Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Beteg-e a magyar rizling?

Pannonhalmi rajnai-vertikális

2008.12.11. 06:01 - Az Alkoholisták

Hadik András néven új szerző mutatkozik be a MA e-hasábjain. Szűzposztjában legszűkebb szakterületével, a rajnai rizlinggel foglalkozik. Épületes szórakozást!
A rajnai rizling mint borfajta Magyarországon eléggé háttérbe szorult. „Nagy" bort ebből a szőlőfajtából még senki sem készített. Sőt. Általában lehangoló a hazai mezőny, mint ahogyan arra azt több kóstoló is rámutatott (Wachaui ébresztő - Újmagyar Rizlingsiralom). Magyar Rajnai soha sem volt képes előttem áttörni azt a határt, ami a függőség kialakulásához kell. Sem az általam annyira kedvelt petróleumos illatvilágot, sem az osztrák és német társaikra jellemző elképesztő mineralitást nem tudták eddig hozni, ehhez képest viszont rendre alkoholtúlsúlyos, fogkőoldó savú, vagy csak egyszerűen érdektelen italok voltak, amihez hozzájutottam. A fajta lelkes fogyasztójaként sokat gondolkodtam azon, mi lehet a magyar borok viszonylagos jellegtelenségének oka. Rossz klón? Más talaj? Nem tudni. Tény mindenesetre az, hogy a rajnai rizling világfajta, de mint ilyen, szemben az összes többivel, Magyarországon még nem villantott (akad olyan magyar cabernet, merlot, chardonnay vagy pinot noir, amelyik állja a próbát nemzetközi összehasonlításban, rajnai viszont nincs).

Külön gondot jelent az alkoholtúlsúly. Ma a nagy borok alkoholtartalma Magyarországon elviselhetetlen mértéket öltött: 13,5% alatt szinte nem is találunk hét-nyolc pontos borokat a vörös mezőnyben, de a tokaji száraz fehérek jó része is óriási alkoholtartalommal bír. Ezt lehet hogy a kóstolásnál nem tartjuk zavarónak, de ha valaki egyedül iszik meg egy üveget, mégis az lesz. Ezzel szemben a világ nagy Rajnai Rizlingjei között sok olyan van, amelynek alkoholtartalma nem több mint 7%. Igaz, ezek nem is szárazak. De a német száraz mezőnyben is vannak remek borok 12% alkoholtartalom körül vagy az alatt. Magyarországon miért nincs? A klímára fogni az egészet szerintem leegyszerűsítés, mivel eddig félszáraz- félédes vagy édes Rizling kategóriában sem készült el Magyarországon a némettel összevethető jellegű bor – pedig így még 22 fokos szőlőből is lehet humánus alkoholtartalommal bort készíteni, ha van mellette 40-80 gramm maradékcukor.

Egy szó mint száz, a dilemmát megoldani nem tudom, de gondoltam, a Pannonhalmi Apátság nálam felgyülemlett Rajnai sorozatának kivégzése alkalmat adhat arra, hogy megvizsgáljuk: mennyire bírja a fajta az idő vasfogát, mennyire konzekvens a pincészet stílusa és egyáltalán van-e pannonhalmi rajnai karakter? A következő eredményre jutottam:

Rajnai Rizling 2007

A palack csavarzáras(!), ami Magyarországon sajnos még szokatlan, de a képzett vásárló tudja, hogy ezzel csak jól járhat. A bor ugyanis semmilyen esetben sem lesz dugós. Már a szín is sejteti, hogy itt bizony a teljesen reduktív vonallal találkozunk. Illata rizilinges visszafogottságban fehér húsú őszibarack (Mariska), finom lehelletnyi rózsaolaj, enyhe citrusosság, határozott savak, az ízérzet teljesen száraz, nagyon kevés széndioxiddal (több jobb lenne) utóíze végén érthetetlen, de szerencsére nagyon-nagyon enyhe kukoricás jegy. Leginkább egy friss osztrák Rizlingre emlékeztet. Egy héttel későbbi kóstolása (a már megbontott palackból) nem volt túl biztató, a gyümöcsösség elillant, maradt a citrusos-citromos savasság. De ezt unfair volna egy reduktív bor kóstolásánál felszámítani, ezért az első élmények alapján erős öt pont felső határán.

