Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ami van, egyben van nagyon

Gizella Pince Tokaji Futurmint 2007

2008.08.08. 12:05 - Albert gazda

Legyen akkor az életcélom a nem annyira – vagy még annyira sem – ismert pincék és borok bemutatása, mondtam magamban, miután láttam, milyen kedvesen fogadja az olvasó a Pécsi borvidéki látogatásomról szóló szöveget. Az új program keretében került terítékre a tokaji Gizella Pince 2007-es száraz furmintja, amely még nincs forgalomban, de hamarosan lesz, akkor kétezer-egynéhányszáz forintba fog kerülni.

A Tokaj Bodrogkeresztúr felőli végén található Gizella Pince modern kori története rövid. Alig három-négy éve látott hozzá felvirágoztatásához Szilágyi László és Mariann. Az alapokat a nagyszülők rakták le – innen a Gizella név –, még a 80-as években, egy üres telek megvásárlásával, de a fiatal borász és felesége rátett egy hatalmas lapáttal. Most 2,6 hektárjuk van, további háromról vásárolnak szőlőt, nagyot nőni nem akarnak.

Az első palackozott évjáratuk a 2005-ös volt, a másodikban 7500 üveggel töltöttek, ennyi lett, illetve lesz 2007-ből is. A pince különös és nem mindig jól sikerült neveken hozza forgalomba borait – Futurmint, Látomás Cuvée –, és meglepő lenne, ha szokatlan színezésű címkéik elnyernék az ortodox tokajbarátok tetszését. Ám az ilyesmi mellékes, a lényeg az, ami a palackból a pohárba csurran.

A 2007-es Futurmint nem más, mint furmint, amely zömmel közepesen égetett szerednyei hordóban erjedt és érlelődött öt hónapig. Az elején néhányszor megkeverték a szárazodás érdekében, utóbb batonázsolás nem történt. De mindenekelőtt nyilván megtermett és megérett hozzá a mádi Medve és a bodrogkeresztúri Lapis dűlőben a szőlő. A bor alkoholja 14 környéki, maradékcukra alig néhány gramm, sava hetes.

Világos színnel mutatkozik be, tölgyvezérelt illattal folytatódik az ismerkedés. A fa mellett ásványosság és árnyalatnyi körte mutatkozik. A korty kemény. Nem mondhatni, hogy különösebben zamatos és széles lenne a bor, egy svunggal megy végig, sok élvezetet nem kínál. Annyi biztos, hogy tiszta és feszes szerkezetű, de élménynek ez első nekifutásra kevés. Több mint fele pihenni megy, hátha.

Három nappal később olajos, lusta mozgású, sűrű bor forog az edényben. Az illatok melegebbek, rétegzettebbek, a fa háttérbe szorult, élénk, izgalmas az egész. Zamatkavalkád továbbra sem bódít, de ami van, egyben van nagyon. Szerkezetileg kitűnő, izmos és dinamikus. Érzetre tökéletesen száraz. Inkább koncentrált, mint komplex, de rendkívül ifjú korára tekintettel ez megbocsátható. Szerintem lesz belőle valami. A kivételes formajavulást honorálandó máris megkapja a 6 pontot.

Utóirat a keretes szerkezet jegyében: arról persze szó sincs, hogy soha többé nem írok ismert borászok mindenki által ismert termékeiről.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos tokaj furmint 2007 gizella

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr60605453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása