Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az elegancia nyomában

Etyeki és révkomáromi pinot-k

2009.02.10. 05:00 - vörös és fehér

Mindig öröm, ha igazán elegáns borral fut össze az ember. Elegancia alatt nem csak a harmóniát értem, hanem a kifinomultságot, letisztultságot, visszafogottságot is. Természetesen az elegáns bor egyben harmonikus is, míg a harmonikus nem feltétlenül elegáns. És persze egy bor nem csak akkor esik jól, ha elegancia lakozik benne, van, amikor zúzós, lehengerlő italra szomjazom – egy jó steak mellett a kifinomult kadarka eltűnne. A bordeaux-i házasítások után rafináltságra vágyott a szervezetem, így három pinot noir került a poharamba. Egy az etyeki Debreczeni, kettő pedig Bott Frigyes révkomáromi pincészetéből. Igazán elegánsnak egyet találtam –azt hiszem ez nem is olyan rossz arány.

Debreczeni Pincészet Etyeki Pinot Noir 2006

A pincészet bemutatkozó borvacsoráján ez a bor ízlett a legjobban. Bár akkor úgy éreztem, hogy nem érdemes várni a fogyasztásával, mégis maradt egy palack a tárolómban. Nos, tévedtem: a bor életképes most is. Sok újdonságot nem jegyeztem fel a mostani kóstolásakor. A világos, cseresznyés, téglás szín nem kezdett el barnulni, nem mélyült el. A hordó szépen integrálódott, illatban a vaníliát egy enyhe puncsosság váltotta. Érett piros gyümölcsök vezetik az illatjegyeket, bontás után kis lakkosság mögé bújva. Ízben szintén a túlérett gyümölcs, leginkább a cseresznye dominál. A kortyot az enyhe édesség nem viszi lomha irányba, a savak elevenek, kicsit élesek. Az érintésnyi tannin jól áll neki, szép bor, még a kicsit rövid lecsengés sem rontja el az összképet. 6 pont.

Bott Frigyes Pinot Noir 2006

Ha jól emlékszem, ez volt az első bor, amit ettől a pincétől valaha is kóstoltam. Vettem is hamar egy palackot belőle, aztán el is felejtkeztem róla. Most, hogy az új évjárat is a polcokra került, eszembe jutott, és gyorsan kidugóztam. Kellett egy kis idő, amíg levetkőzte magáról a fülledtséget a bor, komoly animalitás jött első szippantásra az orromba. Némi pörgetés után ásványos, grafitos jegyek jelennek meg, majd a túlérett gyümölcsök. A révkomáromi borász 2006-ban hagyta túlérni, betöppedni a pinot szemeket, ez már az illatban is érződik, de igazán a kóstolás utal erre. A magas alkohol kicsit nehézzé, darabossá teszi a kortyot, noha masszív savgerincre támaszkodik a bor. Érdekes, hogy az első korty enyhén szénsavas, csípős; mintha a palackban némi almasav bomlott volna le. A dekantálás aztán ezt a bizonytalanságot megoldja. Onnantól egy markáns, telt, elegánsnak azonban nem mondható pinot-t kóstoltam. Hosszabb lecsengésű, mint az etyeki, de nem szebb annál. Maximum 5 pontra jó, és nem tudom eldönteni, hogy idővel szebb lesz-e? Ha Albert gazda egykori jegyzetéből indulok ki, nem biztos.

Bott Frigyes Pinot Noir 2007

Nagy összehasonlítási alapom nincs, de pár kóstoló alapján meg merem kockáztatni: a 2007-es Bott borok jóval kifinomultabbak, finomabbak, mint az előző évjárat termései. Ezzel nem én vagyok így egyedül. Ez a pinot noir is ezt az érzést erősíti bennem, jóval fineszesebb 2006-os társánál. Egyrészt mindene kisebb, mint annak: alkoholja csak 12,5, teste ezzel arányosan vékonyabb. A sav itt is határozottan, de nem túlzóan van jelen. Illata hűvös, ásványos. A gyümölcsök közül a kökény, a virágok közül az ibolya jelenik meg benne legmarkánsabban. A korty kifejezetten finom; élénk, rezgő savak, közepes test, hosszú lecsengés jellemzi. A gyümölcsökön túl (melyek közül érdekes módon a szamóca dominál) a mineralitás és egy cseppnyi fűszeresség is jellemző rá. A borban levő játékosság, a könnyedség, no meg az alacsony alkohol is újabb és újabb pohárra sarkall. Elegáns, 7 pontos tétel. Mint tudhatjuk, Frigyes ideálisnak a két pinot közti utat tartja. Én ellennék ezzel az utóbbival.

