Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Istvándy és Istvándi

Badacsonyi Rizling 2007 és Kéknyelű 2006

2008.08.22. 11:45 - BOB

Badacsony mint borvidék számomra sokáig úgy nézett ki, hogy van a Szeremley borászat (aki nagy), vannak Laposáék (akik meg jók), és vannak a többiek úgy cuzammen. A Balaton északi partjának híres bazaltkúpját valahogy lassan érte el a borrendszerváltás. A német turisták süsswein-imádata még a 2000-es években is táplálta, sőt táplálja mai napig a félédes szürkebarátok kultuszát, amit számos termelő próbál aprópénzre váltani. Szerencsére az utóbbi években itt is beindult valami, újra felfedezték a kéknyelűt, egyre több szép bor készül olaszrizlingből is és az ottonellt meg a szürkebarátot sem csak cukorral tudják már elképzelni.

Az Istvándy pincészet tavaly került fel privát kis bortérképemre, amikor egy könnyed délutáni borfesztezés közben, Badacsonyban beleakadtam boraikba. Később aztán mások is mondták, hogy ha badacsonyilag valakire érdemes odafigyelni még a Bazaltbor mellett, akkor azok ők. Aztán pár hete ismét belefutottam az Istvándy-standba, és két boruk annyira megtetszett, hogy azon sebtiben le is csaptam egy-egy palackjukra.

40 hektáros középpincészet, palackozott boruk mégis alig. Talán még szőlőként, talán folyóborként megy el a többi, én nem tudom. A borok mellett viszont foglalkoznak mangalicákkal is (a hírek szerint szépen, ridegen tartva őket, ahogy kell), vagyis - sportriporteres hasonlattal élve - érzik az idők szelét. A szőlők a Tóti-hegy és a Csobánc déli lejtőin fekszenek, a borok között a hagyományos badacsonyi fajták mellett cabernet sauvignont is találunk (és nem is rosszat, egyébként, de most nem erről szól a dal).

Istvándy és Istvándy

Hogy egy kicsit kötözködjek nyitásképp, a borok hátcímkéi az utóbbi időben egyre inkább szárnyra kapott hátcímke-líra maradandó darabjai: a "megérezzük a nyári nap izzását, a mormogó vulkán ősi forróságát és testünkben, lelkünkben a szőlősgazda nyugalma árad szét" költői képeihez hasonlót még az egyébként e szempontból szintén nem kispályás Varga pincészet sem mert papírra vetni. Persze - ahogy csokoládéknál szoktuk ezt olvasni a szürkés elszíneződés kapcsán - ez a borok élvezeti értékét nem befolyásolja.

Istvándy Badacsonyi Rizling 2007

A bor kettőezerhatos elődjét palack kolléga már górcső alá vette és bár tetszett neki, nem hagyott benne különösen maradandó emléket. Ha jól emlékszem, bennem sem, bár én még tavaly tettem az orális tapasztalás célkeresztjébe. Itt van viszont a 2007-es utód, ami már látványra is teljesen más ligában játszik. Olajosan mozog a pohárban, a korona hosszasan ül meg egyhelyben, hogy aztán szemmel alig látható komótossággal induljon meg lefelé. A nagy test - nagy élvezet párosítás vizuális manifesztációja persze ébreszt némi kételyeket az ember fiában, különösen, mivel hónapok óta nem kóstoltam igazán szép savú kettőezerhetes fehéret. Évjáratilag lelágyult a legtöbbje, úgymond, és ez legtöbbször magas alkohol- és glicerintartalommal párosult. De ne legyünk előítéletesek.

Tőrőlmetszett, fajtajelleges és meglehetősen intenzív olaszrizling-illattal nyit a bor, virágok, pici mandula és némi méz aromái kavarognak az orromban. Ha nem is túlontúl bonyolult, de egyenes, tiszta és szép minden szempontból. Szájba véve pedig minden esetleges előítéletet mellényzsebből ver keresztbe: pompás, élénk savakat érzek (nem a legutóbbi népsavazásra emlékeztetőeket, hanem tényleg szépeket), egészen pompás harmóniát, feszes struktúrát, és minderre még felteszi a koronát a nagy test és az ízek intenzitása. Némi extraktédesség is beköszön (legalábbis nem tartom valószínűnek, hogy maradékcukor volna benne), tovább gazdagítva az ízérzetet. Akárhonnan is nézem, nem találok hibát benne, az egyensúly egyszerűen perfekt, a lecsengés is szép hosszú. Nem az a chablis-stílusú, kiművelt és kerekre csiszolt bor ez, hanem inkább a magyarosan karcos, élénk savú típus, vagyis pont az én ízlésemnek megfelelő. Nem sajnálom tőle a vaskos hat pontot (azaz 6 pontot), mert minden tekintetben szép. Talán hetet is érdemelne.