Rajnai Rizling 2006 hordós

Sokkal melegebb illatokkal lép fel, mint az előző. A finoman égetett hordó nem tolakszik, de egyértelműen érezhető. Enyhe benzinszag visszafogott gyümölcsösség. Vakon nem biztos hogy kitalálnám a szőlőfajtát. Savai kevesebbnek tűnnek de mégis csípősebbek, ettől sajátos élénkséggel lép fel a bor. Nagy testű, hömpölygő. Ennek ellenére értelmezés kérdése, hogy a test mitől is jó. Aki a Chardonnayt szereti az ezt is szeretni fogja. Én kevésbé. A végén itt is kukorica és enyhe kesernyésség. Négy pont. Egy héttel később visszakóstolva a bor értékeit töretlenül őrizte, sőt már-már lágyult is.

Rajnai Rizling 2005

Az előzőekhez képest már-már száraz szamorodni színű, enyhén muffig illattal. Később egy melegebb és nem kellemetlenül kénes termálfürdő emlékei sejlenek fel. Aztán a petróleumszármazékoké is. Kis szénsav is érződik. Ízben nehezen értékelhető, kesernyés, a savak is külön életet élnek benne. Mennyivel jobb lett volna, ha van benne még 5 gramm maradékcukor. Három pont. Egy héttel később visszakóstolva max. kettőt érdemel.

Rajnai Rizling 2004

Előzőnél világosabb szín, szép petrolos illat. Végre. Ez az, ami lebilincseli a fajta kedvelőit. A savak határozottak, de egyben vannak. Ízben puliszkás beütés, de nem kellemetlen. Később ez átmegy pirított mogyoró és mandula irányába. Csócsálható test, izgalmas. A bor egyáltalán nem tűnik elöregedőnek. Egy héttel később a bor teljesen egyben van, jól élvezhető. Öt pont.

Összefoglalva: A pincészet hasonló jellegű, megbízható sorozatot produkált. Némi aggodalomra ad okot a kukorica-puliszka ízvilág, de nyomatékkal hangsúlyozom, ezek a jegyek nem agresszíven jelentek meg. Jó volna tudni, miért a legöregebb borban található meg a leginkább a fajtajelleg? A fahordós változat szerintem zsákutca. Mindenképp ajánlott volna enyhe szénsavval tölteni ezeket a borokat. Kíváncsi volnék egy félszáraz változatra is, szerény véleményem szerint a Rizling savai ekkor lennének a legjobban élvezhetőek. Hogy így van-e, döntse el az olvasó.

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2004 rajnai rizling 2007 pannonhalmi apátsági pincészet

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr27808718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

075 2008.12.11. 08:16:28

A klíma igen sokbean befolyásoja a kialakult alkoholtartalmat, és az érettségi szintet. Egy kis ozmózis oszt máris telített a borunk, vagy az osztrákoknál egy kis fagyálló.

elzee 2008.12.11. 09:32:00

csak két megjegyzés:

1. Nálunk nem lehet 7% alkoholtartalmú bort forgalomba hozni, ugyanis a bortörvény szerint minimum 9% alkoholt kell hogy tartalmazzon. A tűréshatár 8,8%.

