Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bock a tilón

Döntetlen-közeli állapotok

2008.06.18. 07:51 - Az Alkoholisták

Miután a Nyakas Pince borairól lehúztuk a keresztvizet, Szeremley Hubát pedig boldoggá avattuk vele, harmadjára Bock József borai kerültek a Művelt Alkoholista inkvizíciójának gyóntatószékébe. Tetszőlegesen kiválasztva közülük párat hasonló árfekvésű (vagy más szempontból hasonló) versenyzőkkel kóstoltuk össze, hogy besztbájilag (és egyébként) elhelyezhessük őket az ár-érték koordinátarendszer rejtelmes dimenzióiban. Az eredmény talán sokunkat meglepett: a mindenki által túlárazottnak hitt Bock-borok mégsem tűntek annak, ami. Hogy ennek a ténylegesen jó ár-érték arányú borok képezik a titkát, vagy az, hogy a versenytársak is hasonlóan túlértékeltek, annak eldöntését a nyájas Önökre bízzuk. Ezúttal csak a rózsaszín-vörös tengelyen kóstoltunk, a Bock vs. konkurrencia mérkőzés állása 22:21.

Bock Rosé 2007 (Bob)

A 2007-es esztendő katlanmeleg nyarának végén (őszének elején) rozét szűrni (értsük: szép savakat tartani meg a borban) az egyik legnehezebb műfaj lehetett. Főleg a pannon mediterránon, Villány dűlőin. Rozé nélkül azonban nem élet az élet, hisz' amellett hogy nyáron is muszáj valamit fogyasztania a hűsre vágyó alkoholistáknak, lassan kezdi már átvenni a portugieser atlaszi szerepét is, mint a borászatok cash-flowjának egyik fő támasza. Készült is hát szakmányban, 13 fölötti alkoholokkal a lazacszín bor.

Bock Józsefé elsőre a kőrzős-vonalzós, ún. mérnöki iskola éltanulójának tűnik: élénk rózsaszínű, tükrös bor, a fajélesztő-acéltartály műfaj obligát eperaromáival, melyek mellé ezúttal halvány élesztősség társul. Sajnos az eper hamar kiforog a pohárból, az élesztő marad, csendestársként pedig némi ázott papír üti fel a fejét. Szájba véve azonban minden jókedve elmúlik a frissülésre vágyó alkesznek: a bor sziruposan édes, szinte ragacsos, rengeteg glicerinnel. Odatapad az ember szájpadlására, mint a lekvár. Ezt a szénsav sem tudja ellenpontozni: a bor nem üdít, nem frissít, egyszerűen nem esik jól, ahogy egy rozénak jól kellene esnie. Technikailag persze kitűnő munka, tiszta, tükrös, gyümölcsös, egyszerűen csak annyira édes, hogy akárhogy is próbálom, nem tudom megszeretni. 2 pont a jussa ezért.

Sauska Rosé 2007 (Bob)

Sauska Krisztián korábban Árvay János csendestársaként vált ismertté, pár hónapja azonban szájról szájra terjedt a hír, miszerint a Sauska és Társa pincészet villányi töltetű borai is hamarost kereskedelmi forgalomban lesznek üdvözölhetők. Sauskáék lacafacázás nélkül egyből 90 hektárral, repülő borásszal és egy hipermodern, űrkorszak-beli feldolgozóüzemmel indítottak Villányban, feltehetően nagy reményeket táplálva a villányi borok eladhatósága iránt. A második évjárat első rozéja azonban nem teljesen igazolja vissza a befektetés nagyszerűségét.

