Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Alkoholista a Facebookon

Örömborok

Heimann Kékfrankos és Cervaes

2009.02.04. 06:54 - alföldi merlot

A financiális entrópia szorításában vergődő alkesz szüntelenül kutatja azokat a borászokat, akik kevésért sokat adnak, és a jóságos szamaritánusok maroknyi csapatában Heimannék már veteránnak számítanak. Nem mintha arcátlanul olcsón mérnék a bort, inkább azért, mert nehéz velük mellényúlni. Természetesen nem lehetetlen, de ehhez az időjárás és a hitelklíma együttes elkomorulása szükséges. 2006-ban és 2007-ben legalább a nap nem hagyott bennünket cserben, és az így síkosságmentesített Heimann-szortiment a népszavazásunkon is sikert aratott. Albert gazda az újabbakból méltatott már egyet s mást, én most két újdonsült kedvencemet kóstoltam.

Heimann Kékfrankos 2007 (Baranya-völgyi)

Nekem tetszik a bordeaux-i modell nemes egyszerűsége és bolondbiztos logikája - gyengébb években a második borba megy a legjobb dűlők/tőkék java fél-, vagy harmadáron -, de végül is szórakoztat a st. andreás karneváli hangulat is. Ha kizárólagos forgalmazójuknál rákattintunk a Heimann névre, akkor nem lehet kétséges, hogy a Heimann-szortiment is elszentandreásodott. Az "Első nekifutás" melléknevű, egyébként remek 2006-os kékfrankosra meglepően gyorsan ráfutott ez a 2007-es dűlőszelektált. Egy szegedi Heimann-bemutatón kóstoltam először, és napnál világosabb volt a minőségi ugrás. Árban viszont alig lépett el a mezítlábasoktól, és a nyomába sem eredt a takleri vagy weningeri irammenőknek. 
Harmincéves tőkék termése, és csak nagyhordót látott. Az első pillanattól az utolsóig zavarmenetes élvezet. Az illat áradóan intenzív, megnyerő és tiszta: cseresznye, meggy, cseresznyefavirág egy kis puncsos-hordós rásegítéssel. Kóstolva selymes, szinte krémes textúra, közepes test. A meggyes-cseresznyés gyümölcsösségnek fekete csokoládés, cseresznyemagos szelíd fanyarság tart ellen. Érett, kerek savak és tanninok. Nem egy bonyolult lélek, viszont nagyon jó ívű, az illesztési hézagoktól teljesen mentes bor. Az általam a kékfrankosokban kötelezően elvárt fűszeresség ezúttal csak a lecsengésben jelentkezik.
Néha úgy érzem, hogy a Heimann-borok egyetlen hátulütője egyfajta udvariasság, ám a Baranya-völgyi túllép ezen: csiszolt, kifinomult és magabiztos kékfrankos. Eszményi ajándékbor.
6 pont
(Szerintem akkor jő el a kánaán, ha az ilyen különleges minőségűnek gondolt (és ma még valóban annak számító) szőlők - mondjuk a 2006-os kadarkával tandemben - bikavér-, vagy Cervaes-alapként végzik.)

 

Heimann Cervaes 2006

Értem én a szőlőben szorgoskodó építőmesterek becsvágyát, de mi, fogyasztók nagyon tudnánk díjazni, ha valaki a csúcsbor-kísérletek manhattanjéből kilépve mondjuk 10-12 euró magasságában készítene kevésbé koncentrált, kevésbé új fás, kevésbé világfajtás, ám zamatos, élénk, elegáns házasításokat. Nagy az űr középen, és ha az ebbe az irányba sodródott Pannonhalmi Infusio sikerét valaki megszívlelné, akkor a hálás torkok bearanyoznák a nevét. 2003-ból emlékszem sikeres kísérletekre - Csutorás bikavérek, Weninger Frettner, Vylyan Vörös, St. Andrea Áldás és persze a Cervus -, ám az esőáztatta nyarak kiürítették ezt a halmazt. Én legalábbis a rákövetkező két évjáratból - a 2004-es Áldás kivételével -, csak kisebb és nagyobb csalódásokra emlékszem. A 2005-ös Cervaes például számomra a szarvasfiúk eddigi mélypontja, még akkor is, ha nem teljesen erénytelen. A 2006-osról eltűnt a nevet és az emblémát magyarázó leírás, helyén űr.
A Baranya-völgyi kékfrankosnál fűszeresebb, titokzatosabb, mélyebb illat. A 2004-es Cervaesben és Stílusgyakorlatban mindig éreztem egy erjedt gyümölcsös illatjegyet, amivel nem tudtam megbarátkozni. Első blikkre ez itt is visszaköszön, de gyorsan illan,  körülbelül félóra a felezési ideje. Az izgalmas, még nem teljesen letisztult illatban cseresznye, szamócalekvár, grillázs, dohány és humusz. A korty közepesen telt, dinamikus, a textúra sima. A lecsengésben egyértelművé váló alkoholos hév már a korty második felében jelentkezik. Gazdag ízében konyakmeggy keveredik dohányos, avaros, köménymagos motívumokkal. Egészen remek, jól strukturált tannin. A lecsengésben csokoládé és cseresznye. A fa semmilyen szinten nem meghatározó, és én ezt egyre inkább értékelem. Summa summarum: az új Cervaes egy életerős, árnyalatokban gazdag bor, amely a 2003-ashoz hasonlóan szép pályát futhat be.
6-7 pont határán és best buy

