Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az újévi koccintás itala (I. rész)

Pezsgő vagy tokaji?

2008.12.29. 10:00 - rezeda123

Örök kérdés, amit talán nem is kell igazán megválaszolni. Honfiúi indíttatásból azt mondjuk: tokaji, a praktikum oldaláról nézve pedig pezsgő. Évekkel ezelőtt határozottan kiálltam amellett, hogy hiba volna a nagyvilágot majmolnunk, amikor a teremtő olyan kitűnő nedűt adott a poharunkba, mint az aszú és a szép, édes tokaji cuvée-k. Ma már úgy gondolom, egyáltalán nem szégyen pezsgővel koccintani ilyenkor, ugyanis az édes bor fogyasztása megtöri az éjszakai lendületet, nehéz egy igazi nagyágyú után a fél vagy még egész éjszakára tartó optimális alkoholszintet beállítani. Viszont ha éjfél előtt csak száraz fehérbort fogyasztunk, netán pezsgőt, akkor az éjféli „kihegyezett” koccintás itala minden további nélkül lehet egy kiváló minőségű, akár magyar pezsgő is. (Mindez persze nem vonatkozik azokra, akik nem tartva a következményektől, össze-vissza isznak mindent egész éjjel.) Tehát továbbra is javaslom a tokaji aszút azoknak, akik éjfél után takarodót fújnak, akik pedig folytatják az ünneplést, azok bátran forduljanak eme könnyebb kategóriához.

Hogyan kóstoljunk pezsgőt?

Az első és közel sem hiábavaló kérdés annak eldöntése, miből kóstoljunk. Egy szép, üde pezsgő kóstolásakor külön értékelendő a perlage, azaz gyöngyözés. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, értékesebb az italunk. Ezt a látványt leginkább a hagyományosnak mondható karcsú, magas és nagyon kis űrtartalmú flőte képes nyújtani. Kétségtelen viszont, hogy ez a pohárfajta - nem lévén rendes illatgyűjtő zónája -, kevésbé alkalmas pezsgőkóstolásra. Az illat ugyanis legalább olyan fontos, mint a gyöngyözés. Sőt… A szakma éppen ezért használja a kissé hosszított, de feltétlenül befelé hajló kelyhű szabvány kóstolópoharakat.

A gyöngyözésnek amúgy a szájban is van szerepe, ugyanis az sem mindegy, hogy kóstoláskor agresszív módon felhabzik-e az ital a szájban, avagy elegáns bizsergésnek adhatjuk-e át ízlelőbimbóinkat. Ettől a kivételtől eltekintve a pezsgő kóstolása gyakorlatilag ugyanúgy folyik, mint a csendes boroké. Értékelendő tehát a pezsgő tisztasága, a szín árnyalata és intenzitása, majd pedig a perlage. A tiszta chardonnay alapú italok általában zöldes árnyalatúak, fiatal korban a szalmasárga, idősödve mélyülő, melegedő karakterrel. A pinot noir vagy más kékszőlő felhasználásával készülő italok színe inkább fehéres, ritkán halvány rózsaszín derengéssel. Természetesen mindez nem vonatkozik a rozé pezsgőkre, hiszen ezek színe gyakorlatilag megegyezik a szokásos melegebb rozé árnyalatokkal.

A pezsgő illatában a széndioxid jelenléte alapvető változást idéz elő, egy élénk pezsgő illatában tehát ezt mindig éreznünk kell. Az egyes pezsgőtípusok illatjegyeiben alapvető különbségeket fedezhetünk fel. A leggyümölcsösebbek általában a pinot noir, illetve pinot meunier alapborból készülő italok. Igaz, hogy a cserzőanyagot legfeljebb a rozé változatnál érezhetjük, de a piros bogyós gyümölcsök jelenléte szinte mindig tetten érhető. Ezzel szemben a chardonnay alapborból készülő italoknál gyakoriak a florális jegyek, citrusfélék, méz, vaj és fehér húsú gyümölcsök. Az érleltebb alapanyagból készülő évjáratos vagy éppen presztízs cuvée-k illata mindig összetettebb, mélyebb, gazdagabb, mint az évjárat cuvéekből készülő pezsgőké.

Ma már a hazai kínálat is enged némi változatosságot, bár a kiválónak mondható pezsgők jelentős része még ma is a Chateu Vincent és a Törley cégcsoporthoz tartozik. A magam részéről hiányolom az igazán érlelt alapanyagok nagyobb mennyiségét, bár ha figyelembe vesszük a a fogyasztói szokásokat, akkor annak is örülhetünk, ami most van. Az eladott éves mennyiség jelentősebb része ugyanis még ma is édes tankpezsgő, ami jórészt Karácsony és Szilveszter között fogy el.

A most leírandó pezsgőket mi folyamatosan kóstoljuk, tehát a leírás nem egyetlen palack tartalmára vonatkozik. Ezért nem pontozzuk őket egyesével, csupán annyit mondunk: ezek a tételek mind bátran vásárolhatók, általában a jó 5 és 7 pont közötti tartományba esnének. Az ár és a kategória itt kitűnően eligazítanak. Tankpezsgőtől ne várjunk igazi komplexitást, viszont kellemesen gyümölcsös és üde ízeket itt is kapnunk kell.

A pezsgő akkor kerül forgalomba, amikor azt célszerű elfogyasztani.  Kivételt képeznek a különösen értékes, érlelt alapanyagból készült presztízs cuvéek és évjáratos pezsgők – a forgalomba hozatal utáni hónapokban érdemes minden mást elfogyasztani. Magyarul bármit hozzon is az Angyal, ne tegyük el, hanem viszonylag rövid időn belül igyuk meg.
Budapesten érdemes a Törley Pincéhez és a Ch. Vincenthoz is közvetlenül fordulni, tudtommal mindkét pincénél van közvetlen értékesítés. Ja, és még valami: a legjobbak, igazi ínyencek kedvencei a nyers pezsgők. Ez az, ami mindig csontszáraz, és a legnemesebb szőlő-vagy éppen érlelési ízeket kínálja.

