Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kézzel-lábbal

Terrorbor-konferencia és evés-ivás Etyeken

2007.09.24. 12:12 - Albert gazda

A fesztiválszezon folytatódik, ötödször lesz Kezes-lábos Etyeken a hétvégén – és két napig tart. Sőt háromig, hiszen szeptember 28-ára borkonferenciát organizált Rókusfalvy Pál és csapata, Terroircsúcsborok születése címmel. Akinek ez mind nem elég, igyon pálinkát.

Az már holtbiztos, hogy az elkövetkezendő években a terroir lesz az egyik leggyakrabban használt kifejezés a borok holdudvarában – de ebben most nem mélyedünk el, hiszen híradózunk, és nem esszézgetünk éppen. A második etyeki borkonferencia mindenesetre a terroirtémát igyekszik körbejárni pénteken.

Olyan híres előadók közreműködésével, mint Gráf József agárminiszter, Laposa József (Somló mint terroir), Mezei Mihály (Biodinamikus gazdálkodás – kövezzenek meg, nem tudtam, ki ez az ember, de utánanéztem, és kiderült, hogy a 2000 óta létező Biodinamikus Közhasznú Egyesület elnöke), Pók Tamás (Az egri borok egyedisége), Debreczeni Mónika (Az eredetvédelem lehetőség, de nem garancia), Kató András (A magyar terroirborok lehetőségei a világban) és Alkonyi László (Egyediségvédelem Tokaj-Hegyalján). A sok tudományt előbb egri, később montenegrói borok kóstolása színesíti.

Másnap kezdetét veszi az eszem-iszom és a főzőverseny, Szőke Andrással és Badár Sándorral, humor, móka, kacagás. Az ötödik Kezes-lábos kétnapossá tágult az időben, és a szervezők szerint "a legjobb gasztronómiai kiállítók adnak kóstolót kiállítók hagyományos módszerekkel készült étkeikből". Kiállítnak sajtosok, pékek, lekvárfőzők, húsosok és házi sörösök, és még szép, hogy nyitnak az etyeki pincék. Plusz jönnek vendég borászok, olyanok, akik dűlőszelektáltan is gazdálkodnak.

Ebből a névsorból tessenek kiválaztani azokat, akiknél muszáj kóstolni valamit: Bott Frigyes, Demeter Zoltán, Dorogi Testvérek, Jásdi István, Kreinbacher Birtok, Laposa József, Légli Ottó, Németh Attila, Ráspi, Tamás Pince, Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis, Tokaj Pendits, Villa Tolnay.

A Kezes-lábosról egyelőre ennyit, aki viszont úgy érzi, Etyek túl messze van – mihez képest, ugye –, Budapesten is szétnézhet, minthogy dettó szeptember 28–30. között tartják esmét a pálinkapromenádot, a Vigadó téren és a Duna korzón. Nagy János altábornagy megnyitóját semmiképp se hagyják ki. A magyar pálinkafőzdék színét-virágát pedig pláne ne.

Címkék: fesztivál híradó pálinka terroir etyek rókusfalvy kezes lábos pálinkapromenád

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr31175036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2007.09.24. 16:24:18

Kedves Albert,amikor olyan nagyon nem történik semmi,azon agyalok:szegény G.Lóci biztos tudna jól kis szarkavarni.
Szombaton irány:Etyek!Köszönöm,hogy szóltál!

pelotepincsi 2007.09.24. 20:46:41

egy jó terrorbor! annál nincs is jobb!

Defter 2007.09.24. 20:51:27

A konferencián elég húzós lesz a tempó, ahogy nézem, de majd meglátjuk. Én ott leszek persze :)
Szombaton meg végre szórakozni is lehet majd. Ajánlások, akikről ne maradjak le?? Valaki? :))

hegyaljai 2007.09.24. 22:41:51

Próbálkozni ugyan csak a kutya szokott, de próbálnám kérni, hogy valaki felhomályosítana-e arról, hogy Albert gazda, a szervezők, a blog látogatói szerint az ember része-e a terroirnak?
(Az egyes ember, és nem a technológia.)

Kusuma 2007.09.24. 23:18:08

Szia, Defter!

Az etyekiek közül én Hernyák Lacit és Rókusfalvy Palit ajánlom, a vendégek közül meg mindenkit, de az én szívemhez közelebb állnak a következők: Demeter Zoli, Tokaj Nobilis, Tokaj Kikelet, Németh Attila, Laposa Pincészet. Őket feltételenül meglátogatom szombaton.

HSZ

Defter 2007.09.25. 09:16:34

Kusuma, köszi, bár az etyekiekkel nagyjából tisztában vagyok. Én mindenképpen ajánlanám Kattra Imrét is, ha már ott jársz. Tavaly az ő rozéja volt nálam az abszolút győztes, pedig jónéhánnyal találkoztam. Na jó, most hétvégén azért egy Figula majdnem legyűrte.
Rókusfalvi borait legutóbb a 7x7-en kóstoltam, nekem túl sok volt bennük a sav, de én erre érzékeny vagyok. Azért teszek még egy próbát.
A vendégek közül szerintem ne hagyd ki a Villa Tolnayt sem. Ha már próbáltad, akkor tudod miért, ha még nem, akkor épp itt az ideje :)

Defter 2007.09.25. 09:18:35

Kedves hegyaljai, erről a kérdésről errefelé volt már egy-két vita, és a vélemények erősen megoszlanak. De ha gondolod, írd le a saját véleményed, itt mindig lehet újra kezdeni :)

Kusuma 2007.09.25. 09:39:22

Kedves Defter!

