Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A könnyedséget a tartalommmal

Etyeki Kúria Rózsakert 2007

2009.01.13. 06:00 - Albert gazda

Az Etyeki Kúriáról keveset írtunk az elmúlt években. Leginkább perfekt pinot noirjukra szoktunk felfigyelni, pedig van más is. Régebben nagyon szerettem a fahordós chardonnnay-jukat, sőt reduktív iskolázású egyéb fehéreiket is, utóbb azonban úgy éreztem, ezek vitathatatlanul szimpatikus élénkségét nem gazdagítja elegendő karakter. Hanem időközben megjelent a piacon fehér csúcsküvéjük, amely ügyesen kombinálja a könnyedséget a tartalommal, és ennek én nagyon örülök.

Azt nem merném állítani, hogy Etyek egyszer csak berobban a köztudatba, hiszen ezt már régóta várjuk hiába. Pedig itt van, egész közel Budapesthez, immár egyre több megbízható termelővel, kicsikkel és nagyokkal, de az áttörés várat magára, egyelőre évente csak két hétvégén árasztják el a turisták a völgyeket és a dombokat. Az Etyeki Kúria az elsők közé tartozott, akik megpróbálták bizonyítani, hogy a borvidéken nemcsak pezsgőalapanyagot, hanem jó savú, izmos, kulturált fehérborokat is lehet készíteni, immár bő évtizede haladnak ütemesen a választott úton, alkalmanként okos korrekciókkal.

Ezredforduló utáni első nagy dobásuk a már hivatkozott pinot noir volt, amely megbízhatóan hozza a 6-7 pontos szintet, ha a fajta fajtajellegét be kellene mutatni, a Kúria borát venném elő alighanem. Vörösben tehát megszületett a zászlós, el kellett készíteni fehérben is.

A Rózsakert első évjárata a 2006-os volt, tettünk róla említést, a minap aztán a 2007-es került terítékemre. A hátcímke szerint chardonnay és sauvignon blanc házasítása, a bor egy része barrique-ban járt, másik része nagy fahordóban, jellege, illat- és ízjegyei alapján úgy sejtem, egy kis acéltartályos erjesztés is bejátszhatott. Alkoholja hivatalosan 13,5-es, 2008 augusztusában palackozták.

Tükrösen tiszta, szép, hibátlan szín, nem a legmélyebbek közül. Apró szénsavbuborékok, mértékkel. Fűszeres-gyümölcsös-vaníliás illatorgia, rengeteg frissességgel. A chardonnay vajas-meleg súlyossága és a sauvignon blanc egreses élénksége egyszerre. Szájban a korty nagy és tartalmas, egyszersmind tele lendülettel. Sok szép sav, túlzások nélkül, az árnyalatnyi céókettő is segít magasra emelni. Struktúrájában összerendeződött, egyben van, kiegyensúlyozott, úgynevezett díszítő jegyeiben még nem. Nem disszonáns, nincs benne semmi zavaró, de még nem is egészen harmonikus. Viszont máris igen finom. Leginkább a Konyári Pince 2006-os Szárhegyére emlékeztet, abban játszott egymással ilyen elegánsan a komplexitás és a virgoncság. 6-7 pont körül jár most, és fix, hogy vannak tartalékai.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos hétpontos etyeki kúria 2007 etyek buda rózsakert

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr100872188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pincesor 2009.01.13. 18:26:22

Borbála napon voltam utoljára a Kúriánál, ahol volt alkalom a teljes választék megkóstolására. Ha megengeditek, párat kiemelnék.
Amelyik a legjobban megőrizte a 2007-es évjárat közül a fajtajelleget, az a szürkebarát és a sauvignon blanc. Mindketten jó egyensúlyban voltak. Jól mutatja a szürkebarát dominanciját egy cuvée-borban, hogy mind a Cuvée 2007, mind a 2008-as verzióban elég intenzíven kiemelkedik.
A rózsakert nagyon ízlett nekem is, ha jól tudom a chardonnay volt hordóban, a sauvignon tartályban. A vajassága és a fa "uralma" inkább aktív jelenléte újvilági stílust mutat. Elegáns, kerek bor. Tegyük hozzá, hogy 3000 Ft körüli áron van.
Előkerült egy régi bor is, egy 2003-as chardonnay barrique. Érett, gyönyőrű ital, benne kókusztej és kamilla, savak még a helyükön, kiváló bor!
A pinot noir 2007 az valami....fűszerpaprikás, bon-bonos, meggyes illatok, lendületes savak, jó struktúra, elegáns hordó használat.
Az egyik legjobb, ha nem a legjobb pinot most a piacon!

dalton1 2009.01.13. 22:07:26

A legjobb! Mármint a pinot-juk a piacon lévő magyarok közül...mert a '06-os már nincs piacon...
süti beállítások módosítása