ezt a lőrét?
Mellékesen:
- fehérboroknál illik egy 2 évvel idősebb évjárattal összenézni egy friss - 2006-os tételt?

Zebrateve 2007.08.01. 09:40:30

Kedves nemjo!
A lőrét (már ha a Concubinára gondoltál), pl. a Maligánban mérik, az említett 1700-ért. Mellesleg szerintem is igen jó bor, én 7 és 8 közé lőttem be.

pelotepincsi 2007.08.01. 21:51:42

Kösz a tippet Sayid. Igyekszem majd beszerezni.
süti beállítások módosítása