Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy szolid börtönőr

Németh János Szekszárdi Porkoláb Cuvée 2006

2008.09.01. 06:01 - vörös és fehér

Néha gondban vagyok, mit is kóstoljak meg. Most ilyen problémám nem volt. Egyrészt vörösbort kívánt a szervezetem a sok hárslevelű közepette. (Úgy látom, ez nem egyedi eset.) Másrészt a Radovin Borműhely megnyitotta XIII. kerületi kapuit, ahol rögvest akciósan kínáltak borokat, köztük az általam még nem kóstolt Németh János két tételét is. Harmadrészt: legutóbbi somlói kirándulásomon Takács Lajos hívta fel a figyelmemet a fiatal szekszárdi borászra, s az ő Porkoláb cuvée-jére. Eldöntetett: ezt a bort dugóztam ki.

Németh Jánosról nem sokat tudok. Idén a Szekszárdi Borvidéki Borversenyen átvehette a Legfiatalabb Borász címet – írta a Tolnai Népújság. A magam részéről jobban hiszek a Pécsi Borozónak, mégiscsak több értelme van Legfiatalabb kiváló borásznak lenni egy borvidéken. Saját birtoka 5,5 hektár, ez a Szekszárd melletti Ivánvölgyben terül el. Emellett 2,5 hektárról vásárol fel szőlőt a pincészet. Duplájára tervezik emelni a jelenleg évi 15 000-es palackszámot, ehhez folyamatosan új területeket keres a vincellér. A fajtaösszetétel tipikusan szekszárdi: cabernek, merlot, kékfrankos és a Görögszóból származó syrah - talán csak a kadarkát lehet hiányolni. Mivel a borászt nem értem el, így a pályakezdésről, művelésmódról, hozamokról információm nincs. Ha majd a cabernet franc-ra sort kerítek, remélem ezekre is ki tudok térni.

Azt viszont a cikkben vizsgált bor hátcímkéjéről tudom, hogy a Porkoláb elnevezés jelen esetben nem a várparancsnok, vagy börtönőr régies elnevezését, hanem egy dűlőt takar. Ezt a házasítást a borász csak kiváló évjáratokban tervezi elkészíteni. A 2006-os évjáratú bort 40% merlot és 60% cabernet sauvignon alkotja. Kitöltve, az előzetes várakozásimra rácáfol a szín: nem sűrű, feketébe hajlóan bordó, inkább kifejezetten meggypiros. Beleszagolva a pohárba elsőre a merlot vezető jegye uralkodik – erőteljes málnaillat csapja meg az orrom. Levegőztetve a feketecseresznye lesz az uralkodó gyümölcs, de van valami zavaró, kissé nyers fűszerpaprika illat is, mintha nem teljesen érett volna be a cabernet. 2006-ban vajon ez megtörténhetett? Ezzel a jeggyel szemben áll a másnap megjelenő enyhe erdei lekvár illat. Ha pozitívan nézem, akkor a bor illata komplex, ha rossz napom van: bizonytalan.

A korty nem segít eldönteni, vajon teljesen beérett anyaggal dolgozott-e a vincellér: ott a zöldesség nem tűnt fel. Van helyette fűszeresség, főleg édes komponensekből összerakva. A tanninokat nem ezen a boron fogják szemléltetni: épp csak jelen van a csersav, karcolni, komoly összehúzó hatást kifejteni esélye sincs. A lecsengést első nap a keleties fűszerek határozzák meg; másnapra kicsit bezárkózik a bor, ekkor felbukkan egy kis kesernye is benne. Aztán ez az újraszellőztetéskor eltűnik. Az összbenyomásom, hogy ez egy szépen összerakott bor – ki-ki vérmérséklete szerint döntse el, hogy ezt dicséretnek veszi, vagy számára ördögtől való, ha ilyet olvas.

A tehetséget érezni rajta (öt pont), noha itt-ott némi bizonytalanság felbukkan még benne. Meggyőződésem azonban, hogy egy kicsit több izgalommal jóval nagyobb bor születhetett volna.

Címkék: 2006 kóstolás vörös szekszárd ötpontos cuvée németh jános

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr44642458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.01. 11:05:48

Ez a fűszerpaprika dolog nekem egy kicsit máshogy jön le.

A cabernet sauvignon-nak van egy olyan jellegzetessége, hogy a pyrazin tartalma erősen függ az érettségtől. Az emberi nyelv cirka 2ng/l pyrazint már képes megérezni és a teljesen éretlen cabernet pyrazintartalma úgy 30ng/l-ről indul lefelé. Viszont fontos tudni, hogy a pyrazin az nem elsődlegesen érettség jelző, hanem egyszerűen egy olyan molekula ami a napfény hatására bomlik el. Tehát a pyrazin jelenléte elősorban a gyümölcsöt ért napsütés mennyiségére utal. Az érettség pedig ugye nem elsősorban a gyümölcs napoztatását jelenti.

Továbbá szerintem ez a pyrazinos jelleg elsősorban az étkezési és nem a fűszerpaprikára hajaz. A fűszerpaprikás és abból is a szárított, őrölt fűszeresség szerintem a terroir jelleg és a fajtajelleg része. Persze van akinek bejön az ilyen jelleg és van akinek kevésbé.

dagadtos 2008.09.01. 13:58:19

Érdekes, én ugyan nem értek hozzá, de többször tapasztaltam, hogy a fűszerpaprika éréssel vagy szellőztetéssel jelenik meg olyan cabernet-ben, amiben egyébként nem volt jelen. Amiatt nem szeretem, mert minden mást elnyom legtöbbször.

"Ezzel a jeggyel szemben áll a másnap megjelenő enyhe erdei lekvár illat. Ha pozitívan nézem, akkor a bor illata komplex, ha rossz napom van: bizonytalan." - szívemből szól a dolog, az "illatban bizonytalan" az egyik legértelmezhetetlenebb kritikai frázis számomra, ha kierjedt, hibátlan borról van egyébként szó.

drszj73 2008.09.01. 20:17:55

hali, az említett borásznál járva egy remek borkostolón vettem részt, bártan ajánlhatom minden kíváncsiságra és újra éhes illetve szomjas embernek,-

az említett Porkoláb cuvée remek és úgy vélem, hogy a 2006 CF megkostoláaát követően elenyészik a kritika

modos 2008.09.03. 16:19:03

én is igen kedvelem Németh János borait, de kétségtelen hogy a 2006-os Cab Franc a pincészet csúcsbora! de persze a Porkoláb Cuvée is igen szép tétel
süti beállítások módosítása