Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Chilében is dübörög

2008.12.06. 14:56 - BOB

Erőst úgy tűnik, hogy Chile borászata még mindig felívelő szakaszban van. És nemcsak az elérhető borok száma növekszik ugrásszerűen, hanem a minőség is, már ha lehet hinni a Wine Spectatornek, aki szerint ugyebár az év bora chiléből származik. By the way: bár nagy szomorúságunkban meg sem írtuk, aki akart, utánanézhetett: nincs magyar bor a neves borlap idei top százas mezőnyében, hiába kóstoltak idén is szakmányban tokajiakat az aranyorrú tollforgatók. Talán van köze az elért eredményekhez, talán nem, mindenesetre - miközben mink épp ipartelepítéssel készülünk atomjaira cseszni legértékesebb borvidékünket - a brit Decanter információi szerint Chilében most újragombolják az eredetvédelmi kabátot. A szeretet és az összefogás ereje, ugye...

A hír szerint a változtatás arra tesz kísérletet, hogy az eredetvédelmi rendszer ezentúl jobban kifejezze a az ország borainak sokszínűségét. A területek - mint például a Maipo völgy - ezentúl három kategóriába lesznek sorolva. Alto névre hallgatnak majd az Andokhoz legközelebb eső területek, és különválasztatnak a középső és a tengerparti régiók is. A Wines of Chile (nagyjából az ottani Bormarketing Kht.) szerint a jogszabály akár két hónapon belül testet ölthet. Felipe Tosso, a Viña Ventisquero főborásza szerint a változást elsősorban az indokolja, hogy az utóbbi időben a chilei termelők egyre növekvő mértékben fogták termelésbe az Andokhoz közelebb eső, magasabb és hűvösebb éghajlatú területeket is, így a borok az eddigieknél vélhetően nagyobb stílusbeli különbségeket fognak mutatni. A szabályozás pedig követni kívánja az éghajlati és talajbéli sokszínűséget.

A Wines of Chile elnöke, Rene Merino már tárgyalt is a chilei agrárminiszterrel a Chile bortermő területeit meghatározó és egyébként 1986 óta változatlan 464-es rendelet átdolgozásáról. A megbeszélésen a miniszter felkérte a Wines of Chile-t, hogy fogalmazzák meg alapvető elképzeléseiket a borvidékek és a bortörvény módosításáról. Korábban politikusok döntöttek e kérdésben, de most mi teszünk kísérletet ennek megváltoztatására és arra, hogy eredetvédelmi rendszerbe csatornázzuk az Andok régióit, a középső és a parti területeket - nyilatkozta Merino. A Wines of Chile jelenleg gyűléseket trombitál össze a bortermelőkkel, melyeken a további részleteket vitathatják meg.

Merino szerint a szabályozás néhány hónap alatt életbe is léphet. Az a jó, hogy a kormányzat nyitott a változtatásra és arra is, ahogy mi ezt elgondoltuk - tette hozzá.

Címkék: chile híradó eredetvédelem wine spectator 2008 decanter

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3804809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklos 2008.12.06. 19:06:04

A Wine Spectator Top 100-ba csak ugy lehet bekerulni, ha az amerikai piacon egy bor viszonylag konnyen hozzaferheto. Az elerhetoseg az ertekelesi szempontok egyik kriteriuma, ezert is kellene hogy egy kocsit jobb marketingje legyen a magyar boroknak Amerikaban. Szepsyt peldaul en eletemben nem lattan New Yorkban es kornyeken, pedig gyakran erdeklodom a borai irant, de szinte senki nem ismeri a nevet. Persze egy londoni ficko az amerikai piac felelose, aki nem foglalkozik kulonosen ezzel a piaccal (errol reszletesebben tudnek meselni). A tobbiek kozul sokan jelen vannak New Yorkban, de a jelentos nagyvarosok tobbsegeben mar ismeretlenek. A magyar boraszok elkovetik azt a hibat, hogy az egesz USA-ra adnak kizarolagos forgalmazasi jogot, pedig a legtobb importalo ennek a hatalmas orszagnak csak egy kis reszen kepes forgalmazi a boraikat. Ezert peldaul soha nem lehet kapni New York kornyeken Gere borokat, mert a kizarolagos importaloja eladja a behozott mennyiseget abban a par allamban ahol forgalmaz. Gere Attila nem foglalkozik ezzel, pedig ha a jelentosebb (New York, Chicago, Los Angeles, Atlanta, Miami, San Francisco, Seattle, Boston, Washington D. C., Dallas) piacok csak egy jo reszen jelen lenne, akkor nemcsak egy Wine Spectator kostoloi hiradasbol ismernek az amerikaiak a nevet.

borelite 2008.12.09. 02:42:06

Pontosítás: Chilében a borvidéki és eredetvédelmi törvényt (Ley de Zonificación Vitivinicola y Denominación de Origen)1995-ben fogadták el, illetve hírdették ki a 464 sz.rendeletben (Decreto Supremo)és azóta már kétszer is módosították. A törvényben felsorolt borvidékek,illetve az ezeken belüli al-vidékek, övezetek és területek, akkor tüntethetők fel D.O. jelzéssel a címkén, ha a bor alapanyaga legalább 75%-ban onnan származik és a fajtamegnevezés is akkor engedélyezett, ha annak a szőlőnek az aránya szintén legalább 75%-os.( Emiatt egy Colchagua-i Cab.Sauv. többnyire tartalmazhat még Merlot-t és Petit Verdot-t, amelyek egy része akár Aconcagua vagy Casablanca birtokain termett.)
süti beállítások módosítása