Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rozé-kistotál (II. fejezet)

Tizenkettő egy tucat

2008.07.17. 06:00 - Az Alkoholisták

A Rozé-kistotál második fejezetében több trónkövetelő is koronapróbát tart. Elsőként Ráspi, aki tavaly a mellbevágóan gyümölcsös 2006-os rozéjával hódított lelkes hívei körében, aztán St. Andreáék, akik a kishordós 2003-assal örökre beírták magukat a magyar rozé-történelembe, végül Dúzsi Tamás a rozékirály, aki immár vagy féltucat különböző műfajú rozéval ostromolja a csúcsokat.

Egri Merlot Pinot Noir Rozé 2007 Ostoros-Novaj Bor Zrt. (V&F)

Plecsni-halmozó tételről van szó, a rózsát ábrázoló címkére hármat is ráragasztottak. Nyert ez a bor aranyat a Rozé borok IX. országos versenyén, Gran Menzione díjas lett a Vinitaly-n, és Cannes-ból, a le Mondial du Rosé versenyről is hozott egy ezüstöt. 1000 forint alatt árulták palackját a Spar-ban, betettem egyet a kosaramba. Színét már az átlátszó üvegben is megállapíthatjuk: eper-piros. Illata – talán a pinot miatt – kellemesen fanyar, enyhén cukrozott ribizlire hasonlít. Már az orromat is megbizsergette egy enyhe szénsavasság, ami a kortyban is jelentkezett, szerencsére nem készítettek eleve fröccsöt belőle, visszafogottan gyöngyözik ez a bor. Kifejezetten üdítő a korty, a ribizlis vonal folytatódik itt is, kis málnával megbolondítva. A vége enyhén fanyar, ami jól áll neki. Ami nem tesz jót a bornak: ha állni hagyják. Másnapra minden frissesség elszáll belőle, marad a kicsit már állott málna íz. Oda a tehetség, marad a korrekt, 4 pontosság.

Ráspi Rosé Cuvée 2007 (V&F)

Ráspitól már megszokhattuk, hogy boraival mindig igyekszik meghökkenteni az úri közönséget. Rozéját sötét üvegbe töltötte, de nem ez a legmeglepőbb számomra, hanem a 14-es alkohol. Kíváncsian dugóztam ki az 1800 forintért megvásárolt palackot. Rózsaszín bort töltöttem belőle ki a poharamba. Egyáltalán nem pirosas, sőt, inkább narancssárgás reflexű rózsaszín ez. Málna, frissen szedett málna, hirdeti a címke az illatáról. Két napig szaglásztam folyamatosan, málnával nem találkoztam. Leginkább érett banános, néha meg savanyúcukros benyomásokat jegyeztem fel. Meg gombásságot, illetve az elején fülledtséget is; nyitás után egy fél órás szellőztetés javallott. Komoly teste van a bornak - rozé ilyen méltóságteljesen még nem folyt le poharam falán. Az íze viszont nem ennyire komplex. Az alkohol fűt, a korty nehézkes, kicsit édeskés. Gyümölcsök közül itt is a nehezebbek jönnek: banán, sárgadinnye. A korty vége kesernyés, kellően hosszú az utóíz. Nem lehet belőle sokat inni, a nagy meleg kifejezetten ellensége a magas alkoholnak. A tehetség most túlzottan rátelepedett a borra, ami a hőségben 4 pontnál nem jutott feljebb. Hűvös őszi napon majd újra nekiveselkedek.

St. Andrea Rozé 2007 (AM)

Miután leosztottuk a rozéteszt borait, WY megpróbált a szívemre hatni, és kiénekelni a St. Andreát a poharamból. Mondtam, hogy ezt nem adom, hiszen ez az egyetlen rozé, ami igazán érdekel. Kitartásom meghozta gyümölcsét, leperkáltam a duplaárat, aztán bántam, mint a kutya, amelyik hetet kölykezett.
A címke Ipacs Géza talán legfélrecsúszottabb alkotása: St. Andrea és St. György forrnak csókba esetlenül szocreál ábrázolásban. A palackban kékfrankos és pinot noir forrt baráti szövetségbe egymással és a pörkölési jegyekkel. Ez a rozé ugyanis négyhónapos kishordós érlelést kapott. Talán ezért hasonlít megszólalásig a Napborra. A kóstolásnál elkövettem azt a hibát, hogy komolyan vettem: pörgettem, forgattam, szálaztam, olykor még köptem is. Valószínűleg inni kellett volna megtorpanás nélkül. (Dehát könyörgöm, több, mint két rugó!)
Erősen hordóvezérelt illatképlet: pörkölt mogyoró, vajas pattogatott kukorica, eper, kandírozott narancshéj. Kóstolva meglehetősen súlyos, telt és nagyon sima. Viszont csöppet sem finom: élesztős, háztartási kekszes íze van, gyümölcsöt nagyítóval is alig találni. A rozékban gyakori fanyarság és szénsav hiányzik belőle (nekem nem), csakhogy a savak sem frissítik. A lecsengést teljesen a fa uralja az illatból már ismerős jegyekkel.   
4 pont (Vagy a fát kellene fogpiszkálóig faragni, vagy a gyümölcsöt felhízlalni, de ez a recept szerintem nem vált be.)