A palack láttán első gondololatom az, hogy valaki véletlenül málnaszörpöt öntött a butéliába. A bor annyira piros, hogy sillerként is könnyedén szaladgálhatna a pályán. Vajh' mely enzim képes erre? - kiáltok fel csendes magányomban. Halált megvető bátorsággal kibontom és legott újabb tévedés árnya kezdi kerülgetni tudatalattimat: itt valaki összekeverte a fajélesztőket. A sillerszínű rozé ugyanis sauvignon blanc-illatú, már ha elfogadjuk, hogy a feltehetően fajélesztőnek köszönhető standard bodzás-füves illat legfőképpen a sauvignon sajátja. Messziről jött borász azzal olt, amivel akar. No de sebaj - reménykedek botor módon -, 3 in 1, fehérbor, rozé és siller egy kortyban. Az ízek azonban rácáfolnak várakozásomra: a fenti hármas egyetlen közös jellemzője, a szép sav bizony lógó orral kullog az e borban is felbukkanó édes, kicsit szirupos aromák mögött. Nem annyira lekvár, mint a Bock-rozé, talán egy hangyányit élénkebb, de nyári frissítő gyanánt szintén messzire kerülendő. A tévedések vígjátékáért pedig most nem osztunk többet, mint 2 pont.

Bock Ermitage 2006 (V&F)

A 2006-os házasítás gyakorlatilag mindent tartalmaz. Van benne kétféle cabernet, merlot, syrah, portugieser, kékfrankos, nagy tölgyfahordó, használt barrique, utóbbi aránya 30%. A pohárban sűrű anyagnak látszik, de ez esetben a látszat csal. Illata már előrevetíti: nem fogjuk a körmünket lerágni ennél a kóstolásnál. Jellegtelen, kicsit édeskés, füstös jegyek mutatkoznak. Az íze ezzel szinkronban van: leginkább egy alaposan megporcukrozott málnás pite jut róla az eszembe. Én ezekről a süteményekről mindig lefújom a cukrot, legszívesebben most is ezt tenném. A 13,5-ös alkohol mellé nem tudnak felzárkózni a savak, a lecsengésben az édesköményes-ánizsos édesség végképp eluralkodik. Alig négy pontos bor.

Chateau Grand-Clapeau-Olivier Bordeaux 2005 (V&F)

A brüsszeli repülőtéren vettem pár hónapja tizenvalahány euróért ezt a medoc-i bort. Gondoltam megnézem hogy mutat egy „sima” cru birtokbor a Bock alapházasítás mellett. 55% cabernet sauvignon, 45% merlot alkotja a bort. Ezért, és az agyondicsért 2005-ös évjárat miatt is többet vártam a pénzemért. Illata egyértelműen meggyes, teljesen mindegy hogy bontáskor, pár óra múlva, vagy másnap szagoljuk.

Egyszerű, könnyen iható, amolyan kvaterkázó bor, amiben a tannin kifinomult, érett, egy kis alkoholhangsúly megédesíti a lecsengést, de nem lehet szakaszolni a kortyot. Eleje, közepe, vége egyaránt az egyszerű, sallangmentes ivóborosságról szól. 4 pontra jó ez is.

Bock Villányi Cabernet Franc 2006 (AM)

Amikor a Bock-szortimentből kiválasztottam, hogy mit fogok kóstolni, teljesen tutira mentem, ugyanis a 2003-as és a 2004-es Fekete-hegy Selection Cabernet Franc minden létező elismerést besöpört – a 2004-esnek még a korábban Villánnyal szemben kérlelhetetlenül szigorú Alkonyi László szívét is sikerült meglágyítania (4,5*). Ez a dűlőtlen fele annyiba kerül (én 3400-ért vettem), viszont ötcsillagos év termése.

Sötét, átláthatatlan mag, megforgatva dupla koronát rajzol. Az illat tömény, magas alkohollal, és inkább meggybefőttre, meggylikőrre emlékeztet, mint friss gyümölcsre. A remélt földes, dohányos jegyek helyett marcipánt és törökmézet kaptam. Kóstolva sajnos beigazolódik a gyanú: nehéz, testes, magas alkohollal. Ízben meggylé, málnacukor és kesernye. Szemcsés, tapadós, szárító tannin. A lecsengésben málnacukor és kesernye. 5 pont

Takler Szekszárdi Cabernet Franc 2006 (AM)

Taklerék a franc állócsillagai. Kb. másfél éve vakon kóstoltam a 2003-as Proprietor's Reserve-öt, és leesett az állam: nem csak vonzó és árnyalatokban gazdag volt, hanem remek savak frissítették (fölényesen nyerte a tesztet). A rezerválatlan 2005-öst is kóstoltam nemrég, és az évjárathoz képest derekas próbálkozásnak találtam, de nem emlékezetesnek.

