Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pacsuli

Hilltop Neszmélyi Fűszeres Tramini 2005

2007.07.31. 19:51 - csite

Az illatos fajtákhoz sokan lekezelően nyúlnak. Sokszor nőknek ajánlják őket, miközben a férfiak meg buknak a nők parfümjére. Nem is értem azokat, akiket zavar a többi fajtához képest túlzott illatorgia. Ha valami így természetes és csodás, akkor az inkább különleges számomra, mint zavaró. Szeretem is a traminit, pedig igen nehéz műfaj belőle olyan bort szűrni, amely nemcsak az orrban hódít, hanem szájban is közel azonos élményt okoz.

A Hilltop már a kilencvenes években próbálkozott komolyabb minőségű tramini előállításával. Biztosan beugrik többeknek, hogy Gewürztraminer néven, Mórról szüretelve, burgundis palackba kerültek ezek a borok (ahogy az oldalukon látom, talán maradt még belőle). Izgalmas borok voltak, nekem a 97-es tetszett igazán, nemcsak az illatra mentek rá, hanem volt test, sav, harmónia. Aztán telt-múlt az idő, egyre több borissza lett, akik egyre inkább meg voltak marketingelve, rá a világfajtákra. Így változtattak a stílen a gyárban, és csináltak egy populáris, pacsulis, technológiai bort (meg egy prémiumot, de az elég drága). Én meg nosztalgiából vettem a Sparban egyet kábé ezerkettőért, és megkóstoltam.

Kitöltéskor mély, aranyló szín. Hoppá, talán valami érett anyag lesz!? Illata is erre utal. Tropikális (mangó, ananász, narancs, maracuja), érett chardonnay-kra hasonlít. Aztán jön a klasszikus rózsa, sárgabarack és őszibarack, birs. Mindezek gazdagon és szépen elegyítve. Szinte megkomponálva. Valahogy azzal az érzéssel, amikor már kétkedik az ember a természetben, hogy efféle gazdagságot adhat egyszerre. A fene tudja, mi a teljes igazság, az biztos, hogy felsejlik leheletnyi fajélesztős jegy, ami akár lehetett aromásított, de könnyen átléphető. A lényeg, hogy hódítani lehet a bor illatával.

A kóstolás következő fokán, ami végül is az egyik legfontosabb, szájba kerülve már korántsem rózsás a helyzet az illathoz képest. Az ilyen borokról nehéz is írni. Talán a gépsor számai izgalmasabbak lehetnek, mint azt leírni, hogy minden rendben, van sav, szerkezet, üres íz, kevés meszesség, rövid, kesernyés lecsengés, minimális szőlőíz. Ennyi. Nem több, nem kevesebb. Ez a kategória erre hivatott, ennyit tud. Rendben is van. Jutalma 4 steril pont.

Címkék: 2005 kóstolás borok a hiperből fehér négypontos hilltop fűszeres tramini

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr74126263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wizy 2007.08.01. 11:26:01

Ha jól tudom, az anno Gewürztraminer néven futó Hilltop borok a móri Bozóky pincészettől származtak.

Octopus 2007.08.01. 12:40:46

ha már illatos fajták, kiváncsi lennék, mit szólnátok a Béres '06-os muskotályához. Már kezdem nem szeretni ezt a parfümösséget, pedig eddig bejött.Viszont valami elképesztő savai vannak, nem is tudom, hogy ezt most hogy kéne megitélni...

py 2007.08.01. 23:27:50

Meglehetősen "offos", amit írok, (off, én beszéltem...), de talán érdekes: nemrégiben volt szerencsém Angliában járni, ahol nagyon megy most a pinot grigio "rozé" avagy pink pinot grigio, ami hosszabb héjon áztatással készül szürkebarátból, és látványra rozéra emlékeztet. A Marks&Spencer ott nemcsak ruhában utazik, mint nálunk, hanem élelmiszerben is, van saját borválogatásuk is. És ami a lényeg: a válogatásukban szereplő "pink" éppen a Hilltop Neszmély szürkéje (ez már majdnem kép- vagy színzavar).

Ez azért is érdekes, mert a Hilltopról mindig hallottam, hogy sok bort forgalmaz Nagy Britanniában; láttam is "kárócimkés" borukat kisebb londoni borszaküzletben. De, gondolom, nem kis fogás egy ilyen áruházlánc szelekciójába bekerülni... A történet szépséghibája, hogy a bort magát nem kóstoltam, így nem tudok róla érdemben nyilatkozni. Itthon pedig hozzáférhetetlen, és arról sem tudok, hogy más készítene a hazai piacra pink PG-t (Figulának volt egy ilyen bora pár évvel ezelőtt, kísérletképpen, de azóta nem találkoztam hasonlóval).

Borboszi 2007.08.02. 22:44:41

Wizy,

????

