Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Katica is back!

Hatástalanított gyümölcsbombák

2008.05.27. 07:20 - alföldi merlot

A koncepció az volt, hogy két Konyári borral, egy villányi cabernet franc-nal, illetve egy spanyol és egy olasz globálpince középárasával fölszerelkezve bemérem a gyümölcsbomba-küszöböm. Minthogy nem szeretnék belefásulni a tanninzsák püfölésébe, a terroir krédó szajkózásába és az ozmózis farkas kiáltásába, ezúttal feltett szándékom volt, hogy szigorúan az érzékekre hagyatkozom, és szabad kezet adok a hedonista-énnek. A gondok ott kezdődnek, hogy az én hedonista énem nem mazochista, és nem élvezi, ha perzselik, smirglizik vagy zaccal tömik. Még akkor sem, ha közben degeszre tömheti magát málnacukorral.

Torres Gran Coronas 2004

Nem akarom elhinni, hogy ennyire nem szeretem az újvilági borokat (akkor sem, ha óvilági szűrőn át jönnek). Mindig akad valami szalmaszál, amibe kapaszkodva próbálom az elviselhetetlent az elviselhetőbe átbillenteni, és ezúttal is iparkodtam, ravaszkodtam eleget. De minek? Ha a Gran Coronast önmagában kóstolom, talán sikerül a mutatvány, de a négy palackszomszéd mindig helyre (utolsó) tette. (Idővel mégis első lett: a kóstoláshoz elővett poharakat ezzel öblítettem ki.)
85 százalék cabernet sauvignon és 15 százalék tempranillo. Érett, nagy, lélektelen. A színe ragyogó alvadt vér. Az intenzív, alkoholmeghajtású illatban ribizli, szeder, gázolaj, égett gumi és szilvabefőtt. Már belélegezve is tömény. A szájban magas alkohol, édesbe hajló fekete ribizli, kerek savak, de nem elegen. Ez is afféle sezlonybor, elterül, nem mozdul. A lecsengésben éget az alkohol, és mindent elfed a csokoládé. Eltömíti az ízlelőbimbókat. Aki ebből egy egész pohárral meg tud inni, az a bor Mucius Scaevolája.
4 pont
(Szerintem a Gran Coronas az elrettentő példa Villány számára: ahol még a Szársomlyónál is melegebb van, ott fillérekből összefércelik az ilyen konfekciócuccot. Nekünk ehhez sem végtelen fennsíkjaink, sem mediterrán éghajlatunk, sem pofánk nincs (remélem).)

La Braccesca Sabazio Rosso di Montepulciano 2006

Néhány hónapja kóstoltam a 2003-ast, amit kétezeröt körül vettem, és nagyon elégedett voltam az árértékkel meg a palackéréssel. A 2003-asban feltűnően sok volt a merlot, és ezt a trükköt 2006-ban sem tudták kihagyni. Amúgy ez egy remek évjárat profin elkészített, a forrásvidékéhez elfogadható mértékben hűséges bora. A Torres után egyértelmű felüdülés. Él, játszik, csupa gyümölcs, és a merlós simulékonyság nem vasalja ki, csak ráncba szedi a prugnolo gentilét. Aztán beköszön a plasztik, sajnos.
Viszonylag sötét. Az illatban málna és cseresznye, amihez idővel cédrus és kátrány társul. Remek savak, közepes test, szellős szerkezet. A vaníliás-gyümölcsösséget keretező fanyarságot én kedvelem, de már a kortyban jelentkezik a műanyag: mintha zsugorfólia védené a gyümölcsöt az érintéstől. A korty végétől alkoholos hév, de nem perzselő. A lecsengés hosszú, fanyar, a tannin tisztességesen kitölti a szájat. És akkor a fő plasztikforrás behatárolva: a lecsengés záró szakasza olyan, mintha valaki a puncsos jégkrém műanyag rúdját szopogatná a végtelenségig. 
5 pont

Konyári Sigillum Loliense 2006 (vörös)

A 2005-ösről írva arról ábrándoztam, hogy amennyiben a 2006-os termést hagyják magáért beszélni, akkor jövő ilyenkor óriásölőnk lesz fél áron. Szerintem még mindig nem bíznak eléggé a gyümölcsben. Így sem rossz bor, de van egy sötét oldala, amit a kesernye zöldes árnyalata ural.
Ha nagyon genya vagyok négy szóban leírható: konyakmeggy karambolja az éretlenséggel. Ha nem vagyok nagyon genya, akkor ötben: átlagos magyar nagybor jó áron. 
Rubin szín lilás karimával. Nem átláthatatlanul sötét. Úgy 15 celsiusig elég tisztán kivehető a zöldes, paprikás makula, melegebben aztán elfedi a csokoládé-szeder fő áramlat, amit szilvalekvár, bélyegenyv és némi virágosság színez. Összességében vonzó illat, de az eszpresszóból nekem ennyi sok. A korty eleje édeskés, parfümös, a közepe szilvás, málnacukros, és olykor a felfeslő szövet alól kivillan a zöld. A lecsengés ismét málnacukros, ánizzsal és poros, enyhén szárító tanninnal. A szokásos presztízsküvé-betegségektől jórészt mentes: nem lóg ki az alkohol, nincs agyonextrahálva, és a tannin sem pusztít. Kár a kávés kesernyéért és a lappangó zöldességért.
6 pont

Konyári Cabernet-Syrah 2006

A Loliensének megelőlegezett bizalom lassú eroziója után ez a bor megnyugtatott - nem az én készülékemben volt a hiba. A varázshordón túl is van élet, sőt, ott kezdődik csak igazán. Ez a bor üdítően arányos és izgalmas. Nem tudom, mikor ittam utoljára ennyire tiszta, egyedi karakterű, bátor vöröst nagypincészettől.
30 százalék syrah, 70 százalék cabernet sauvignon. A syrah mindent visz. Engem legalábbis könnyen meg lehetne győzni, hogy a syrah a kétharmad.
Tisztább, szabadabb érzés. Az elkoptatott illatklisék helyett (konyakmeggy, ánizs és társaik) itt felfedezésre váró újdonságok, holland üvegházi hibridek helyett réti biszbaszok. Konkrétabban: fekete szeder, fehér bors, csipkebogyó, fekete csokoládé, forró kő és sarokba szorított katica - Katica is back! Kóstolva fűszeres jó savakkal, enyhe alkohol túltengéssel. Gyümölcsként cseresznye és málna. A korty tiszta, de a közepe lyukas. A lecsengés intenzíven borsos enyhe savanyával. A tannin szövete és súlya kedvemre való.
Én annyira megörültem ennek az új iránynak, hogy ezúttal inkább fölfelé tévednék, és a hetes felé kerekítek. (A négyezer alatti árral nálam versenyképes.)