Míg a Bock az érettség, a töménység irányába téved, a Taklert gáncsolói valószínűleg éretlennek mondanák. Az elhúzódó kóstolás során többször is előbújt belőle egy zöldes, köménymagos árnyalat, sőt életemben először fölismertem a rettegett zöldborsót, amit a nemzetközi sajtó előszeretettel hány a CF szemére. Tőlem hányhatják, nekem ez a bor borsóval is tetszik. Olyannyira, hogy hirtelenjében nem is tudnék 3000 alatt egyértelműen jobb (mainstream) vöröset mondani. Tehát az illat cseresznyés, dohányos, fűszerpaprikás. Kóstolva arányos, élő savakkal. Alapvetően gyümölcsös, csipetnyi sós, köménymagos beütéssel. Az alkohol egy pöttyet magas, de nem borít. A lecsengésben némi kesernye bukkan föl, és a cseresznye & mag mellett kibukik a zöldborsó. Összességében egy jó ivású, fűszeres, élénk bor kellő mélységgel. Igazi jolly joker. 6 pont

Bock Cabernet Sauvignon 2006 (V&F)

A vörös termékpiramis alján-közepén helyezkedik el tesztelésem tárgya, ára alapján inkább középen (3150 forintért árulja az In Vino Veritas). Sötét bordó színnel és a pohár faláról lassan csorgó mozgással fogadott a bor. Illatában némi zavaró fülledtség, füstölt húsos illat mutatkozott, így egy kis levegőztetés nem ártott neki. A továbbiakban már friss cabernet-s jegyeket találtam: érett meggy (talán túl is érett picit), friss feketeribizli. Mindez egy érintésnyi vaníliával takarva. Kóstolva ennek az édeskés fűszernek az íze felerősödik, elfedi a gyümölcsöket. Pedig vannak azok is, a kóstolás egy pontján a kerti fák gyümölcseiből készült lekvárok (meggy, szilva) mellett az erdei bogyók is megjelentek. Meglepően szelíden viselkedő tétel, tanninjai szinte észre sem vehetők. Szerencsére éretlenséggel nem találkoztam – 2006-os borról lévén szó meg is lepődtem volna. Összességében az általam kóstolt borok közül ez volt a legszebb, így egy halovány öt pontot is ki merek rá osztani.

Gere Attila Cabernet Sauvignon 2006 (V&F)

Gondoltam itt az alkalom, hogy egymásnak eresszem a két villányi nagyágyút, így párnak ezt a szintén nem presztízsbort választottam a Gere kínálatból. A honlap tanulsága szerint: „törekszünk a gyümölcsös, fiatalos ízvilág elérésére, melyet évről-évre megbízható minőségben, ám mérsékelt árfekvésben […] igyekszünk piacra vinni.” Nos, a mérsékelt árfekvés itt is 3000 forintot jelent.

Nem szép bor. Már a színe is haloványabb, mint az ellenfélé, mozgása sem olyan kimért, méltóságteljes. Illatában a savanya már megjelenik: éretlenebb ribizli, kora nyári meggy. A pörkölt hordó erre is rányomta a bélyegét, szerencsére ez itt sem túlzó. Kóstolva majd' szétrobbannak a tanninok a szájban, elfednek mindent. Talán egy kis éretlen meggyet lehet érezni előtte, lehet, hogy jobban járunk a szájpadlás-zsibbadással? Lecsengésében némi édesség bukkan még fel. Hátha másnapra összerázódik – gondoltam. Ekkor viszont az illatban enyhén rothadó káposztát kaptam, abba meg már nem mertem belekóstolni. Így egy hármast (3 pont) tudok megajánlani neki, meg Márkus László hangsúlyával az elkerülhetetlen kérdést: mi kerül ezen a boron 3000 forintba?