A Debreczeni pinot noirt az In Vino Veritasban, a Bott pinot-kat a Terroir Clubban vettem.

Címkék: 2006 kóstolás hatpontos ötpontos pinot noir hétpontos debreczeni etyek 2007 felvidék bott frigyes révkomárom

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7930822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.10. 10:03:17

Többször említed, hogy nem tudod eldönteni, hogy jobb lesz-e a bor egy esetleges érleléssel. A Pinot-nál sok esetben nehéz is kimondani ilyemit, mert nem csak a tőkén, a borász kezében, hanem az érleléskor is hisztizik. Nehéz eset na. Talán a Pinot-nál számít a legjobban, hogy mikor kukkantunk a palackba éppen, és soha nem tudjuk mit találunk ott. Elképzelhető, hogy ma egy Pinot igen jó, lehet 1-2 év múlva minősíthetetlen lesz, aztán megint 1-2 év múlva a csúcsra kerül. Ezt a borász sem tudja megmondani.
Másikok: igen burgundi-idegen a túlérlelt szőlő. A magyar Pinot-ok általános problémája, hogy hiányzik belőlük a komplexitás, a rétegezettség, a több bortól sokszor idegen, de a Pinot-nál igen érdekes főldesség, animalitás, macskahúgy (pozitív értelemben), stb.

Octopus 2009.02.11. 14:51:18

Az eleganciáról nekem is hasonló véleményem van. Érdekes módon viszont pinot noirnál még nem sokszor találkoztam eleganciával, az a néhány is inkább érettebb(érleltebb), már lekerekedett, kissé drágább francia tétel volt. Persze ezt csupán pár tucatnyi bor után mondom.
Ellenben a Bordeaux-i vörösök (nem bordói fajtákból akárhol készült borokra gondolok, hatalmas különbség) gyakran elég elegánsak, már olcsóbb árszinteken is (és fiatalon). A jobbak pedig nem is csak elegánsak, inkább már arisztokratikus nemesség árad belőlük... (talán a bal partiakra igaz ez inkább).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.12. 11:45:16

Nekem a bordeaux-i borokkal sok rossz tapasztalatom van. Egyrészt az utóbbi időben sok kereskedő elkezdte azt, hogy 3 évesen piacra dobják a bordeaux-it, pedig alsó hangon is 6 év után kezdik el iszogatni a franciák. Ilyenkor kap az ember olyan tannint az arcába, amely majdnem öl... nekem az a benyomásom, hogy egy igazán jó bordeaux-iért - ami persze érlelt - igen csak bele kell nyúlni a zsebbe.
Nekem a magyar vörösekkel általános bajom, hogy nagyon drágák és nem komplexek, a 20 ezres tételek sem azok, ami azért gázos. A magyar Pinot-ra ez különösen igaz...

Octopus 2009.02.13. 10:50:31

Nekem meg javarészt inkább pozitiv a bordói tapasztalat :), bár az tény, hogy a komolyak tényleg nem fiatalon fogyasztandók. Egyszerűen azok nem is erre készülnek. Viszont a Cru Bourgeois körüli/alatti (ár)kategóriából pl a 2005-ösök már általában elég jól ihatók, bár ez a kimagasló évjárat miatt is van, nyilván.

muskotály küvé 2009.03.04. 16:39:33

Bár Bott Frigyes boraihoz még nem volt szerencsém (tervezem bepótolni), de fontosnak tartom megjegyezni, hogy bár ő személy szerint (nagyjából) révkomáromi, tudomásom szerint a borai a MUZSLAi szőlőhegyen teremnek - szerintem ez a lényeges, nem a borász lakhelye.
süti beállítások módosítása