Chateau Vincent Evolution Rosé Dry

Elegánsan halvány szín, könnyű, sokrétű illat. Az ismert könnyű savvilág, finom gyöngyözés, mely tartós is. Kellően gyümölcsös.

Chateau Vincent  Prestige Brut 

Talán a legszebb Vincent pezsgők egyike. Maga az elegancia, de nem az erőtlen, sápadt változatban! Ideális savösszetétel, könnyű, de „nagy társaság” díszítő ízekből, finom, ám tartós és erőteljes perlage. Az első olyan magyar pezsgő, melynek kóstolásakor a champagnehoz hasonló krémes textúrát fedezhetünk fel. Kivételesen szép, hosszú utóíze van.

Francois President Brut

Igazi szép élesztős illat, autolízises, kekszes illatvilág. Gyöngyözése nagyon szép, telt és finom krémes textúrát kínál. Ízében is telt, elegáns és hosszú is. Nagyon szép.

Francois Brut Nature

Finoman kekszes illat. Kicsit élesztős, kevés gyümölccsel, légiesnél mélyebb karakterrel. Szájban a savakra épít. Élénk, de hosszú is. Eleganciában nem ad annyit, mint a President, de értékes, szép ital. Hosszú, az utóízét is a savak uralják.

President Rosé Brut

Halvány hagymahéjas a színe. Illatában szamóca és málna érezhető, meglehetősen intenzív. Szájban lendületes savak, légies karakter. Ízeit is a piros bogyósok uralják. Közepesen hosszú.

Grande Cuvée Brut

Halvány zöldes, illatban tiszta és élénk. Alma, körte és édesség. Kis ásványosság és zöld dió, de nem oxidált. Ízében jó savakra épít, elegáns és visszafogott.

Chapel Hill Chardonnay Brut

Halvány szalmasárga, finom perlagezsal. Élesztős, kedves illat, még egy kis mélység is van benne. Szájban pici cukorérzet, könnyed savakkal. Lendületes, üde és légies. Cserzőanyaga jó tartást ad a savaknak. Utóízében könnyed és mégis tartós. Hosszú is.

Chapel Hill Chardonnay - Pinot Noir Brut

Igen halvány, szép, apró gyöngyözéssel. Intenzív, gyümölcsös illat, kis alma és őszibarack körben. Szájban jó, nem túlzó felhabzás, élénk savak, finom gyümölcsök. Könnyed, közepesen hosszú. Kategóriájában jónak mondható.

Chapel Hill Pinot Grigio

Halvány, szép gyöngyözés. Szájban is kellemes. Nem igazán hosszú, de sima és selymes. Illata tiszta finom gyümölcs, élénk, pici élesztővel. Könnyed, finom és élénk, jó struktúrával, kicsi cserzőanyaggal.

Címkék: kóstolás pezsgő president chapel hill francois chateau vincent

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr94844727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

espé 2008.12.29. 11:58:35

Nem jó a kérdés!
Ha hazai, akkor tokaji vagy Törley!


és esetleg más....

Malbex 2008.12.29. 12:57:39

Hát nemt'om, én pont most karácsony előtt kóstoltam a Fr. President Brut-ot, és pont az az élesztős, kexes ízvilág hiányzott belőle, amit annyira szeretek pl. a Ch. Vincent pezsgőkben, vagy a champagne-okban. Olyan volt, mint egy közepes tankpezsgő. Szégyen ide vagy oda, a palack fele a mosogatóban végezte.

2008.12.29. 14:39:28

Riedlerék szerint a jó pezsgő bor, és a neki megfelelő borospohárból kell kóstolni.
Persze a többi pezsgőt, nyugodtan lehet inni pezsgőspohárból is :)

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.12.29. 15:28:47

Egyetértek espével! A magyar pezsgőnek nemes és méltatlanul elfeledett múltja van. Véleményem szerint még nagy jövő áll előtte. Sokan semmit sem tudnak arról, hogy a XIX. század végén, XX. század elején a Budai hegyekben és Budafokon egy új Champagne volt kialakulóban, melynek pezsgői hamar világhírüvé váltak. Törley pezsgői Európa-szerte közkedveltek voltak és volt idő, hogy a franciák szégyenére Párizsban az egyik legsikeresebb márka volt a Törley. Ha nincs a két világháború meg az átkos, akkor könnyen lehet, hogy ma büszkébbek lennénk Budafokra, mint Tokajra.
Egyébként ha már pezsgőknél járunk, lehetne több hasonló témájú poszt az Alkoholistán. Ne csak egyszer kétszer újév környékén.

Labancz 2008.12.29. 16:34:14

@kisrizling: Igazad van, ami a magyar pezsgők múltjára vonatkozik. De azért ne felejtsük el, hogy mi a jelenben készült pezsgőket kortyolgatjuk. Eléggé vegyes szájízzel. Akkor milyen világhírről beszéljünk mostanában?
Az új, 2009-es Borkalauzban (végre megjelent!!!) a Törley pezsgők 2-3*-ot kaptak. Ezzel nem megyünk sokra a nagyvilágban. Meglepetés volt számomra, hogy a Chaper Hill ennél sokkal jobb eredményeket ért el. Tehát ha választanom kell, inkább C.H. legyen! De igazából úgy gondolom, évente legalább egyszer - és a szilveszter este erre jó alkalom- igazi champagne is kerülhet a poharakba! Na jó, cava-val is ki lehet egyezni,világválság van, vagy mi.
De, hogy visszakanyarodjak a témához, sokáig nagy kedvencem volt a Hungaria Extra Dry. Aztán nem is olyan rég kijártam a Borkollégium WSET iskoláját. Ott volt alkalmam megkóstolni jónéhányat világ pezsgőiből és habzóboraiból. Volt meglepetés bőven! Olyan tételek kerültek a poharakba, amikhez képest a magyar pezsgők nagyrésze (sajnos) a fasorban sincs. Az igazi dráma viszont abban van, hogy árban nics olyan rettenetes különbség. Ezért ma már nem nagyon gondolok a Hungaria E.D.-re, mint ideális pezsgőre. Hogy félreértés ne essék, magamat megrögzött borsovinsztának tartom, ha választanom kell, akkor a magyar mellett döntök. De nem kritika nélkül. Be kell lássuk, nem lehet ma úgy megítélni egy bort, vagy pezsgőt, hogy "hallottam nagyapádról, jó ember volt, te sem lehetsz rossz". Ezért a pezsgőfronton nem olyan rózsás a helyzet. Panaszkodnak ís a gyártók, hogy csökken a fogyasztás! Talán tenni kellene valamit, mondjuk egy-két csillaggal jobb pezsgőket készíteni! Most, nekünk! Szerintem. Hacsak nem akarják, hogy a nép egyik része Szovjetszkoje Igrisztojével koccintson, a másik külföldi pezsgővel szorítsa ki a levegőt a poharából, a többiek pedig igyanak valami egészen mást...