Bock Royal Cuvée 2003 (Bob)

A cabernet-pinot házasítás igazi szentségtörésnek számítana francia kultúralkoholista berkekben, nálunk mégis próbálkoznak vele többen. Az eretnek cuvéet ezúttal a termőhelyileg, évjáratilag és fajtailag is közel azonos Cabernoirral hasonlítottam össze. A Bock-bor sötét meggyvörös színnel, a téglásság legkisebb jele nélkül csobban a pohár alján. Közepes tempóval csordogáló templomablakokat látok, közepesen fürge mozgást a pohárban. Illata mediterrán jellegű, meggyes, rumosmeggyes, alkoholtól fűtött. Később csokoládé csatlakozik a képhez, szinte édes jelleget adva az illatnak, mégsem lépve át a kellemest a kellemetlentől elválasztó vékony mezsgyét.

Ízben is a test és az extraktédesség viszi a prímet, mely mellé kellemes, bizsergető fűtést biztosít a 14%-nyi szesz. Savakból talán picit jobban is el lehetne eresztve, de az összkép ennek ellenére nem billeg, kifejezetten harmonikusnak tűnik, feltéve hogy nem kifejezetten a savakra figyel az emberfi. Szép tannin, szép gyümölcs, édesbe hajló ízvilág, alkoholos fűtés – igazi mediterrán stílusú, tüzes, delejes bor. Szerethető, mégsem gumicukrosan újvilági. A korty vége elegáns kesernyébe hajlik, a lecsengés hosszú. Igen szép bor, ha nem is túl szofisztikált. Azért egy vastag 6-os (azaz hat pont) pont kijár neki.

Malatinszky Cabernoir 2003 (Bob)

A másik eretnek 2003-as bor létére még szintén fiatalos színű, bár egy hangyányit már téglásodik a karimája (itt az idő, hogy végiggondoljunk megint bizonyos nézeteket 2003-mal és Villánnyal kapcsolatban?). Mozgása alapján közepes testű, a templomablakok fürgén szánkáznak lefelé a kristály falán. Illata első szippantásra meggy és fa. Később pici pinot noir-os karcosság, nyers kakaó (vagy tán magas kakaótartalmú keserűcsokoládé) jön, a kakaó ráadásul egyre erősödő verzióban. Nehezen beazonosítható, mégis kellemes illat.

Szájban pedig harmonikus és intenzív, csokoládés-meggyes, alapvetően kissé fanyar ízvilágú. Leginkább talán az „elegáns” szóval lenne jellemezhető. Szép savak, szép – bár kissé szárító – tannin, szép gyümölcs kényeztet. Az alkohol garatból is visszacsíp egy kicsit, a lecsengés hosszú. A korty végében meggymagos kesernyék tanyáznak, némi plusz eleganciát kölcsönözve a bornak. Összességében egy harmonikus, kissé fanyar, közepes testű, elegáns bor különösebb szofisztikáltságok nélkül, de technikailag jól kivitelezve. Szintén 6 pont a jussa, a Royal Cuvée-től a százas skálán is csak egy huncut ponttal maradt el. Ellenben kerül majd' másfélszer annyiba, igaz, ennek főleg az az oka, hogy ez a bor már a 2005-ös évjáratnál tart, 2003-ból pedig korlátozott a készlet.

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 szekszárd négypontos hatpontos ötpontos bordeaux hárompontos gere attila villány takler malatinszky bock 2007 sauska

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr32522035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buBORék 2008.06.18. 09:04:58

Gratulálok!

