Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint párok – kilenctizedik rész

Degenfeld, Dobogó, Royal és Kerkaborum

2008.10.18. 06:00 - palack

Ismétlő rész következik. Ennek megfelelően a meglepetés is elmarad. A hosszabb kihagyás miatt viszont dupla pár: négy olyan bor, amiről már nem először lehet nálunk olvasni. Négy furmint, négy különböző stílus, négy talán igaztalanul sommás mondat. Degenfeld - reduktív, gyümölcsös, majdnem csontszáraz, mérsékelten férfias és nem éppen koncentrált. Royal Tokaji - a régi iskolát nem teljesen megtagadó, mégis megújulni tudó, testes, hordós. Dobogó - a tartály és a hordó előnyeit próbálják ötvözni egyre több sikerrel. Kerkaborum - mutassuk meg, hogy a furmint nem csak Tokajhegyalján van otthon, egyelőre mérsékelt sikerrel. No, de ennél azért cseppet bővebben.

Degenfeld Tokaji Furmint 2006

Tavasszal hordós párjával igazságosan és nem testvériesen osztoztak meg nyolc ponton. Az arányosan járó részt most is hozta. Számomra évek óta a megbízható és minden meglepetést nélkülöző (jó és rossz értelemben egyaránt) tartályos furmintok etalonja. A Bortársaságnál 1260 Ft, és még sok helyen kapható.

Nagyon világos zöldessárga, bizonyos fényviszonyok mellett gyakorlatilag színtelen. Mozgása kétütemű: egyik fele villámgyorsan leszánkázik a pohár falán, a másik ehhez képest már komótos. Illata a közepesnél kevésbé intenzív, forgatni kell és mélyeket szippantani. Ázott széna, zöld körte héja, fű, zsírkréta. Nem szabad melegedni hagyni, mert könnyen átmegy kellemetlenbe: fáról lepotyogott, széttaposott gyümölcsök szúróssága támadhat.

Szájban nagy lendülettel indul. Határozott savakkal és dominánsan sós ízzel mutatkozik be. Teste karcsú, mégis van benne húsosság, gyümölcsök. De nem a szokásos telt gyümölcsösség, inkább banánhéj, körtehéj. A kezdeti lendülethez képest aztán jóval kisebb ívet ír le, visszavesz alaposan. Nem zuhan meg, csak észreveszi saját korlátait. Lecsengése finoman sós, kesernyés. Összességében korrekt, jó inni erős 4 pont.

Royal Tokaji Furmint 2006

Az év elején a fehér angyalok közt már szerepelt, bár inkább bukott státuszban. Az előző évjárat nekem nagyon tetszett tavaly év végén, ezért most is reménykedtem. Azonban kicsit csalódnom kellett, a best buy cimkét ezúttal nem ragaszthattam föl rá. A Decanter Borszaküzletben 1380 Ft, de igen sok kisebb-nagyobb élelmiszerboltban kapható.

Szintén halvány zöldessárga, ám színtelennek már nem látszik semmiképp. Hagyományosabb ablakokat rajzol a pohár falára, nehezen indul, aztán begyorsul. Illata közepesnél intenzívebb: méz, puha körte, őszibarack, vaj, mogyoróhéj. Fagyasztott vaníliakrém. Túlérett gyümölcsös és szép hordós jegyek.

Szájban magas savak, határozott, de szép fa. Mégis nekem sok, és kissé mesterkélt ez így. Körte, mogyoró, mazsola, cseresség. Megmutatja magát a gyümölcs is, ám a korty vége felé hirtelen majdnem kiürül, aztán megmentőként érkezik az alkoholos melengetés és felerősödik a hordó markáns kesernyéje. Szépen összerakott bor, ám szerintem akkor lenne tényleg jó, ha amiből öszerakták, az is igazán szép lett volna. Erős 4 pont.

Dobogó Tokaji Furmint 2006

Zwack Izabella és Domokos Attila bora tavasszal még csak ígéretesen korrektnek mutatkozott. Nyáron aztán a pincénél, kiváló hangulatban, egy vertikális sorban kétféle módon lezárt változatát is volt szerencsénk kóstolni. Most ebben a mezőnyben egyértelműen a legjobb volt, és még látom benne a fejlődés lehetőségét. A Decanter Borszaküzletben 3270 Ft, és persze kapható Zwackéknál is hasonló áron.

Tükrösen tiszta, halvány aranysárga színű. Nem túl intenzív, virágos, köves, mézes, gyümölcsös illat. Ananász, vilmoskörte, főzött krém, egy csepp rum. Izgalmas, vonzó és friss.

