Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Októberi termés

havi összesítő

2008.11.15. 05:28 - Az Alkoholisták

Mint ígértük, mostantól havonta összegereblyézzük a kóstjegyeket, és egy jobbos linkre kiakasztjuk az elszámolást. A jegyzeteket valamelyest zsugorítottuk, de aki az egész vadvirágos posztra vágyik, az könnyen előkeresheti az eredetit. A magyarok ábécé sorrendben, a külföldiek mint a szénaboglya. Mentségünkre legyen mondva, ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy hol kezdődik egy külföldi név az alfabéta szempontjából (mi már a gróffal is bajban vagyunk). Jó mazsolázást!

Fehér:


Bott Frigyes Rajnai Rizling 2007 (palack)
Szép, virágos, kulturáltabb, iskolázottabb illat, a kelleténél kicsit több fával. Szellőzéssel harmonikusabb lesz. Szájban nagyon szép savak és finom gyümölcsösség jellemzi. Elegáns.

Bott Frigyes Rajnai Rizling 2007 (Ag)
Gondolatban Szabó Zoltán 2006-osa mellé tettem a polcra, gazdagon rizlinges illatai, szépre faragott teste, komplexitása és koncentráltsága okán. Egy-két korty fanyarkásan búcsúzott, csupán ezért nem minősítem nemzetközi klasszisnak, maradok a 7 pontnál.

Bott Frigyes Olaszrizling 2007 (palack)
Régi, kisfürtű fajta. Szőlős, virágos, traubis, tésztás, sokrétű, talán már túlzottan is sokrétű illat. Robosztus, gazdag, alkoholos test - fűt is rendesen - de van benne gyümölcs is bőven.

Bott Frigyes Chardonnay 2007 (palack)
Nehéz, vajas, mogyorós, körtés, fajtajelleges illatú ásványos villanásokkal. Szájban frissebb, élénkebb, mint ahogy azt az illat alapján várnánk. Savai kicsit még élesek, kellemes ananászos zamattal üdít. Az alkohol érezhetően magas.

Bott Frigyes Chardonnay 2007 (Ag)
Rég ittam ennyire gazdag chardot magyar termelőtől, súlyos, de lendületes, hömpölygős, de elegáns, nagyon jó inni, ennek már-már kevés az a 7 pont.

Bott Frigyes Juhfark 2007 (palack)
Kétféle juhfark készült ebben az évben, ez a kevesebb botritiszes szemet tartalmazó változat. Aranysárga, telt színű. Túlérett, mézes, buja, botritiszes illat. Nyolc gramm cukor és nyolc gramm sav - teljesen száraz érzetű. Meleg, édes indítás után a markáns savak veszik át az irányítást. Felszíne sima, jól csúszik. Kócos, de még van ideje összeállni.

Bott Frigyes Tramini 2006 (többen)
Nagyon szépen, visszafogottan traminis illat, mint a könyvekben, rózsa, licsi, ilyesmi. Semmi durva parfümösség, csak elegancia és csipetnyi ásványosság. Ízben is korrekt és finom. Visszakóstolásra azonban sajnos kissé kiürül.

Bussay Tramini 2007 (többen)
Egzotikus körömlakk, szúrós alkohol, barackpálinka. Ez egy tokaji szamorodni, állapítottuk meg a kortyoláskor. Szépséget nem találtunk benne, a melegedés kifejezetten a kárára vált.

Degenfeld Tokaji Furmint 2006 (palack)
Nagyon világos zöldessárga. Illata a közepesnél kevésbé intenzív: ázott széna, zöld körte héja, fű, zsírkréta. Szájban nagy lendülettel indul. Határozott savak, dominánsan sós íz. A kezdeti lendülethez képest aztán jóval kisebb ívet ír le. Összességében korrekt, jó inni: erős 4 pont.

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2006 (V&F)
Illatában érett szőlő,tea és kis méz köszön vissza, no meg egy jó adag új fahordó. A dekantálás során az illat átmegy körtelébe. Nagyon tömény a korty, a szesz azonban itt is kicsit kikandikál a végén. A sokrétűen fűszeres, krémes, gyümölcsös anyagra a fa kissé tolakodóan telepszik rá ízben is. 5 pont

Dobogó Tokaji Furmint 2006 (palack)
Tükrösen tiszta, halvány aranysárga színű. Nem túl intenzív, virágos, köves, mézes, gyümölcsös illat. Ehhez képest meglepően markáns savakkal bír. Ízében is a grépfrút dominál egy falat zöld körtével, csepp zöld citrommal és finom sós ásványossággal fűszerezve. Lecsengése is intenzív, sós, kesernyés, nagyon szép és hosszú. Az 5 pont teteje, hatos villanásokkal

Gellavilla Málnás 2006 (többen)
Piros traminiből szűrt bor, Fodor Béla és Tálas Attila műve. Virágos, kicsit élesztős illat mögött telt, fűszeres ízvilág rejtezik. Kicsit cseres, alkoholos utóíze lehúzza a végét.

Gellavilla Málnás 2007 (többen)
Egzotikus gyümölcsillat. A korty egyszerre akar széles és magas lenni – egyik sem sikerül maradéktalanul. Kicsit még rendezetlen, az alkohol és sav szétáll, de idővel az egyik legszebb magyar tramini lehet belőle.

Györgykovács Tramini 2006 (többen)
Diszkrét, visszafogott illat, kövekkel és enyhe törköllyel. Ízben cseresség, mintha héjon ázott volna. Rendezetlen, kissé az elpangott traubiszódára hasonlító a korty.

Györgykovács Furmint Somló 2006 (palack)
Halvány aranysárga nem kevés zölddel. Illatában visszafogott: leginkább köves ásványosság, gyógytea mézzel és citrommal. Szájban nagy lendülettel indul, és végig bírja az iramot. Nem sok rajta a díszítés, a tökéletes savgerinc sportos, szálkás izomzatú testet tart. Ízében grépfrút, vérnarancs, határozott, nagyon finom sósság. Lecsengése rendkívül hosszú. Eléri a 6 pontot.

Hollóvár Somlai Furmint 2006 (palack)
Telt aranysárga, egy kis drapp mattsággal. Illata intenzív, nehéz. Bódító virágok, rumos csoki, ananász. Másnapra viszont sokkal visszafogottabb lesz. Szájban nagyon szép, sima érzetű a korty. Szép egyensúlyban vannak a savai húsos gyümölcsös testével. Ízében ananász, grépfrút, levesben főtt fehér tyúkhús. Lecsengése hosszú, nagyon finom, sós, gyümölcsös. Szeszélyes 6 pont.

Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2006 (palack)
Szép tiszta, halvány aranysárga. Illata közepesnél intenzívebb, kellemes, de elég egysíkú. Mézes, mazsolás, alkoholos érett körte, és nem kevés, bár szép hordó. Szájban a savak és a fa küzdelmét érezhetjük benne szolíd gyümölcs kísérettel. Vanília és grépfrút, körtés, őszibarakos körítéssel. Lecsengése közepesen hosszú, nem hoz semmi izgalmat. Ez így nem több, mint 4 pont.