Címkék: 2006 szekszárd hatpontos best buy kékfrankos hétpontos heimann 2007 cervaes

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr37921685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

lackó 2009.02.04. 08:28:56

Csaba, ez jókor jött. Megerősített, hogy helye van a bornak a kóstolósorban :)

Kékfrankos tippek esetleg? Úgy mostanság, amit érdemes...

borpancsoló >> · http://www.istvandy.eoldal.hu/ 2009.02.04. 08:50:37

Ez egy szimpatikus pincészet, sok sikert nekik. Nekem ez a nagyon-letisztított Cerves cimke bejön, de borból inkább a kékfrankost választom.

dalton1 2009.02.04. 08:50:47

Lackó, Bolyki Nem lát, nem hall, nem beszél!!!
Egyik legjobb KFR amit valaha ittam!

lackó 2009.02.04. 09:00:52

Köszi, eddig egri csúcs-kékfrankosok közül a St.Andi és ez volt versenyben! Azt hiszem, maradok Bolykinál, valahogy szimpatikusabb. Köszi. Egynek nagyon jó!

karelgoot 2009.02.04. 09:52:49

Tessék mondani, létezik olyan bor amelyik íze, lecsengése, illata a szőlőére hasonlít?
Nem konyakmeggy, nem mandula, barack, dió vagy avar. Még csak nem is pacal vagy marhapörkölt izű, lecsengésű, illatú. A humusz, feketecsokoládés,dohányos motívumokról ne is beszéljek, hanem egyszerűen szölő.
Csak úgy, magában.

lackó 2009.02.04. 09:57:07

Hát, karelgoot, szölő illattal és ízzel kevés bor rendelkezik...ha esetleg szőlőre gondolsz, akkor melyik szőlőre? Merthogy ahány szőlő, annyiféle illat és íz.

Ha pedig esetleg kötekedni szeretnél, akkor lelked rajta, de nem érdemes. Tudod, léteznek olyan dolgok amik befolyásolják a dolgokat :)))

Tessék mondani, a bort tetszik szeretni?

Jenyei 2009.02.04. 10:06:22

Igen, ott árulják a festékpalettát ábrázoló festmények mellett.

dalton1 2009.02.04. 10:08:43

A kötekedés látszatát is naivan kikerülendő a válasz: Irsai Olivér vagy Cserszegi Fűszeres, de ezek is elsősorban bor ízűek...

dalton1 2009.02.04. 10:09:42

Másrészről a szőlőízű szőlő is elég ritka...mármint az a borszőlő aminek általános szőlőíze van...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.02.04. 10:35:48

Jó cikk(ek), ízes a nyelvezet, megjön tőle (is) a kedv a kóstolásra.

Egy apró gondolat:

"A financiális entrópia szorításában vergődő alkesz szüntelenül kutatja azokat a borászokat, akik kevésért sokat adnak..."

Kezdésnek nem rossz. Attól eltekintve, hogy az emberiség 99,999 százalékának - természetes okokból kifolyólag - f... ogalma sincs arról, hogy mivel eszik az entrópiát :-)

szkitia 2009.02.04. 11:15:00

@karelgoot: én a badacsonyi borokat ajálanám

tunderninja 2009.02.04. 11:15:10

Lackó!