Istvándy Badacsonyi Kéknyelű 2006

Bár kéknyelű-fronton - megvallom töredelmesen - vannak elmaradásaim bőven (például Bazaltborék legutóbbi darabjáról is lemaradtam egyelőre), valahogy eddig még sosem éreztem a fajtában a Nagy Lehetőséget, amit sokak tulajdonítanak neki. Persze, hungarikum, mi több: badacsonyikum, de akármennyire is csak Badacsonyban terem meg, azért az ember elvár a borától egyet s mást, például illatot. És itt már igen sok kéknyelű elvérzett nálam, akármennyire nem az illatról szól a kéknyelűség. Az utolsó általam kóstolt kéknyelű, aminek valóban szép illata volt, talán a Badacsonyi Borászati Szövetkezet (nem vicc) 2002-es darabja. Annak meg más bajai voltak. Vagyis továbbra is kétségbeesve keresem azt a kéknyelűt, amire könnyű szívvel mondhatom, hogy "na ez az".

Istvándyék kéknyelűje a rizlingnél talán kevésbé méltóságteljesen mozog a pohárban, picit fürgébb, játékosabb, a színe is egy árnyalattal világosabb talán. Elsőre az illata is visszafogott, méz, mezei virágok érződnek, sós-ásványos bevillanásokkal. Aztán ahogy melegszik és levegőzik, úgy nyílik ki és válik egyre intenzívebbé, dióval és hársfavirággal gazdagodik, kerek, harmonikus és szép. Lehet ezt így is, ugye. Szájban pedig még rátesz egy lapáttal: pompás harmónia, vibrálóan élő savak, magas, elegáns szerkezet, intenzív ízek kényeztetnek. A test közepes, nem akkora, mint a rizlingé, de az eleganciája mindenért kárpótol. Pár gramm maradékcukorra itt már határozottan gyanakszom, de a pici cukrot olyan tökéletesen tartják kordában a bor savai, hogy ha van is benne, akkor is csak kerekíti és gazdagítja a képet. Naccerű, naccerű - lelkendezik a bennem élő hedonista, én pedig lelkiismeret-furdalás nélkül karcolom be mellé füzetembe a 7 pontot. Na ez az.

Miután megállapítottam magamban, hogy újabb pincészetre kell nagyon komolyan odafigyelni Badacsonyban, már csak egy kérdés maradt megválaszolatlanul: ha a pincészet neve Istvándy (ipszilonnal tehát), akkor miért van nálam Istvándi Gergely névjegye (i-vel), amit Badacsonyban gyűjtöttem be a tavalyi fesztiválkodás alkalmával? Hová tűnt az ipszilon? Hová tűnt az ipszilon?

Címkék: balaton 2006 kóstolás fehér olaszrizling hatpontos badacsony kéknyelű hétpontos 2007 istvándy

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr95627495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.08.23. 07:17:49

AZ Istvándy borokhoz nemrégiben nekem is volt szerencsém, de most nem tudom hányadán állok velük.

Első találkozás idén Szegeden a borfesztiválon, ott nagyon ízlett a 2006-os olaszrizling kb. 6 pontra taksáltam, vettem is belőle.

1 hónapra rá megint elővettem ugyanazt, és szintén nagyon ízlett.(pontérték uaz. maradt)

Rá egy hónapra Balatoni kirándulásunk alkalmával a Tamás és a Laposa pincék kivesézése után eljutottam hozzájuk is Káptalantótiba, és ebben az igen erős mezőnyben ott éreztem magam a legjobban, ez volt a nap csúcspontja. A kéknyelű nekem nem annyira de a 2006-os SAuvignon blanc és a 2007-es olaszrizling nagyon ízlett. (VAskos 6-osok)Az Istvándy pedig előlépett kedvenc termelőim egyikévé.

Rá két hétre egy családi esemény alkalmából előkerült egy Laposa juhfark 2006 selection, mindenkit elvarázsolt, mivel ez a tétel nem tőlem származott én meg akartam mutatni, hogy közel hasonló árban tudok egy jobbat , erre szántam a sokat emlegetett Légli 2006 rajnait, valamint nagy pofával mondtam hogy harmadáron tudok közel ilyen jót, és erre szántam egy Istvándy-olaszt.