Kolonics Somlói Olaszrizling 2003 (rezeda)
Érett, tercier aromákkal teli ásványosság az illatban, ragyogó egyensúly, jó savak, érezhető cserzőanyag háttérrel. Szerintem éppen elérte csúcsát, innen már csak lefelé van út. Ezzel együtt valóban nagyon szép bor – igényes fogyasztó számára is. 6 pont

Lenkey Pincészet Tokaji Hárslevelű 2004 (V&F)
Az illatában : kőtenger, kis citrusligettel a háttérben. Aztán némi fűszernövényes jegy, leginkább kakukkfű, egy kis rozmaring is. A korty lendületes (8,2-es sav, 13-as alkohol), az 5,2 gramm maradékcukor szépen megtámasztja a magas savat. Hosszan cseng le, kis grépfrúttal. Szép, harmonikus bor. 7 pont és best buy

Lenkey Pincészet Tokaji Birtok Hárslevelű 2005 (V&F)
Illata nagyon szigorú, hűvös; előrevetíti, hogy itt a férfias jelzőt elő kell majd vennem. A rengeteg kő mögül itt is némi citrom jön csak elő. Kóstolva egyértelműen a sav határozza meg az összképet: ebből a fajtából ilyen szikár bort még sosem ittam, vakon rajnainak tippelném. Az éles, kissé durva savak mindent elfednek, a harmóniát mindenképpen. 4 pont

Maurer Oszkár Mézes Fehér 2007 (palack)
Az egyedüli palackozott mézes fehér a világon. Visszafogott, tiszta illat: mézes vajas kalács, szőlőlé, réti virágok. Szájban karakteresek a savai, friss, de nem vékony. Utóíze hosszú, de van benne valami szokatlan, elsőre zavaró.

Maurer Oszkár Bakator 2007 (palack)
Hasonló illata van, mint a mézes fehérnek, viszont ásványosabb, gyümölcsösebb annál. Nagyon érdekes bor, tömény, erőteljes struktúrával, érezhető, finom extrakttal.Nagyon hosszú, szép utóíze van.

Maurer Oszkár Szerémi Zöld 2006 (palack)
Nagyon egyedi, intenzív illat. Karamellizált szőlő, kicsit már oda is kapott. Feszes, karcsú test; jóízű, markáns savak. Ízében is egyediség dominál: fűszeres, pecsenyelével sült alma.

Maurer Oszkár Fodor dűlő Olaszrizling 2006 (palack)
Kicsit fátyolos a magas fehérjetartalom miatt. Aprófürtű, régi fajta olaszrizlingből van. Intenzív, vegetális, komplex illatú. Ásványos, testes, és nagyon egyensúlyban van. Kiváló olaszrizling.

Maurus Tramini 2006 (többen)
Sűrű bor, illata kellően parfümös, de a hordó kicsit rátelepszik erre. Enyhe oxidáltság is megjelenik már benne. A korty lapos, üres és savanyú, nagyon sok fanyarsággal a végén.

Maurus Tramini Hordóválogatás 2006 (többen)
Illatában a vanílián kívül említésre méltó jegyet nem fedeztünk fel. Ízében is mindent elnyom a fa, amit nem, azt a sav elviszi a citrom irányában. Volt, aki szerint ezt a bor hibás – szerintünk az újfa-mánia nem borhiba, hanem tévút.

Monarchia Battonage Chardonnay 2006 (rezeda)
Fiatalsága miatt intenzív és harsány is. Szájban egyértelműen a kialakulatlanságról szól a bor, jó arányú, gazdag és koncentrált, de ebben a környezetben egydimenziósnak tűnik. Múltkori kóstolásunk alkalmával a cserzőanyag ragyogó hátteret adott a friss ízekhez, ez most sehogy nem akart előjönni. A bor így is szép, de a katarzis ezúttal elmaradt. 7 pont

Pannonhalmi Apátság Tramini 2007 (többen)
Illatában egy trópusi gyümölcssaláta, grépfrút lével megöntözve. A kortynál némi hiányérzet támad, a közepe kicsit üres, a vége kesernyés. Nagyobb testtel sokkal többre lenne hivatott.

Royal Tokaji Furmint 2006 (palack)
Halvány zöldessárga. Illata közepesnél intenzívebb: méz, puha körte, őszibarack, vaj, mogyoróhéj. Túlérett gyümölcsös és szép hordós jegyek. Szájban magas savak, határozott, de szép fa. A gyümölcsösséget itt már keveslem, hordó és az alkohol engem nem kárpótol, ezért csak erős 4 pont.

Szent Gaál Fehér Kadarka 2007 (BOB)
Virágos, mandulás illatok, némi rizlinges kesernye. Később élesztő, ásványok. Alkoholhangsúlyos, nem harmonikus. A korty vége kesernyés, a bor közepes testű. A lecsengésben az alkoholos ízek dominálnak. 4 pont.

Szepsy Király dűlő Hárslevelű 2006 (V&F)
Lassú, glicerines mozgása van, komótosan csorog le a pohár falán. Az első szippantás: frissen főzött kamillatea. Aztán elkezd nyílni a bor, a melegedés és a levegő gyümölcsöket hoz elő: bodza és barack a legintenzívebb. Ásványossága lenyűgöző már a szaglószervnek is, de igazán szájban bontakoznak ki a sós jegyek. Aztán beindul a 14-es
alkohol, és egy picit elbillenti az egyensúlyt. 5 pont

Szeremley Rizling 2007 (AM)
Míg az előző évjáratban fogazott savak és érdes kövek zavarhatták meg a nem terroir-kompatibilis kóstoló nyugalmát, itt napsütés és California Dreaming várja. Az illat lehengerlően finom és friss: szőlő, nektarin, citromhéj és mandula. Kóstolva selymes, karcsú és friss. Behízelgően gyümölcsös, a korty második felétől aktíválódó mandula jóleső kontrasztot biztosít. A savak elveszítették metsző élüket, így bár nincsenek kevesen egy pillanatra sem tolakodnak az előtérbe. A hosszú lecsengés újabb kortyra csábít. A Szeremley Rizling népművelési jelentősége továbbra is felbecsülhetetlen. 
5 pont és best buy

Vayi Kései Szüret Furmint 2006 (félszáraz) (AM)
Igazi örömgenerátor. Az illatban intenzív vajas körte, birs, bodza, a háttérben menta, citromfű, fém és virágok. Kóstolva csupa gyümölcs egy kis gyógynövényes, citrusos beütéssel. A korty selymes, olajos, könnyed, de nem súlytalan. A szerkezet kissé szellős. A sav-cukor arány jól kalibrált. A furmint gyakori, de általam kevéssé szeretett jegyei, mint pl. a súlyos, matt savak, a fémesség vagy a kortyvégi kesernye csak nagyítóval fedezhetőek föl benne. Ez egy olyan tokaji bor, amiből egy kancsóval meg lehetne inni. És röhejesen olcsó.
6 pont és best buy

külföldi:
Didier Dagueneau Les Jardins de Babylone 2004 (Ag)
Aranysárga-zöldes, fiatalos szín, oxidáltságnak nyoma se, fiatalos. Elsőre gazdag, kicsit szúrós illat, gyümölcsös, ásványos, szénás. Később tisztul, harmonikusabb lesz. Ízben viszont az első pillanattól nagyszerű. Testben nem kicsiny, ám arányos. Gyümölcsös ízkavalkád, finom savakkal. Krémes és lendületes egyszerre, hosszú, kristálytiszta utóízzel. Semmiből sincs benne kevés, semmi sem lóg ki belőle. Más, mint a férfiasabb Tokaj, más, mint a hömpölygősebb Sauternes, tényleg van saját, nehezen szavasítható karaktere. Nem telik el vele az ember az első pohár után, kéri a következőt. 8 pont

Loacker Schwarzhof ATAGIS Gewürztraminer 2007 (többen)
Biodinamikus birtok nagyon szép bora. Semmi zavaró parfümösség nem ütötte fel a fejét, tiszta virágillat jött a pohárból. Szájban az enyhe szénsav, a vibráló sav, a kis maradékcukor, és a meglepően magas (14,3-as) alkohol egy harmonikus és hosszú bort eredményez.