2. van jó rizling itthon is, tessék a kollégákat megkérdezni... :)

Ferraiolo 2008.12.11. 10:26:19

Az alkoholszázalék kérdésében át lehet kukkantani a szomszédos Ausztriába, konkrétan Wachauba. Itt a helyi eredetszabályozási rendszer -Vinea Wachau Nobilis Districtus- 3 borkategóriában osztályoz.
-Az "alap" kategória a Steinfeder legfeljebb 11% alkoholtartalom.
-A klasszikus bor a Federspiel legfeljebb 12,5% alkoholtartalmú borokat foglal magában.
-Végül a legmegasabb! minőségi kategória a Smaragd 12,5 alkoholszázalék feletti fehérborok.
Náluk nem gond a magas alkohol és ez a Smaragd borokban nem is nagyon érződik mint kiugró tényező.

Cserszegi Óvszeres 2008.12.11. 10:40:02

Csókolom!

Mielőtt bárki nacionalizmussal, meg egyéb baromságokal vádolna, (mint múltkor)szeretném elmondani, hogy szerintem a buta írásokkal és a felkészületlenséggel az a baj, hogy ártanak. Úgyanúgy persze, ahogy a mostanság külföldön kirobbanó boros botrányok. (lásd: pl. magas nehézfémtartalom a magyar borban, velezvines botrány, stb.) A baj ezekkel a történésekkel ugyanaz, mint a nyolcszáz Forintos Tokaji Aszúval: ártanak és nem a jó borról, hanem a pancsról szólnak. Azt kéne már észrevenni, hogy a bortörvény bénaságai és a rossz szabályozások és könyelmű minőségi kategóriák ellenére, Magyarországon nagyon sok a jó bor. Ez nem túlzás, ez van ma, és minden bizonnyal fejlődünk még, mert van hova és érdemes. 7-es alkohollal az igyon Rajnait, aki akar! Egyébiránt nem értem, hogy mi a baj egy kicsit magasbb alkohollal, ha egyszer a bor harmonikus. Kit bánt az az alkoholtartalom, hm? Az absztinensek szemét a címkén, vagy ki a jó fenét? Azt meg nem árt tudni, hogy az alkoholtartalmat nem úgy töltik hozzá egy minésőségi borhoz, hanem az olyan lesz, kivéve, ha közben leállítják az erjedést. De kérdem én, hogy miért is kellene nekünk félédes, édes rajnaiakat inni? Miért nem ihatunk mi testes, száraz fehérbort magas alkohollal akár? (ami úgy is a magyar bor megálmodott jövője és)
Egyébként meg, hogy itthon ne lennének jó Rajnaik? Ha egyszerűbbeket és simulósabbakat akarsz, ott van pl. a Vivamusé, vagy akár Salánkié. Ha bonyolultabbat, akkor ott van pl. a Pannon Bormustra egyik csúcsbora, Bussay doki 2007-es rajaija. De nyugodtan rámehetsz akár a Nyári Pincészet, vagy a Maurus rajnai rizlingjére és ezzel a sornak még egyáltalán nincs vége.
Már megint miről beszéltek? Gondolkozzatok vagy igyatok egy sört! Mire jó ez a felesleges problémakeresés?

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.12.11. 10:52:11

A Rajna rizling problémát én is érzem, mert bár számosan vannak tisztességes tételek, olyan igazán kiemelkedőt eddig nem sikerült kifogni a hazai mezőnyben. Viszont Bussay doktor 2007-es rajnaija most jelent meg, ez nekem a közeljövőben orvosi rendelvényre be van tervezve, remélem hozni fogja a magas elvárásaim.
A szénsavazással nem értek egyet. Különben is divat lett manapság eszetlenül megnyomni a borok széndioxidját, még a nevesebb borászok is egyre gyakrabban operálnak ezzel. Rozéban, néhány friss fehérben mértékkel nem vagyok ellene, de ilyen mértékben nem kell, túlzás! A rajnai rizling ellen én merényletnek tartanám. Különben is, egy jó rajnai megfelelő érlelés után még jobban meg tudja mutatni magát, ez is a CO2 ellen szól.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2008.12.11. 11:27:39

Aki már ivott minőségi alapanyagból készült, hosszan érlelt német vagy osztrák rajnai rizlinget az tudja, hogy ebben a borfajtában ugyanúgy nem tud magyarország minőséget produkálni, mint a pinot noir-ba (és még néhány más fajtában). Ennek több oka is van és mindenért a borászokat lehet hibáztatni (szerintem, bár szakértő nem vagyok):
1. Gyenge minőségi alapanyag. Tipikus, hogy a magyar borászok azt gondolják, hogy csúcsminőségű reduktív bort gyenge alapanyagból is lehet készíteni. Hát ez nem igaz sajnos. Tipikusan a Mo-n a gyenge minőségű alapanyagból készülnek a rosék (ld. összehasonlításban más, pl. neves francia, spanyol, chilei rozékkal).
2. Nincs szőlészeti szakértelem bizonyos fajtáknál
3. Nincs hosszú palackos érlelés ("hamar dobgyuk piarcra").

Mivel kissé savas a gyomrom, egy-egy rossz rajnaival ki lehet kergetni a világból. A cikkíró itt azt írja, hogy a hordós vonal az zsákutca (gondolom csak az Apátságra gondolt). Személyes tapasztalat alapján mondom, hogy reduktív rajnait még nem sikerült találnom, ami ízlett volna (fogkőpucolásra mind jó volt).

KF 2008.12.11. 14:54:54

Villa Tolnay 2005 Rajnai Rizling

tunderninja 2008.12.11. 16:46:21

Bősz Adrián Rajnai Rizling.2006.

Ly  2008.12.11. 18:50:33

Légli Ottó Rajnaijait meg kell kóstolni!!! Én épp kedden bontottam egyet, és minden este kóstolgatom. Eddig nem okozott csalódást, remélem ma sem fog.

Kötelező olvasmány a témában:

alkoholista.blog.hu/2008/01/16/kis_rajnai_panorama
(benne további előzmény link-ekkel)

egy 2008.12.11. 19:00:55

Sziasztok!

Nem tudom emlékszik-e még valaki Gál Tiborék GIA néven, rettenetes cimkével kihozott rajnai rizlingjeire?

Én aztóa talán csak Szeremley-féle rajnaiból ittam szépet (igaz, ez talán az egyetlen szép boruk). Nagy kár, nekem is egyik kedvencem a fajta...

Ly  2008.12.11. 19:10:19

OFF
Szeremleytől a Szirén 2004 is meglepően szép bor, napról-napra egyre jobban megbabonázott. Olaszrizling - Szürkebarát cuvée tele ásványokkal, kár, hogy már nem nagyon fogok hozzájutni, legalábbis ehhez az évjárathoz.
ON

Amúgy Rajnaiból Szentesit emlegették többen is errefelé, de nem találom a cikket hozzá. Lényeg, hogy az ő hatásukra a várban sikerült is megkóstolnom és szerintem is figyelemre méltó.

Aztán itt van még egy felfedezett: Szabó Zoltán, Hosszúhetény (Pécsi borvidék):
alkoholista.blog.hu/2008/06/25/nagy_felfedezes_nagy_orom

Benikuty 2008.12.11. 20:48:48

Elnézést, mivel kissé off lesz, talán műveletlenség, de a fenti borokat nincs szerencsém ismerni.
A magyar rajnai védelmében van viszont egy jelentős érvem, s az a Varga Árpád 2006-s kései szüretelésű rajnaija.
24 palackot tudok magam mögött, s bár Albert Gazda belefutott egy palack hibásba, én csak a legszebb alföldi élménykényt tudok visszagondolni rá. Semmi túlzott alkohol, a dió íze benne csoda.
Ma is igen jó formában van,-antialkoholizmus ingoványába tévedt ismerőstől vettem át három palacknyit,-javaslom tehát kóstolásra.
Kettőt dugattam el zasszonnyal Karácsonyra.