espé 2008.12.29. 17:02:11

LABANC: Igazad van, ami a magyar pezsgők múltjára vonatkozik. De azért ne felejtsük el, hogy mi a jelenben készült pezsgőket kortyolgatjuk. Eléggé vegyes szájízzel. Akkor milyen világhírről beszéljünk mostanában?

Viszont a tokajit is valós időben ízlelgetjük.
Ekkor milyen világhírt emlegetünk?

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.12.29. 17:09:49

@Labancz: Alapvetően igazad van, de én nem azt állítottam, hogy a mai magyar pezsgők világklasszisok. Csak azt mondtam, hogy a múlt nemes a jövő pedig reményteljes (szerintem).

espé 2008.12.29. 17:18:07

Alapvetően igazad van. De Én sem állítottam, hogy a mai tokaji világklasszis.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.12.29. 17:27:05

A magyar pezsgők megítélésénél egyébként sem csak a csillagokkal kell foglalkozni. A Törley cégcsoport nagy mennyiségben tud jó minőségű pezsgőt előállítani. Pezsgőfrontot, nemzetközileg, paici szemszögből nézve egyelőre sokkal jobban állunk, mint borainkkal. Kelet- és Észak-Európában valamint a Tengerentúlon is jelentős a keresletnövekedés a magyar pezsgők iránt. A három balti államban tudtommal piacvezető a Törley. Kanadában is egyre ismertebb, a Grand Cuvée egyenesen sláger. Ha az üzleti alapok megvannak, akkor jöhet majd a prémium szegmens is.

espé 2008.12.29. 17:35:16

És hol piacvezető a tokaji?

rebekka 2008.12.29. 18:15:33

En is, mint mas vegyes benyomasom van a hazai pezsgö kinalatrol.
A nagyok meg nem igazan jok.
Hianyolom a vezetö boraszatok (Badacsony, Eger,Szekszard-Etyek!stb.)
kezdemenyezeseit,egy nagyon jo alapanyagbol keszült kis mennyisegben palackozott pezsgöre ,ami egy csucsminöseget adhatna az itthoni valasztekhoz.

Labancz 2008.12.29. 18:50:11

@rebekka: Jaj, csak azt ne! Semmi értelme a csúcsminőségnek, ha nem támogatja azt meg a megbízható minőségű középosztály. elöbb jöjjenek a tisztességes ár-érték arányú közepes pezsgők, aztán lehet helyük a csúcsdolgoknak. Ha ez nem így történik, minden egyes palack szuperpezsgő csak a termelő veszteségeit növelné. Lásd: Champagne pezsgőházak választéka.

espé 2008.12.29. 18:50:36

@kisrizling:
Nem vitázom, csak megjegyzem, hogy a Törley mellett a tokaji is honos nálunk.
És az is piacvezető lehetne itt-ott.

Labancz 2008.12.29. 19:14:33

@espé: De jó lenne! A fránya valóság szerint drága hazánkban Dankó Pista és tettestársai a piacvezetők. Legnagyobb sajnálatomra.

hegyaljai 2008.12.29. 19:24:38

@rebekka: Rá kellene döbbenni, hogy a pezsgő az inkább egy ipari termék, ahol a terroir a háromszori átalakulás - alkoholos erjedés, pezsgősítés, érlelés - kevésbé tud megjelenni, mint a bornál. A marketing szempontjából pedig jobban hasonlít a szeszes italokra, mint a borra, mert alapvetően nem a bor termőhelye, hanem a márkanév adja el a pezsgőt. (kivétel részben a Champagne). Ezért nem tartanám szerencsésnek, hogy a borászat nem létező hasznából, vagy hitelből most a borászati vállalkozások tömegesen kezdenének kismennyiségű csúcsminőségű, elfogadhatatlanul magas árú erdetmegjelöléses pezsgő előállításával foglalkozni. Ez inkább olyan barkácsolás lenne, és ne feledkezzünk meg a borhoz képest brutális jövedéki szabályokrósl sem.