Kellerei St. Pauls Gewürztraminer Passion (többen)
Az egres és bodzalekvár illatot jól folytatja a korty, aztán a felénél összezuhan. Érdekes sárgadinnyés íze van, de nem egy szenvedélyes bor

Künstler Hochheimer Hölle Riesling Kabinett Trocken 2007 (V&F)
Ez a pincészet egyik alaprizlingje. Illatában a gyümölcsök és virágok mellett komoly mineralitás is van. A korty igen hosszú, a sós-citrusos íz, a kis CO2 és a vibráló savak nagyon szépen egészítik ki egymást. Egyensúly, lendület, precizitás és komplexitás van benne. 7 pont

Köfelgut Gewürztraminer 2007 (többen)
Szénás (silós) illat, némi virággal kísérve. Néha a piszoár jutott az eszünkbe. Visszakóstolásra az illat kicsit összeszedte magát. Az íze menthetetlenül édes, alkohol felé billenő.

Louis Latour - Corton-Charlemagne Grand Cru 2003 (rezeda)
Rengeteg finom réteg, ásványossága illatban és ízben is jóval erőteljesebb volt, mint bármelyik másik boré a sorban. Igaz, savainak lendületessége hagyott maga után némi kívánnivalót, de néha ezek a szélesen hömpölygő borok is lehetnek lenyűgözőek. Nem lesz igazán hosszú életű, már most a csúcs közelében van. Sima, meleg, komplex – hosszan tartó narancsos-sós utóízzel. Nagyon sokáig megmarad a szájban, nálam a finom elegancia megtestesítője. Kérdés, hogy 100 euró körüli árával mennyire lehet népszerű. 8 pont

Louis Latour - Meursault-Blagny 1er Cru Chateau de Blagny 2005  (rezeda)
Behízelgően őszibarackos illat – Meursault állandó kísérője. Elegánsan intenzív, szinte buja a barack és az ásványosság keveredésétől. Gyönyörű sav–cserzőanyag arány remek ízekkel körítve. Mangó, licsi, mézdinnye. Kétségkívül nem hozza még a letisztult, nemes fehér burgundik simaságát, de nekem most pont ez a játékosan markáns struktúra nyerte meg a tetszésemet. Ez az a bor, amit szeretnék félévente megkóstolni. 7-8 pont

Louis Latour - Puligny Montrachet 1997 (rezeda)
Ez volt a legidősebb bor, de miután egyszer már csalódtunk benne, ő került a sor elejére. Illata a pohárba töltést követően jelentősen kiteljesedett, ásványossága mellett finom egzotikus gyümölcsök jelentek meg. Leheletnyi oxidáció lengte át a legfinomabb formában. Ragyogó savak, kitűnő arányok, visszafogott ásványosság, nagyon hosszú utóíz. Talán csak visszafogottsága volt az, ami korára utalt. Fáradtságnak nyoma sehol; elegáns, etalonértékű burgundit kóstoltunk. 7 pont

Dufouleur - Meursault Les Cras 1er Cru 2001 (rezeda)
Sajnos már a színén látni lehetett, hogy nincs a legjobb formában. Érett, öreg somlói borok aranyló árnyalata karamellre emlékeztető toastos, nehézkes illattal. Szájban savai túlságosan erőteljesek, viszont ami mögötte van, az kevés. Karcsú, ízeiben sós-minerális, csúcsán túl lévő bor. Erős a gyanúnk, hogy a tárolás körülményei hatottak rá kedvezőtlenül. Az évjárat kétségkívül nem a legjobb, de ennél sokkal jobb formában lévő tételekkel találkoztunk már a szomszédos területekről. 4 pont

Domaine Fontaine-Gagnard - Chassagne-Montrachet 1er Cru La Boudriotte 2002 (rezeda)
Illatában a nagy burgundikra jellemző füstös-toastos, tűzköves jelleg. Végtelenül gazdag és telt, érett felé megy, de még nem a tercier aromák uralják. Szájban tökéletes kiegyenlítettség a savak, az alkohol és a nem kevés cserzőanyag terén. Sima struktúra, komplex ízvilág. Utóízében alma és őszibarack minden mennyiségben krétás-ásványos felhanggal. Még nincs a csúcson, de már fogyasztható. 8 pont

Brunnenhof Mazzon Gewürztraminer 2007 (többen)
Behízelgő illat, rózsával, virágos parfümmel. Ízben kicsit túl hangsúlyos a cukor, emiatt első érzetre lomha. Aztán kinyílik, és összesimul benne minden – megszépül a bor.

Strasserhof Gewürztaminer 2007 (többen)
Illatában gyerekkorunk szagos radírja köszön vissza – túl művi, túl direkt ez. A kortyot a sav uralja, ami önálló utat jár be, szanaszét szalad, az alkohol és cukor nem ad neki támaszt.

Stroblhof Gewürztraminer „Pigeno“ 2007 (többen)
Illatában a virágok domináltak, megjelent a klasszikus rózsa is. A korty nagyon elegáns, karcsú, de szép struktúrával. Az enyhe széndioxid megtámogatja a bort.
 

Vörös:


Bolyki Bikavér 2005 (V&F)
Édeskés, túlfűtött illat, kis keleti fűszerkeverékkel. A savak végre finoman bizsergetőek, a fűszeres, meleg íz mellett kifejezetten üdítő ez az összhang. Túlzottan nem hoz lázba ez a tétel, de mindennapi kortyolgatásra ajánlott a bor. 4 pont

Bott Frigyes Pinot Noir Rosé 2007 (palack)
Érett gyümölcsből készült, hat hónapot töltött 6-7 éves hordókban. Meleg, gyümölcsös, málnás illattal hódít. Bársonyos test, kellemesen melengető alkohol jellemzi. Egy téli rosé.

Bott Frigyes Pinot Noir 2006 (palack)
Túlérett, betöppedt szőlőből készült. Epres, földes, meleg illatú. Ízében túlérett eper, málnamag. Jó savak és magas alkohol.

Ebner Portugieser 2007 (AM)
Az Ebner KO rendkívül intenzív, jól definiált gyümölcsös illatát a cseresznye és a szilvabefőtt vezeti, amit egy diós-avaros árnyalat kísér. Egyszerű, kompakt, kicsattanóan jókedvű bor: az illat azt ígéri, amit a korty hoz, a lecsengés azt erősíti meg, amit a korty mond. Sima felszín, közepes test, kulturált savak. A végén kellemesen adagolt tannin, érett cseresznye meggymagos kesernyével. A real dynamo, de nem vaddisznó. A 2007-es Tringával tandemben simán csuklóztatja a villányi oportonistákat.
5 pont és best buy

Gál Tibor Bikavér 2005 (V&F)
Fűszeres, meggyes illatába a hordó kicsit bezavar. Aztán ahogy nyílik a bor, sajnos egyre jobban eluralkodik a nem teljesen tiszta hordó. A korty nem hazudtolja meg az illatot: lendületes, élénk savú, de több test kéne bele. 4 pont

Gál Tibor Síkhegyi Pinot Noir 2002 (többen)
Egy matt színű bor, amit nagyon jó inni. Illatában hecsedli, gomba, avar (másnál: puskapor). A korty könnyed, a savak elegánsak, utóíze kissé gyógynövényes.