Mint tudjuk, a negatív reklám is reklám!!!! Ebből is látszik, hogy nem "érdekmentes" az írás, és az oldal...

hvuk 2008.06.18. 09:33:51

buBORék!

A legjobb, ha egy borról sem írnak, hiszen ezek szerint akármilyen borról írnak akármit is, az mindenképpen reklám lesz, ami pedig csúnya dolog! A megoldás nyilván az lenne, ha mondjuk úgy tesztelnék a borokat, hogy nem írnák meg, hogy melyik termelő melyik boráról van szó! :)

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.06.18. 09:34:05

Azért erre a Gere cabernet-re a három kissé túlzás, nem? Tehát magyarra fordíva:

Gere Cabernet Sauvignon 2006 = Varsányi Pince Verpeléti Olaszrizling 2006???

A Sauska tényleg vacak, én is ittam.

Ez meg kissé közhelyesnek tűnik: "mégsem lépve át a kellemest a kellemetlentől elválasztó vékony mezsgyét". De ettől még lehet igaz.

hvuk 2008.06.18. 09:41:18

Kedves MA, érdekes cikkek születnek ebben a sorozatban, bár a cikkek gyakorlati haszna erősen kétséges, ez alapján nem hiszem, hogy egy borászatot meg lehet ítélni (egyszerűen kevés az 1 db. konkurens a boroknak a minőségi borpalettán történő elhelyezéséhez). Ezzel a résszel viszont további gondjaim vannak.

"Az eredmény talán sokunkat meglepett: a mindenki által túlárazottnak hitt Bock-borok mégsem tűntek annak, ami."

Először is nem a borokat, hanem úgy általában Villányt és Szekszádot tartják túlárazottnak. És ti csak villányi és szekszárdi borokkal vetették egybe őket (ok, egy francia is volt), így ez a cikk a túlárazottság témakörben nem releváns.

Másik gondom is pont ezzel kapcsolatos, szívesen láttam volna a konkurensek közötte egri és balatoni borokat.

bodorján 2008.06.18. 09:41:30

Nagyjából egyetértek a pontokkal. Bár néhol 1 pontot még rátennék.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.06.18. 10:04:43

Alkeszok,
minek itattok Bobbal maradékcukros vagy félszárazba hajló bort, ha pontosan tudható, hogy Bob nem bírja az édes ízt?

BOB 2008.06.18. 10:48:55

Bob birja az edes izt, csak rozeban, ellenpontozo sav nelkul nem kultivalja.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.06.18. 12:52:24

A fentiekből csak az Ermitage-hoz volt szerencsém, az nálam is hasonló "élmény" volt. Viszont megnéztem az alsó kettő árait egy 4-5 ezer forintos bornál azért szerintem már annyi elvárás beleférhet, hogy legyen ennyi pont. De elvárás lehetne ugyanez a 2-3 ezer FT-os kategóriában. Szerintem már ennyi pénz sem kevés 1 üveg borért, ami nem tartozik egy pincészet csúcsborai közé.

