Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Olaszrizling-panoráma – hatodik kép

Eger, Ostoros: Thummerer, Juhász Testvérek és az Orsolya Pince

2008.03.13. 05:30 - palack

Még mindig Eger környékén vagyunk. A kicsit nagyobbak két korrekt, de minden izgalmat nélkülöző tétele mellett a kis kézműves pince olaszrizlingje felüdülést hozott. Ám igazi áttörést az sem.

Thummerer Egri Olasz Rizling 2006

Az egri Meszeshegy-dűlő termése. A honlap információi alapján alighanem reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készült. A Decanter borszaküzletben vettem 1200 Ft-ért.

Szép zöldessárga, közepesen telt színű. Kitöltéskor apró buborékok lubickolnak benne, aztán eltűnnek, szinte teljesen tükrös lesz. Közepesen intenzív, érdekes gyümölcsös illata van. Főképp starking alma és cukrozott konzerv ananász. A gyümölcs mögül néha előbukkan egy marék eső áztatta és pincében megdermedt levél, mondjuk szőlőlevél. Ha melegszik, teás jegyek is felfedezhetők benne.

Megkóstolva leginkább az almás és teás ízek jönnek, a cukros ananásznak nyoma sincs. Meglepően húsos a korty, nem az a vékony, tartályos fajta. Savakban sincs hiány, szép magas ívet és közepesen hosszú lecsengést adnak a bornak. Egy dolgot hiányolok belőle, ám azt rettenetesen: a jó ízt. Nincs meg benne az a veszélyes, kísértésbe vivő, „na még egy pohárral” zamat, ami az igazán jó olaszrizlingek sajátja. 4 pont.

Juhász Testvérek Egri Olaszrizling 2006

A 2003-as olaszrizling nekem nagyon nem jött be. Ezért félelemmel vegyes kíváncsisággal közelítettem felé. Tisztult valamelyest a kép, ám még nem eléggé. A Tinto Fino borházban vettem szintén 1200 Ft körüli áron.

Szinte tökéletesen tükrös, inkább már nem is zöldes-, hanem aranysárga színű. Illata tisztán alma, vagyis inkább almakompót. Alaposan megfőzve, csipet fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval ízesítve. Talán egy kis rummal megbolondítva.

Belekortyolva is almával találkozunk először, ám a kompót helyett inkább friss, szinte éretlen, ropogós alma íze, savassága tölti be a szájat. Második hullámban elindul egy fűszeresebb, teltebb íz: sült alma. Jó struktúrája van, a savak szépen tartják a bort, hosszú utóízt is adnak neki. De nem jön a rizlinges kesernye, és nekem túl egysíkú ez az almát almával effektus. Voltak pillanatok, mikor az öt is felmerült, mégis inkább erős 4 pont.

Orsolya Pince Ostorosi Olaszrizling 2006

Más, mint a pince korábbi olaszrizlingjei. Egyedibb, zabolátlanabb, igazi vadóc. Kíváncsi vagyok, idővel változik, kerekedik-e. A Maligán borétteremben vettem 990 Ft-ért.

Telt zöldessárga színű, a kezdeti buborékosság után szépen kitisztul. Az előző részben kóstolt Sike-borhoz hasonló teljes kiőrlésű szőlő illat: nemcsak a bogyó, hanem a szár és a levél, sőt még a gyökér illatát is érezni vélem. Néha egy cseppnyi mézesség is felbukkan.

Szájban jóval intenzívebb, teltebb az előző kettőnél. Markáns savak és húsos gyümölcsösség jellemzik. Sűrűbb, vastagabb, több benne az anyag. Az illatban már megismert egész szőlőhöz, nyers linzertészta, majd egyre erősödő grépfrútos kesernye csatlakozik. Közben az alkohol is befűt cseppet. Kicsit hasonlít a másik kettőre, mégis jobb náluk. Egyszerre egri és rizling. Rengeteg élet van benne – a palack nyugalma bizony jót tehet még neki. Komoly best buy: egyedi ugyanakkor jóivású olaszrizlinget kapunk ezer alatt. Az 5 pontot már felülről kóstolgatja.

A következő részben ismét visszatérünk a Balatonhoz, azon belül is a Szent György-hegyre látogatunk.

Címkék: 2006 kóstolás fehér négypontos olaszrizling ötpontos best buy eger orsolya thummerer juhász testvérek ostoros

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr87371735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cserszegi Óvszeres 2008.03.13. 11:43:39

Milyen érdekes, hogy eltűnnek a buborékok. :-) Az ásványvízből is eltűnnek. A teljes kiőrlésű szőlőillat is nagy kedvencem, hát még a marék eső áztatta, pincében megdermedt levél. És gondolom akkor meg jött Hannibal Lecter néhány agydarabkával, drámai.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.03.13. 13:19:37

Kóstoltam az Orsit és a Juhász, tejesen más két karakter a kettő. Az Orsolya jobban bejött nekem is, aki hozzá tud jutni, mindenképpen kóstolja meg, különösen ennyiért nagyon megéri.

Borboszi 2008.03.13. 19:49:41

Palack kedves,

Isten tartsa meg jószokásod, hogy folyamatosan kóstolod a magyar borokat és ezen élményeidet meg is osztod velünk!

Tudod, itt a birtokon lakik velünk két kacsa is, és ha nem a tóban úszkálnak, akkor el szoktak totyogni minden felé, a szőlősorok közé is. A múltkor, amikor palackozásra készítettük elő a Sauvignon Blanc-unkat, a bor illatában egy másodpercre felfedezni véltem az éppen a szőlő között totyogó kacsák vidám hápogásának illatát. Ugye értesz? ;-)))

bodorján 2008.03.13. 21:30:23

OFF:
Nekem az utóbbi időben az MA-cikkek nem nagyon jönnek be. Unalmasak, semmitmondók és néha nyeglék a cikkek. A "régi" alkeszek írásai érdekesebbek voltak.

Ez a cikk is olyan, mintha nem olvasta volna át publikálás előtt a szerző.

Illatában alma, vagyis inkább almakompót.Belekortyolva is almával találkozunk először, ám a kompót helyett inkább friss, szinte éretlen,ropogós alma íze, savassága tölti be a szájat. Almát almával effektus. Almaalmaalmaalmaalmaalmaalmaalma
almaalmaalmaalmaalmaalmaalmaalma
almaalmaalmaalmaalma.

Ilyen borértékelést bárki tud írni.
ON

palack 2008.03.13. 22:53:48

Kedves Borboszi,

persze, hogy értem. Rátapintottál a lényegre a kacsákkal :-)

Kedves Bodorján,

a sok alma nem nyegleségből került a leírásba. Éppen azt próbáltam érzékeltetni a szóismétléssel, hogy milyennek éreztem a bort. Unalmasan almásnak. Sajnos, neked a poszt lett tőle unalmas. Ha úgy adódik, kóstold meg a bort, hátha neked is megjelenik az almát almával effektus. Mégsem hazudhatok bele magamnak más ízeket is az érdekesség kedvéért.

kádkongató 2008.03.14. 01:11:21

Húú végre megint olasz és végre az Orsi Olasz!!!
Abszolut besztbáj! Tartalmas,nem a megszokott(persze kinek mi,de ez akkorse:), szép bor. Ja és szenzációs a címke!
Sokáig töprengtem, de végül én valami újfát véltem felfedezni benne, amit Palack szépen körbeírt minden máshonnan. Valószínű nemértek hozzá és rossz volt a konklúzióm, mindenesetre maradt még 4 palackkal, hogy részletesen felfedezzem újra és újra és újra(+1) a bort.

A másik téma:

Háttőő, bodorján rátapintott valamire. Nézzük csak meg mostanában a kommentelők számát. Azt figyelem a bűvös szakács nagyon lehagyta az alkeszt! :) Persze mondjuk Molnár Bé szintű géniusz nem lehet sok egy országban. Én mondjuk hasonlóval sem találkoztam még.
A régiek tényleg sokkal jobbak voltak, persze tisztelet egy-két poszt kivételnek. A régiek alig írnak. Merlot kollega mindig jó. Csite január 3-án írt utoljára!!! Kirúgtátok? Vagy ennyire el van foglalva a borbaráttal. Most pihenhet pár hetet a nyári számig, akkor ő is írhatna már az iskoláját:)
Tannin sem igen ír.
Vissza a régi alkeszeket!!!!

hechtgrau 2008.03.14. 08:32:27

Az észrevételek jogosak, de ne felejtsük el, hogy a sorozat maga nagyon jó!

egri Fehér 2008.03.14. 08:53:05

kádkongató:
nincs igazad, én pl. nagyon szívesen kommentelnék, ha lenne időm rendezni a gondolataimat. a héten kifejezetten jó posztok voltak.

bodorján 2008.03.14. 10:15:25

A sorozat tényleg jó, kedvenc fehérem az Olaszrizling, kedvet is kaptam most egy Badacsonyi Olaszrizlinghez.

Sajna a zéró-tolerancia miatt estig várni kell... :-(

bodri · http://www.nedu.hu 2008.03.14. 12:00:58

Mindig csodálkozom azokon, akik ezen a blogon miután elolvassák a borleírást nem a borokkal foglalkoznak, hanem inkább a szerzőkkel és a cikkel. Inkább a borokat kostóljátok! Én mindenesetre kedvet kaptam hozzá. ;-)

kádkongató 2008.03.14. 14:34:38

A sorozat már csak a témája miatt is természetesen abszolut rendben van, a kivételek közé tartozik, Alföldi írásaival együtt.

Bodorján kérlek ne 'húzz föl'!:) Mert az nekem is a gyengém. Meg a Szt.György- Hegyi.
Ahogy az öreg HamvasBéla sem tudott, dönteni...De erről inkább majd a következő panorámánál.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.03.17. 09:37:05

Érdekes, én a Juhász-féle rizlinget tényleg nem éreztem ENNYIRE alma ízűnek. Nekem az elsődleges benyomásom a borról a gömbölyűsége volt, bár rendben vannak a savai, mégis nagyon kerek. Ahogy beszélgettem a termelővel, ők nagyon kihasználják a malolatikus fermentációt, a rizlingnél is, ezért lep meg engem az általad almás érzet. A hiányzó keserűmandulás fajtajellegben viszont egyetértünk.

Ezzel együtt az egyik legihatóbb magyarországi rizlingnek tartom, de én a testes borok elkötelezettje vagyok.
süti beállítások módosítása