Gál Tibor Titi 2005 (többen)
Illata kicsit zavaros, elsőre dugót kiáltunk, de szépen kiszellőzik. Gombás, diós jegyek jönnek. Ízben hibátlan: lendületes, fűszeres, karcsú.

Gál Tibor Titi 2004 (többen)
Visszafogott, lassú, később szenessé váló illatból egy minden tekintetben szép, arányos, de nem különösebben emlékezetes pinot kerekedik ki. Jó inni, bár egy kicsit rövid, vékony. Több lendülettel sokra vihetné.

Gál Lajos Pinot Noir 2005 (többen)
Kissé édeskés málnaillat, villanásnyi zöld jegyekkel. Az alkohol túlzott benne, édességbe viszi el az amúgy szép bort. A szárazpróbakor tormaillat árad a pohárból.

Gere Attila Kopar Cuvée 2006 (AM)
Profin kivitelezett, osztályonfelüli hordóval megtámogatott villányi luxusbor, jelentős tartalékokkal és a megszokottnál jóval finomabb tanninokkal. Az illat egyszerre felnőtt, mély és vonzó. Feketebogyós gyümölcsök, dohány, kávé, karamell. Kóstolva arányos, kiegyensúlyozott, kellő mélységgel és némi alkoholédességgel. A villányiaknál gyakran lusta vagy akár tetszhalott savak itt szépen teszik a dolgukat - persze ne várjunk egri pezsgést. A tannin nem kis részben most is a hordóból fakad, de minőségben nagy lépés előre, mennyiségben hátra. Sajnos a végén belóg a lóláb: magas az alkohol. Nem perzsel föl maga mögött mindent, de az elegancia magasabb fokának ez a legfőbb akadálya.
8 pont

Gróf Buttler Pinot Noir 2006 (rezeda)
Ázott szénás, fűszeres, vegetális illatával az itthon gyakori marienfeldi pinot klónok illatát mutatta. (Persze egyáltalán nem biztos, hogy az is volt.) Tiszta, határozott és dinamikus illat, fűszeres hangolásban. Szájban kitűnő arányú, telt, elegáns savú és komplex bort kaptunk. Ízeiben az édes széna mellett egzotikus gyümölcsök és pipadohány. Hosszú, a sajátosan egri, krémes textúrával. 7 pont

Gróf Buttler Nagy-Eged Pinot Noir 2005 (többen)
Matt színű bor, sok karalábéval, eperrel az illatban. Hosszas forgatás után kis erdő illat is jelentkezik még. A savak tartják karban a kortyot, de az izgalom elmarad, már lefelé megy. Bob almasavproblémát kiált.

Gróf Buttler Bikavér 2005 (V&F)
Nem a megszokott, két-három jelzővel leírható illat áradt a pohárból. Volt itt erdei gomba, ázott avar, csipkelekvár, istálló, ribizli, málna és még lehetne sorolni, szálazni sokáig. A savak még elevenek benne, de az izgalom, a virgonckodás elmarad. Szép bor így is, de az első szippantáshoz képest be nem teljesített ígéret maradt. 6 pont

Luka Pincészet Szívhez közel cuvée 2006 (V&F)
Illata édeskés, kardamomos, ánizsos. Azonban időről-időre a zöldpaprika is megjelent benne. Az ízt ez az éretlenség uralja, a tannin szárít, a test és lendület a korty felére eltűnik. A vége pedig határozottan keserű, gyógyszeres. 3 pont

Luka Pincészet Zweigelt 2006 (V&F)
Közvetlenül bontás után a meggylikőr volt a domináns, de szellőztetve előbújtak az ásványos-kovás jegyek is. A likőr idővel kompóttá szelídült, amibe szórtak szegfűszeget is rendesen.  A korty húsos, vastag. Picit elbillen az egyensúly az alkohol irányába. 5 pont

Maurer Oszkár Kadarka 2007 (palack)
Halvány, silleres szín. Nagyon tiszta, gyümölcsös, friss, vonzó illatú, mint egy nyers házi málnaszörp. Ezután szájban meglepően élénk, nem kevés sav és érintésnyi finom tannin fogad. Mögötte, mellette ízében szép gyümölcsök, finom sósság.

Orsolya Pinot Noir 2006 (többen)
Az egyik legkomplexebb illat. Narancshéj, kávé avar, gomba, gyümölcsök. A korty kifejezetten csalódás ehhez képest, kicsit üresen megy végig. A struktúra viszont krémes, sűrű, ebből sejthető, hogy nem egyszerű bor. De ízben most ebből szinte semmi sem érződik. Mintha a savak szabadságra mentek volna.

Ráspi Kékfrankos 2006 (palack)
Izzó lilásvörös. Illatában kapucsínó, ibolya, kakaó, enyhe füstösség, meggy márka, zsíros fekete föld. Kóstolva közepes test, és meglehetősen élénk savak fogadnak. Vibrál, állandó mozgásban van: néha kócos, néha egészen összeáll. Hosszú, nagyon finom utóíze van. Szép 6 pont, és alighanem lesz még több is.

Ráspi Kékfrankos 2005 (palack)
Téglás vörös kevés céklával. Illatra jóval sötétebb: avaros, étcsokis elsősorban, az obligát Ráspi-virágok kevésbé nyílnak. Szájban nagyon élénk savakkal büszkélkedhet, de ezek közel sem karcolnak vagy húznak. Ízében nagyon határozott sós jelleg dominál a savak vibrálása mellett. Tanninja leheletnyi, szép kerek. A gyümölcsösség másnapra mutatta magát inkább. Biztos 6 pont.

Ráspi Kékfrankos 2004 (palack)
Klasszikus kékfrankos színű, Illatában kihűlt feketekávé, kakaós süti, ibolya, rózsa. Néha villan a tengervíz mosta szikla. Kóstolva nagyon szép egyensúlyt tapasztalhatunk. Teste inkább vékony, kecses. Ízében édes-savanykás meggy, finom sóssággal fűszerezve. Tannint szinte nem is érezni benne, de egyáltalán nem is hiányzik. 7 pont simán.

Ráspi Kékfrankos 2003 (palack)
Színében pinot-ra emlékeztető barnás mattság keveredik a céklával. Illata lehengerlő mégis elegáns. Minden benne van, ami a többi Ráspi kékfrankosban, és mindez tökéletes összhangban. Ibolya, rózsa, sósság, kávé, csokoládé. A korty is hihetetlenül sima és gazdag. Letisztult, csodálatos harmónia árad szét a szájban. Rendkívül intenzív, fűszeres frissesség tartja folyamatosan magasan a kortyot. Utóíze nagyon hosszú és minden benne van, amire emlékezni érdemes a kortyból. 9 pont.