Vylyan Villányi Cabernet Franc 2006

Évek óta nyögöm, hogy hajdani kedvenc villányi pincészetemnél nem tudják a tannint megszelidíteni. Van egy szuperbombázó Vylyan-aromaképlet, amihez szinte minden évben jó test, tűrhető savak és általános csinosság társul, de a tanninok tépik a fogzománcot, marják a garatot, és visszamenőleg kiradírozzák az előzményket. Most mintha sikerült volna a tanninra szájkosarat tenni, de - ennél a bornál legalábbis - az alkohol vette át az alfa-hím szerepét. (Önbeteljesítő prófécia.)
Sötét, tükrös, a perem sem lila. Brutálisan intenzív Vylyan-illat: szilva, konyakmeggy, tejkaramella, szegfűszeg, vanília és dohány. Kóstolva ölég nagy test, magas alkohol (a címke szerint 15), és a gyümölcsök mellett jól kivehető édesség. A textúra érdes, ezt én nem szeretem. A lecsengésben perzsel az alkohol, a tannin szájeleji, de nem zúz.
Ezért az árért zabálni fogják az emberek (3700 ft). Engem viszont megöl az ilyen alkohol. Mielőtt az ötös és a hatos között döntenék, még beteszem egy CF-vakba a második palackomat.

Címkék: 2006 négypontos hatpontos ötpontos villány hétpontos cabernet franc vylyan olaszország cabernet sauvignon konyári syrah torres balatonlelle rosso di montepulciano

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr48489601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2008.05.27. 07:38:17

Műtannin? :))))

A fesztiválon több alkalommal is sikerült becsápolni ezt a Franc-t, sosem volt célom, de mindíg oda jutottam.

Csaba leírásával egyetértek, frenetikus illatbomba, mély, összetett, nem hétköznapi bor. A test nem ölég nagy, a test hatalmas...máris jön a nagy test-nagy élvezet képlet.

Amivel nem értek egyet, azok az utolsó mondatok: számomra ez az érdesség, amit leírsz, nem zavaró, sokkal tudom be a nagy testnek és robosztus, de nagyon szépen érett tanninoknak, biztos, hogy még simulni fog, ugyanúgy, mint az alkohol is. Magas, de nem éget, ehhez a stílushoz, testhez, képlethez szerintem kell ez. No meg úgy két ponttal feljebb pozicionálnám :)

Az én non-villányi fanságom mellett mindazonáltal a Vylyan egyik kedvenc borászatom: megbízható, kiegyensúlyozott és minden szegmensben lehet találni tőlük illő borokat. Nagyon jó munkát végeznek, nekem példamutató.

Ebből az évből egyébként a Pinot, a Zweigelt és a Kadarka is kiemelkedő szerintem. Nekem a 06-os borok sokkal jobban tetszenek, mint a 03-asok.

szulfit 2008.05.27. 08:39:45

Nálam a Vylyan Merlot 06 végezte a lefolyóban: ennyi tannint 99 óta még borban nem éreztem. Pedig a 03-as Merlot és CF milyen szép még mindig ...

valuka · http://www.borkem.hu 2008.05.27. 08:58:41

Kedves lackó,

Nekem is nagyon bejön ez a CF Vylyanéktől, hasonló a véleményünk róla. Ha sikerül hozzájutnod a Polgár Pince hasonló évjáratú CF-éhez, kóstold meg az is maradandó élményt fog nyújtani.

lackó 2008.05.27. 09:38:13

Kedves Valuka: Kösz, valamilyen általam nem ismert okból kifolyólag, valmaiféle hátsó gondolat és negatív emberi tapasztalat miatt nem kerültek közel hozzám a Polgár-borok. Áldozni nem fogok rá, de ha lesz alkalmam, egy kóstolót megér. :)

Szulfit: a tanninok miatt én még bort nem önöttem lefolyóba...:) Igaz, darab palackkal nem lehet mit kezdeni, de talán az évek meghozzák a csitulást :)

Octopus 2008.05.27. 10:31:36

csatlakozom, a Vylyan CF remek! És remek áron, ennyiért nem tolonganak a hasonló minőségű vörösök idehaza szvsz. A magas alkohol ugyan nekem sem tetszik (14,6 az pontosan, nem?), de zavarónak azért nem tűnt.

Szulfit: ott valami nem stimmel, 06-ból a merlot nem tanninosabb, mint a CF, és sztem a 2003-asokban sem volt kevesebb, ráadásul ott még (legalábbis a CF-ben) a csúnyán torokszáritó fajta volt - ahogy Alföldi Merlot is irja. 2006-ra sztem sokat finomodott a stilus a pincénél...

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.05.27. 10:44:40

A Torrest nem kóstoltam.

AM: legközelebb ha úgyis van prekoncepciód, próbálj a sorrenden fordítani és desszertként inni az újvilágit. Vagy próbálj meg kevésbé fixáltan inni. Ha így iszom, már le tudom nyelni, kicsit élvezem is a kadarkát és ez nagy részben nektek köszönhető.

Addig is nekem elmagyarázhatnád a pontozást, mert a (világ bortermelésének jelentős részét produkáló) újvilágiak következetes lepontozása számomra érthetetlen, per definíció (a tiétek szerinti). Jó, persze elő lehet rángatni biztos olyan postot ahol nem ez történt.

Egyébként én nem bánnám ha valakik csinálnának újvilági típusó borokat itthon, mert akkor legalább tudnám hogy nem erre való képtelenségből nem tesszük. Pedig szerintem vannak többé-kevésbé vállaltan wannabe-k.

Nekem sajnos még mindíg van olyan érzésem sokszor (itt az indexen is) hogy a magyar borral is úgy vagyunk mint a magyar zenével, étellel, híres vendégszeretetünkkel, stb.: egyedül mi gondoljuk azt hogy ezek igazán jó dolgok és van bennünk egy "meg nem értett" komplexus.