Fekete Mihály Kékfrankos 2006.Ajánlom beszerzésre.A cervésből én is nyomok magamnak a pincémbe egy pár palackot a jövőre való tekintettel.:)
Igen én azt vettem észre,hogy Heimann.ék..egy kicsit évjáratfüggő borokkal jönnek mindig.Ha jó az évjárat akkor jó ha nem akkor nem jó.Ez lehet őszinteség de azért rosszabb évjáratban is olyat kell letenni az asztalra aminek nem szabad jóval rosszabbnak mutatkoznia.

lackó 2009.02.04. 11:17:22

Köszi a tippet, Ninja, szekszárdi fronton már erősek vagyunk :)!

Egyébként ha egy borász egy rossz és egy jó évből ugyanolyan borokat tudna kihozni, számomra már gyanús lenne (ez megy az újvilági laborokban).

TiBorBarát 2009.02.04. 13:04:12

@lackó: lackó, Konyári Jánoshegyi Kf 2006, illetve Tüske Baranyi-völgyi Kf 2006 (bár "szekszárdi fronton már erősek" vagytok) :)

lackó 2009.02.04. 13:09:26

@TiBorBarát: igon, a szekszárdi sor már comboska :) Köszönöm!

Octopus 2009.02.04. 13:14:15

@karelgoot: ez viszonylag ritka, ugyanis a borban (mustban) erjedésekor rengeteg új aroma jön létre (ez kémia), az általad emlitettek például, illetve azok a későbbi érlelés közben is kialakul(hat)nak. És folyamatosan változnak idővel.
Azért bizonyos szőlőfajtáknál és borkészitési eljárásoknál előfordul szőlő-szerű iz, ahogy emlitették is, ilyen általában az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, minél fiatalabb a bor, annál inkább. Még a Lambrusco (ált. félédes, olasz vörös habzóbor, ami ritkán gejl) eléggé hasonlit a kékszőlő izére.

Friend of Wine 2009.02.04. 13:15:26

Kékfrankos ajánlat?
Kaló Imre 2002-ese vagy Noir Gold 2006.
Szerintem a KF az Eger és Szekszárd, no meg természetesen Sopron. Villányból még nem sikerült jó KF-t inni, ott a Merlot és CF a jó.

lackó 2009.02.04. 13:31:49

@Friend of Wine: Köszönöm, bár én nem kategorizálnám ennyire. A Noir Goldot én kicsit túlárazottnak tartom. Azzal tisztában vagyok, hogy hol találok szép frankosokat, a kínálatból lettem volna kíváncsi egy-két tippre, a Kaló-világ benne van a pixisben.

Van valakinek némi élménye a Lővér Balfi kf-ről 2004-ből? Vagy esetleg hogy sikerült Ganglék '04-ese?

tunderninja 2009.02.04. 15:14:45

@lackó: Jujjjj,tényleg a Lővér Balfi kékfrankos az nagyon jó.Hogy is felejthettem el.De abból a 2005-ös volt szerencsém.Ők kétfajta családdal vannak a piacon.Aminek fehér a címkéje és az van ráírva,hogy Lővér Kékfrankos Balfi Présház,Steiger Dülő na azt szerezdd be.

lackó 2009.02.04. 15:16:16

Na, ez nagyon kellett. Már csak meg kell keresnem Szegeden. Tehát a 2005-öst keresem! Kösz!

alföldi merlot 2009.02.04. 16:01:31

@lackó: Nincsenek olyan titkos tippjeim, amikről a kékfrankosmaratonban ne esett volna már szó. Ha egy reprezentatív KF-kóstolót szeretnék most tartani, akkor a szekszárdiakon túl Weningert, Ráspit, Lővér Balfi Présházat, St. Andreát, Tóth Istvánt biztosan nem hagynám ki, és az osztrák Weningert is érdemes kipróbálni.

Fokoló 2009.02.04. 17:02:46

Szép írás,jó értékelés!Gratulálok!

Fokoló 2009.02.04. 17:11:13

"ha valaki a csúcsbor-kísérletek manhattanjéből kilépve mondjuk 10-12 euró magasságában készítene kevésbé koncentrált, kevésbé új fás, kevésbé világfajtás, ám zamatos, élénk, elegáns házasításokat."Nekem ez leginkább egy testesebb Szekszárdi Bikavérre utal

Fokoló 2009.02.04. 17:15:04

@lackó: Vesztergombi Porkoláb-völgyi Válogatás 06',Sebestyén Válogatás 06',Borműhely "De Facto" 06',

takács bálint - zsebtévé 2009.02.04. 17:24:10

Már más is reklamálta: korrekt ár-érték kategoriában érdemes lenne megnézni Mészáros Pál borait (több hyper-ben is fellelhetők).
A Bodzási Kékfrankos nektek is ízlett.