Köszi a tippeket. A Kattra-rozéról eddig csak jót olvastam, de még valóban nem kóstoltam, talán most. Természetesen volt már szerencsém a Villa Tolnayhoz is, de ők mintha a kezdeti nagy lendület után megtorpantak volna (igaz, nem kóstolom gyakran a boraikat, hogy ezt így kijelenthessem). Ha lesz energiám és időm, megnézem őket is. A néhány kedvenc borainak végigkóstolása után azért meg lehet már fáradni... :-)

hegyaljai 2007.09.25. 09:58:27

Kedves Defter!
Valóban én már leírtam itt a véleményemet, vitatkoztam is hozzászólókkal. Kíváncsi vagyok, hogy az előadáson a terroir fogalom meghatározására tesznek e kísérletet, és egyforma lesz e a véleménye az előadóknak.

shiraz 2007.09.25. 10:12:43

kedves hegyaljai, kedves István,
nem szükséges a terroir fogalom meghatározására nagy kísérleteket tenni, mert már sokan megfogalmazták azt. Nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt. Megtalálható a neten. Abban biztos legalább 90%-os egyetértést fogsz találni, hogy a szőlőt művelő ember része a terroirnak.
üdv

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.09.25. 10:42:10

Szia shiraz!

Engem az érdekelne , hogy vajon lehet-e ma rámondani egy magyar borra is, hogy ez terroir-bor? El telt már annyi idő a nagyüzemi gazdálkodás óta hogy azt lehessen mondani, hogy igen, ez a terület (legyen az egy tokaji dűlő vagy akár Somló) _ezt_ tudja? Én azt gondolom hogy még csak most tartanak a borászok a kísérletezés fázisában, a fogyasztók dettó. Nagyra tartom pl. az eddig kóstolt Takács Lajos borokat, de 2 évjárat alapján vajon érdemes-e terrior-bornak nevezni azokat?

Defter 2007.09.25. 14:05:34

Kedves Kusuma, sajnos a Kattra rozéról mindketten lefogunk maradni, a tavalyi annyira gyorsan elfogyott, az idei meg még ugye. De van ott más is, amit érdemes.
Szerintem amúgy pont az a baj, hogy mindenki a kedvenceket veszi előre (én is általában), így aztán nem marad "energia" a többiekre, az ismerkedésre. Ez is egyfajta beszűkülés. Akkor is, ha benne van a figyelemmel kísérés, a naprakész ismeretek igénye azzal a kedvenc borásszal és boraival kapcsolatosan. Nyitni kell, kíváncsinak lenni, mert az új pincészetek is rejtenek meglepetéseket, és a régiek között is akadhatunk érdekességekre.
Nincs még megfelelően nagy tapasztalatom, ez tény, de szerintem már vannak terroir borok nálunk is, függetlenül a nagyüzemek hatásától. Elvégre 10-15 elég hosszú idő a kísérletezésre, az eredmények már látszanak néhol. Bár valószínűleg a tágabb értelemben vett terroir jelleg a jellemzőbb egyelőre, mondjuk Badacsony és Somló kifejezetten karakteres borokat terem, ha hagyják. De ebben a kérdésben szerintem a fogadó fél is benne van, hiszen lehet egy bor terroir bor, ha nem ismerjük fel a saját hiányosságaink miatt.

Benikuty 2007.09.25. 15:54:23

Lehet,hogy Kattra rozé már nincs,de a Biai úti borházban levő szomszédjának szintén csoda rozéja van.A névjegyét elhagytam,de említett borháznál biztosan megtalálható az emberünk.Vagy lehet,hogy itt valaki tudja...

Defter 2007.09.25. 17:25:29

Kattra szomszédját Tátrainak hívják.
Kicsit megkevert azért, hogy újra fent vannak a legújabb hsz-ek. Most akkor megint így?

Alejandro 2007.09.25. 18:13:26

A Kattra pincészet rozéja tényleg kellemes. A Borkápolnában még kapható.

MalbecNC 2007.09.27. 01:23:35

Most azon gondolkodom, hogy van-e olyan szó egyáltalán, hogy "terroirbor". Már mint a nemzetközi szakirodalomban.

Mert olyan van, hogy terroir, amire ugyan van sok definíció, de a lényeg, az hogy a borban felfedezhető a hely ahol a szőlő termett, vagy másképpen egy ugyanabból a szőlőfajtából készült bor egyebek közt azért is lehet eltérő ízű és minőségű, mert más termőhelyről szedték. Az én fogalmam szerint a terroir nem egy pozitiv minőséget jelentő valami, hanem "csak" egy mezoklímát takar, foglal össze, ahol a szőlő terem. Így még a csongrádi borvidék is rendelkezik sajátos terroir-ral.
Ezen a gondolkodáfonalon továbbmenve minden bor "terroirbor", ami nem tömegbor.