Sárfehér 2008.05.27. 11:29:09

Kedves dummyname, ha újvilági stílusú bort keresel, kostold meg a kisapáti Fischer pincészet vöröseit. Én a Merlot-jukkal találkoztam a várban, bár be kell vallanom, rögtön tovább is álltam, és megkerestem a kedvenc kadarkáimat. Mert én szertem a kadarkát. :))))

lackó 2008.05.27. 12:12:52

No és milyen szép kadarkákat találtál, kedves Sárfehér? Nekem most nagyon bejött a Vylyan, de Dula Bencének is ígéretes kadarja van, persze, azért Balla Gézát se feledjük...

Sárfehér 2008.05.27. 12:30:35

Én ott a Polgár 2006-os kadarkájára "leltem" rá, és aztán be is táraztam belőle. Ugyancsak kellemes meglepetést okozott a Chateau Kajmád 2004-ese. A Dula és Vylyan kadarkák, sajnos, még hiányoznak nekem. Legújabb kedvencem viszont a 2006-os Sebestyén kadarka, amit itt a MA-n már kétszer is teszteltek. Mindkét teszttel ellentétben szerintem hatalmas élmény. A pillanatnyi (tüzes) trenddel szemben egy könnyű, kadarkás, rendkívűl kellemes bor. Sajnos, a boltból elfogyott, ée nekem már csak egy palack maradt...

alföldi merlot 2008.05.27. 12:31:45

Kedves Dummyname, hajdanán lelkesen fogyasztottam chilei borokat, és álmodoztam ausztrál csúcs-syrah-król. A sors úgy hozta, hogy barátok révén kóstolhattam néhány nagyra tartott argentin, kaliforniai, chilei és ausztrál vöröset. Konklúzióként csak annyit tudok mondani, hogy aki az újvilági stílust szereti, az szvsz nagy valószínűséggel automatikusan kiköpi a magyar borokat. És fordítva. Én nagynak látom a szakadékot, és nem is hiszem, hogy áthídalható. Nem volt ez mindig így, de ma számomra egy borban az élan vital a sav. A szörpösen áradó koncentrátumok, pláne hatalmas alkohollal nem hoznak lázba. De ebben semmilyen magyaros virtus, elfogultság nem játszik szerepet.

lackó 2008.05.27. 12:44:59

Kedves Sárfehér!

Egy kadarka ne is legyen tüzes, nehéz, sűrű...inkább legyen könnyed, kis fineszes, jó ivású, érdekfeszítő bor. Ennyi elég az én örömömhöz.

AM: azért megvolt a fesztiválon a Nero D/avola-syrah olasz küvié?

Teszem hozzá, kialakult bennem egy másfajta érzés is: nagyon jól tud esni és ámulatba ejteni egy-két nehéz, súlyos, szirupos, hatalmas bor...mondjuk egy pohár erejéig..aztán sok lesz...valahol eltompulok. Hiába csodálatos..telítődök. Fajtára vetítve: a Cabernet nekem hátul helyezkedik el..sokkal izgalmasabbnak tartok egy Franc-t, Merlot, Frankost, Pinotról nem is beszélve...főleg, ha Kadarkáról van szó...

Cserszegi Óvszeres 2008.05.27. 12:49:23

A Polgárék kadarkája az tényleg csúcs. Nekem az eddig kóstolt kadarkák közül a kedvencem.
Szerintem a Vylyanék Franc-ja is nagyon el lett találva, tényleg egy nagyon tartalmas bor. Bár ez a Vylyan-vonal inkább szól a nagy, trendi vörösborokról, mint Villányról és az egyéniségről.

egri Fehér 2008.05.27. 12:51:06

dummyname: több állításod is téves. Az ugyan igaz, hogy az Újvilág állítja elő a világ bortermelésének jelentős részét (úgy a negyedét-harmadát), de az sem mellékes, hogy a maradék kétharmad-háromnegyed 99%-át Európa.

Amit a magyar borokról írtál, az sem igaz. Az igazán jó magyar borok külföldön sem válnak meg nem értett zsenikké.

egri Fehér 2008.05.27. 12:52:25

+ újvilági borokat készíteni itthon elég nagy badarság lenne, mivel azokat az Újvilágban sokkal-sokkal olcsóbban elő lehet állítani. Ennek ellenére én úgy érzem, vannak egy páran, akik ezt teszik.

lackó 2008.05.27. 12:54:25

Nekem az is tetszik mondjuk pont a Vylyanban, hogy tudnak hatalmas, nehéz borokat is csinálni, ugyanakkor megy a könnyed vonal is..bár abban nem vagyok biztos, hogy tudom, milyen is a villányi terroir :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.27. 13:05:55

Ezt a "terroir krédó" dolgot nem értem. Miért kell azt a nyilvánvalóan fals nézetet mantrázni, hogy a terroir borok azok szükségszerűen rosszak? Mintha a terroir említése tulajdonképpen egy elnézéskérés lenne a büdöshordós, kaparós tanninos, aroma és íz nélküli vacakságért.

Nem az első alkalom, hogy itt a művalkeszen a terror szót pejoratív értelemben használják. Megkérdezhetem, hogy miért?

VPR 2008.05.27. 13:07:39

Nemtom, én élvezem az újvilági borokat is, meg a hazaiakat is.
van amikor a negy test jön be, van amikor semmire nem cdserélnék el egy jó kadarkát, vagy egy kifinomult Pinot-t. Mindig van egy szívemhez közelebb álló stílus, de siha nem mondok nemet a másikra sem.:-)

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.05.27. 14:09:43

Sárfehér: meg fogom kóstolni

AM: köszönöm, ezt már olvastam tőled. Az ízlésedet tiszteletben tartom és senkiével sem kívánok vitatkozni (az enyémről annyit hogy mindent megiszom amiről úgy gondolom hogy 4 pont vagy több a ti rendszeretek szerint).

A kommentem inkább az értékelésed valamint a perspektívába helyezésre vonatkozott, én ugyanis nem vonnék egyenlőségjelet a Te értékítéleted és a minőség közé, pedig újból elolvasva is ez jött le az élménybeszámolódból.