egy 2008.12.29. 19:59:15

Előre bocs, hosszú lesz és lehet, hogy valakiket bánt, de kikívánkozott:
Amiről eddig nem esett szó, hogy a hazai pezsgőfogyasztás és pezsgőkultúra (!) is virágzott a millenniumi időkben . Ezt nem csak a rideg számok mutatják, de számos irodalmi, film vagy akár plakát őrzi a pezsgővel mulató ember alakját.
Az, hogy az előző rendszerben sikerült démonizálni (munkásembör sört iszik, éjen a Kőbukkanó!), a pártrendezvények szintjére süllyeszteni a pezsgőt, szerintem nagyobb kárt okozott, mint a termelés átállítása a szovjet igényekre (bár még a 80-as években is millió számra készültek Champagne-i technológiával pezsgők a szovjet piacra). A gyenge minőségű tankpezsgő gyárakat hamarabb vissza lehetne állítani (sajnos ennek még mindig alig láthatók a jelei) a tradicionális vonalra, mint egy (vagy több) generációval elfogadtatni a pezsgőzés mindennapi élményét. A pezsgő ma is egyértelműen a szilveszter itala és pont (az eladás 80-85 százaléka édes tankpezsgő).
A felelősség ez ügyben szerintem közös: fejlődhetne a pezsgőkultúránk az által, hogy a pezsgőkészítők egyre szebb és nemesebb italokkal tanítanak minket (a bornál nagyjából ez történt), nevelhetne minket a vendéglátás, azzal, hogy ajánlja, bemutatja a pezsgő igazi arcát, nevelhetne egy kicsit a kereskedő, vagy padig tanulunk magunktól (külföldön).
A pezsgőgyárak (nem is igazán értem miért írtam többes számban, amikor a piac kb. 75%-a egy céghez tartozik) szakmai lelkiismeretüktől hajtva nem nagyon léptek a minőség felé (bár már biztos ISO szerint ontják u.a. a sz@rt). Botrány: 2008 szilvesztere előtt Magyarország legnagyobb pezsgőóriása még mindig egy édes tankpezsgővel hirdeti 125 éves hagyományát órásplakátokon!!! Minőség helyett van brand építés: nem kell tud, hogy mit iszol, elég ha tudod a márkát. A magyar borivó (!) emberek nagyobbik hányada nem hallott még róla, hogy van tankpezsgő és palackos erjesztésű.)
A magyar éttermek (tisztelet a nagyon kevés kivételnek) a szégyenteljes, sablonos (értsd: borkereskedő függő) borszortimentjüket is alulmúlják a pezsgőválasztékkal. Egy BB, egy Hungária ED, egy Asti Martini, egy alap Champagne aztán vége. Valamennyi csak palackban (esetleg a 2 dekás kék szemű lány 0,75-ös árban) pohárban még véletlenül sem! Hungária ED 3.990, alap Champagne 18.990 magasságban. Itt szeretnék népi kezdeményezést indítani: amelyik étterem nem tud egy nap alatt, egy üveg minőségi pezsgőt pohárban eladni (azaz 7 poharat), az ZÁRJON BE, vagy áruljon gyrost! (Főleg ha a jó hazai árazás alapján 3 pohártól már 0-ban van!)
Tisztelt sommelier szakma: egy kezemen meg tudom számolni, hogy itthon hány alkalommal ajánlott nekem sommelier pezsgőt ételhez. Sőt, nem egyszer lebeszéltek (volna) róla, mikor rákérdeztem, hogy én inkább azt választanék. Ha a konyhában nem használják, az asztalnál nem ajánlják, a borlapon nincs választék, akkor így nem fog menni!
A (bor)kereskedők lehet, hogy tennének valamit, csak sajnos a pezsgővásárlás 9/10-e szuper és hipermarket szinten történik, így ott felejtős a személyes eladás. Arról most nem is beszélek, hogy ezen a fórumon is el szokott hangzani, hogy ne vegyünk bort hiperben, akkor képzeljük a pezsgőt. Pedig nem kellene ennek így lennie. Mint biztos tudjátok, a DWWA nemzetközi trófeáját idén egy szupermarket saját márkás champagne-ja nyerte!
Szóval mindenki halad a saját maga útján, aki eljut külföldre az hamarabb, aki nem az sajnos sokkal lassabban jön rá, hogy milyen szerepe is lehetne a pezsgőnek a kultúránkban.

Üdv.:
egy

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.12.29. 20:09:39

Majd ha Tokaj a borvidék neve alatt jó ár-érték arányban képes lesz milliós de legalább százezres nagyságrendű egységes tételeket piacra dobni, akkor majd talán piacvezető lehet valahol. És igaz ez valamennyi borvidékünkre, mert nemzetközi összehasonlításokban akkorák egyenként mint a légypiszok a térképen. Hegyaljai állításával pedig vitatkoznék. 1.: Nem áll olyan messze a bor és a pezsgő egymástól, mint ahogy sugallod (márcsak azért is mert bor a pezsgő alapja). Kiváló minőségű pezsgőt csak markáns savgerincű zamatos borokból lehet készíteni, ami már önmagában feltételez egyfajta termőhelyi adottságok. Persze nagy szerepe van az emberi tényezőnek egy-egy pezsgő karakterében, de ugyanígy a bornál is fontos. 2: Képmutatás lenne azt mondani, hogy (legalábbis Magyarországon) a terroir adja el a bort. A termelő neve=márka adja el a bort. 3: Nem kell sajnálni a borászokat. Aki jól csinálja és van egy kis neve meg tud élni. Szerintem lenne kereslet a kistételű drága pezsgőkre is csak el kell tudni adni.

világutazó 2008.12.29. 20:32:11

A Törley sajnos már csak történelmében és a fogyasztók tudatában magyar, ha tényleg hazai, kiváló minőségű pezsgővel szeretné valaki ünnepelni az új évet, akkor az egyik lehetséges befutó az Izsáki Arany Sárfehér eredetvédett borból készült pezsgő.

egy 2008.12.29. 20:46:32

Az Arany Sárfehér a mellett, hogy a miénk, mint a Suzuki, azért is érdekes lehet, mert hatalmas és hosszú életű savat tudó fajta és mint ilyen, remekül viseli a hosszabb seprőn való érlelést. Szerintem igazán nagyot házasításban mutatna, ahol mondjuk a Chardonnay adná a testet és krémességet, a Sárfehér izgalmas, hosszú savakat, és ha már Izsák, akkor mondjuk egy 10-15% Cserszegi gyümölcsösséget, frissességet. Szerintem egy 24 hónapos érlelés meg se kottyanna neki ,és ha rajtam múlna kapna egy minimális cukit is, mondjuk a Brut közepébe 7-8gr. De szép is lenne… szerintem…

Borbúvár 2008.12.29. 20:54:16

Világutazó: Ez Vargáék?

világutazó 2008.12.29. 21:35:22

Egy: valóban szép lenne, reménykedjünk...

Borbúvár: Izsáki Pezsgőpincészet, a neve gyakran változik most Royalsekt Zrt. A Budafokiak után az örök második. A Szt. István különlegesen száraz pezsgőjük is megér egy kóstolást.

kukko 2008.12.29. 23:10:16

Nekem a Pfneiszl pincészet pezsgőihez volt szerencsém még a nyáron. Azokkal is érdemes próbálkozni. Van Chardonnay meg Irsai pezsgőjük is.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.12.30. 00:31:54

Én Garamvári Vencel Muskotály pezsgőjét ittam abban az évben, amikor az év borásza lett. Akkor valamelyik hiperben (Kaiser?) vettem - azóta sem látni ilyen helyen. Nagyon sajnálom, mert igen jó pezsgő volt, a legjobb amit eddig ittam.