Ráspi Kopár Cuvée 2006 (V&F)
Bontás után a nagymama ribizli szörpje jön igen intenzíven a pohárból; idővel ez füstölt hússal és fűszerekkel egészül ki. A korty harmonizál a színnel és az illattal: fűszeresen könnyed, gyümölcsösen édeskés, közepesen telt. Nagyon jól csúszik, másnap és harmadnap is öröm inni. 5 pont és best buy

Ráspi Mágus Cuvée 2006 (V&F)
Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigelt és Pinot Noir házasítása. Bontás után csak úgy árad a pohárból a puncs, a vanília és sok-sok ázsiai édes fűszer. Érdekes módon pár óra múlva kicsit bezárkózik, aztán újra előtör az illat.  A korty egyenszilárd: puha, de érezhető tannin, fűszeres ízvilág, közepesnél kicsit nagyobb test, melegség. 6 pont

Sebestyén Bikavér 2006 (V&F)
Vaníliás ribizli illat, ami idővel ez mélyül málna, szeder felé. A fa kissé túlzó, markánsan mutatja a jelenlétét, ráfekszik a borra. Ízben egyszerű: meggy-domináns. A tannin kissé nyers, húzós; a sav és a magas (14-es) alkohol széttartanak. 4 pont

Simon József Síkhegyi Pinot Noir 2005 (többen)
Végre újra egy pinot! Illatában csokoládé és fűszerek, ízében kis édesség, fűszeresség, jól csúszik. Nem túl bonyolult, de szép bor.

…Simon Síkhegyi Kékfrankos 2006 (AM)
Savszerkezetében, díszítő jegyeiben jellegzetes egri kékfrankos. Leginkább Tóth István stílusára emlékeztet, ám mentes annak markáns óhordóhasználatától.
Feltűnően szép, tükrös, rubin szín lilás peremmel. Az illat egyedi, mégha nem is túl intenzív: ibolya, görögdinnye, némi zöldesség, kapor, citromhéj. Kóstolva eleven, gyümölcsös, közepes testű, jó szerkezetű bor csipetnyi alkoholédességgel. Itatja magát. Nagy mélységekkel nem rendelkezik, de nincsenek megingásai. 5 pont

St. Andrea Áldás 2006 (V&F)
Túlérett gyümölcsök illata keveredik némi hecsedlivel. A lekvárosság az ízben is folytatódik, némi szájpadlásra tapadó csersavval kísérve. A finom egri savak most elbújtak. 4 pont

St. Andrea A kutyafáját 2007 (AM)
Kifinomult bor alig több, mint ezerötszáz forintért. Az illatban a pinot-ra valló szénás, eperlekváros áramlatok mellett narancsos keserűcsokoládé, cseresznye, ribizli és kapor. Nem lehengerlő, de mindig érdekes. Világos, karcsú, könnyed és elegáns bor. Nem lóg ki belőle semmi - szájbarát. A korábbi években a St. Andrea-boroknál sokszor fölhánytorgatott vaníliaharsogás itt háttérmotívummá csendesül. A szelíd borozás alapműve.
6 pont és best buy

St. Andrea Pinot Noir 2003 (többen)
Téglaszínű bor, amit megint csak jó volt inni. Nem túl cizellált, kissé lekváros, érett jegyeket mutatott. Kellemesen testes, öblös; kicsit már lomha is.

St. Andrea Ferenchegy Pinot Noir 2006 (többen)
Meggyes, kicsit szálkás, de tipikus pinot illat. Sok levegőt kér, akkor a szálak kicsit összesimulnak. Ízben megjelenik némi borsosság, málna. A tannin még nyers, a savak metszők. A vége elbillen, keserű lesz. Összerázódhat, pláne a 2005-ös ismeretében.

St. Andrea Hangács Pinot Noir (többen)
Melegebb, bujább illat, több gyümölcs, kis animalitás ázott bőr formájában. Sűrűbb bor, mint az előző, de hasonlóan nyers még. Tannin és sav is időt kér, potenciál van benne.

St. Andrea Ferenchegy Pinot Noir 2005 (többen)
Halvány szín, végre nem egy vörösbor, hanem pinot! Megjelenik végre a fűszer, málnás, üde, eleven illat. Mindene pinós. A korty harmonikus, lendületes, enyhén édeskés, hosszú Megosztotta a társaságot, a többség a leleplezéskor francia címkét várt.

Szekszárdi Borműhely Rokka Kadarka 2007 (többen)
Egy kakukktojás volt, kóstolótársunk, Pálos Miklós rejtette el a sorban. Pinot-ként sem szerepelt volna nagyon rosszul, de végül kadarkaként pontoztuk. Tipikus rozé illattal nyit: friss, gurulós málna. Silleresen vékony, fűszeres ízű, kis frissítő kesernyével a végén. Bob a savakat nagyon hiányolta belőle.

Szent Gaál Kadarissimo 2006 (BOB)
Áradó cseresznyés illat, csipkebogyó, kadarkás fűszeresség. Ízben kicsit kesernyés, ugyanakkor kadarkához mérve nagy testű, áradó ízvilágú. Illatban picit szebb, mint ízben. 6 pont.

Szent Gaál Kékfrankos válogatás 2006 (BOB)
Jóivású, mégis koncentrált kékfrankos. Füstös, meggyes (cigánymeggyes), sötét illatú. Halvány széna. Ízben karcos, kékfrankosos savakkal, meggyes ízvilággal. Jól iható, élénk. A korty végében meggymagos kesernyék. 5 pont.

Szent Gaál Bikavér válogatás 2006 (BOB)
Sokrétű, gazdag illatú. Meggy, papír, cseresznye, pici fűszerpaprika. Nagy testű, meggyes ízvilágú bor sok, ámde nyers tanninnal, csípős alkohollal, karcos ízvilággal. Nyers, zabolátlan, igen fiatal, ugyanakkor mindenképp komoly alapanyag. 6 pont.

Szent Gaál Q Cuvée 2006 (BOB)
Illatában erőteljes fahordós aromák némi meggyel, ibolyával és fűszerpaprikával. Nagy test, égető alkohol, halványan paprikás ízvilág. Mintha a nem teljesen érett alapanyag erős hordóval kompenzálódott volna. 5 pont.

Szent Gaál Cabernet sauvignon válogatás 2006 (BOB)
Papíros, fűszerpaprikás, fás, egyenkaberné-illatú. Szájba véve is főként fűszerpaprika, mellé erős hordós jegyek, nagy test és égető szesz. A korty vége kesernyébe hajlik. 5 pont.

Szent Gaál Obsessio 2006 (BOB)
A pincészet csúcsmerlot-ja. Decens, finom, fűszeres illatú bor némi papírral, ibolyával. Szilva, dió. A korty íve szép. A test nagy, az alkohol éget, a korty végében kesernyék. Mindenképp nagy bor, ha a szó geometriai értelmét nézzük, de fiatal és - sajnos - izgalommentes. 5 pont.

Szent Gaál Passionata 2006 (BOB)
A pincéset csúcsborát 2006-ban cabernet sauvignon és merlot alkotja. Hűvös, enyhén édesgyökeres ízvilág. Hatalmas test, égetően magas alkohol, erősen fás jegyek és kevés izgalom. 5 pont.

Szent Gaál Cabernet sauvignon válogatás 2007 (hordóminta) (BOB)
Első benyomásom alapján sokkal izgalmasabb és rafináltabb, mint a 2006-os. Finom, mentolos-eukaliptuszos aromák gazdagítják a cabernet fűszerességét, az illat visszafogott, de elegáns. A bor teste igen nagy, az alkohol is magas, de ez még idővel kerekedhet-csillapodhat. Lekváros, enyén túlérett jegyek is mutatkoznak. Ebből még igazán jó bor lehet.

Szent Gaál B verzió 2003 (BOB)
A 2003-as bor tanninja még mindig olyan brutális, hogy leszakítja az ember fejét, de szépen lassan azért finomul a képlet. Ráadásul nincs nyoma annak, hogy a többi alkotóelem fáradna. Várjuk, mikorra kerekedik le annyira, hogy finom is legyen. Most 5 pont.

Szentesi József Pinot Noir 2003 (többen)
Komoly testű, rusztikus bor, némi édességgel és sok tanninnal fűszerezve. Sokat nem lehet belőle inni.

Szentesi József Pinot Noir 2004 (többen)
Illós, nem túl tiszta illat, a pinós jegyeket nélkülözi. Az íze ezzel összhangban áll: hordós, savanykás, minden szét van benne esve.

Szentesi József Kékfrankos 2002 (AM)
Finom szerkezetű, egyedi stílusú, komplex bor. Gránátvörös mag, barna perem. Az illatból kikoptak a primér jegyek, maradt a dió, ásványosság és kapor. Hatévesen is jó karban lévő, csiszolt, citrusos savak mozgatják. Még rengeteg élet van benne, és nincs egyetlen durva mozdulata sem. Ízben eleinte tejkaramellás, vegetális és sós, később gyümölcsre vált: a kötelező cseresznyét narancsos felhangok kísérik. Remek egyensúly. Nem tolakodó, kerek, érett tannin. Összességében könnyed, derűs, finom bor.
6 pont

Takler Primarius 2006 (Ag)
Pontosan azokat a jegyeket hozza, amit a 2003-as, messze túl van a szilvás-málnás gyümölcsösségen, amit a merlot-nak tulajdonítani szokás, leginkább klasszis Amaronéra emlékeztet. Széles, krémes és izgalmas – és még inkább az lesz, ha korosodik kicsit. Az alkoholja 16-os, valamivel alacsonyabb, mint három évvel idősebb elődjéé. És így is harmonikus – mert van benne tartalom annyi, hogy nem győzi szétszálazni az ember. Egyértelmű: meglesz az a 8 pont.

Takler Bikavér Reserve 2006 (V&F)
Illata nagyon zárkózott, később feketecseresznye, szeder jön a pohárból. Meglepően húsos, nehéz a korty eleje, azonban a közepére elfogy a lendület, és gyorsan elbúcsúzik a bor. 4 pont

Thummerer Tekenőháti Pinot Noir 2005 (többen)
Kicsit parfümös, intenzív illat, kis virágossággal. Alkohol már ekkor kiszúr, hordó szintén. Ízben az alkohol édessége elnyom, a sav más irányba megy. Nagy test, de semmi izgalom, igaz, nagy csalódás sincs.

Thummerer Bikavér 2004 (V&F)
Illatban a meleg, fűszeres, meggyes jegyek, kiegészülve a hordó adta vaníliával. Ízben ez a melegség folyatódott, kerekséggel, puha, de érezhető cserrel. A savgerinc nem roppant össze négy év alatt sem, érzésem szerint most lehet a csúcsán ez a bor. 7 pont és best-buy

Vesztergombi Bikavér 2005 (V&F)
Jó sok animalitás költözött be a palackba. Ízben a savanyúságé volt kezdetben a vezető jegy, idővel ez kezdett csitulni, de sav és alkohol külön utat jártak ekkor is. 3 pont

Vesztergombi Szekszárdi Kékfrankos 2007 (AM)
Szárazanyagban osztályelső, de mint kékfrankos nem egy iskolapéldány. A nehezen kibogozható, közepesen plasztikus illatban fakéreg, túlérett cseresznye, füge és köménymag. Kóstolva meglehetősen bufurc, az extrakt, az alkohol, a savak még birkóznak egymással. A textúra kevésbé érdes, mint a 2006-osban volt. A lecsengésben égett aromák, élénk cseresznye és árnyalatnyi bélyegenyv. Mokány bor, aminek lesz még ideje kirúgni magát.
5 pont és best buy

Vincze Béla Cabernet Sauvignon 1995 (W.Y.)
Feketés-bíboros színe kifejezetten élénk, csillogó, magja lilás, frissességet sugall. Illatában karakteres palackbuké, amihez nyitás után szikárság, vadság, majd kis idő múlva érett fűszerpaprika, nyers fakéreg, füst, som és kökény társul. Egy nappal később a szikárság lágyul, kávé, csokoládé, chili, némi istállóduft, másodkakasként pedig érett-túlérett piros bogyós gyümölcsök, meggy és áfonya. A korty vonalas, bár a cserek lekerekedtek, a savak még mindig intenzívek és virgoncak. Kortisztelő 5 pont.

Vincze Béla Cabernet franc 1997 (W.Y.)
Friss színvilágú: sűrű bíboros árnyalatú barnás reflexekkel és lila maggal. Illatában kovaföld, fű, reszelt gomba, ami egy nap levegőzés után alapvetően megváltozik: intenzívvé válnak a gyümölcsök, elsősorban áfonya, naspolya és vadszeder, kiegészítőként némi érett szilva(lekvár) és gyógyfű, tábortüzek hűlő füstje fűszerekkel, mindenekelőtt borsmentával és fehérborssal. A gyümölcsök diszkrét kísérete a halvány animalitás és a finom kávésság. A virgonc savak és az érett cserek közepes testtel párosulnak. A szárazpróba teljesen üres. 4 pont.

Vincze Béla Cabernet Sauvignon 1994 (W.Y.)
Színáben a bíbor dominál, bár a barnás vonulat már elég határozott. Illatában először mindent elnyom az ciános, keserűmandulás, esetleg törött meggymagos illat. Egy nappal később feltárul az intenzív meggy, de a vegyszeres illat megmarad. Savai rendben, a cserek lekerekedve, extraktja magas – érett, szép anyagból készülhetett. Kár a zavaró vegyszeres illatért, mert érezhető benne a többre hivatott nyersanyag. 3 pont.

Vylyan 1998 Pinot Noir Reserve (többen)
Rozsdás szín – idős borra gyanakszunk. Illatban érett jegyek: gomba, avar. Szájban még mindig van benne lendület, bár az alkohol kicsit már kilóg. De ezt is jó volt inni.

Weninger Spern Steiner Kékfrankos 2005 (AM)
A nyitás napján puskaporos hangulatban volt, az égett gyufa és a kénes gyógyvíz mattolta a gyümölcsöt. Idővel kitisztult, és egy komplex, egzotikus illatkonstellációnál állapodott meg: pörkölt cukor, kakkukfű, oregánó, só, szilva, meggy. Magas szerkezetű, feszes, tiszta bor, alig közepes testtel. A korty valószínűtlenül sós, máskor csupa meggy. A lecsengés hosszú, a tannin finomszemcséjű, egyenletes és száraz. Az egész bort jellemző pörköléses/ásványos-gyümölcsös kettősség itt is érvényesül. Az évjárati adottságokat figyelembe véve remekmű, nélkülük fölfelé nyitott
6 pont

Weninger Merlot-Cabernet cuvée 2005 (V&F)
Bontás után durva animalitás, és némi dohos pinceszag volt a meghatározó illatjegy, de mögötte azért némi földes-köves jelleg is felbukkant. Sok pörgetéssel, pár óra szellőzéssel a kellemetlen komponensek eltűntek. Helyüket erdei bogyósgyümölcsök, és ázott avar vette át. A korty csontszáraz érzetű; markáns, de kellemes csersavval, sok erdei gyümölccsel. Emellett keserűbb jegyek is felbukkannak kávé és fekete csokoládé formájában – a hosszú lecsengést főleg ez uralja. 6 pont

külföldiek:
francia:
Dom. Alaine Michelot - Nuits-Saint-Georges Vielles Vignes 2001 (rezeda)
Bukolyi mester bora után talán túl szembeötlő – vagy inkább orrba vágó – volt feltűnő érettsége, sőt bizonyos tekintetben túlérettsége. Majdhogynem portosan édes, csokoládés, földes karakter leheletnyi oxidációval. Visszafogottabb savvilág érett cserzőanyag mellett. Nem volt rossz, de pontosan a túlérett jegyek miatt kissé disszonánsnak tűnt az íze. 5-6 pont.

Comte Armand 1er Cru 2004 Auxey Duresses (többen)
Egészen sötét szín, burgundi illat: ibolya, kávé. kicsit túlzó alkohol. Nagyon koncentrált, kicsit „poros” anyag, még akár jó pár évnyi potenciál lehet benne. Most a tanninjai még húznak, csípnek.

R. Belland Santenay-Commes 1er Cru 2005 (többen)
Zárkózott illat, ami nem nyílik ki szépen: büdös, öltözőszagú bor. Némi életet puncsos formában még mutat. A korty: keser, sanyar, depresszió.

Dufouleur - Morgon Réserve de la Joux 2005 (rezeda)
Kedves, tiszta és gyümölcsös illatokat adott, de nagyjából meg is maradt ezen a szinten. Szájban vékony volt, erősen savhangsúlyos, nyers és alapvetően semmi kedvességet nem mutatott. 3 pont

Dufouleur - Saint Amour Domaine de Vignecroix 2005 (rezeda)
Illatban egészen más volt, mint a Morgon. Kitöltéskor (ezt a két bort nem levegőztettük hosszabb ideig) sajnos a brett egyértelműen uralta, levegőzés után sem javult számottevően. Szájban húzós tanninokat találtunk sok és nyers sav mögött megbújva, és nagyjából vége is volt a bornak. Vékony, minimális gyümölcsösséggel és rövid utóízzel. 2 pont

Domaine Armand Rousseau - Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St.Jacques 2001 (rezeda)
Ha kellene egy érőfélben lévő, burgundi etalont megnevezni, hát valami effélére gondolnék. Van ezekben a borokban valami erőteljes, ami valószínűtlen eleganciával tud párosulni. Nos, a mi borunk most éppen ilyen volt. Illatban fűszerkert belga pralinéval ötvözve, intenzív, meleg, és ettől behízelgő. Szájban bőrnemű, bőrszerű levelű növényekre emlékeztető, húsos textúra, kitűnő savjáték és finom cserzőanyag. Ízében már érezni a semmivel össze nem téveszthető nedves bőrt csokoládé és konyakmeggy köntösben. Nagyon hosszú és sima bor. Ha kicsit vastagabb, egyszerűen tökéletes. 8 pont.

Domaine Comte Georges de Vogüé - Musigny Grand Cru 2001 (rezeda)
Errefelé a „legzömökebbek” a borok, aki itt próbál ismerkedni a pinot-val, könnyen csalódhat. Sokkal több errefelé a cserzőanyag, gerincesebbek a borok, mint ahogy képzeletünkben egy szép, könnyen iható pinot noir él. Ezek a borok nem érnek fiatalon, nem érdemes velük túl korán kezdeni az ismerkedést. Illatában az alkohol kissé előtérben, de levegővel a legnagyobb burgundi vörösökre jellemző finom és utánozhatatlan narancshéj jelenik meg, melyet nedves avar és finom gomba kísér. Elegáns gyümölcsösség, marcipán és trüffel. Simasága lenyűgöző. Komplexitása és koncentrációja nem hagy maga után kívánnivalót. Kizárólag az évjárat terhére róhatjuk föl viszonylagos karcsúságát, ami miatt ő sem kaphat többet, csak 8-9 pontot.

Leroy Bourgogne 2001 (többen)
Nagyon egyedi, ecetes szilvás illat, ásványokkal kísérve - nem a borkóstolók sztárja, barátkozni kéne vele. Ízben az édesség dominál, enyhén kanalas orvosságos formában jelentkező ásványos lecsengéssel. Nagyon testes bor, még van jövője.

Domaine Joblot - Givry 1er cru Clos des Bois Chevaux 2004 (rezeda)
Fájdalmas találkozást jelentett fajtával és termőhellyel egyaránt. A penetráns penész – nem dugó, nem hordó – szag után nem szívesen kóstoltunk volna bele a pohárba. Értékelhetetlen.

Marc Colin et Fils - Saint Aubin 1er Cru 2004 (többen)
Az este győztese, egyben a legdurvább illatú bor: nagyon hideg, köves, füstös; némi mogyoró is felüti a fejét benne. Nagyon burgundi. Ehhez képest a korty még zabolátlan, tanninos, kicsit nyers, de komplex és izgalmas. Nehéz megfejteni a bort, de érdemes vele hosszan bíbelődni. Pár év érlelés még javallott, de már most is izgalmas.

Dom. Gros Frére et Souer - Clos Vougeot Musigny Grand Cru 2001 (rezeda)
Biztos tipp. Megbízható, nagy alkalmakra még megfizethető árú borokat kínáló igényes családi pincészet. Van néhány kitűnő dűlőjük, mint például ez is. Hihetetlenül szép, mély, földes, árnyalt illatok vezették be, már közelítve a palackbuké felé. Háttérben konyakmeggy hűvös mentássággal. Ízében érezni azt, amiért ezt a fajtát oly nagyon lehet szeretni. A cserzőanyag sok, de úgy, hogy bár jelenlétét érezzük, a főszerep végig az érett szőlő savaié. Hosszú, ízeiben inkább gyümölcsös, mint fűszeres bor. A fejlődése elején tart. 7-8 pont.