Szerintem mindkét stílusnak megvan a maga helye, de nekem nem derült ki hogy a ti pontrendszeretek szerint miért rosszabb a Torres mint a többi. Pedig kíváncsi voltam a véleményedre. Azt tudtam meg (ismét) hogy nem szereted ezt a stílust.

egri Fehér: éppen erről a percepcióról beszélek amit képviselsz, ill. erről a reflexről (ne tudd meg mennyit hallom ezt...). Egyébként nincs tévedés. Nekem egy borverseny/szemle/fesztivál/... ahol a megjelentek 30%-a díjat kap nem mérvadó. Lássuk be, külföldön a közönségnek nem nagyon kellenek a közepesnél jobb magyar borok (a hilltop „valamiért” megy a hiper alsó polcáról), nagyon kevés kivételtől eltekintve. Szakmai/zsűri vállveregetéssel pedig mindenkinek tele van a padlás.

Nekem fontosabb és jobb érzés hogy London több nagyon jó éttermében folyamatosan itallapon van egy-két Tokaji. Mi itthon épp ezeket nem értékeljük eléggé.

Szerintem nagy szerencséje a magyar borászatnak hogy az Alkoholisták és tsai a véleményformálók itthon és nem azok akik külföldön. És azért azt is lássuk be hogy a külföldi divat/tömegízlésnek való megfelelés irányába való némiképp elmozdulás jót tett a magyar boroknak.

egri Fehér: így 130 usd-s olajárnál azért a szállítás némileg kompenzál
egri Fehér: újvilági alatt a stílust értsd, abba Európa jelentős érsze is benne van, ahogy az AM a postban is jelzi.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.05.27. 14:13:36

Ja még valami, léci csak semmi Kedves, tegeződjünk ha még összefutunk, bocs hogy én eleve így indítottam.

Türkménbasi 2008.05.27. 14:20:33

Én kóstoltam ezt a Torres-t 2000-ből, az Interfructban kapható. Bár az enyém 6 évvel öregebb volt ugyanaz a véleményem mint a AM-é csak az enyém már öregecske is volt.
High-tech bor, mindent ad és mégis semmit.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.05.27. 14:42:59

Türkmenbasi, nem segítettél jobban megérteni mi a baj vele...:) de biztos nem is ez volt a célod.

Különben a hi-tech-el mi a baj? Itt mintha alapból el kellene vetni a technológiai haladást. Küldjek neked fotokat bordeaux-i sztárpicéből? Téged is büszkén végigvezetnének az egész folyamaton (egyébként szép is a hely, érdemes elmenni).

Nekem semmi bajom azzal a romantikus felfogással hogy a magyar kézművesbor az igazi, amíg nem borász szájából hallom – és hallom elég sokat. De azért ez is változik, lassan. De miért nem abban akarunk kitűnni inkább hogy mondjuk nem szórjuk tele vegyszerrel az ültetvényt? Persze, tudom, alig volna mit szüretelni...Ez is egy dilettáns álom persze, de legalább én tudom hog ynem igaz.

borárus 2008.05.27. 14:54:04

Tisztelt AM!
Szetintem 2006-os Gran Coronas-t nem ihattál max.:2004 - t.
Csak a pontosság kedvéért.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.27. 14:54:13

Kedves dummyname,

számodra mit jelent az, hogy hi-tech?

A fordított ozmózist, a mesterséges mikrooxidációt, csipszezést, aromázást, sűrítményezést?

A vegyszermentességet sem értem? Miért kellene kevesebbet szüretelni ha mondjuk nem gyomirtózik a gazda? Tudtommal csak kapálni kell többet és jobban.

Én nem értem, tényleg nem értem ezt az egészet.

Terroir Pista 2008.05.27. 15:01:03

dummyname,

Ez kb olyan érvelés hogy akkor a mekdönci a legjobb a gasztronómiában merthogy "hogy elterjedt" és megbízható, egyforma ízeket ad mindehnol a világon, és nagyobb az árbevétele, mint bármelyik csúcsétteremnek.
Hidd el, nemcsak idehaza vallják sokan, hogy a "kézműves bor az igazi". Ott van pl Burgundia, azért még van egypár rajongója.
Az újviláginak aposztrodált borstílussal meg nekem pl 4 bajom van:

1. nagyon egyforma ízűek a borok, látszik hogy receptre készülnek
2. agyontechnologizált a készítésük, majdnem olyan a fíling, mintha kólát innék.
3. nem ízlenek, mert ernyedtek, plöttyedtek, van egy nagy alkohol meg sok újfa illetve (szintetikus)gyümölcs, de semmi sav, ezenkívül semmi amitől egy kicsit is egyedinek, élőnek érezném a bort. Sokszor ráadásul nagyon bántó a műérzetű poros tannin bennük.
4. egy fél decinél többet sosem tudnék meginni belőlük, annyira bántóan sziruposak, nehezek.

"De miért nem abban akarunk kitűnni inkább hogy mondjuk nem szórjuk tele vegyszerrel az ültetvényt? Persze, tudom, alig volna mit szüretelni...Ez is egy dilettáns álom persze, de legalább én tudom hog ynem igaz."

Azért jópár birtoknak mégiscsak sikerült ez, illetve rajta van az ügyön, sőt még abban is hisznek hogy egyedibb, kifejezőbb lesz amúgy a boruk.

alföldi merlot 2008.05.27. 15:04:42

Tisztelt Borárus! Tökéletesen igazad van, köszönöm, javítom.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.05.27. 15:11:13

BZoltan: nem baj, én sem értek mindent. A hi-tech definíciót miért tőlem kérdezed? Kérdezt azt aki lehájtekezte a bort.

Terroir Pista: köszönöm, kiválóan összefoglaltad amit itt az Alkoholistán olvastál, nagy részét már ebben a posztban is.

Valaki, aki már kóstolta, mondja már meg legyen szíves mi a baj ezzel a Torres-al! Azt már a monitorom/klaviatúrám is kezdi érteni hogy általában mi a bajotok az újvilági stílussal.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.27. 15:24:03

kedves dummyname,

kitértél a válasz elől. Szóval _te_ mit értesz technológiai haladás és high-tech bor alatt?

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.05.27. 15:59:58

BZoltan, nem tértem ki semmi elől, nem értem a logikai ugrást. De ha forszírozod:

Szerintem amit te írtál az max technika, nem csúcstechnológia. A hi-tech, csúcstechnológia a technológiai haladást jelenti számomra. De majd biztos mindjárt megmondod miért tudom rosszul :)

Fát dobálni a fermentáló szőlőlébe/borba és egyebek már elég régi trükkök, ill. (pl. Champagne-ban sűrítmények) ezek közül több intézményesített, törvényben rögzített, megengedett eljárás.