Légli Ottó Rozé 2007 (AM)

Másodikként Légli Ottót választottam, mert egyrészt nem ittam még vörösborát, másrészt a fehéreivel az elmúlt két évben kivívta a tiszteletemet. Felerészben merlot, a maradék cabernet sauvignon és kékfrankos. Árban belesimul az átlagba: ezerkétszáz forint.
Elsőre kénes, aztán epres, szénás, málnás. Kóstolva lendületes, csipetnyi szénsavval és fanyarsággal, mindeközben némi édesség is mocorog benne. A korty nem papírvékonyságú, de azért rágni nem kell. Amint olyan hőmérsékleti tartományba ér, hogy ízeket is érezhetünk, kiderül, hogy jutott bele éretlen szőlő. Fölösleges a szájban forgatni, ez is meghálálja a gyors nyelést. A jelzésszerű lecsengésben eper és fanyarság.
4 pont

Dúzsi Szegzárdi Kékfrankos Rosé 2007 (palack)

Dúzsi Tamást nem véletlenül nevezik rozékirálynak. Egyedül az ő boraival fel lehetett volna tölteni ezt a posztot. Persze nem is igazán a mennyiségről van itt szó, inkább arról, hogy neve szinte összeforrt a rozéval. Most a legismertebb, leginkább elérhető, kékfrankosból készített tételről lesz szó. A Bortársaságnál 1590 Ft kapható.
Halvány hagymahéj színű, néhol apró csoportokba gyűlve pici buborékok lubickolnak benne. Illata közepesen intenzív, kedves. Golden alma, görögdinnye, körte, epres savanyúcukor. Friss, egyszerre édes és élénk.
Szájban igencsak erőteljes: gyümölcshenger leheletnyi szén- és nem kevés egyéb sav által megtámogatva. Az illatban ígérteket maradéktalanul beváltja: a gyümölcsök édessége és savassága játszik benne. Pajkosan édeskés, közben frissítően savanykás. A kedves, roppanós rozé iskolapéldája. Nyáresti vacsora elé, vagy közben kiváló, ha nem túl könnyű a vacsora. Utána már veszélyes lehet: virgonc savai késői repetára sarkallhatják a nem eléggé aszketikus hajlamúakat. Ez nálam pont 5 pont.

Pannonhalmi Apátsági Pince Rosé 2007 (palack)

Pinot Noir és Merlot házasítása ez a bor. Liptai Zsolt, az Apátsági pince borásza, büszkén és joggal jelentette ki, hogy ők nem kényszer rozét készítenek. Nem a vörös bornak alkalmatlan szőlőnek találnak másodlagos felhasználást, hanem vannak külön ebbe a borba szánt szőlőik. A Bortársaságnál 1560 Ft-ba kerül.
Sötétebb, kicsit silleres szín, buborékok nem nagyon fedezhetők fel szabad szemmel. Illata a közepesnél kissé kevésbé intenzív: eper és málnadzsem, nem az agyoncukrozott, hanem a friss, gyümölcsös fajta. Érett körtét ebben is felfedezni véltem. A szokásos rozéillatnál mélyebb, nehezebb.
Szájban is teltebb, kerekebb, mint például a Dúzsi-bor, a silleres rozé-irányzat felé húz. Gömbölyű, húsos gyümölcsösség, és mellette jóval finomabban dolgozó savak. Az eper és málna vonal ízben is uralkodó, remek kis pinot-s kesernyével fűszerezve. Ezt már az imént említett könnyű nyáresti vacsorához, illetve utána is bátran fogyaszthatjuk. Erős 5 pont.