Domaine Villaine - La Digoine Côte Chalonnaise 2005 (rezeda)
Illatban némi fülledtség és nem rossz animalitás áradt belőle, ezért hagytuk kicsit levegőzni. Megérte, mert fél óra után teljesen kitisztult a pohárban, sőt a kóstoló végére kifejezetten kedvező képet mutatott. Meggyes-csokoládés illatok után egy jó egyensúlyú, savakra épülő, érett szőlőből származó, de fiatal tanninú, gazdag ízvilágú, alapvetően könnyed, de nem súlytalan bort kóstoltunk. Érdemes várni vele, közel sincs még a csúcsán. Ár/érték aránya kitűnő. 5 pont

olasz:
Gaja Magari 2006 (vörös és fehér, BOB)
A piemonti óriás meglepetésünkre nemcsak Barbarescoban és Baroloban villant, hanem szupertoszkán-fronton is megméreti magát. Kár bele. A bor hordós, egyszerű. Meggyes aromájú, de semmitmondó. Szájban fás, alkoholos, keserű. Bornak éppen bor, ihatónak éppen iható. 3 és 4  pont

Antinori Tignanello 2005 (vörös és fehér, BOB)
Az egyik legelső szupertoszkán. Kitöltéskor meggyes, fás, vaníliás, egyszerű. Néhány óra alatt viszont megszépül, kivirul. Intenzív illatú, fekete bogyósokkal telt, később némi széna is érződik benne. Elegáns, izgalmas. Nagy testű, feszes, szép struktúrájú. Néhány óra múltán már klasszisként forog a pohárban. Sajnálatunkra nem sikerült kibontani a kóstoló végéig. 6 és 7 pont

Tenuta san Guido Sassicaia 2004 (vörös és fehér, BOB)
A legszuperebb szupertoszkán. Kiváló évjárat termése, még ha igen fiatal is. Illata elegáns, összetett, gazdag és elbűvölő. Szilva, szeder, fűszerek, pici papír. Némi szellőzés azért nem árt neki. Szájban áradó, nagy teste mellett is elegáns. A fás jegyek szépen integrálódtak, a korty szép ívű, a szerkezet tökéletes, a lecsengés valószínűtlenül hosszú. Fiatal bor még, de már most klasszis. 9 és 8 pont

Antinori Santa Cristina 2007 (vörös és fehér, BOB)
Nagyon fiatal bor, erősen lilás színnel. Illatában meggy, fa, meggymag. Ízben is erősen fás, a gyümölcsök sarokba szorítva. Ugyanakkor intenzív ízvilágú bor, meggymagos kesernyékkel a korty végében. A teste inkább közepes mint nagy, az alkohol egy kicsit kilóg belőle. A struktúrája egy kicsit kevésnek tűnik. 3 és 4 pont

Ornellaia Le Volte 2006 (vörös és fehér, BOB)
Sötét rubinvörös színű bor. Illatában ibolya, papír, fűszerek, meggy, szép fás jegyek. Kifinomult, elegáns illatú. Idővel komolyodik, szénásodik. Szájban elegáns, bár még fiatal, szétugró szerkezetű. Sok tannin és alkohol. A korty végében halvány kesernyék játszanak. Igen szép bor. 6 és 6 pont

Tenuta di Biserno Insoglio del Cinghiale 2006 (vörös és fehér, BOB)
A nemzetközi szaksajtó egyik kedvence mostanában. A színe sötétvörös, lilás villongásokkal. Fiatal bor. Illatban először fülledt, aztán animális, fűszerpaprikás, határozottan fás. Idővel szép fűszerek jönnek, bazsalikom, oregano, később égett gumi, kávé veszi át a hatalmat. Rengeteg húzós tannin. Nagy, erőteljes, ugyanakkor fiatalos és szétlógó struktúra. 5 és 5 pont

Antinori Il Bruciato 2006 (vörös és fehér, BOB)
Szinte fekete színű, lilás széllel. Fűszeres, enyhén fás illattal nyit, pici szénával. Magasan indul, de forgatással és idővel sajnos "butul", egyszerűbbé, fásabbá válik. Szájban is hordós, kesernyés, kilógó alkoholú, zabolátlan, időért kiáltó. Korrekt szerkezetű, közepesen hosszú lecsengésű. 4 és 5 pont

Castello Banfi Cum Laude 2004 (vörös és fehér, BOB)
Animális, fűszerpaprikás illat, a fa túlzottan rátelepszik. Szájban csalódás: fás-kesernyés érzetű, kilógó alkoholú, ugyanakkor korrekt struktúrájú. A lecsengés nagyon rövid. 4 és 4  pont

Luce della Vite Lucente 2005 (vörös és fehér, BOB)
Fűszeres hordósság, ibolya, öreg bútorok aromái sejlenek fel illatában. Pici lekváros túlérettség, rozmaring színesíti a képet. Szájban elegáns, kimért bor, inkább magas, mint széles. Kicsit vékonyka ugyanakkor. Az illat után enyhe csalódás, főleg hogy a vékonyság a lecsengés hosszán is érződik. 5 és 5,5 pont

Castello Banfi Summus 2003 (vörös és fehér, BOB)
A szupertoszkánok közül is az egyik legnemzetközibb ízlésvilágú bor. Illatában papír, fűszerek, szeder. Később Feketeribizli, virágok jönnek. Szájban azonban itt is tarol a fa, az ízvilág egysíkú, a bor hiába nagy testű, a lendületből a lecsengésre szinte semmi nem marad. Idővel az illat is egyszerűsödik. 5 és 4,5 pont

Jermann Pinot Nero Red Angel on the Moonlight 2006 (többen)
Friuli egyik sztár vincellérjének pinot-ját is megnéztük, kár volt. Erőteljes újhordó illat, kicsit gejl. Nagyon sötét szín, semmi nem utal benne a fajtára. Sok és nyers tannin, alkohol-meleg. A vége keserű.

spanyol:
Marco Real Homenaje Reserva 1995 (W.Y.)
Színe fakuló bíbor, a barna árnyalatok már eluralták. Olajosan telt. Kávés, fás, vaníliás illatai jól párosulnak a pipacs és a muskátli penetráns bűzével (szubjektív) és a felsejlő ibolyával. A virágok mellett konyakos meggy, fahéjas aszalt szilva, némi cseresznye keveredik kávés, borsosan fűszeres, mentás árnyalatokkal. Mindehhez még jön a fa. Ízében ugyanez a gazdagság és sokrétűség, ami élénk, friss savakkal és finom texturájú tanninokkal párosul. Lecsengése megfelelően hosszú. 6 pont.

Címkék: kóstolás

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5743397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buBORék 2008.11.15. 10:28:10

Szomorúan látom, hogy a Polgár Pincészettől egyetlen tétel sem került fel! Talán érdemes itt megemlíteni, hogy nincs még egy olyan magyar borászat, aki 10, azaz tíz évjáratra visszamenőleg fel tud mutatni csúcs cuveét (Elixir), amelyet természetesen lehet is tesztelni, ahogy az Esszencia magazin meg is tette, nem kis sikerrel!

wudnekl 2008.11.15. 10:51:54

BuBORék,
ez nem egy best of lista, hanem azoknak a boroknak a sora, amelyet az alkeszek októberben kóstoltak és amelyekről írtak. Innen a cím: Októberi termés.

Alkeszek,
igen dícséretes kezdeményezés, kiváló mankó az olyan fél-alkoholistáknak, mint pl. én.

buBORék 2008.11.15. 13:18:17

wudnekl,

Tisztában vagyok vele, hogy miről szól a dolog, de azért köszönöm, hogy tájékoztattál!
Ha lesz időd, azért majd nézz utána, hogy mikor szerepelt utoljára Polgár bor a tesztek között!!! Persze kicsit elfogult vagyok, de hát remélem megengedi a világ, hogy nekem is legyen egy "szívemcsücske"! :)

Webota 2008.11.16. 08:43:13

buBORék,
ajánlom neked a következő linket:
www.borwerk.de/
Ott van Polgár bor teszt.

Decanter 2008.11.16. 13:08:27

Kedves Alkoholisták!

A Vayi kései furmint 2006-os biztos, hogy félszáraz?
Az egyik vinotékában láttam, de az félédes.
süti beállítások módosítása