dagadtos 2008.06.18. 14:00:37

Megmondom őszintén, én elég gyengének érzem a Bock-borokat az alapkategóriában. (Amivel nem is lenne gond, ha nem kerülnének több ezer forintokba...) Érdekes, hogy a Gerében én is éreztem a rohadt káposztát, rettenetes bor volt, egyáltalán nincs gond azzal a 3 ponttal! A Bock cs 06-ot fiatalon ittam, akkor elég gyengének tűnt, de azóta javulhatott, azt mondjuk nehéz elképzelni, hogy olyan jó lesz, mint a 2005-ös volt. (Ami évjárat ide vagy oda, nagy testű, érett anyag volt.) A 2002-es és 2003-as Royal között én nem sok különbséget éreztem, és kicsit meglep a bor pozitív leírása, nekem nagyon durvának tűnt. Az is igaz, hogy amikor csak kóstoltam kb így pontoztam volna én is, de amikor felbontottam egy egész palackot, a második poharat már annyira nem kívántam, nehezen ihatónak éreztem, amellett, hogy szerintem rosszat tett neki a szellőzés. (Egyre inkább a kesernyék vették át a hatalmat nálam.) A Cabernoir-ból ezt az évjáratot nem kóstoltam, de későbbi évjáratoknál egyszerűen nem értettem, mi kerül ebben a borban ennyibe. Nem rossz bor, de 2-3 ezer forintos kategória.
A Taklert is még év elején kóstoltam, érdekes, akkor teljesen másnak tűnt, én úgy éreztem, hogy az árában nagyon jó bor, de kicsit újvilági jellegű és szuperérett. Még az alkohol is bántott benne - ez a leírás meg abszolút az ellentéte mindennek, érdemes akkor újra megnézni.
Ermitage-ból is csak a 2005-höz volt szerencsém, a többihez nem is lesz, azt kiöntöttem.
Írom mindezeket úgy, hogy a Bock presztízsborait viszont jónak tartom sokakkal ellentétben, a 2000-es cuveét leszámítva.

Cserszegi Óvszeres 2008.06.18. 14:16:35

Én meg sajnos úgy látom, hogy a fenti írások egy jórésze egyszerűen sántít. Ittam az Ermitage-t, a Bock Franc-ját, roséját, a Takler Franc-ját is. Az ízlés, meg a tetszés az egy dolog persze. Az viszont már megint nagyon vicces, hogy élesztőt kóstoltok ki a borból, fajélesztő-szakértőnek álltok, és Gere 2006-os Cabernet-jét (amihez szintén volt szerencsém) három pontra hozzátok. Itt már megint divat lett a fikagyár. Ez bénázás. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a fenti írások egy része nem csak ócska, de nagyobb baj, hogy nem is igaz. Ja, tudom, ha nem tetszik, ne olvassam, ne írjak, meg egyébként is mindenki azt mond, amit akar. Tudom, tudom, csak a nagy "borkritikusok" egy vakteszten, vagy egy másik palackba töltve egy bort, úgy bebuknak, mint a pinty.

Félédes Zweigelt 2008.06.18. 14:25:17

Szerintem tök jó ötlet ez az összehasonlítós, bár persze, lehetett volna minden bort egy-egy 120 tételes reprezentatív piaci mintával összevetni. Túlárazottság? Aha, én is tudok olyan 1500 forintos bort, ami nekem jobban ízlik a 2-3 rugó Bockoknál, de (1)nem lehet kapni és (2) kevesen ismerik. Tehát az az átlag minöségiborivó aki egy jó 4 pontos bort akar venni igazából teljesen racionálisan választja az Ermitage-t ahelyett, hogy kicsit olcsóbbért húzzon valami homályat az ismeretlenek közül. Külföldön válogatva nagyjából 10-15 euró közt simán húztam mellé jópárszor. De bezzeg itthon én is mindig jól kiröhögöm azt, aki Bockot, Gerét vagy Taklert választ mert csak azt ismeri.

kukko 2008.06.18. 16:38:07

Nagyjából én is azt gondolom, amit előttem már leírtak: Bock 2-3000 forintos borainál sokkal jobb vételeket lehet találni, de a Royal Cüvée-től felfelé nagyon jó borokat készít. Dagadtossal ellentétben nekem a 2000-es cüvée is ízlett. A 2006-os Magnifico és Capella is nagyon jó lett.

dagadtos 2008.06.19. 01:05:36

kukko, elképzelhető, hogy valami baj volt a palackommal, bár azt itt más is jelezte, hogy nagyon gyengére sikerült a 2000-es.
Épp ma kóstoltuk újra a 04-es CF selectiont, szerintem abszolút megéri az árát, most volt benne némi villányi animalitás, de kétségtelenül mély és nagy bor. Az alkohol kicsit soknak tűnt, de a savak jól megtartották, nem savhiányos bor. A tannint is rendben éreztük most. És hosszú, szép bor - mégha a mellékóstolt Vesztergombi CS reserve 03 a komplexitásával egyértelműen meg is verte. Legalábbis nálunk - na de nem is túl fair egy versenytárs. Ahhoz a Bocktól is a 03 CS reserve illene igazán, de az sajnos nincs a birtokomban, kapni meg már sehol nem lehet.

Octopus 2008.06.19. 09:22:05

Sztem ez az összehasonlitós cikk jó és hasznos, különösen hogy jól ismert és elérhető borokat teszteltek. Az emlitettek közül csak a Takler CF-hez volt szerencsém, még akkortájt, mikor piacra került - talán ezért is tünt némileg másnak. A kis zöldesség stimmel, viszont eléggé művinek, túlzottan is "újvilágiasank" tünt, akkor ott 3-4 pont...

zoli 2008.06.19. 11:49:48

Épp tegnap kóstoltam a Bock rozéját, nekem nem tűnt túlédesnek. Kis maradékcukor valóban volt, ez most sajna trend(kóstoljátok csak meg a Bodriét), de sztem nem lógott ki különösebben és sav is akadt mellé elég.

A Sauskánál enzimeket emlegetni felesleges vádaskodás, akár igaz, akár nem, hiszen a plusz néhány óra áztatás ugyanúgy előcsalja a sötétebb színárnyalatot...

Fűrészpor 2008.06.19. 14:41:44

Valaki (eseleg a szerző(k)) leírja nekem , hogy mi is a gond az enzimekkel? Komolyan érdekelne!

icceman 2008.06.19. 18:22:16

Nemrég kóstoltam a barátommal egy 1999-es Bock Imperial Cuvée-t. Mint kezdő alkesz, érdekelne, hogy az Alkoholista skálán hány pontra értékelnétek?

egri Fehér 2008.06.19. 18:42:59

A boltban vásárolt enzimek alkalmazása a borászatban szerintem nagyjából hasonló a gyorsérlelés alkalmazásához a húsiparban. Hát, ez a baj vele. Hogy ez a baj elhanyagolható nagyságú, vagy óriási világnézet kérdése is.

Fűrészpor 2008.06.19. 21:26:08

Lehet enzimet nem boltban venni? A nem boltban vett nem gyorsérlel?

benchmade 2008.06.19. 22:45:53

Lehet nem boltban venni. Pl. szarni is tudsz. Ami a beledben van. De a bornál jobb az, ami a szőlőben van.

egri Fehér 2008.06.20. 01:41:49

Cipőt a cipőboltból, enzimet az enzimbóbó'... Piacgazdaság van, ha igény van rá... ;)

Fűrészpor 2008.06.20. 08:23:49

ts, ts, ts...upc show...