Kicsit a gondolatfonaladra lépve: szerintem a cukorrépa és társai nem borba valók. De ez egzisztenciális kérdés elsősorban és csak másodsorban szerelem. Léci, ne legyenek illúzióid. Te is be fogod venni a viagrat X év múlva, a csajod meg nagyon hálás lesz érte...

egri Fehér 2008.05.27. 16:31:07

Kedves Dummyname!

A tegeződésért ne haragudj, kérlek, a neten így szoktam.

Vmit nagyon félrefogalmazhattam, hogy így félreértettél, szerintem a véleményünk többé-kevésbé megegyezik.
Én is inkább azt tartom fontosnak, hogy ottlegyenek a magyar borok a külföldi közép- és csúcsgasztronómiában, a borversenyek nem nagyon érdekelnek.

A szakmai vállveregetésekről az a véleményem, hogy ha nem is hoz azonnal üzletet, mindenképpen jó, ha az ember kap ilyet, hosszú távon akár kereskedelmi szempontból is.

Viszont nem igazán értem, mire gondolsz akkor, mikor azt írod, hogy nagy szerencséje a magyar borászoknak, hogy nem a külföldi szakírók a fő kritikusaik... Úgy gondolom, hogy itthon is van jópár pince, akinek borai nem csak a provinciális ízléssel megvert, hanem a világot látott/kóstolt kóstolók-kritikusokból is pozitív elismerést váltanak ki.
Márpedig ilyen borkritikusból van bőven itthon is (pl. - hú de mélyen be fogok most nyalni vkinek - nincs igazad, az itteni szerzők többsége is ilyen). Más kérdés persze, hogy nem mindenki és nem mindenhol, és annyiban igazad van, hogy ez sok pincének bizony nagyon jó így.

Felemás a magyar borsajtó, ez végül is igaz, így vettethetnek papírra olyan baromságok is, mint a Figyelőben legutóbb.

Terroir Pista 2008.05.27. 16:37:56

dummyname,

Kaló Imre szavaival érve, jós sok tiszta, igaz bort ivva nincs szükség viagrákra:)


Csak azért írtam le "mégegyszer", mert nem értem hogy mit nem értesz: ha egy bor egyensúlytalan, mert savhiányos, túl fás és magas az alkoholja, azon mit nem lehet érteni hogy miért nem jó?

Ha a cukorrépára berzenkedsz akkor gondolom a savpótlás meg a vizezés sem tetszik neked, mert sok meleg éghajlatú borvidéken ezek nélkül lehetetlen tartós és fogysztható bort készíteni. Az hogy a kommersz világízlés az édeskés és eltúlzott, egyszerű műízek felé tolódott el, az szerintem nem egy olyan dolog amihez egy különleges termék értékelését hozzá kellene igazítani. Ez csak biznisz.

Sárfehér 2008.05.27. 16:38:48

dummyname, bocsáss meg, de úgy érted, hogy fiatal, életerős pincészet tud természetes bort csinálni, de egy öreg, megállapodott kénytelen "cuccozni"? Hát ezt nagyon nem értem. Én azt hittem eddig, hogy minden évben friss szőlő terem... :)))

Komolyra fordítva a szót, sztem a hájtech és a kézművesség nem zárja ki egymást. Hadd térjek vissza kedvenc példámhoz, a szilvalekvárhoz. Mindenki tisztában van vele, hogy az az igazi, amit csak érett szilvából, cukor hozzáadása nélkül készítünk. Ezt meg lehet csinálni gáztűzhelyen, kis lángon, úgy, hogy órákon át kézzel keverjük, de lehet rá egy hájtech, szabályozott hőmérsékleten, olajfürdős készüléket csinálni, ami motorral keveri a lekvárt, neadjúristen, tán még főzés közben a lekvár viszkozitását is méri, és amikor kész, akkor sípol. Az eredmény független a módszertől, az alapanyag és a gondosság a lényeg. Ugyanakkor megvan a létjogosultsága a pektint, cukrot, ízfokozót és engedélyezett élelmiszerszinezéket tartalmazó lekvárnak is, és így is lehet elfogadható minőséget készíteni. De soha nem fogja senki összekeverni a kétféle lekvárt, és senki se fogja azt mondani, hogy "miért, hár a pektines is épp olyan finom". A lényeg az igényesség. A "cuccal" is az a baj, hogy aki a "cuccok" tekintetében átlép egy bizonyos határt (azaz nem csak kényszerből nyúl hozzájuk, és csak a szükséges minimális mértékben), ott az igényesség is sérülni fog. A fogyasztó pedig nem a cuccot fogja kiérezni a borból, hanem az igényesség hiányát.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.05.27. 17:11:12

egri Fehér: télleg nem jól fogalmazok, én éreztem magamat magázva a Kedves által, túlbeszéltük :)

Más. Én arra próbáltam célozni hogy itthon sem karitatív tevékenység a
borkészítés, sőt. Még a jókor, „ügyesen” privatizált területeken is gyorsan vissza kell szedni a pénzt, ebbe nem fér bele az hogy jóndulattal is átlag csak minden második év jó borkészítés szempontjából. Biztos feltűnt az is hogy ma már nem sírnak (az okosabb) borászok a rossz évjárat miatt, a minőségbeli kilengések is kisebbek.

A cukrozás sem újkeletű (apám egyszer megkérdezte egy kisebb borász hordóira bökve hogy mennyi bora volt az idén? A válasz: X hektó. És egy rosszabb évben? A válasz értelen tekintet, majd: X hektó). Cukor nélkül a magyar termés nagy részét le kellene húzni a klóba és nem csak a hilltop északi dűlőiről készülteket (ami esetükben 80% - bocs, többet nem személyeskedek). Az hogy a cukor vagy a wood chip a „rosszabb”, már csak ízlés kérdése (a cukorrépa emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas, cékla helyett is azt adják neked). Azok a gyönyörű savak sem biztos hogy a terroirból erednek, hacsak nem értelmezzük elég tágan :)

Csak azt akarom mondani hogy ne általánosítsunk. Én nem érzem magamat rendkívül szofisztikált érzékszervűnek de megkockáztatom hogy egyikünk sem tudná megmondani milyen mértékben kemikália vagy mesterséges amit iszunk.

Ettől még kell inni, sokat és lehet, érdemes sőt kell a borról írni, beszélgetni.

