Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Premier előtt

Öt pince tíz bora

2008.11.25. 05:32 - vörös és fehér

Lassan előkerülnek a 2006-os nagy, vagy legalábbis annak szánt vörösek. Múltkoriban a Bortársaság, most pedig egy kisebb forgalmazó, a tavaly alakult Bor és Más mutatta be a náluk nagy becsben tartott tételeket. Ráadásul olyan borok is terítékre kerültek, amikhez a forgalmazáson túl személyes kötődés is fűzi a kereskedőket. Kóstolni kötetlen sorrendben lehetett, a borokat a pincészetek borászai kínálták.

Elsőként a Vylyan pince 2008-as rozéját kaptuk poharunkba: harsogóan ropogós, friss bor, illatában a málnás, szamócás jegyek váltogatják egymást. Igazi nyáridéző, a 4 pontos szintet simán viszi. Egy fokkal komolyabb kategóriát képviseltek a sauvignon blanc-ok. Mindkettőt hordómintaként kóstolhattuk.

Chateau Dereszla Tokaji Sauvignon Blanc 2008

Másodszor fut neki a birtok ennek a fajtabornak. Miért pont sauvignon? – tettem fel a kérdést Bai Editnek, a pincészet borászának. Mert érdekes kísérletezni a fajtákkal - vallja ő. Ezért van kabar, T10 is a birtokon. Érdekes ez a bor. Illatában a fajtát majdnem teljesen elnyomja a talaj – ásványok és kövek csapnak orrba. Még a pörkölt hordó is megelőzi a citrusus, citromfüves illatot. A szőlőt a nagy esők elől kellett bemenekíteni a pincébe; ez vissza is köszön a borban – a savak magasak benne. A finomseprőn tartás sem tud elég vastagságot adni az alapanyagnak, ami ízében amúgy igen karakteres: enyhén sózott mandarint jegyzek fel. Kíváncsi vagyok a szűrés, derítés után hogy változik a bor, jelen állapotában 4 pontot kap tőlem. A tervek szerint már karácsonykor az asztalra tehető lesz a végeredmény.

Hernyák Etyeki Sauvignon Blanc 2008

A Hernyák birtokra továbbra is a kísérletezés jellemző – ezt a tételt négyféle szelektált élesztővel erjesztették, majd kiválasztották a leginkább szimpatikus törzset. Ez produkálta a legmagasabb extrakt értéket és glicerint is - emelte ki a borász. A bor még rendezetlenebb állapotban van, mint fentebbi társa, de számomra így is izgalmasabbnak tűnt. Illatban hozza a tankönyvekben is megtalálható csalános, füves jegyeket, mellette citrusok hűsölnek. Ízében meszes-krétás alapokon a grépfrút dominál, sűrű szövésű, tartalmas a korty. Lendületet ad neki a 7,5-es sav, hosszú lecsengésének örülök. Jelen állapotában tehetséges (5 pont), de készen többre viheti.

Hernyák Pinot Noir Fehér 2008

Szintén hordómintaként kóstoltuk ezt a tétel – amivel én nem voltam kibékülve. Számomra a fehér pinot noir: vakvágány. Hiányzik belőle a héjból kiázó vastagság, a tartalom. Illata fruttis, már-már pacsulis. A kortyban a savak mindent elfednek, a benne levő maradékcukor nem tud érvényesülni, szétáll. Kérdeztem, hogy miért nem próbálkoznak pezsgővel a birtoknál, ha a pinot-ból nem csak vöröset szeretnének készíteni. Távlati célként szerepel ez, de az idei szüret után az alapanyag nem volt alkalmas arra, hogy most vágjanak bele a pezsgőkészítésbe. A fogyasztók pedig igénylik ezt a könnyed, üde bort. Reméljük, hogy mire palackba kerül más formát fog mutatni – mostani állapotában nem vállalkozok pontozásra.

Vida Péter Merlot 2007

Vida Péter kapott egy francia hordót a forgalmazótól, és a 2007-es merlot egy része ebben érlelődött. Az asztal körül páran azon polemizáltunk, a bort kóstolgatva, hogy vajon érdemes-e már letölteni. A nem-ek voltak többségben – aztán a borásztól megtudtuk, hogy vitánk teoretikus: immár két hete palackban van ez a tétel. Illata lehengerlően gyümölcsös és fűszeres, a hordó csak kiemeli a fajtajegyeket, nem nyom el semmit. A magas alkoholt sem, ami kicsit megszúrja az orrom. Ízben szintén a gyümölcsök vezetnek, noha egy kis lekvárosság, hovatovább bon-bon meggyesség is felbukkan. A magas alkohol megédesíti a lecsengést. Komoly bor, a pár hónapos palackos érlelés után viszont nem biztos, hogy sokáig kell majd tartogatni. Jelen állapotában is több mint tehetséges. 6 pont.

La Vida Kékfrankos 2006

Egyelőre az évjárat egyetlen kiemelt (La előtagot kapó) tétele a pincénél. 12 hónapig ért fahordóban, ez kissé rá is nyomja a bélyegét a borra, mivel illatában a vanília elnyomja a gyümölcsöket, amiket csak hosszas pörgetéssel lehet előcsalogatni, bár ekkor keleties fűszerek is jönnek elő a pohárból. Összességében behízelgő ez az illat. A korty sima és bársonyos, ízében a friss kakaós csiga is megjelenik, meggyes alapokon. A vanília erőteljes íze azonban 5 pontnál többre most nem repíti a bort.

