Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A majdnem sikerült kísérlet

Eurobor Tűzkő szelekció 2006

2008.07.11. 06:24 - BOB

Az Antinori-birodalom bátaapáti mellékágáról keveset írtunk eddig, pedig Weér Yvo kolléga szerint remek ár-érték arányú borokkal vannak jelen kishazánk borpiacán. Én ebben nem kételkedem, még akkor se, ha a toszkán borcézárt mostanában súlyos eredetvédelmi petrencésrudakkal püfölik épp rommá hazájában. Pedig ennek fényében elég vészjóslóan hangzik, ha egy Eurobor-palackon azt olvasom, hogy a borász csapat örvendetesen kísérletező kedvű. Itt viszont erről van szó, ha nem is úgy gondolják, ahogy.

A nevezett borász csapat ugyanis fogta magát, és a nyolcvanas évek szintipop-világát modernebb drum&bass-be oltotta. A globálisan kozmopolita chardonnayt a lokálisan kozmopolita szürkebaráttal (úgy is, mint pinot gris) elegyítve próbálta meg az elérhető maximumot becserkészni, mindehhez pedig súlyosan alá is barrikolta a chardonnayt. Ez lett a Tűzkő szelekció. Hogy a gyermek egy új világ iránymutatója lesz-e, vagy csak egy mindenki által megbámult torzszülött, arra voltam kiváncsi a palack bontásakor.

Eurobor Tűzkő szelekció 2006

Hogy őszinte legyek, nekem elsőre meglehetősen elvetemült ötletnek tűnik a chardonnay és a szürkebarát keverése. Valahogy mindkettőt magában szoktam meg még akkor is, ha a chardonnayt mostanában fűvel-fűval házasítják. Így együtt csak a St.Andrea Napborában és Örökkéjében kóstoltam őket, de mindkettőnél számos más fajta kerekítette a képet, hogy a jónak gyakorlására való törekvésről ne is beszéljünk. Vagyis kiváncsiságnak nem voltam híján.

A borról a pincészet meglehetősen minimalista (egyoldalas, link nélküli) honlapja diszkréten hallgat, és az is megkavarja az egységsugarú alkesz tájékozódási képességét, hogy a bor neve kísértetiesen hasonlít a pár éve ígéretes karriert befutott Tűzkő Domb Cuvée-re, ami pedig akárhogy is nézzük, vörös volt. Őrlődünk tehát a tájékozatlanság malomkerekei között, egyelőre csak annyit valószínűsíthetünk, hogy a Tűzkő-domb is meglehetősen nagy dűlő lehet.

A bor közepes szalmasárga színnel terül el a pohár alján. Forgatva méltóságteljes, amolyan jó közepes testre utaló mozgással pörög a pohárban, élénk rajzú templomablakokat skiccelve a falára. Illatában elsőre erősen fás chardonnay-jegyek jönnek sok vaníliával, almával, minden mást elnyomva. Pár perc forgatás után azért a háttérből diszkréten előbukkan egy kis virágosság is, de összességében mégis jellegtelenül fás marad az illat. Valami karcosság, talán némi ásvány (vagy pont maga a tűzkő?) hiányzik belőle, mert kerek, csiszolt, gömbölyű, viszont épp ezért nincs éle, nincs benne dinamika, karakter. Forgatom erre, arra, de a fa marad és elnyom.

Szájban először is lágysággal találkozom. Egy 2006-os bor ennél sokkal élénkebb savakkal is bírhatna - írom le első felindulásomban. Egy óra múlva azért előbukkannak azok a fránya savak is a fa mögül, csak épp úgy, mintha utólag lógatták volna oda őket a borra. A szájüregben pedig feltehetően összevesznek a bor többi alkotóelemével, mert mindegyik más utat jár be, enyhe káoszba fullasztva a korty közepét. Ez persze még simulhat, rendeződhet sokat, hisz a bor egyáltalán nem öreg - jegyzem fel. Csak épp a ziláltsága mellett is amolyan kőrzősen-vonalzósan jellegtelen az érzés, mintha a két fajta és a barrikhordó között eltűnt volna a karakter.

Másnapra aztán örvendetesen összekapja magát, a savak szépen beidomulnak a borba, ami így szépen kivitelezett, harmonikus, jóivású összképet mutat. Illatában is hátrébb húzódik a fa, teret adva a virágoknak és a szürkebarát enyhén mézes aromáinak. A test jó közepes, a korty vége elegánsan kesernyés, technológiailag és analitikailag feltehetően teljesen hibátlan a bor, viszont továbbra sem túl karakteres. Érdekességnek indult és annak tényleg jó, de a címkével ellentétben én nem a különlegességek kedvelőinek ajánlanám, hanem azoknak, akik különösebb szellemi próbák és tiszteletkörök nélkül szeretnének inni egy rendes fehérbort. Érezni rajta a lehetőséget, de annak egy része sajnos beváltatlan marad. 5 pontot tudok neki megajánlani most, a kísérletet pedig egyelőre félsikernek látom. Illetve inkább háromnegyednek.

Címkék: 2006 kóstolás ötpontos chardonnay szürkebarát antinori pinot gris tolna tűzkő domb eurobor tűzkő birtok völgység

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr76562933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.11. 07:04:56

5 pont, szóval tehetség...

Szóval egy kalap alatt a következőkkel
Oremus Mandolás Furmint 2003
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling 2006
Jásdi Csopaki Olaszrizling 2006
Mindez egy jellegtelen, agyonbarikkolt, technobortól... Hát be kell valljam, hogy bob pontozását eddig sem értettem és ez a cikk sem segített megérteni...

BOB 2008.07.11. 10:31:49

Akkor segítek: utolsó bekezdés.

BOB 2008.07.11. 13:00:05

Nem, ez az elso cimke. A hatcimke is hasonlo, csak azon proza helyett alkoholfok es hasonlok szerepelnek.
süti beállítások módosítása