Vörös és fehérnek válaszolva pedig azt mondom, hogy nem (csak) a kísérletezésektől függ, hogy egy borban meg lehet találni a teroir jellegzetességét. Ha a szűkített definícióját vesszük a szónak, akkor a talaj, a klíma, a kitettség, a földrajzi elhelyzekedés adott és a tömegbortermelés előtt is felfedezhető volt a borban (lásd a korai legendákat Somlóról, Tokajról, Szekszárdi Kadarkáról, stb..)
Az emberi plusz már más kérdés. De már vagy 15-17 éve beszélhetünk egyedi jellegzetességekről is, mióta Villányban elkezdődött a váltás. Vagyis van olyan terület, dűlő már felsorolni is nagy munka lenne, ami képes bemutatni, hogy mit tud.

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.09.27. 08:55:25

Ok, nálam a terroir difíníciójában benne van a borkészítési metódus is, amivel e legoptimálisabban lehet megmutatni az adott terület sajátosságait, ez viszont még nem forrt ki szerintem sehol, kezdve a faj- vs vadélesztők, terhelés kérdésével, pl.

MalbecNC 2007.09.27. 10:21:46

Én azért vagyok egy kicsit óvatosabb a terroir fogalmának ilyen mértékű kiterjesztésével, mert tapasztalatom szerint néha igen eltérőek az adott terület, de még egész Magyarországot is beleértve, a borászok meggyőződése, hogy mely az a módszer, amellyel "a legoptimálisabban lehet megmutatni az adott terület sajátosságait".

Defter 2007.09.29. 13:32:34

A konferencia jó volt, bár kevesen voltunk. A terroir értemezésében itt is voltak eltérések, sajnos a végszó olyasvalakié lett, aki az embert és a hagyományokat nem vette bele. Szerinte a terroir bornak éppen az a lényege, hogy a termőterület befolyásolatlan adottságait mutatja meg, fejezi ki, zárja magába. Elég meggyőző volt akkor, ott, de felmerült bennem a kérdés, hogy akkor ez most azt jelenti, hogy az igazi terroir bort bármelyik borász ugyanolyanra készítené azon a területen abban az évben? És ebben már nem vagyok olyan bitzos. Hisz ha az egyediség is lényeg, ahhoz a borász ugyanúgy hozzáteszi a maga részét.

hegyaljai 2007.09.29. 17:37:56

Kedves Defter!
A terroir bor pontosan az alázatról szól, minél kevesebb emberi beavatkozás, főleg a préselés után. A helyi élesztőből kiszelektált fajélesztő esetleg még belefér, de már a hordóíz hatásával óvatosabbnak kell lenni. Ezt nem csak én mondom, hanem Michael Joly is. A seprőfelrázás, batonage, az igen, ha ezzel csökkenteni lehet a kénezést. Ha hasonló, vagy nincs is borászati beavatkozás, akkor sokkal jobban fognak hasonlítani egymásra az egyes terroirból származó borok, mint ma. Ez pedig értéknövelő. Persze azzal nem értek egyet, hogy a terroir bort a borász készíti. A szőlész-borász engedi benne a terroir tulajdonságait megjelenni.

hegyaljai 2007.09.29. 18:03:57

Kedves MalbecNc!
A nemzetközi szakirodalomban én sem találkoztam a "terroir bor" fogalommal. A terroir szó használata a bordícséret része, de nem egy elemet, a gyümölcsösséget, a fajtajelleget, az érleltséget emelünk ki azzal, hogy a terroir határozza meg a bor jellegét, hanem egy általános elismerést, egy felsőbb minőségi osztályba tartozást ismerjük el vele. Azzal viszont nem értek egyet, hogy ami nem terroir bor az tömegbor. Én megfordítva gondolom a meghatározást. Mi nem akar lenni a terroir bor? A terroir bor az nem egy fajta által dominált bor, az nem egy technológiai folyamatok eredményeként kialakult jellegzetességek által uralt bor. Tehát nehezen tudom elképzelni a terroir bort Cserszegi fűszeresből, vagy Traminiből. Ugyancsak nehéz ügy a házasítások vagy cuvé borok ügye, főleg azokon a magyar bortermőhelyeken, ahol a fajtaszerkezet nem évszázados hagyományok hatására, hanem a szocialista tervgazdaság hatására jött létre. A fajélesztő illata, az erős, füstölt újhordó illat mellett is nehéz megjelennie a terroirbak. Ezért én úgy gondolom, hogy a terroir bor kifejezést használjuk mankóként a következő két-három nemzedékben, amíg az egyes termőhelyek lehatárolódása, a fajtahasználata, szőlőtermelési technológiája letisztul, és utána már nem kell mondani, sem azt, hogy bor, sem azt, hogy terroir, csak az eredetvédett termőhely nevét, Pl: Somlói, és mindenki tudja, hogy mire számíthat a palackban, a termelő személyétől szinte függetlenül.
süti beállítások módosítása