napoletano 2008.06.20. 14:19:04

Fureszpor, nekifutok...
A szololevet ugye, mivel pl. cukros, kulonfele mikroorganizmusok szalljak meg, es azon novekednek. Ekozben a cukor es mas vegyuletek atalakulnak, elfogynak, stb. Ez tul komplex dolog, nagyjabol kutya sem erti, vajmi fogalmunk csak a fo folyamatokrol van. Pl. hogy cukorbol az elesztogombak alkoholt es szen-dioxidot kepeznek (na, ez jol alakul... talan valaki jobben ert ehhez, es leirja?). Ezeket a folyamatokat a mikroorganizmusokban enzimek vegzik. De mivel nagyjabol nem tudjuk, hogy melyik eleszto milyen mennyisegben van a szolon, ill. a mustban, es hogy nekik milyen enzimtermelesuk van, milyen egyeb enzimek kerulnek a lebe a szolobol magabol, ha valaki borasz berezel, akkor azt mondja, en biztosra akarok menni. Tehat pl. tisztitott, ismert mennyisegu elesztot adok hozza a musthoz, v. esetleg tisztitott enzimet is. Esetleg meg meg is szuri erjedes elott a frissen preselt mustot, hogy kizarja a mar ott levo mikroorganizmusokat (enzimre szurni nem szoktak, azt hiszem) Igy a borasz biztos abban, hogy az erjedes, erleles, stb. lezajlik, tudja, mi vegzi, tudja, milyen mennyisegben adta hozza, biztosabb az eredmenyben. Fajeleszto hozzaadasaval pl. "lenyomjak" a szolon eredetileg meglevo elesztoket - ez biztonsagot adhat, de nyilvanvalo, hogy az egyediseg csokken v. elvesz, mert olyan rengetegfele elesztot nem lehet kapni, ill. ezek tobbnyire nem helyi torzsek (nehany nagyobb boraszat ezert is tenyesztet helyi torzseket)... enzimmel detto. A folyamatok gyorsabban folynak le, ami szinten nem feltetlenul elony.
Az elony, hogy jobban iranyithato, megbizhatobb vegerdmenyt ad, ez nagy mennyisegnel igeny - ti. ne legyen egyik hordo tartalma a masiketol, egyik evjarat a masiktol kulonbozo.
A nem boltban vett enzim - u.ugy mukodik, de rendszerint nem tudjuk, hogy mennyi van belole az erjedo borban, es milyen homersekleten erjeszt leggyorsabban? A gyorserleles rendszerint azert all elo, mert sokkal tob enzimet adnak hozza, mint termeszetesen lenne benne, es optimalis homersekletet is teremtenek hozza, hogy gyorsabban dolgozzon. Termeszetesen a "mar benne levo" enzim mukodese is felgyorsul, ha pl. melegitik. Csak ld. fent - a hozzadottakbol sokkal tobb van, tehat azok dominalnak.
No, hat ebbe beleizzadtam, remelem, tul sok hulyeseg nem kerult bele...

Fűrészpor 2008.06.20. 15:54:03

Köszönöm. Azért érzek egy kis kavart... Bencsméd te nem akarod kisegíteni a haverodat?

benchmade 2008.06.20. 19:12:21

Kösz nem. Elvégezted már a 8 osztályt?

Fűrészpor 2008.06.21. 10:20:35

Igen. Megvan a négy első és a négy második:)

napoletano 2008.06.22. 20:08:09

No, fureszpor, megneztem azt is, mit ir a Jancis Robinson Borenciklopdeiaja "enzimek" alatt. Az alt. ismeretterjeszesen tul (mik az enzimek, mit csinalnak, stb.) ket konkret peldat emlit: a frissen preselt must ulepedeset a pektinek (sejtfalanyag) lassitjak, ill. gatoljak. A musthoz megfelelo (azaz pektinbonto) enzimet adva a pektin lebomlik, es gyorsitja a must tisztulasat. Igy a tisztulas gyorsabb, mint termeszetesen, enzim hozzadasa nelkul bekovetkezne. Ez kulonosen huvos evjaratokban, ill. huvos klimaju tajakon alkalmazott. A masik, amit tramini es rizling-alapu borok erjesztesenel emlit, hogy bizonyos enzimeket erjesztes utan hozzaadva a friss borhoz (egyebkent kemiailag kotott) aromak szabadulnak fel, aminek kovetkezteben no a bor aromassaga, illatosabb lesz. Az eredmeny nem feltetlenul kellemetlen, de nekem egy kisse olyan, mint az izfokozo szerek hasznalata. Azt hiszem, megvan ezeknek a boroknak is a helyuk, alkalmuk, vegulis nem is lenne jo minden nap csucsborokat inni... Azon tul pedig termeloi hozzaallas kerdese, hogy ki mit hasznal.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.06.24. 22:03:14

Én ha valamit igazán kedvelek B mester borai közül, az a R. C. Szerintem több évjáratban is szép (egészen régre visszamenőlegesen), s bár látni rajta természetesen az öregedés jeleit 5-6 év után, a minősége nem romlik úgy, hogy ne lenne továbbra is szép, élvezhető bor.
süti beállítások módosítása