Címkék: balaton kóstolás szekszárd négypontos dúzsi ötpontos st. andrea eger ráspi sopron pannonhalmi apátsági pince rozé 2007 légli ottó ostoros novaj

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr60568807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Türkménbasi 2008.07.17. 12:27:46

Srácok! Remélem a Juhászék Paptag rozéja is sorra kerül. Én egyáltalán nem voltam rozéivó arc de amikor egyszer nyár elején elémkerült a Paptag rozé hát csak belekóstoltam aztán lehidaltam. Azóta veszek és kóstolgatok rozékat de eddig egyik sem ért a nyomába. Így abba is hagyom a vizsgálódást mert szerintem rozéból bőven elég ha egy jót talál az ember, aztán azt issza egész nyáron.

newpest 2008.07.17. 13:04:32

Kaptam egy üveg Varga pincészet 1,5 literes kiszerelésű pinot rozét.
Elsőre egy kicsit kételkedtem, előítéleteim volta, de nagyon pozitívan csalódtam
Nagyon jó, kicsit szénsavas, jönnek belőle a megszokott illatok. Azt hiszem a "Ház bora" név alatt fut.
Nyáron hidegen mindennapok itala, se több se kevesebb

zsoli79 2008.07.17. 14:55:54

Egyetértek Türkmenbasi-val, nekem egy bor boltban ajánlották még tavaly a 2006-os Paptag rozét és azóta a híve vagyok! A 2007-es még jobb lett, tuti siker bárkivel kostóltatom!

szulfit 2008.07.17. 16:27:55

Idén eddig egy valamirevaló bort ittam ebből a kategóriából: a Karner-féle Nagyapám Bora Sillert. Sajnos még a Ráspi is csalódás volt, a többiről nem is beszélve.

borbatár 2008.07.17. 16:40:40

Kedves V&F és Palack!

Kaló rozék után ezek valóban nem érnek többet, igazatok van.

ezerjo 2008.07.17. 22:47:18

jahh, igen a Varga rozé is jól szerepelt a teszünkön, tényleg olyan, amilyennek egy rozénak lenni kell.
Pozitív csalódás volt...

bandi23 2008.07.18. 10:32:12

Én Lisicza Rozé pártoló vagyok, de kóstoltam már az itt felsoroltak közül majdnem mindet.
Így nem igazán értem, hogy a "rókás" bor miért nem került be a válogatásotokba, aki szintén kóstolta már, az úgyis megérti miért írom ezt.
Üdv

bodorján 2008.07.19. 10:54:00

a varga rozét én is kóstoltam, nekem bejött

kostolj.hu/borok/bor.php?bor_id=212

kádkongató 2008.07.19. 13:51:28

Kedves Alkeszok!

Nem volna kedvetek a "kimaradtakból" egy posztot csinálni?

Bandi23! Csatlakozom hozzád.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.07.19. 14:18:10

Lisiczáról és 20 más rozéról imitten / www.pecsiborozo.hu/blog/rozek_ki_a_partra / van bővebb kóstolási jegyzet, én nemrég még a 2006-os kisrókásból is szívesen ittam meg egy-két fröccsöt...

MalbecNC 2008.07.20. 02:28:32

Dúzsi KF rosé rulez! Valahogy minden évben összejön nekik! Hogy csinálják?
És az idén ott van a Merlot és a Pinot Noir rosé is, hogy a többiről ne is beszéljek....

MalbecNC 2008.07.20. 02:30:31

Ha a rókás bor a Heimann fukszos, akkor ok. A 2007-es nagyon friss, virgonc, közelebb van a magyar elvárás szerinti roséhoz, mint a sillerhez. De mégis zamatos és testes....

dagatt 2008.12.03. 11:50:56

Igaz hogy a 2007-es rozék ideje már lejárt, de váratlanul kaptam egy üveg Ráspi félét. Ráfoghatnám a "korára" talán, de ilyen csapnivaló rozéval még nem találkoztam. Mint már le lett írva, málnaillat semmi, helyette állott, fülledt, szinte kellemetlen szag, amit a szellőztetés sem tudott eltűntetni. Ízben is savanykás, végén kesernyés. Talán fiatalkorában szép lehetett, mára azonban teljesen szétesett, tönkrement. Lefolyóba került, élvezeti értéke tulajdonképpen nem volt. :(
Még két palack 2006-os kékfrankos is volt a csomagban, ők egyelőre fekszenek.

075 2008.12.03. 14:55:05

Javaslom a teszt írójának hogy kostolja meg Kökény benő roséját (Czeglédbercell király hej ősi területekkel..) a 06 at kostoltam tavaly télen szenzációs volt az ideit még nem de gyönyörű rosékat szokott csinálni.
süti beállítások módosítása