Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

A legeslegjobb olasz borok

5 kalauz közös metszete

2007.10.27. 06:35 - alföldi merlot

A legfontosabb olasz borkalauzok 2008-as csúcsborainak közös halmaza öttagú. A borok, amelyek minden vitán felül állnak: San Leonardo 2003, Tenuta San Leonardo (Trentino); Montevetrano 2005, Montevetrano (Campania); Terra di Lavoro 2005, Galardi (Campania); Sassicaia 2004, Tenuta San Guido di Bolgheri (Toscana); Moscato Giallo Passito Serenade 2004, Cantina di Caldaro. Külön öröm, hogy a többség negyven-ötven euróért beszerezhető. Az olasz önérzet azonban háborog, hiszen a háromezer őshonos szőlőfajta országában az öt csúcsborból három bordói küvé, azaz francia fajtákból házasították őket. Némi háttér a konszenzusos jelöltekhez:

San Leonardo 2003, Tenuta San Leonardo (Trentino) – klasszikus bordói küvé, az "észak sassicaiája", 24 hónap barrik (első- és másodtöltésű hordókban), repülő borász: Carlo Ferrini, palackozott mennyiség: 90 000, beszerzési ár: kb. 40-50 euró.
Montevetrano 2005, Montevetrano (Campania) – 60 százalék cabernet sauvignon, 30 százalék merlot, 10 százalék aglianico taurasi, 8-12 hónap barrik, modern, nemzetközi stílusú, repülő borász: Riccardo Cotarella, palackozott mennyiség: 30 000, beszerzési ár: kb. 50 euró.
Terra di Lavoro 2005, Galardi (Campania) – 80 százalék aglianico, 20 százalék piedirosso, vulkanikus talaj, ősi fajták, 12 hónap barrik, repülő borász: Riccardo Cotarella, palackozott mennyiség: 20 000, beszerzési ár: kb. 50 euró.
Sassicaia 2004, Tenuta San Guido di Bolgheri (Toscana) – 85 százalék cabernet sauvignon, 15 százalék cabernet franc, a klasszikus toszkán bordói (első évjárat 1968), 24 hónap barrik (egyharmad új hordó), palackozott mennyiség: 200 000, beszerzési ár: kb. 110 euró
Moscato Giallo Passito Serenade 2004, Cantina di Caldaro (Kellerei Kaltern) – édes sárgamuskotály, a borász Helmuth Zozin, palackozott mennyiség: 4500, beszerzési ár: kb. 20 euró (0,375l).

Ha kivesszük a meglehetősen egyedi ízlésvilágot képviselő Luca Maronit, akkor a lista jóval bővebb (vagyis a Gambero Rosso, a Veronelli, az Ais-Bibenda és a L'Espresso közös metszete):
Gaja Barbaresco 2004
Conterno Barolo Monfortino Riserva 2000
Bruno Giacosa Barolo Rocche di Falletto Riserva 2001
Massolino Barolo Vigna Rionda Riserva 2001
Fratelli Cavallotto Barolo Bricco Boschis Vigneto San Giuseppe Riserva 2001
Bellavista Franciacorta Extra Brut Vittorio Moretti 2001
Tenuta San Leonardo San Leonardo 2003
Cantina di Caldaro Alto Adige Moscato Giallo Passito Serenade 2004
Grattamacco Bolgheri Rosso Superiore Grattamacco 2004
Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia 2004
Tenuta Col d'Orcia Brunello di Montalcino Poggio al Vento Riserva 1999
Montevertine Le Pergole Torte 2004
Tenuta dell'Ornellaia Masseto 2004
Poliziano Nobile di Montepulciano Asinone 2004
Marchesi Antinori Tignanello 2004
Montevetrano Montevetrano 2005
Mastroberardino Taurasi Radici Riserva 2001
Galardi Terra di Lavoro 2005

A 2007-es kalauzokban csupán kéttagú volt a közös halmaz: Galatrona 2004 – Fattoria di Petrolo és Montevetrano 2004. 2006-ban viszont nyolc: Gaja Sori San Lorenzo 2001; Casanova di Neri Brunello Cerretalto 1999; Masciarelli Montepulciano d'Abruzzo Villa Gemma 2001; Oasi degli Angeli Kurni 2003; Galardi Terra di Lavoro 2003, Montevetrano Montevetrano 2003; Sandrone Barolo Cannubi Boschis 2001; Foradori Granato 2003.

Címkék: híradó olaszország gambero rosso borkalauz montevetrano carlo ferrini riccardo cotarella san guido luca maroni san leonardo galardi cantina di caldaro veronelli ais bibenda l'espresso

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr50206050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

tuner1 2007.10.27. 09:38:33

Sok "mindent" ittam már, amit borként jellemeztek, de egy éve kizárólag olasz bort iszom ( Sziciliai-t vagy Dél-Tiroli-t főleg )és nekem beszélhet mindenki magyar borról vagy a fene tudja mmilyenről, engem az sem zavar, ha az bordói küvé, bár én jobban szeretem a Chianti-t.

egri Fehér 2007.10.27. 10:14:02

dél-tiroli bor, mint olasz bor... muhaha... :))))

egri Fehér 2007.10.27. 10:19:00

Érdekes, hogy az ötből négy bor (legalábbis a kis összefoglalók tanulsága szerint) egy olyan birtok szeme-fénye, amelyik egy nagybefektető pénzügyi befektetése révén jött létre és évről-évre nagy mennyiségben ontja magából a csúcsborokat, többek közt egy flying winemaker áldásos tevékenységének köszönhetően (persze a háttérben biztos ott működnek a nagytudású helyi szakik is minden pincében).
Itt is itt a globalizáció, a termőhelyhez való kötődés, amennyire csak lehet megkerülve. Idegen fajták, idegen borászokkal, idegen pénzből. Jóra vezet ez?
(persze, lehet, hogy igen)

Borboszi 2007.10.27. 21:50:05

Kedves egri Fehér,

tetszik, hogy ilyen jót nevetsz azon, hogy valaki a déltiroli borokat olasz bornak titulálja. Öööö.. lehet, hogy azért, mert Déltirol (ebben biztos vagyok, hogy te is tudod) Olaszországhoz tartozik. Egy része Olaszországnak. És mint ilyen, az olasz minőségbiztosítási rendszernek kell megfeleljen minden déltiroli termelő palackozott és lédig bora. Tehát ebből a szempontból ide tartozik. Az, hogy történelmileg és szívügyileg ki hova valónak érzi magát, az más kérdés. Ha kicsit megnézed, és utánajársz, azt is tapasztalhatod, hogy az olaszok szeretik és elismerik a déltiroli fehérborokat. Pontosan azért, mert délebbre már nem ilyenek a talaj- és klímaadottságok, más tipusú fehérborok készülnek. Ha csak a neten rákeresel egy-egy olasz étterem borlapjára, meg fogod látni, hogy a fehérek között mindig akad déltiroli. De lehet, hogy csak azért mulatsz ennyire jót, mert még nem kóstolál igazán jó déltiroli bort. Szívből kívánok Neked egyet! Üdv.

egri Fehér 2007.10.27. 22:54:29

Borboszi: tudom, csak vicceltem. Szar vicc volt, de vicc volt.