Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint párok – tizenkettedik rész

Oremus Mandolás Furmintok

2008.11.14. 06:35 - palack

Az Oremus stílusteremtő, leginkább megbízható, középkategóriás furmintjának két legutóbbi forgalomban lévő évjáratát kóstoltam meg. A Mandolás igazi márka lett az évek során, és még sohasem kellett csalódnom benne. Ezzel aligha vagyok egyedül, sokunk számára egyfajta etalont jelent ez a bor. Lényeges momentum lehet ebben például az a bölcs döntés, hogy a gyengébbnek ítélt 2004-es évjáratot itthon nem is hozták forgalomba. Másoknak sokszor egy ilyen lépést még csúcsboroknál sincs szívük meglépni, pedig hosszú távon jobban megéri a bizalom építése.

Oremus Mandolás Tokaji Furmint 2005

Alighanem az utolsó palackok egyikét vettem meg a Bortársaságnál kétezer ötszáz forinton innen, hacsak nem ideiglenes készlethiányról van szó. Azért még lehet találni belőle itt-ott, de szerintem már nem szabad tétovázni vele, meg kell inni.

Szép aranyszínű, inkább fürge mozgású bor. Illata elsőre fülledt, és még jó ideig tömény marad. Körte, dió, lakk, mézes krémes, jonathan alma. Aztán ahogy szellőzik, egyre tisztul, szépül. Másnapi találkozásunk alkalmával ugyanezen illatok köszöntenek, ám már szép összhangban, nem tülekedve, lökdösődve.

Szájban intenzív, széles, amiben azért a hordónak is van szerepe. Komoly savak szépen lekerekítve a fával. Ízében, dió, mogyoró, mézes linzer, túlérett őszibarack, némi sósság és egyre erősodő cseresség. Lecsengése kellemesen kesernyés, sós, és nagyon-nagyon hosszú. Gazdag, egyensúlyban van, de érezni, hogy az évjárat miatt inkább a hordó adott szélességet, krémességet a kortynak. Összeségében kezd már kicsit fáradni, de így is megérdemel egy szép ötöst.

Oremus Mandolás Tokaji Furmint 2006

Az aktuálisan kapható Mandolás. Remek formában van. Valamivel kétezer ötszáz forint felett lehet hozzájutni, elég sok helyen kapható. Best buy és még könnyű is beszerezni.

Világosabb, mint a 2005-ös, inkább halvány arany zöldes fénnyel. Mozgása még egy fokkal fürgébb. Illata közepesen intenzív, határozott köves ásványossággal, linzertésztával, diólikőrrel. Mögülük idővel előbújik egy kis ananász, szőlő és körte.

Szájban intenzív és expanzív. Pillanatok alatt beteríti az egész nyelvet. Gazdag íze van, árad az érett, kicsit túlérett gyümölcs. Grépfrút, méz, karamell, ananász és ismét sósság. A korty közepe után kezd külön életet élni az alkohol, édesít és fűt is rendesen. Csatlakozik mellé némi cseresség, és leginkább ők ketten határozzák meg a nem éppen rövid lecsengést. Nem szereti, ha melegedni hagyják, akkor az alkohol még inkább elszabadul, savai pedig ijedtükben elbújnak. Viszont több, mint egy héttel bontás után sem volt semmi baja. Hatos, simán.

Címkék: 2006 2005 kóstolás fehér hatpontos ötpontos best buy tokaj furmint oremus

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr35750238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MalbecNC 2008.11.15. 00:07:14

Az vajon nem árt a hírnevének, hogy a 2003-as a Tesco-ban még mindig kapható?

boma 2008.11.15. 12:18:35

Bacsó Úr nagyon odafigyel a minőségre. Nem ad ki a keze közül pancsot. Nem a bor hibája, hogy még nem fogyott el.

loláb 2008.11.15. 15:17:33

A mandolás szerintem a legalapabb "komoly" furmint. Finom, különleges, és megfizethető árú. Igazi jó szoktatóbor.

Tobyas 2008.11.17. 12:59:49

Sőt. A napokban egy 5 tételes vakkostolónkon -komoly ellenfelek mellett- a 2006-os lett a legjobb. Egy 2005-ös Szepsyt azért győzött le, mert az (bár egy nagyságrenddel komolyabb tartalom volt benne) igen öregnek tűnt, nem volt jó inni. Hogy ez tárolási hiba volt-e, vagy a 2005-ös furmintok ilyen gyorsan halnak megfele, nem tudom.
süti beállítások módosítása