takács bálint - zsebtévé - sztalingrád

szkitia 2009.02.04. 18:58:55

Takler Kékfrankos 2006 - ezt érdemes megkóstolni mindenképpen
Mészáros Pál Merlot 2006 - ehhez hétvégén volt szerencsém, szintén nagyon finom bor

MalbecNC 2009.02.04. 19:02:51

@takács bálint - zsebtévé:

Hát... azért Mészáros úrnál is szalad már az a ló...
Próbáltál mostanában 2006-os Pinot Noirt venni tőle? Ha jól emlékszem 4500 Ft. Nem egy egyszerű bor, az is igaz.

szkitia 2009.02.04. 20:06:33

igazából én csak kb 2-3 éve ismerkedem a borkultúrával, egyszer kóstoltam pinot noirt, és akkor eldöntöttem, hogy soha többet, nekem nem ízlett :)
viszont a 2006-os mészáros kadarkát dicsérik nagyon, azt sajnos még nem volt alkalmam kóstolni, de rajta van a listámon

karelgoot 2009.02.04. 20:14:35

@szkitia:

Maradnék a somlainál.

Nem kötözködésként tettem fel a kérdést.
Rosszul vagyok már attól, hogy legnemesebb italunk íze, illata "szakértőink" szerint mindenre hasonlít csak arra nem amiből készült.
Én amolyan parasztvakításnak tartom a "szakértői" jellemzéseket, és bevallom még 1x sem jött meg a kedvem egy-egy borhoz azért, mert mandula, kókusz vagy, lecsós tarhonyához hasonlította izét, illatát a nb. szakértő.
Főleg azért nem, mert magam is tudom, hogy nyelve-kedve határozza meg igazán a borfogyasztónak azt amit iszik.
Ott, és akkor.
Boldogult Molnár Jóska bácsi mondta nekem 1x egy átbeszélgetett délután végén.
„Te, mondták, hogy olyan mandulás a borom...
Még soha nem éreztem, de hogy egy picinyt savankás, az biztos!"

bloeger (törölt) 2009.02.04. 21:05:51

Ár /érték arányról: ha tudni szeretnétek mi az,kóstoljatok Birkás Menyhért(Alföld),Monostori Balázs(Marcali),Pálinkás János(Abasár),Hagymási József(Eger),Mezei Pincészet(Bükkalja),Orosz Gábor(Mád).
Sznoboknak túl olcsó/túl jó.

Benikuty 2009.02.04. 22:24:15

@bloeger:
Ez engem érdekelne, de hol az a Bükkalja?

egri Fehér 2009.02.04. 23:21:54

@Benikuty: a magyar borfogyasztó térképén nem nagyon találod, az biztos. amúgy Egertől keletre, nem messze... :)

nekem úgy tűnik, hogy a Heimann birtok nagy értéke Szekszárdnak... (jó vörösborok nemsok pénzért)

hegyaljai 2009.02.05. 01:03:45

@karelgoot: Az ember kapcsolata a borral más, mint a többi élelmiszerrel. Létrejöttének csodája mindenkiből kihozza a benne rejlő költőt, filozófust. Józanul is vad dolgokat mondanak a borról. A hosszú listából csak néhány példa. Hogyan lehet egy folyadéknak struktúrája? Aki azt hiszi, hogy a bor selymes, vegyen a szájába egy darab selymet. Lehet, hogy vannak egy borban animális illatok, de ezzel az érvvel akarjuk drágábban eladni?

A borkóstolás és a borivás kultúrája nem egy beavatottak számára fenntartott vallási szekta, vagy a szabadkőművesek titkos páholya. Nem szabad idegen kifejezésekkel, szakzsargonnal elijeszteni az érdeklődő potenciális fogyasztót. Ilyesmivel csupán néhány buta sznobot sikerülhet elérni, de a tájékozatlan, meggyőzendő fogyasztók tömegeit csak taszítani lehet.