NAgy égés lett ebből részemről, a LÉgli ugyan koncentrációban felülmúlta azt a Juhfarkot, de azt az eleganciát meg sem közelítette, az Istvándy-rizlingnek pedig az említett borok után nem lehetett érezni az ízét(3 pontra belőttem).Elképesztően vékonynak tűnt, nem tudtam elképzelni két héttel korábban hogy tudott elvarázsolni.Pláne egy "szakmailag" olyan erős napon.

Az esetre rá két héttel ismét teszteltem egy 2007-es Istvándy olaszt, akkor kellemes, jó ivású bornak bizonyult, semmi több.(4 pont)

Így most nem tudom mit gondoljak az olaszrizlingjükről, meg Önmagam objektívitásáról.

napoletano 2008.08.23. 10:06:57

bob, kritika: nem lesz jobb a blogod, ha olyan sommas dolgokat irsz, mint hogy a Szeremley nagy, a Laposaek meg jok. Ez elegge hm... mondjuk udvariasan azt, hogy egyszeru vilagkep. Es mindegy, mi a velemenyed a Szeremleyrol ill. a borairol, azt illik elismerni, hogy ha ma van keknyelu, normalis szurkebarat Badacsonyban, az igenis a Szeremley erdeme.
Nekem amugy a Badacsony borai, ugy mindosszesen, elmaradnak a mogotte levo hegy-testvereken (Csobanc, Somlo, Szentgyorgy-hegy) termo boroktol. Laposaeknak is vannak boraik, talan meg a Somlorol is, ha jol emlekszem.

tunderninja 2008.08.23. 10:08:57

Na örülök neki,hogy eljutottunk ide is:)
Nekem nagyon tetszik a Kéknyelű mellett a Gergelynek a 2006-os szürkebarátja is.Ok,félszáraz de számomra nem bántó a cukor benne.Azt is érdemes lenne megismernie a cikkirónak.
Aztán volt neki egy 2005-ös Cabernet Sauvignon Barrique.Azt mondom aki olvassa ezt a cikket valahogyan szerezzen be magának ebből a tételből.22-es mustfokkal volt szüretelve,nekem van otthon a saját készletemben 2palack de őrzöm,mint a kincset.
Nagyon jó bor.Azóta elkészült a 2006-os ami már piacon van,még nyers nagyon de addig szerezzetek magatoknak amíg van,mert ha tisztulni fog ami szerintem még lazán 1év akkor méltó követővé válik.
A hegy a kilátással az ételekkel Gergely személyével csak gartula,gratula,gratula:)

pelotepincsi 2008.08.24. 19:59:39

Laposáéknak Badacsony mellett Somlón, Csobáncon és a Szent György hegyen is van birtokuk. Amúgy, ha már Szent György hegy, akkor tán Nyári Ödön és a Szászi Endre Kabócás Rizling vagy a 2006 - os Pinot Noir...

Pincesor 2008.08.24. 20:14:31

Egyetértek napoletanoval abban, hogy a Hubáék nélkül ma nem lenne kéknyelű Badacsonyban, de a budai zöld újjáélesztésében is nagy szerepük van.
A boraik mellett éttermük is kiváló, a minap volt szerencsém betérni oda.

Laposáék ezzel a természetes félédes fehérborukkal (szürke+tramini azt hiszem, itallapon az első bor) egy ideális kompromisszumot kötöttek a mennyiségi és minőségi borisszák igényeihez.
A többi bor már igazán róluk, illetve a Badacsonyról szól. Nekem legjobban a 2006-os olaszrizling ízlett: fantasztikus egyensúlyban van a bor, a savak az alkohol, és micsoda tömör szerkezet. Vivá Laposa!

BOB 2008.08.24. 23:13:24

Egy kis afterpost: 3 nap hűtős érlelés után (simán visszadugózva, tehát semmi vákuum vagy hasonló varázslat) az olaszrizling illatban elbirsalmásodott és késői szüretre utaló jegyeket mutat picikét tompuló savakkal, a kéknyelű pedig illatban intenzívebbé vált, viszont a savai az olasznál határozottabban vettek lejtmenetet. De mindkettő él még szépen, szerintem az olaszrizling tovább fogja bírni.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.08.25. 14:38:35

HAgyjuk már ezt a marhaságos-sommás véleményalkotást, hogy: "Hubáék nélkül ma nem lenne kéknyelű (vagy bz) BAdacsonyban"!!!

Ez marhaság. Fejből tudok 4-5 termelőt, akik Szeremley népszerűsítő kampánya és kéknyelűje előtt is rendelkeztek a két fajtával, vagy abból készült borral. Pedig nem merészkedem kijelenteni azt, hogy ismerem a környék összes termelőjét.