Türkménbasi 2008.05.27. 17:47:15

Dummy-nak: Azért nem írtam le részletesen mert AM leírta és mint jeleztem, egyetértek vele.
Aki ismer az tudja, hogy nem vagyok high-tech ellenes. De kézműves ellenes sem vagyok. Mitöbb szakértő sem vagyok, egy kicsit sem.
Minden bort aszerint ítélek meg, hogy ízlik-e.
A Torres OK volt, de semmit nem tett azért, hogy több legyen.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.27. 20:14:08

Kedves dummyname,

Sokat írtál, nagyrészt feleslegesen de továbbra sem látom a választ a kérdésemre.

Te mit tartasz hightech-nek a borászatban?

Az meg, hogy én mikor mit fogok és mire beszedni talán nem rád és nem is erre a fórumra tartozik. Mindenesetre jó lenne a szalonképességet megőrizni...

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.05.27. 21:16:55

BZoltan, elnézésedet kértem, eszembe sem jutott hogy valaki úgy fogja érteni ahogy Te értetted. Tiszteletlen voltam, akaratlanul. Pedig szándékom szerint több volt benne az önirónia, egyáltalán nem rád vonatkozó megjegyzésnek szántam, nem is ismerlek. Nyilvánvaló hogy ilyen és/vagy más jellegű problémáid csak rád és azokra tartoznak akikkel Te meg akarod osztani. Még egyszer elnézést.

Mindenesetre ha nem akarsz több feleslegeset olvasni, itt hagyd abba.

Úgy alakult ugyanis hogy hazafelé menet azon gondolkodtam vajon bor témában idegenszívű vagyok-e? :) Hazaérve röhögnöm kellett mert kivételesen egyetlen magyar bort találtam csak otthon. Azt is vendégeknek tartogattam de részben lelkiismeret furdalásból, részben mert nem volt szívem felnyitni egy drágábbat, úgy döntöttem megbüntetem magam vele. Ez egy Nyakas Sauvignon Blanc (azért vettem mert szép fekete a címkéje – igen ennyire sekélyes vagyok) és kénytelen voltam összedobni egy balzsamecetes salátát de még így is szanaszét szedi a számat, vagy így még inkább.

Türkmenbasi: ez dícséretes.

Ps: holnaptól pár napig újvilági típusú vidékeken leszek (nem önigazolás céljából), úgyhogy ma még vagyok, aztán csak időnként. Ha esetleg valaki még búcsúzni akarna…

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.27. 22:51:24

dummyname,

Nem igazán hiteles amit írsz, még az elnézéskérésed sem az. Nemcsak a személyeskedő témákban, hanem úgy általában.

Az meg érthetetlen, hogy továbbra is látványosan kitérsz egy roppant olyan egyszerű kérdés elől, hogy mit értesz te high-tech alatt a borászatban.

Te mit nevezel

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.05.27. 23:16:09

Nem jól érzed: ha valóban problémád van, akkor őszinte a bocsánatkérésem. Télleg, a kétség miatt még most is rosszul érzem magam. Ha nincs, akkor a beszúrt cinizmus teszi Számodra hiteltelenné. Ez viszonylag normális.

Egyébként bár nem pontosan értem mit értesz hiteltelenség alatt szubjektv agymenés kapcsán, de miért állsz le egy hiteltelen emberrel vitatkozni? Bár ez nem is vita, mert a Pythonék óta tudjuk hogy a vita érvek és ellenérvek ütköztetése, amelyet konklúzió követ :) (Galla után szabadon)

Fogsz még tovább személyeskedni, vagy írsz valamit borról is?

megjegyzés 2008.05.28. 08:04:47

a 2006-os Loliense-ről pontos képet kaptunk. magam részéről kb. 1 éve írtam e hasábokon, hogy a 2004-es néphülyítés volt az orrot átszúró zöldjével és 6e körüli árával. ha 2006-ban ilyennek sikerült tételt „ nagy „-nak titulálnak, akkor nyilván felvetődik az emberben az a kérdés, hogy a borászaton kívül talán még a nagykereskedőjüknek is érdeke a „ nyomor konzerválása „ ( = a nem kellően értő fogyasztói társadalom további butítása ).
szvsz Villány 2006-os borai fognak ( kellemes ) meglepetéseket okozni, személyesen múlt hétvégén szembesültem pl. Wunderlichék 2006-os már palackozott ( még nem forgalomba hozott ) tételeivel, ott pl. a cabernet franc 15%-os alkoholával egyetemben teljesen harmonikus volt…

alföldi merlot 2008.05.28. 08:59:51

Nekem a Konyári Cabernet-Syrah volt itt a nagy felfedezés, és nagyon érdekelne mások véleménye róla. Senki nem kóstolta?

Octopus 2008.05.28. 10:46:23

Kicsit elszaladtak itt a hsz-ek ahogy lenni szokott, még az elejéhez szánnám:
dummyname, némi újvilági "feeling" sztem már érezhető pár hazai boron, kóstoltad pl a Vylyan 2006-os Montebuovo-ját?

Octopus 2008.05.28. 10:48:08

bocsi, az Montenuovo persze :)

Türkménbasi 2008.05.28. 12:48:48

Egyébként meg high-tech versus kézműves témában talán érdemes lenne eszmefuttatni arról, hogy mi lenne ha mindenki csak radikális terméskorlátozással termelne szőlőt.
Így hirtelen azt mondom, hogy nem lenne mit innunk:-)
Az a kevés bor ami meg piacra kerülne csillagászati összegekbe kerülne, egyrészt a keresleti piac miatt, másrészt pedig azért mert a kézműveseknek nem kellene közelíteni árban a high-tech borászatok korrekt tételeihez.
De könnyen lehet persze, hogy nincs igazam.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.28. 13:29:42

Kedves Türkmenbasi,

higgyed és fogadd el te is egyszer és mindenkorra, hogy nincs versus a high-tech és kézműves borok között. Nincs is igazándiból ilyen két kategória. A kézművesnek mondott borászatokban is használnak bőséggel korszerű technológiát.

Ez az egész feszültség egy kevesek által mesterségesen keltett felesleges dolog.

De kiváncsi vagyok, hogy te mit tartasz hightech-nek a szőlészetben/borászatban.