czudarka 2008.12.11. 21:34:11

hű-ha

7-es alkohol és még hozzá sok cukor is , na ez nem semmi!
Szerintem igyon mindenki olyat, amilyet szeret, de nehogy már a német szőlőtermesztési környezet potenciálja magasabb legyen, mint a magyar, mert rögtön dobok egy fejest a betonra!
Szerintem a fajta környezeti igények alapján lett "kitalálva" a hűvös nyiroktalajokon hozza azt, amiért nemesítették!
Nálunk kiváló fagytűrőképessége miatt igen kedvet hűvös helyeken, ahol viszont a minőség elmarad! a "nagy" helyeken meg még mindig sok a fiatal ültetvény! Nem hiszem, hogy lemaradunk a nyugati szomszédainktól!
Petróleumot meg találunk még közel 30.000 magyar háztartásban, mert még mindig nincs villanyáram a környéken!
Majd, ha ez is megoldódik talán a rr-el sem lesz baj!

zoli 2008.12.11. 22:03:39

Hogy nem olyan nálunk a rajnai, mint azt jobb helyekről megszoktuk, annak klimatikus és technológiaibeli tényezői vannak leginkább, de valóban szükséges lenne kisebb vérfrissítésre. Ez alatt azt értem, hogy már Németh Márton jelzi az Ampelográfiájában(1970 környéke), hogy a fajta nálunk jelentősen leromlott. Elmodható továbbá róla, kocsánybénulásra igencsak, fakórothadásra vmivel kevésbé hajlamos, bogyói szüretidőtájt peregnek és megfigyelésem szerint escával szemben is az egyik legérzékenyebb fajta.
Szinte adná magát, hogy eredeti termőhelyeiről szerezzünk be jó klónokat, mint ahogyan azt pinot noir esetében már oly' sokan tették idehaza, mégis csínján bánnék ezzel is a nagyobb éghajlati különbségek miatt, nem tudni, hogyan akklimatizálódik majd minálunk.
Elég komoly fajta ahhoz, hogy meginduljon a hazai klónszelekciója, javítsunk az állományon, sajnos nem tudok ilyen jellegű kutatásokról.
Más: technológiai tudatosság és felkészültség szükségeltetik a német-osztrák minta másolásához, azaz a kevéske maradékcukor megtartásához, illetve az erjedési CO2 megőrzéséhez vagy utólagos hozzáadagolásához. És még lehetne folytatni a sort, pl. az ideális termőterület megtalálásának dilemmájával...

dalton1 2008.12.12. 00:15:42

akov:

Szívesen küldök egy listát a magyar pinot-król és rajnaiakról amik nemzetközi szinten is megállják a helyüket! Nem rossz mindenütt az alapanyag, a szakértelem is megvan lévén hogy rengeteg külföldi borászt alkalmaznak itthon segéderőként.
Az hogy hamar kerül a piacra egyszerűen megmagyarázható azzal hogy pl. Bussay László mögött nem áll akkora tőke mint bármelyik wachau-i vagy burgundi pincészet mögött...ha nem adja el éhenhal...meg a szőlője is...

borelite 2008.12.12. 02:38:04

Egy közepesen igényes olvasószerkesztőnél ez az írás valószínűleg nem ment volna át.Már ahogyan kezdődik: "A rajnai rizling mint borfajta Magyarországon eléggé háttérbe szorult." Kérdésem: és még mint mi szorulhatott volna háttérbe?
Vagy például:"érdektelen italok voltak, amihez hozzájutottam" - vonatkozó névmás,oh!!! Épületesen szórakoztam, de sajnos nem a tartalmán, hanem a stílusán.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.12.12. 08:59:56

1. Szerintem már születtek meghatározó rizlingek honi tájakon: érdemes megnézni milyen gyönyörűen érnek a 97-es, 98-as Szeremley-rizlingek, nagyon komoly volt az emlegetett Szabó Zoltán-féle, de az igazi klasszkusok nálam a Szentesi-rizlingek, főleg a 03-as (félédes), a 05-ös, illetve a 07-es. Acélosak, izmosak, sziklaszilárd karakterűek, gyönyörű savakkal és bájos illatokkal.