Szájban nem szerénykedik, nagy lendülettel teríti be a nyelvet. Az illat után meglepően markáns savakkal bír, amelyek nekem ki is lógnak a borból. Ennek megfelelően ízében is a grépfrút dominál egy falat zöld körtével, csepp zöld citrommal és finom sós ásványossággal fűszerezve. Lecsengése is intenzív, sós, kesernyés, nagyon szép és hosszú. Egészen kivételes élményt adna, ha a a korty közepén teltebb, gyümölcsösebb lenne, persze így is egy markáns bor, amit jó inni. Az 5 pont teteje, hatos villanásokkal.

Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2006

Ahogy már jól tudjuk, Szepsy Istvántól kapott vesszőkből Bussay László és Heimann Zoltán közös vállakozásának gyümölcse Zalából. Nem is olyan rég szerepelt már nálunk, sajnos, most nekem sem tetszett jobban. A Bortársaságnál 1650 Ft-ért kapható.

Szép tiszta, halvány aranysárga, igen megfontolt mozgással. Illata közepesnél intenzívebb, kellemes, de elég egysíkú. Mézes, mazsolás, alkoholos érett körte, és nem kevés, bár szép hordó. Az alkohol bizony néha kiszúr belőle.

Szájban tökéletesen hozza az illatban ígérteket. Leginkább a savak és a fa küzdelmét érezhetjük benne szolíd gyümölcs kísérettel. Vanília és grépfrút, körtés, őszibarakos körítéssel. Lecsengése közepesen hosszú, nem hoz semmi izgalmat. Másnapra inkább még hátrányára változik: az illata még direktebb, szájban pedig puncsos unalom árad szét. Ez így nem több, mint 4 pont.

Címkék: 2006 kóstolás fehér négypontos bussay zala ötpontos tokaj furmint heimann dobogó degenfeld royal tokaji

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr28704157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2008.10.18. 11:09:22

Pár napja ittuk a Dobogót, jó bor, de nagyon nagyon nagyon tölgyizű és -illatú volt. Engem mondjuk annyira nem zavart, mert igy is vonzó, de akkor is nagyon :) A Kerkaborum nem kevésbé, csak az vaniliásabban. 5 ill. 4 pont nálam is.

Jenyei 2008.10.18. 11:13:04

A Degenfeld Furmintot két hete ittam, 5 pont megvolt - persze nem hagytam felmelegedni :) Annyiért vettem a Bortársaságnál amennyit írtatok, ennyi pénzért (almost) best buy.

dagadtos 2008.10.18. 13:21:53

A pontokkal én is egyetértek, meg a Dobogó savhangsúlyával is. A hordót nem tudom, hogyan sikerült megszelídíteni, nekünk sehogy.

dagadtos 2008.10.18. 14:10:10

Most olvasom a régebbi cikkeket, meglep, hogy ezek szerint a bor kisebbik része találkozott csak hordóval, tényleg roppant erősnek tűnt. Újra kéne akkor nézni. (Pl. a rum nagyon találó leírás, én nem asszociáltam rá, de így abszolút beugrik, azt az illatot is a hordónak tulajdonítottuk.)

nullahetvenot 2008.10.18. 16:04:35

Hat ezek nem maga pontok..

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2008.10.19. 14:56:08

A Dobogót és a Kerkát kóstoltam az utóbbi bő 1 hónapban, szerintem is szép borok - én mondjuk megadtam volna a Kerkának is az "ötöst", de összeveszni nem fogunk rajta. :-)

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.10.19. 17:33:06

Az utóbbi kettő nekem nagyobb különbséggel értékes, vagyis ha a Degenfeld mondjuk 4 pontos, akkor a Dobogó és a Kerkaborum is legalább 6-6. Más-más nagyon a két bor talán, de mindkettőben vannak nagyon szép elemek és a kettő közül is hozzám a zalai terroir ilyen szintű beemelése a borba közelebb hozza a Kerkát.

czudarka 2008.10.19. 19:17:04

Heimann+Bussay

Csak így tovább!Kell annak a területnek még minimum 5 év. Bár jobb lenne, ha rögtön az első termő év után az ültetvény kora rögtön 20 lenne. Vagy nem?
A fa lehet, hogy tényleg picit sok, de finom és elsőre nem rossz!

szóval "HB" csak így tovább!

borelite 2008.10.22. 00:19:01

A Kerkaborum lazán hozza a biztos 5 pontot!!!
süti beállítások módosítása