Sokan mondanak ezekről a dolgokról sarkos és hangzatos véleményt, de névvel és arccal konkrétumot nem nagyon látok. Érdekes, nem?

ezerjo 2008.05.28. 14:46:26

Kedves BZoltan,

Még lógok neked egy kifejtendővel, ígérem pótlom, de az utóbbi napokban összecsaptak a fejem fölött a hullámok. De ezen az utolsó hozzászóláson bevallom mosolyognom kell. Olyan, mintha szöges ellentéte lenne az eddigi hozzászólásaidnak. Valamit eddig félreolvastam? (mindent)

Türkménbasi 2008.05.28. 14:58:41

Kedves Zoli!

Hogyne lenne, elég csak átolvasnom bármelyik tíz hozzászólást és rögtön beleütközöm.

A high-tech nem jó szó, én vetettem fel a Torres kapcsán de hagyjuk is el.

Mivel én nem vagyok szakértő csak azt tudom leírni ami bennem megfogalmazódott a témáról olvasva.

Vannak a hatalmas borászcégek mint pl. az Antinori család akiknek Olaszországtól, Magyarországon át talán Argentínában is vannak ültetvényei. Ők hatalmas mennyiségben, amit lehet gépesítve csinálják a középáras korrekt boraikat, de nem a radikális terméskorlátozáson és a terroir megmutatásán van a hangsúly.
Ezért aztán lehet, hogy az Argentín CS majnem olyan ízű mint a Tűzkő dombi.

Aztán vannak az ún. kézművesek akik 1-10 hektáron dolgoznak, terméskorlátoznak, vadélesztőznek, nem barrikolnak. Az "elvetemültebbje" még biodinamizál is. Ezek a borok egyedibbek, de több hiba is becsúszhat.

Nekem mindkettő jó és szerintem hiba bármelyik mellett letenni a garast.

Bocs, ha nélkülöztem minden szakmaiságot de nekem mint mezei fogyasztónak ez így "jön le".

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.28. 15:31:17

Kedves ezerjó,

egészen biztos, hogy ne változott a véleményem a hétvége során bár én is szűrtem tisztességgel :)

Ha te szöges ellentétet érzel két hozzászólásom között akkor szerintem erősen félreértettél.

Tisztázva a félreértést én nem a technológia vívmányai ellen vagyok, hanem az ellen, hogy az emberi lustaságot, trehányságot és a kapzsiságot a must és a bor manipulálásával kompenzáljuk úgy, hogy közben hol elveszünk ezt-azt az alapanyagból, hol meg hozzáteszünk olyan dolgokat amik nem voltak benne.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.28. 15:35:47

Kedves Türkmenbasi,

Milyen hibák csúszhatnak be egy 1-10 hektáros gazdánál? Az élsztőre gondolsz? Azt már vagy tucatszor megbeszéltük és tucatszor elmondtuk, hogy gyakorlatilag semmilyen rizikója nincs a természetes élesztők használatának.

A garast szerintem sem kell letenni :) mert én is szeretek sokféle bort.

A kérdés az az, hogy akkor is az az ellentét amiről te beszélsz? Pusztán méretbeli különbségek lennének. De hiszem mondta a shiraz kartács is, hogy vannak 20-30-70 hektáron dolgozó kézműves gazdák is. Szóval akkor hogy is van ez a dolog.

Türkménbasi 2008.05.28. 15:46:36

Nem szándékozom újabb diplomára szert tenni ezért megkérlek, hogy fejezd be a vizsgáztatásomat.

Inkább mondd el, hogy szerinted hogy van.

Az ellentétről meg én nem beszélek hanem olvasok. Tőled a leggyakrabban.

A vadélesztőnek meg van rizikója, hogyne lenne. Különben senki nem költene fajélesztőre. A fajélesztősök tutira mennek, ettől aztán egyformábbak lehetnek a boraik. A vadélesztősök meg kockáztatnak, cserébe egyedibb boruk lesz. Mint Kalónak, akinek állítása szerint van egy saját vadélesztő faunája, olyan amilyen csak Szomolyán él. (az eddig ismertek szerint) Tisztelem is érte.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.28. 16:15:01

Kedves Türkménbasi,

Egyrészt nem vizsgáztatlak, hanem tényleg kíváncsi vagyok, hogy konkrétan mire gondolsz amikor technológiáról beszélsz? Komolyan érdekel én ugyanis messze nem látok ekkora szakadékot és ilyen kettősséget.

Másrészt tőlem sokmindent olvashatsz, viszont én a nevemmel alá is szoktam írni a véleményemet. Ugyebár.

Az élesztők tekintetében pedig szerintem tévedsz. De tényleg érdekelne, hogy pontosan milyen kockázatot rejt a természetes élesztők használata, ugyanis én még soha nem hallottam semmilyen katasztrófáról amit a természetes élesztők használata okozta volna. De hátha te igen. Én úgy tudom, hogy az ülepített, szűrt must erjesztése során van szükség fajélesztőre.

Kaló mesternek meg nyilván van saját élesztőfaunája, ahogy minden stabil és régebb óta üzemelő pincének kialakulnak a pincére jellemző élesztőtörzsei.

teroldego 2008.05.28. 16:36:06

Én kóstoltam a Konyári Cabernet-Syrah házasítást és egyetértek a kellemes meglepetés minősítéssel. Most jóval vonzóbb,mint a 2006-os Loliense,amellyel egyébként nekem nincs problémám,szerintem egyszerűen idő kell neki ahhoz,hogy összeálljon.

Türkménbasi 2008.05.28. 16:37:14

Ugyebár most például nem írtad alá és ugyebár már volt, hogy én is aláírtam, innen visszakereshető, hogy Illés Gábornak hívják az én nevemet. Nem mintha szerintem ennek bármi jelentősége lenne.

A vadélesztők meg ott okozhatnak problémát ha a faunából pl. a tejsavas erjedést okozók kerülnek túlsúlyba.
Az pedig ugye a savanyú káposztánál kívánatos nem a mustnál.

zoli 2008.05.28. 18:13:55

"Az élesztők tekintetében pedig szerintem tévedsz. De tényleg érdekelne, hogy pontosan milyen kockázatot rejt a természetes élesztők használata, ugyanis én még soha nem hallottam semmilyen katasztrófáról amit a természetes élesztők használata okozta volna."