Viszont nagyon nem értem, hogy a magas alkohol egy csúcsbornál miért probléma. Értem én, hogy sokszor mindennapos esti borozgatásra jobban csúszik alacsonyabb alkoholú borocska, de szerintem egy kivételes bor amúgy sem arra való hogy egymagunk pár óra alatt lefolyassuk a gigánkon, az közösségi élmény. Másfelől én azt értéknek élem meg hogy itt gyönyörű szerkezetű szárazborok készíthetők, nagy koncentrációval. Sok országban csak álmodnának ilyen egyensúlyokról, amit a magas alkohol melletti magas sav és magas extrakt jelent. Ennek a stílusnak a lehengerő voltát jól példázza Albert Gazda nemrégi leírása a Bott Frigyes-féle juhfarkról, de Takács Lajos borai is erről szólnak számomra pl.
Ezt kellene kihasználnunk!
Mellesleg nem hiszek a leállított borok egyensúlyában. elegáns tud lenni, de hiányzik az a "lehengerlés" amit egy nem leállított, gazdag anyagból készült bor ad.

ps: a fölsorolt borok más ligát képviselnek nálam, mint az apátsági borok: utóbbiak korrektek, üdék, sok ilyen kéne az országban, de nem komolyak vagy koncentráltak vagy túl egyediek. Tehát biztosan nem ezektől kellene elvárni hogy fölvegyék a kesztyűt a német vagy osztrák klasszikusokkal.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2008.12.12. 15:21:26

dalton1: természetesen érthető a hamari piacra dobás Mo-n. Bussay-t egyébként igen tisztelem a munkájáért, mert kiemelkedő dolgokat produkál. A rajnaik közül - amit kóstoltam - a Bussay tetszett a legjobban.

A pinot-ról: persze vannak, de nagyon kevés és azok is csillagos áron. Ua. a minőséget, amit Mo-n ma csúcs pinot-nak nevezel, 3-4EFt-ért kapod meg amerikaiba (Oregon) és még lehet jobb is lesz, mert ott már 20-25 éve foglalkoznak ezzel és nem néhány éve kapták fel. A pinot-nál nagyon kritikus a szőlészeti munka, általában Mo-n nem sokan vannak ennek birtokában. Rossz hallani azt is (szakértőktől), hogy Románia is leköröz bennünket pinot-ban (nemzetközi szinten).

Sebaj, igazán korrekt véleményt akkor mondhatunk, ha a burgundi és oregoni pinot-kat összekóstoljuk a magyarokkal (esetleg románokkal). Ilyenhez szerencsém még nem volt, de rendkívül érdekelne.

Türkménbasi 2008.12.12. 16:08:20

Nekem a Villa Tolnay Rajnai Rizlinge speciel ízlett, nagyon is.

Kiváncsi lennék, hogy a német Amüván jelent-e már meg kesergő poszt arról, hogy a német olaszrizlingek hű de ócskák bezzeg a magyaroké milyen k***a jók:-)

Én el tudom viselni, hogy mi a nálunk elterjedt olaszrizlingből alkotunk nagy borokat, a sokkal de sokkal kevesebb rajnaiból meg csak ritkán.

Szerintem ez nem para. Vannak valós parák, koncentráljunk arra.

dalton1 2008.12.14. 01:47:58

akov:

Néhány összekóstolásra érdemes pinot...:

Etyeki Kúria PN '06/'07
Gál Tibor pinot-i
St. Andrea pinot-k
Pannonhalmi PN

...és hallomásból még számtalan. Őszintén szólva én is kíváncsi lennék az eredményekre, lehet hogy csak ízlésbeli különbségek vannak...
süti beállítások módosítása