Be kell látnunk, hogy a szaglás és az ízlelés olyan ősi érzékszervek, melyek korábban alakultak ki, mint a látás és ahhoz kapcsolódó képi-fogalmi gondolkodásunk, és pláne a beszéd. Hagyjuk tehát a több száz szót felsorakoztató borkóstolási szaknyelvi szótárakat, és próbáljunk a borral az első pillanatban, minden áttételes, hasonlítós ananalízist megelőzve érzelmileg kapcsolatba kerülni. Bízzunk a természetben, a törzsfejlődés során visszafejlődött állapotában is csodálatos szagló és ízlelő képességünkben. Minden előképzettség nélkül meg fogja mutatni az első lépéseket a helyes úton a borminőség irányába. Minták és tanfolyamok nélkül is élvezni lehet a vörösborok gyümölcsösségét, a száraz borok savait, az aszúk komplexitását. Ugyanakkor előtanulmányok nélkül is utálatosnak fognak bizonyulni a dohos hordó illata, vagy a szúrós ecetsav, a lebomlott savú szappan ízű lágy borok utóíze.

lackó 2009.02.05. 10:23:45

@karelgoot: biztosan nem mondok újdonságot azzal, hogy azt mondom: a borkóstolás, épp a nyelv-változatok miatt szubjektív dolog. Az, hogy a mellettem ülő barátom olyansmit érez a borban, amit én nem, húdenagyon nem zavar...

Részemről elolvasom az írottakat, magamban megfogalmazok esetleg egy kritikát. Amennyiben pedig parasztvakításnak tartod, akkor tegyél rá...ami benne van az benne van, az írónak az a dolga, hogy leírja...

vörös és fehér 2009.02.05. 13:10:48

@lackó: dejszen a blogok lényege, hogy ne magadba fogalmazd meg. asszem.

lackó 2009.02.05. 14:28:45

Nem a a borról alkotok kritikát magamban, hanem a stílusról...tetszik, vagy nem. Szeretem a kifejezéseket, vagy nem...de ez nem tartozik a borhoz. Nem hiszem, hogy ettől kellene függenie, hogy megkóstolok egy bort, vagy nem.

Azt próbáltam jelezni, hogy ez egy szubjektív dolog, ha nem tetszik nem kell olvasni...de kötekedni sem érdemes ezen.

dalton1 2009.02.05. 23:52:25

Én akkor is elolvasom ha nem tetszik. Mert ha nem olvasom el nem tudom hol a hiba és így én is gyakrabban hibázom...

MalbecNC 2009.02.06. 00:35:42

@szkitia:

azt hsiezm előbb-utóbb felfedezed majd, hogy ne ítélj előre a szőlőfajtából! :-)

A 2006-os Kadart meg gyorsan keresd, mert nem sok van és tényleg... szal az a zamatos, kedves fűszeres, de egy kicsit testesebb, mint egy kadartól elvárnánk, mégis olyan kacsingatósan vidám bor. Csúszik lefelé....

MalbecNC 2009.02.06. 00:45:43

@egri Fehér:

Egyetértek abban, hogy nagy érték Szekszárdnak Heimann úr és borai. Na de hogy nemsok pénzért, azt nem állítanám. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem olcsó, de nem is öntöd ki a csapba egyiket sem, sőt az anyós is nézhet más bor után. Vagyis szinte bármelyik borára azt mondanám, hogy minden cseppjéért kár, ami nem a beléd megy :-)

MalbecNC 2009.02.06. 00:54:58

@karelgoot:

Semmi probléma, én sem értettem az irodalomtanárom papolását arról, hogy mire gondolt a költő abban verseben. Köbö hasonlókat gondoltam róla, mint te most a "szakértőkről". Azt hiszi, hogy mert ő magyartanár, akkor már azt is tudja, hogy mire gondolt a költő?

Aztán egyszer csak megfogott egy vers, aztán meg egy másik. Értelme lett hirtelen az irodalomórán tanultaknak és csak bambultam, meg bambultam. Aztán elszégyelltem magam. Meglehet, te is jársz még így!

takács bálint - zsebtévé 2009.02.07. 13:25:39

@MalbecNC: Az PN válogatás. A sima 2e alatt van, többször volt már 1.5e is akcióban az InterSmárban.
Szerintem jövő szombaton is, mivel összvörös&rozé30%off lesz.
(Ma fehér van ugyanott.)
Egyébként MP legtöbb bora 2e alatt van, ás a legdrágább is 5e körül. És általában hozzák ennyiért az elvártat. Általában többet is.
Házhoz is jön,(chipart.addel.hu/products.php?prcategory=12788&PHPSESSID=7a0610ca5a5a8d7621c2f455fda77a6a),de van az ISmárban és az ósanban is többféle.
Én 2005-ös borait ittam először, azota figyelem.
Az a kadarka (lehet, hogy '07) 1.3e a délicébéában.