Vylyan Cabernet Franc – Syrah 2006

Újabb tétel, aminek összeállítását a kereskedők kísérletezték ki. Egy-egy hordó alapborra ugyanis rátették a jelüket, Ipacs Szabó Istvánék pedig összeállították belőlük ezt a különleges bort. Emlékeimben csak a csopaki Tamás pincétől rémlik hasonló házasítás (azt Merula cuvée néven forgalmazták). Izgalmas, borsos illattal örvendeztetett meg ez a bor, de örök fájdalmam, a hordó itt is felütötte a fejét. Ízében az erdei gyümölcsök a meghatározóak. A magas alkohol ennél a tételnél is kicsit perzsel, édesít, de az 5 pont nem került veszélybe.

Kiss Gábor Code 2006

Gáborról mostanában sok szó esik – erről a 2006-os borai tehetnek elsősorban. A cabernet franc válogatása most nincs olyan kész állapotban, mint a nemrég boncolt merlot. Az illata előrébb jár az ízénél; jól esik szagolgatni. Marcipános, fűszeres, meggyes jegyek áradnak a pohárból. Ízében a tannin a meghatározó, azonban mellette más íz csak alig rúg labdába. Nekem kicsit rövidnek is tűnt a korty, a lendületes nyitás után hamar visszaesik a bor. Jelen állapotban 4-5 pont közé tenném, de a pincészet borai a tapasztalatok szerint az átlagos villányi tételeknél lassabban érnek. Érdemes lesz 1-2 év múlva ránézni.

Kiss Gábor Merum 2006

A zászlósbort viszont már hamarosan elő lehet venni, bár még ez is fejlődni fog, de a pincének jelenleg ez a legkészebb tétele. És a legjobb is – szerintem. 60% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc és 10% merlot alkotja a házasítást. Sokrétű az illata, a bor a pár órás kóstoló során is folyamatosan fejlődött a nyitott palackokban. Kezdetben a meggyes, később a fűszeres jegyek domináltak. A korty meleg, már-már buja; de itt ne az édeskés ízvilág jusson az eszünkbe. Málna, meggy, ázsiai fűszerpolc borult a pohárba. Gábor boraihoz képest már-már visszafogott a csersav. A lecsengés pedig nagyon hosszú. Egy pannon klasszissal állunk szembe, amelyik még többre is viheti. 7 pont.

Zárásként a nemrég nálunk is hírül adott, Wine Spectator által 97 pontra értékelt Chateau Dereszla Tokaji Eszencia 2000-t kóstolhattam meg. Ez egy csoda – állapítottam meg. Tovább nem merészkednék az értékelésben, lévén összehasonlítási alapom nincs.

Címkék: 2006 kóstolás szekszárd négypontos hatpontos ötpontos tokaj villány hétpontos vylyan etyek 2007 vida 2008 kiss gábor hernyák dereszla

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr31786886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allasaneten · http://www.allasaneten.info 2008.11.25. 16:27:41

Hernyák Etyeki Sauvignon Blanc 2008
A név magáért beszél.

Nem vécének való vidék · http://karvaj.blog.hu 2008.11.25. 16:46:43

Eddig úgy tudtam, Hernyák Laci borait csak a pincében lehet megvásárolni. Boron kívül mit lehet ott kapni, olívaolajat, poharat, sajtót, náthát meg ilyesmit?

loláb 2008.11.25. 17:56:09

Kiss Gábor Merum-ját (nem tudom mikorit) kóstoltam a borfesztiválon.

Utolsó tétel volt, ízlett, de kostolási jegyzet akkor már nagyon régen nem készült...

Borbúvár 2008.11.25. 21:32:29

Végre, ezt vártom már mióta Villányból! Kiss Gábor borait egy hete kóstolhattam. Nem uralja el a fa, viszont szép egészséges savak támasztják meg a komoly anyagot. Ez sok dupla árú villányi társról nem mondható el... Itt 3700 volt a Merlot és a Merum, A KF 2600 (lehet, hogy csak a bemutató alkalmából, ezt nem tudom). A Merlot és a Merum még nagyon fiatalnak érződött, de fülig ért a szám a kellemes meglepetéstől. A Kékfrankos válogatás nagyon szép, és talán a leginkább kész. Hát, a végén még érdemes lesz villányi lét szürcsölni! Januárban még felbontom az Iványi Zsófi CF-t, és bízom a jó szériában:-)

pelotepincsi 2008.11.25. 21:46:17

Kiváncsi vagyok. A 2004 - es Merum korrekt volt, de a 2005 - ös egy prolivircsaft...

nemjo 2008.11.30. 14:16:13

Gábort a 2004-es Merummal ismertem meg, akkor aztmondtam hogy aki abból az évjáratból ilyen bort tud készíteni az valaki ....
Aztán megvettem drágáért az utolsó fellelhető 2003-ast, lehet hogy beruházom egy 2006-osra és összenézem a hármat ....

Vizvári Pál 2008.12.07. 01:47:41

A Dereszla borát hívhatják "Tokaji"-nak? Nem csak "Zempléni" lehetne véletlenül?
süti beállítások módosítása