MalbecNC 2008.12.30. 02:00:02

Pezsgő vagy tokaji?

Nekem nem kérdés, azt hiszem bele is halnék, ha egy fergeteges szilveszter éjszakáján tokaji, vagy más nehéz és édes bort kéne innom.
Komolyan foglalkoztat már az a gondolat, hogy a cukor a szeszben (bármineműben) az méreg. Nálam legalábbis garantált a rosszullét, hányinger, és fejfájás és nem másnap,hanem félőrán belül. Az emberek többsége azért lesz másnapos szerintem, mert mindenféle ital fogyasztása után éjfélkor édes pezsgővel koccint.
Én csak egy esetben tudom elképzelni, hogy erőltessük a tokaji aszút, mint új év köszöntő itala, ha egész este nem ivott a társaság szinte semmi alkoholt, TV-t nézett, vagy más nyugodt tevékenységet végzett és nem szereti a pezsgőt. És persze utána aludni megy.
Szerintem nemcsak hogy megtöri a lendületet, hanem aki egész este eszik-iszik bulizik az nem is érez belőle semmit, márpedig az ilyen ital megérdemli a teljes odaadást, figyelmet ami szerintem nem alkalmazható szilveszterkor (dohányfüst, ételszag, TV, zenekar, ordibálás).

Ami pedig a pezsgőt illeti szintén nem érdemes finom, autolízis aromáit tartalmazó pezsgőket bontani, mert én ugyanúgy ki szeretném élvezni minden cseppjét, mint bármely már átlagon felüli bornak, ami a fent leírt nyüzsgésben lehetetlen.

Nálam évek óta két pezsgő folyik szilveszterkor: az est kezdetétől fogva szomjoltónak (meghogy ne keverjem az italokat) Törley Gála Sec és éjfélkor Hungaria Extra Dry. A célnak megfelel és nem is leszek beteg tőlük.
A kekszes, briós aromás, finom, bársonyos pezsgésű pezsgőket pedig meghagyom hétköznapi ünnepekre, ott legalább hagy a környezet élvezkedni a pezsgőben.

MalbecNC 2008.12.30. 02:05:31

@espé:
Törley? Mégis milyen Törley? Ez nekem legalább olyan hangzású, mintha azt mondanád akármelyik bulin, hogy "Taklert, vagy Gerét igyunk!" Ok, ok, de mindegy, hogy mit?

MalbecNC 2008.12.30. 02:08:39

@kisrizling:
Volt olyan is, hogy Római Birodalom, aztán hol van most Olaszország?

MalbecNC 2008.12.30. 02:23:52

@Labancz:
Cava, naná! No, de melyik? Ezzel nem mondtál többet, mint igyunk "spanyol pezsgőt".
Azonkívül nem tudom miket kóstoltál a WSET tanfolyamon, de nagyon remélem, hogy a magyar pezsgők alatt nem a tankpezsgőket, meg a transvasée methode-dal készülteket érted, hanem az igazi champagne módszerrel készülteket, ugye?
Még azonkívül is nem hiszem, hogy a magyarok pezsgő fogyasztása a gyártott pezsgők minőségén múlik. Sőt! Nagyon nem.

MalbecNC 2008.12.30. 02:26:46

@rebekka:
"Hianyolom a vezetö boraszatok (Badacsony, Eger,Szekszard-Etyek!stb.)
kezdemenyezeseit"

Na, még csak ez kéne! Hogy én hogy utálom már a vezető borászok pálinka kínálatait is a borboltokban, az el nem mondható!

MalbecNC 2008.12.30. 02:30:29

@egy:
"Botrány: 2008 szilvesztere előtt Magyarország legnagyobb pezsgőóriása még mindig egy édes tankpezsgővel hirdeti 125 éves hagyományát órásplakátokon!!!"

Egyetértek! Tavaly a TV is tele volt a reklámjával. Szégyen! :-(

MalbecNC 2008.12.30. 02:36:20

@világutazó:
" Izsáki Arany Sárfehér "

Ez a volt Hungasekt Blanc Sec utódja? Ha igen, ha nem, hol kapható? Nekem éveken keresztül kedvenc pezsgőm volt a Grand Brut (rizlingek) és a Chardonnay pezsgőjükkel együtt. Már nagyon régen nem láttam...

MalbecNC 2008.12.30. 02:37:35

@világutazó:
Már látom. Egy ideig a Waltonhoz is tartozott, nem?

egy 2008.12.30. 09:17:29

@MalbecNC:
Vezető borászatok pezsgői? Hála a magyar jövedéki szabályozásnak gyakorlatilag biztosítva van a piac a Törley-nek, azzal, hogy szinte teljesíthetetlen feltételeket írnak elő a pezsgő készítéséhez (40 milliós jövedéki biztosíték, napi VPOP jelentési kötelezettség az adózatlan készletről, stb.). Így azon borászoknak, akik huzalmat éreznek a bubik felé két út marad: elkészíttetni mással (pl.: Taschner pezsgők a Szigetitől, vagy lemondani a pezsgőről és gyöngyöző-, habzóbort készíteni (Ebner Borzongás, Gál Fresco, Bujdoso Secco, stb.). Pedig egyértelműen innen lehetne megtenni az első lépéseket. Ha megjelenhetnének 2-3.000 palackokkal a minőségi szemléletet képviselő kézműves borászok is, na akkor elindulhatna valami (és ettől talán kevesebb Törley Charmant Doux sem fogyna).

világutazó 2008.12.30. 09:19:39

MalbecNC: Igen tudtommal a Walton is ott készült, amíg a Törley fel nem vásárolta több más brand -el együtt.

A régi Chardonnay pezsgőjük ma Bio Chardonnay néven készül.
Sárfehért én a Rotschildnál vettem. A pincészet honlapja szerint(www.helibor.hu)a G-roby és CBA üzletekben kapható.