A két pincészet mérete között hatalmas különbség van. És én Bozókyékat nem úgy ismerem, hogy eladták volna anno a tételeiket. Aztán lehet, hogy mégis. Mindesetre nekem A Traminit egy Bozóky 2000-es tétel lőtte magasra. Az lett az etalon, amit azóta is próbálok megtalálni, hogy ki tud olyat, vagy könyörgöm, legalább hasonlót, mert az szívfájdítóan gyönyörű tétel volt. És egyébként ez (az egyik) oka annak is,hogy pl Tramin közelében élve keresem azt az ízt, ami botorság, de azért keresem. :-)... jelenlegi kedvenc bortermelőm még nem mutatta meg, hogy mit dógozott a gewürtztraminer-jén 2006-ban, de attól tartok,hogy a tavaji kritikám után nem én leszek az első,aki megkóstolja :-( azért próbálkozom.

Malbex 2007.08.03. 00:08:57

py, Etyeken kostoltam egy ilyet, a helybeli Alexandra Kispincészet tétele volt. Az nemcsak a héjon tartástól volt pink, hanem belekerült 8% pinot noir is. Fajélesztő, acéltartály, biztosramenés. Ugyanakkor a bort az első korty után kiöntöttem, és nem azért, mert nem voltam már szomjas...

oddbinsa 2007.08.03. 00:18:34

Elárulom nektek, hogy az angolok bizony öntik magukba a pinot grigiot és a rozé változatát is keresik és isszák. A rossz hír az, hogy sokkal jobban ért az átlag angol a borhoz mint az átlag magyar, pedig mi vagyunk borhagyománnyal bíró nemzet.

Defter 2007.08.03. 11:09:24

Borboszi, ki a jelenlegi kedvenc bortermelőd - ha meg lehet kérdezni?
Amúgy én kóstoltam pár egész jó traminit itthon, bár tény, hogy nem fogják meg túl könnyen a karakterét, sokan csak az illatra mennek, ízben aztán csak édeskés marad. De Németh Attila traminije pl. kifejezetten kellemes meglepetés volt, karakteres, száraz, a többihez képest üdítően ható. Amikor már nem vártam újat a traminitől, akkor jött. Talán ezért is maradt meg ennyire. Tavaly nyár elején kóstoltam, azóta sajnos nem.

Wizy 2007.08.03. 11:14:05

Borboszi,

5-6 éve voltam Bozókyéknál, és akkor monda az öreg Bozóky, hogy valamelyik Hilltop-os bor tőlük származik. Úgy rémlik, hogy a Traminit említette, de az is lehet, hogy a 98-as édes Ezerjó volt az.

py 2007.08.03. 11:49:41

Malbex: nem biztos, hogy ez magát a "műfajt" minősíti, ha csak egy-két (sok) rossz tapasztalatból indulna ki az ember, akkor nem innék pl. bikavért sem.

oddbinsa: nem tudom, bortudatosabb-e az átlag angol (Londonban nehéz megmondani, hogy ki is az átlag angol...), mindenesetre nekem úgy tűnt, hogy ott pl. egy "hiperben" nagyobb biztonsággal lehet választani a 4-5 fontos (kb. 1500-1800 Ft) árkategóriában, mint nálunk. Amúgy meg minden sarkon ott egy Oddbins vagy egyéb borszaküzlet, ahol szívesen segítenek. Nem tudom, tudatosabbak-e vagy csak szerencsésebbek...

Borboszi 2007.08.03. 19:38:40

Defter, imádnék magyar traminit kóstolni, sőt, igazából van egy olyan dédelgetett tervem, hogy a déltiroli traminiket nagyon szeretném a magyar traminikkel összehasonlítani és egy ehhez méltó kóstolót szervezni. Igazad van, nekem is ez a meglátásom, hogy van egy kellemes, traminis fajtajelleges illat sokszor, és ízben aztán mindenféle különös dolgok alakulnak, vagy nem alakulnak. De ez van itt tirolban is, azzal a különbséggel, hogy otthon már voltam nagyon elragadtatva traminitől. Itt még csak a korrekt szintig jutottam, és biztosan tudom, hogy fantasztikus traminiket lehetne dél-tirolban készíteni... ja, csakhát déltirol nem nagyon akarja ezt... :-) válaszolva Neked, a jelenlegi kedvenc bortermelőm nem magyar. Déltirol vulkanikus erejű fiatal borásza, Manfred Nössing. Hát, inkább nem a traminiről híres, hanem Kerner és sylvaner specialista, meg veltliner.

Wizy, végülis mindegy, ha mondta, akkor biztos úgy van. Eh, jók a Bozóky borok. :-)

tomlaker 2007.08.03. 21:27:58

oh azok az elzászi gewurtztraminer-ek
bárcsak ilyeneket csíphetnénk itthon is...
süti beállítások módosítása