MAradjunk annyiban - ez igaz is, és legalább annyira megsüvegelendő - hogy Szeremley Huba sokat tett a fajták fennmaradásáért azok népszerűsítésével. De bizonyos szinten mondhatnánk ezt a rizlingre is...

Az szerintem is sommás, hogy ezek ketten (hárman) jelentik BAdacsony és környékének bortermelését, mert rengeteg olyan kisebb pincéset van, akinek bár nincs, vagy kevés a marketingre költött pénze, nem igazán kiegyensúlyozott a minősége (fránya évjáratok technika nélkül, ugyebár...), de vannak nagyszerű boraik.
A Budapesten tartott badacsonyi fesztivál például kifejezetten tartalmas volt szerintem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2008.08.25. 16:27:16

Köszi, jó cikk. Csak hallomásból ismerem Istvándy-éket, de itt az idő meglátogatni őket.

Összességében a kommentekhez:
1. Laposa kellemesebb élmény mint Szeremley, minden tekintetben. Nekem a Szeremley egy kicsit ipari borászat, kifejezetten sok gyenge, vagy inkább közepes borukkal találkoztam. Igaz, megérdemli a tiszteletet (ld. kéknyelű telepítés).
2. Laposáéknál pár hónapja jártam. Sikerült összehasonlítani a badacsonyi, szent-györgy hegyi és somlói olaszrizlingeket. Egyértelműen a badacsonyi volt a legjobb, olajossága, testessége, savai, stb. messze a többi fölé emelte.
3. Pár hete jártam a Nyári pincében és a 2007 sorozatuk főbb darabjait kóstoltam végig. Annak fényében, amit olvastam és hallottam róluk, komolyan meghökkentett, hogy mennyire gyengék voltak a boraik. Állítólag a borász sem elégedett az évjárattal. Olyan volt minden bor, mint a jó misebor, semmi több. Bántóak voltak a savak, a fajta jelleget, illetot, stb. nagyítóval kellett keresni minden bornál (!), ami nem minőségi bor jelent. Mind az 5 borra, amit kóstoltam, a ti értékkészletetekben kb. 3 pontot adtam volna, semmi többet.

muskotály küvé 2008.08.25. 16:45:48

A kéknyelű szerintem nagyon elegáns bor, számomra ennek megfelelően visszafogott illattal.
A süsswein-imádat nem annyira nemzeti karakter, mint inkább borkultúra vagy ízlés kérdése, de végül is részletkérdés, az alapmegállapítás szerintem igaz.
Nekem Badacsonyról a kellemes strand (korrekt borral a büfében), a központban kapható jó lángos, a hatalmas fügebokrok és még hatalmasabb mandulafák, a római körút, no meg a hegy "függőleges" része alatti, és a hegy tetején menő turistautak jutnak eszembe - szóval elfogult vagyok a többi környékbeli kúppal szemben...

muskotály küvé 2008.08.25. 16:47:32

A kéknyelűvel kapcsolatban, maga a fajta az én 3 tőkén alapuló tapasztalatom szerint viszonylag könnyen termeszthető, szerintem máshol is ki lehetne próbálni, milyen bort ad.

engel 2008.08.25. 18:30:58

kedves akov, nem hinném hogy kóstoltál 5 2007es tételt a Nyári pincénél ugyanis eddig csak 3-at palackoztak le ... a többibe inkább bele sem kötnék.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.08.25. 20:56:09

Laposáéknál a somlai rizling jobban tetszett a "síma" sorozatban, viszont a válogatások között jobban egyben volt a badacsonyi(a száraz).
Az általam említett juhfark válogatás pedig mindet megverte.

Pincesor 2008.08.25. 21:44:18

Balafántnak: én is ismerek jónéhány termelőt, aki kiváló kéknyelűt készített már a Hubék előtt. DE! Abban a Hubáéknak volt nagy szerepe, hogy a bor országos ismertséget szerzett, hiszen nagy mennyiségben és a legváltozatosabb piacokra (gasztro, hiper, szaküzletek) sikerült eladnia belőle.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.08.26. 23:36:59

PIncesor: akkor miben vitatkozol velem? Én is ezt írtam...

sz_ 2009.07.26. 20:07:41

Ha jól emlékszem (Istvándi Gergő huga évekig osztálytársam volt, sokszor jártunk náluk Tomajon), egyszerű anyakönyvi elírás miatt írják pontos i-vel a nevüket, de az "ősi" verzió ipszilonos.
süti beállítások módosítása