Labancz 2008.12.30. 09:32:12

@MalbecNC: Előkerestem neked a kóstolási jegyzeteimet a Borkollégium WSET tanfolyamáról. Többek között ezeket kóstoltuk (a teljesség igénye nélkül):
Chapel Hill CH-PN brut,
Törley CH, brut,
Asti Novi Ligure, doux,
Col di Salici Prosecco di Valdobbiadene, ed. 2007,
Freixenet Penedes PN,
Saurus Patagonia, e.brut,
Deutz Marlborough, brut,
Alta Vista Premium CH, brut,
Frexenet Sant Sadurni D'Anuia, Barocco reserva,
Sanger PN-PM, brut,
Le Mesnil Sur Oger Blanc de Blanc,
Ruinart CH-PN-PM, brut,
Bellefon CH, brut.
Ebben a listában nem sok tank-, vagy transzfer eljárásos pezsgőt találsz.

"Még azonkívül is nem hiszem, hogy a magyarok pezsgő fogyasztása a gyártott pezsgők minőségén múlik. Sőt! Nagyon nem."
Hanem? Avass már be a titokba, kérlek. De ne gyere az árral, hiszen az is csak egy a minőséget befolyásoló tényezők közül. Mert ugye nem azért tesszük vissza a polcra (ha egyáltalán kézbekerül) a Tacskó gazdaságos "pezsit" mert nem 2002-es champagni? :-)

Labancz 2008.12.30. 09:49:29

@egy: Vicces dolog ez a jövedéki törvény. A 90-es évek végén egy hirtelen tollvonással tették lehetetlenné a kis magánsörfőzdéket. (Ha jól emlékszem, nekik 20M HUF jövedéki biztosítékot kellett volna fizetniük.) Be is zárt szépen mind, talán egy-kettő maradt hírmondónak...
A multik köszönik, jól vannak.

egy 2008.12.30. 09:59:24

@Labancz:
Kedves Labanc,
kérdésed kapcsán nem akarom még egyszer leírni a 12.29. 19:59-es hozzászólásom, de szerintem idevág, ha érdekel, fusd át. Röviden: a magyar pezsgőpiac beállt egy tökéletes (bár tartalmát tekintve katasztrofális) egyensúlyba. A fogyasztás jelentős része a gyenge minőségű, többnyire édes tankpezsgőre koncentrálódik, így szépen a gyártó is ezt erőlteti. Nem kell magyarázzam, hogy egy több éves termelési ciklusú palackos erjesztésű pezsgővel szemben mennyivel gazdaságosabb és tervezhetőbb a tankpezsgő gyártása. Tehát a gyártóknak (és sajnos a kereskedőknek is) a legegyszerűbb silány és nem olcsó (márkát nem írok, hogy ne mondjátok, hogy folyton a Törley-t bántom :), vagy ihatatlan, de olcsó (lásd hard diszkont frizzante 349-ért) pezsgővel elárasztani. Sajnos nekünk, Fogyasztóknak, pedig úgy tűnik, hogy semmi bajunk ezzel. Évről-évre állunk szilveszterkor a pezsgős polc előtt és fogalmunk sincs, hogy mi van előttünk. Így marad az ár és a márka mint döntési szempont. Friss adat, hogy az éves pezsgőfogyasztás közel fele, szilveszter éjjelén fogy el. Nincs rá statisztika, de le merem fogadni, hogy ennek a mennyiségnek kb. 80-90%-át olyanok fogyasztják el, akik egész évben ezt az egy-két pohár pezsgőt isszák, vagyis évente egyszer választanak pezsgőt maguknak. Na ők tényleg márka/ár + áruházi promóció alapján döntenek.

Üdv.: egy

egy 2008.12.30. 10:03:20

@Labancz:

Tökéletesen igaz. A világ számos pontján teljesen természetes, hogy úgy néz ki egy borászat szortimentje, hogy: pezsgő (vagy valami gyöngyöző), bor, törkölypálinka (esetleg balzsamecet). Na ugye nálunk, a pezsgő kilőve jövedéki oldalról, a törköly veszélyes hulladék és szép pénzt fizetnek a borászatok a „megsemmisítéséért” a szabadon választott EGY cégnek. Nem néztem még ma a közlönyt, de azt hiszem bor még előállítható a szőlőből…

Labancz 2008.12.30. 10:20:27

@egy: Olvastam a hsz-od már tegnap este. Bólogattam is sűrűn a nagy egyetértésemben.

A jövedéki borzalmakról pedig inkább ne beszéljünk! Ennél ostobább jogszabályt még nem igen látott a világ.

kukko 2008.12.30. 11:09:54

@rebekka: "Hianyolom a vezetö boraszatok (Badacsony, Eger,Szekszard-Etyek!stb.)"
Én úgy tudom, hogy Szeremley próbálkozik pezsgővel, ugye volt egy "Hableány" nevű gyöngyözőboruk, ami csak 1 évjáratban készült, és ehelyett pezsgőt terveznek. Viszont mostanában erről nem hallottam semmit.

koccintós 2008.12.30. 11:55:29

@Labancz: Kedves emberek!

Akkor egy kicsit jövedéki törvényezzünk:

1. Soha nem volt sörfőzdék esetén 20 millió a biztosíték. Az egy évben előállított adóköteles jövedéki termék 1/12 részét kell jövedéki biztosítékként felajánlani, sörfőzdék esetén ez legalább 1 millió forint kell hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy egy normál balling fokos sör (mondjuk 10,5) esetén több mint 200.000 hl kellene előállítani, hogy magasabb biztosítékot kelljen nyújtania, mint az egymillió, de az meg már ugye sörgyár lenne. Ergo sörfőzdének minimum és egyben maximum biztosítéka az egymillió.
2. Pezsgő: nem látom a borzalmakat a pezsgő szabályozásában. Amennyiben 500000 forintot nem éri el a várhatóan előállításra kerülő adóköteles pezsgő után számított jövedéki biztosíték, nem is kell nyújtani biztosítékot. Az adatszolgáltatás nemcsak a pezsgőüzemekre, hanem az összes adóraktárra vonatkozik, a napi adatszolgáltatás pedig nem létezik, esetleg havi.