Én szívesen mondok neked ilyen eseteket. Előbb említették a savanyú káposztás(kénhidrogén) szagot előidéző élesztőtörzsek aktivitását.
Ide kívánkozik még, hogy töppedt, túlérett, nitrogénhiányos szőlő esetén még (most kapaszkodjunk meg!) tápsó használata is javallott.
Van még a pince hirtelen lehülése, ami megállíthatja a forrást, ilyenkor szokták bevetni utólagosan a hidegtűrő fajélesztőket.
Ott van még a maradékcukor kérdése: egy 22-24-es mustfokú bornál kérdéses meddig aktívak a vadélesztők és kívánatos-é számunkra az a kis édességérzet.
Vagy fordítva: ideális körülmények között erjedjen-e szárazra a bor - mondjuk 14-16 térfogatszázalékosra (ez is megtörténhet) - vagy inkább az édességre szavazunk, miszerint 12-13 térfogatszázalék(nem alkholtűrő fajélesztők használata) mellett marad mondjuk 40-70g maradékcukor.
Ezekre a dilemmákra lehet azt a választ is adni, hogy bízzuk a természetre, de én megértem, ha vki nem így gondolkodik.


A méret és a kézművesség kérdése is érdekes. Sztem egy ponton túl már nincs közös halmaz. Mondjuk az említett 70ha esetében.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.29. 08:14:14

Kedves Zoli,

ezt a kénhidrogénes szagot előidéző élesztőtörzset te mikor és hol hallottad elrontani a bort? Én nem vagyok annyira széles látókörű, de sem a nagyapám pincéjében, sem a sajátunkban, sem senki ismerősömnél ahol nem használnak egyáltalán fajélesztőt ilyen problémáról nem hallottam. Nyilván be lehet fertőzni egy pincét és a mustot, de szerintem ez nem szükségszerű jelenség hanem mondjuk higiéniás probléma.
A tápsó használata egy más téma, bár én azt sem látom indokoltnak.
A pince pedig ne hűljön le hirtelen és ha mégis lehűl akkor a forrás majd újra beindul amikor melegebb lesz. Ilyent már láttam és semmi probléma nem volt belőle.
Az édességérzet pedig a szüret időpontjának megválasztásával állítható be.


Összességében az a véleményem nem változott, de szerintem ne kezdjük újra a parttalan vitát.

Mindenesetre én furcsállom, hogy a fajélesztők (és tápsók) használatának általam ismert legfontosabb okáról ritkán esik említést... nevezetesen az ülepített, szűrt és hűtött must használatáról.

csomorika 2008.05.29. 08:55:18

Kedves Zoltán, áruld már el kérlek hány éves(évtizedes) gyakorlatod van, hogy ilyen nagy magabiztossággal tudod kizárni a fent említett problémákat?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.29. 10:03:02

Kedves csomorika,

nincsen sok évtizedes gyakorlatom. Pont emiatt kérdezem, hogy ki, mikor mit hallott, tapasztalt a témában.

Mindezzel együtt nem hiszem, hogy tekintélyelv alapján kellene ezeket a kérdéseket eldönteni.

Továbbá nem zárok ki semmit, legfőképp nem nagy magabiztossággal. Egyszerűen én még ilyen problémákról még csak hallani sem hallottam. De ha te igen, akkor nagy tisztelettel kérlek mesélj.

zoli 2008.05.29. 10:21:38

BZoltán, ne haragudj, erre csak azt mondhatom, hogy tényleg nem vagy elég széles látókörű.
A kénhidrogén majdnem minden évben szinte minden 2-3. pincében(már ahol nem irányítottak a dolgok) megjelenik egy-egy tételnél. Teljesen gyakori jelenség és semmi köze a higiéniához. Nyilván senki nem mutogatja büszkén, nomeg kezelhető is levegőztetéssel vagy rézszulfáttal/kupfáttal, bár ezzel a beavatkozással veszít a bor eredeti frissességéből.

A pince ne hűljön le? Az elemeknek nehéz parancsolni. Ha nem elég mély a pince akkor márpedig ez bekövetkezhet.
A forrás újraindulása meg nem garantált(túl magas lesz hozzá a kénszint), de az se biztos, hogy az illető addig hordóban szeretné tartani a borát...

A szüret időpontya: tegyük fel, édeset szeretnél készíteni, de beköszönt egy szűnni nem akaró vacak, esős idő. Ilyenkor mi a teendő?

Azt azért hadd kérdezzem meg én, mi is a probléma az ülepített, hűtött musttal?

Tudom, hogy nem győzzük meg egymást látásmódban, nincs is szándékomban, de konkrét esetekben már nem lehet relativizálni...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.29. 10:58:00

Hát akkor azok a pincék ahol én rövid életem során jártam nem tartoznak bele abba a minden második-harmadik pincébe. Nálunk az elmúlt 6-8 év során egyszer sem fordult elő ilyen pedig van minden évben 4-5 féle tétel. Egyszer megállt a juhfark, de utána szépen beindult.

Nyilván a jó és stabil pince az alapfeltétele a doppingmentes bor készítésének. Ez nem is kérdés szerintem.

Ha édes bort akarok készíteni és beüt egy vacak, esős idő akkor nem fogok édes bort készíteni. Persze értem én, hogy ez azoknak a gazdáknak akik a piaci igényeknek és megrendelésre termelnek ez elfogadhatatlan dolog.

Az ülepített, hűtött musttal semmi gondom leszámítva azt, hogy az ülepítés és a szűrés során sok fontos dolgot kivesz a borász a mustból. Ebben az esetben bizonyos dolgokat pótolni kell.

Én ezt úgy fogom fel, hogy az ellenőrzött módon időre és az elvárt paraméterekkel való borkészítés kompromisszuma a fajélesztők, tápsók használata.

lápi lidérc 2008.06.03. 01:07:04

makula = folt

Biztos ezt akartad írni?

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.06.13. 16:44:14

Octopus: épp tegnap. Érdekes, mert most lapoztam vissza erre a posztra.
A Vylyan megosztó pincészet, de én szívesen iszom tőlük több mindent. Ebben a 2006-osban két dologgal nem bírtam (egyelőre) megbarátkozni: a túlzottan olajos textúrával és a zweigelttel. Pedig sokan biztosan épp utóbbiért szeretik, érdekesnek érdekes cuvée, de nekem picit barátságtalan. Részletesebben a szokásos helyen írok róla a napokban amikor lesz időm. Most megyek és megnézem mit csinált tegnap óta.
süti beállítások módosítása