Egyébként nem véletlen ilyen szigorú a hazai jövedéki törvény, hasonlóan a többi EU tagországéhoz…

koccintós 2008.12.30. 12:47:15

@koccintós: Hoppá, baj van a matekkal! :)

Sörnél a 200000 az stimmel, de nem hektoliterben, hanem literben.

koccintós 2008.12.30. 13:29:51

@koccintós: Kezdek belegabalyodni… :)

A sörfőzdék kapcsán rosszul írtam; lehet egymillió felett is a biztosítékuk, de a jelenlegi szabályok szerint a sörfőzde engedély birtokában maximálisan gyártható mennyiséggel, egy átlagos balling fokkal számolva, és az 1/12-es szabályt is figyelembe véve ez maximum kb. 9,5 millió lenne. De a legtöbb főzde sose lépi át az egymilliót, mivel akkora mennyiséget nem gyártanak. 20 ezer hektoliter feletti termelésnél pedig sörgyárnak minősül nem főzdének. Ezeket a kis főzdéket sajna a külföldi dömping sörnek nevezett valamik ölték, meg amiket 80-90 forintokért kínálnak, mellesleg nem főzött sörök. És ezzel ugye árban nem tudtak/tudnak versenyezni, visszaesik a keresletük, stb.

Alapvetően ez jellemző az egész magyarországi alkoholfogyasztási szokásokra: sok legyen, ócsón, és üssön. Ezért lehet ilyen kutyult, sörnek nevezett valamit, édes tankpezsgőt, vagy Dankó Pistát eladni tonnaszámra. Valahol ott tartunk, ahol a hazai gasztronómia egésze; a romokon néhány nagyon ügyes vállalkozás próbál építkezni, zéró állami segítséggel. Ez utóbbinak egyébként nem feltétlenül csak anyagiakban kellene megnyilvánulnia…

egy 2008.12.30. 13:54:06

@koccintós:
Kedves Koccintós,
ha jól tudom a pezsgőre érvényes jövedéki adója valahol 140 Ft/liter magasságban van (112-ig követtem, de azóta biztos itt is „fejlődtünk”). Ez ugye 3.500 liternél, vagyis kb 4.700 palacknál már 500.000 Ft. felett van. Hogy 3.500 liter pezsgő sok, vagy kevés, arra csak annyit, hogy ha Methode Classique eljárásról, vagyis palackos erjesztés utáni szűréses seprőtelenítésről beszélünk, akkor pl.: ez egy átlagos átfejtő tartáj mérete, vagyis a technológiai minimum. Tradicionális eljárással (főleg ha valaki kézzel degorzsál) persze lehet 1 palackot is készíteni, de ha mondjuk csak 3 féle pezsgőt készítünk (pl: egy rozé, zero brut, brut) akkor már csak 1.200 liter fajtánként e határérték, az pedig kézműves bor szintjén sem sok.
Szóval, ha valaki komolyabban gondolja, simán átlépi az 500.000-es határt. Ami az adminisztrációt illeti, ha valakinek megvan a háttere, hogy a készáru után azonnal becsengeti a milliós jövedéki adót, akkor annak 1) jó; 2) tényleg nem kell napi jelentéssel bíbelődnie. Aki viszont ezt nem engedheti meg, vagy nem akarja előfinanszírozni az államot, az szépen adófelfüggesztve tartja a pezsgőt egy külön (100nm-es) pezsgő jövedéki raktárban, ahonnan a forgalom szerint mozgat át pezsgőt az egyszerűsített adóraktárába. Ebben az esetben viszont minden nap 4-ig jelentesz a VPOP-nak. Sajna.
Kérlek, írj ha tévedek, csak örülnék neki!
Köszi, egy

koccintós 2008.12.30. 15:19:56

@egy: Most 122 Ft/liter a pezsgőnél az adómérték, hogy január 1-től emelkedik-e, azt sajna nem találtam meg.

Annyi van, hogy itt is bejön az 1/12-es általános szabály, a jövedéki biztosíték számításánál. Vagyis annak, aki pl. pezsgőüzemet szeretne, és az általad írtak szerint egy minimum mennyiséget legalább szeretne termelni (minimum 3 fajtával legalább 1200 palackjával), azaz 2700 liternyit, annak meg kell szorozni a várhatóan előállításra kerülő jövedéki termék mennyiségét az adómértékkel, ebben az esetben 2700 liter szorozva 122 Ft, ez 329.400 Ft, és ennek a szorzatösszegnek kell az 1/12-ét felajánlani biztosítékként. Vagyis ennél a mennyiségnél ez 27450 Ft lenne, ami 500000 Ft alatt van, tehát mentes a biztosíték alól. A jelenlegi adómérték mellett akkor kellene biztosítékot nyújtania, ha összesen egy évben majdnem 66000 palack pezsgőt állítana elő az üzem, ami (bár én a technológiai részéhez nem értek, de) kézműves jellegű (jelentsen ez bármit is) pezsgőkészítésnél már egy jelentősebb mennyiség. Főként akkor, ha ezt egy szortiment bővítésként és/vagy presztízstermékként kívánják előállítani.

Szerintem minden további nélkül tárolhatja az adóraktárban a legyártott terméket adófelfüggesztéssel, vagy ugye üzemi pezsgőraktárban, de ez nem külön biztosítékköteles, csak ha az üzem és a raktárban együttesen tárolt mennyiség után számított biztosíték eléri a félmilliót. A napi jelentést sem találtam meg jogszabályban, kerestem pedig orrba-szájba, megmondom az őszintét, sose hallottam ilyenről. Havonta van a termékforgalomról, de napi jelentés tudtommal nincs. Annyi, hogy amennyiben értékesített valaki pezsgőt, akkor azt az értékesítést követő hónap 20-ig kell bevallani és befizetni. Ez pl. ha azt mondjuk, hogy legyen 12000 palack termelés egy évben, és havi ezer palack értékesítés (sematikus, tudom, a valóságban egész másként alakul, de így egyszerűbb számolni) az azt jelenti, hogy havonta 750 liter pezsgő után a következő hónap 20-ig 91500 Ft kell befizetni.

Az adminisztráció valóban sok, de olyan borászatok esetében, akik nagyobb kapacitással működnek, amúgy is van aparátus, szerintem nem ez az akadálya a minőségi pezsgőkészítésnek. Azt persze nem állítom, hogy nagyban megkönnyítené…

egy 2008.12.30. 15:58:04

@koccintós:
Kedves Koccintós,
köszi a kimerítő leírást. Az általam leírtak egy konkrét magyar példára épülnek, melynek bevallom, hogy a teljes hátterét nem ismerem. Ami biztos: messze nem érik el a 66.000 palackos éves termelést, de letetették velük a 40 misit és naponta elektronikusan kell jelenteniük a hatóságnak (4 óra után befutó rendelést legyen bármilyen nagy, vagy s.o.s. ezért nem tudnak teljesíteni, mert már elment a zárójelentés. Kicsit utána kérdezek és még jelentkezem! Üdv egy

koccintós 2008.12.30. 16:15:41

@egy: Nono! Itt valami nem stimmel!

Nem volt más engedélyük is, ami nagyobb biztosítékot indokolt? Kérlek ide írj, ha megtudod a pontos hátteret. Üdv!

MalbecNC 2008.12.31. 02:24:34

@Labancz:

"Ebben a listában nem sok tank-, vagy transzfer eljárásos pezsgőt találsz."

Hát nem. Kivéve az Astit és a Proseccot, de gondolom, kifejezetten a magyar pezsgőkre gondoltál. :-)

Természetesen nem bírálhatom felül az ítéletedet (ízlésedet), hiszen én nem kóstoltam végig ezt a sort, de fejből azt mondanám, hogy nem teljesen jogos ebből azt a következtetést levonni, hogy "a magyar pezsgők nagyrésze (sajnos) a fasorban sincs".

A kóstolt pezsgőket nem ismerem mind, de az megállapítható, hogy a többsége olyan országok és/vagy olyan szőlőkből készültek, ahol a pezsgőnek a gyümölcsösség lesz a fő erénye és nem a másodlagos palackos erjedés és az azt követő autólízis aromája.
A Törley Chardonnay Brut ebből a szempontból visszafogottabb szokott lenni, bár okozott már egyszer nekem is csalódást, de a Chapell Hill CH-PN, mint ahogy fentebb reseda is illeti inkább tartozik a gyümölcsösebb hangsúlyú pezsgőkhoz. Ezenkívül nem ebből a két pezsgőből áll a magyar "pezsgőválaszték".

És hogy miért gondolom azt, hogy a magyarok pezsgőfogyasztása nem a minőségen múlik?
Eszembe se jutott az árral jönni, hiszen nemcsak most, de egész évben vannak olcsó, pezsgőnek árult vacakok, alig 4-500 Ft-ért, olcsóbb lenne megvenni, mint egy jó gasztróbort, de mégsem veszik az emberek.
Egyáltalán nem tudom elképzelni azt a szituációt, hogy egy átlag magyar polgár kóstolván (ingyen, csak úgy grátisz valahonnan) a fenti sorból egy pohárral a cuppantana egyet, hogy "ha ilyen lenne a BB Doux, vagy a Törley Charmant doux" akkor ettől fogva minden hétvégén pezsgőt innék!"
Nem csak azért nem, mert hogy az Asti kivételével mind száraz, hanem mert egyszerűen a magyarok agya másképp jár: a pezsgő, az az ünnepek itala és nem a hétköznapé. Aki pezsgőt iszik hétköznap/végén, mikor nincs is mit ünnepelni az biztos rongyrázó, nagyzoló, beképzelt, sznob (stb. tetszés szerint választható). Hogy a BB, meg a többi tankpezsgő köszönő viszonyban sincs a "pezsgővel"? Azt meg senki nem mondta meg még idáig nekik, sőt az a frankó Törley reklám is azt súlykolja, hogy vegyétek-igyátok a tankpezsgőmet az új év méltő köszöntésére.

Előbb rendet kéne tenni pezsgő és pezsgő között (úgy tudom, hogy csak nálunk nincs külön szó a tradícionális pezsgőre), majd meg kéne magyarázni az embereknek, hogy csak az a pezsgő az ünnep itala, amelyik palackos erjesztésű és az van ráírva, hogy methode traditionelle, vagy ehhez hasonló, a többit (pezsgő, minőségi pezsgő, "sima" palackos erjesztésű minőségi pezsgő) nyugodtan ihatja hétvégén egy ünnepi, vagy kevésbé ünnepi ebédhez. Nem minősül rongyrázásnak, nem is a frivolitás itala és árban pont ott van, vagy talán olykor még olcsóbb is, mint egy jól-rosszul sikerült, de mindenképpen túlpozícionált rosé. Ugyanakkor ízben sokkal, de sokkal finomabb, frissítőbb lehet és élvezetesebb is úgy ánblokk.

Én így gondolom.

MalbecNC 2008.12.31. 02:34:34

@egy:

Kóstoltam Bújdosóék Seccoját és Ebner Borzongását is, sőt még Lesence Pince Frizzantét is, tényleg okésak.
Nem kóstoltam, de állítólag van a Polgáréknak is hagyományos pezsgőjük.
Ettől függetlenül én még sem örülnék, ha monden neves pince nekiállna a pezsgőgyártásnak, még akkor sem, ha ettől kevesebb Törley Charmant Doux fogyna. Valahogy jobban szeretnén, ha az energiájukat inkább a borokra fordítanák, hogy például a "szortimentként" tartott boraik is ihatóbbak legyenek, megérjék megvenni. Most legalábbis úgy látom, hogy sok borásznál van szerintem túlárazott bor, már ami a minőségét illeti, vagyis csak a nevet fizeti meg a vásárló, nem pedig a minőséget. Félek, hogy a pezsgővel is így járnánk.

MalbecNC 2008.12.31. 02:35:48

@világutazó:
Köszönöm kedves világutazó a válaszodat, keresni fogom az Arany Sárfehért!
süti beállítások módosítása