Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankos-sprint I.

Soproni futam

2009.02.26. 12:50 - palack

Újabb közös kóstolót tartottunk, ezúttal kékfrankos volt a téma. AM kolléga maratonja mellé, mi egy vilámgyors sprintet vágtunk ki. Az eredeti terv szerint háromszor hat soproni, egri és szekszárdi bort akartunk megnézni, aztán bekerült két kakukktojás és három további tétel. Így végül huszonháromra dagadt (engem nem számítva) az este palackjainak száma. Igyekeztem úgy válogatni, hogy többségében viszonylag könnyen beszerezhető borokat teszteljünk, nem hordómintákban merültünk el. Vakon kóstoltunk, borvidéki bontásban: öten alkoholisták vendéglátónkkal Szentesi Józseffel végig is pontoztuk az összes tételt. A posztokban követem a kóstolási sorrendet, az első futamban soproni borok sprinteltek.

Gangl 2003
Gazdag, szép illatában eper és/vagy málnalekvár, bors, pincefal és hordós jegyek. Szájban ehhez képest vékony, lágy, és túl sok benne a kesernye. Ezzel együtt egy jól iható bor, de már túl a csúcson. Pedig nem is olyan rég még fickósabbnak tűnt nekem.

Bob: 4 pont
dagadtos: 4 pont
Műtannin: 4 pont
palack: 5,5 pont
Szentesi: 5,5 pont
vörös és fehér: 4 pont

Weninger 2007
Meggy, szép állatos illatok, aztán virágok, cékla, fahéj és izgalom. Érdemes forgatni, felfedezni. Kóstolva élénk savakkal és meglepő módon némi szénsavval mutatkozott be. Feszes testű, dominánsan meggyes ízű fiatal kékfrankos. Kócos még, de érdekes, vannak tartalékai.

Bob: 4 pont
dagadtos: 5 pont
Műtannin: 5 pont
palack: 5,5 pont
Szentesi: 4,5 pont
vörös és fehér: 4 pont

Weninger Spern Steiner 2005
Animális, földes, füstös illat, elsőre zártabb, aztán kicsit jobban megmutatta magát. Kóstolva széles és magas, nagy testű bor. A korty elején meglehetősen savhangsúlyos, aztán teret kapnak a gyümölcsök és fűszerek is. Rövid idő alatt is villantott valamit tehetségéből, de a visszakóstolás alapján több figyelmet érdemel.

Bob: 5,5 pont
dagadtos: 6 pont
Műtannin: 6 pont
palack: 6,5 pont
Szentesi: 6,5 pont
vörös és fehér: 6 pont

Ráspi Selection 2006
Az illata árkot ásott közöttünk. A palás, földes, mentás őszibarackosok pártja nagyjából azonos erőt képviselt, mint a por és felmosórongy szövetsége. Kóstolva már elsimultak az ellentétek. Szép, a közepesnél vastagabb, arányos testű, főleg ásványos, gyógynövényes ízű, hosszú lecsengésű bort ismertünk meg benne. Az illatvita meglátszik a pontszámokon is.

Bob: 5 pont
dagadtos: 5 pont
Műtannin: 5 pont
palack: 7 pont
Szentesi: 6,5 pont
vörös és fehér: 5 pont

Szél Fiai Cellárium 2006
Kakukktojásként került a sorba ez a nyúli kékfrankos. Illatában a meggyet, illetve egyesek szerint a cigánymeggyet mindenki megtalálta. Ezen kívül volt még füstölt sonka, málna, tökmag és vaníliás kifli. Szájban kékfrankoshoz képest robosztus, kicsit nyers tanninokkal, vibráló savakkal és meggyes ízzel.

Bob: 4,5 pont
dagadtos: 5 pont
Műtannin: 5 pont
palack: 6 pont
Szentesi: 4,5 pont
vörös és fehér: 4 pont

Ráspi 2006
Kitöltés után voltak, akik technokolt kiáltottak, ám hamar kiszellőzött ez a bizonytalanság. Utána félelmetes mélységeket nyitott: őszibarack, virágok, erjedő körte, kakaó, kardamon, római kömény. Szájban ásványos, koncentrált, vastag, sokrétű, de nem lusta. Komplexitása melett lendületes és jól iható tud maradni remek struktúrájának köszönhetően.

Bob: 6 pont
dagadtos: 6,5 pont
Műtannin: 7 pont
palack: 8 pont
Szentesi: 8 pont
vörös és fehér: 8 pont

Ákos Spern Steiner 2006
Illata finoman szólva nem éppen behízelgő. Zárkózott, fülledt. Hordós jegyek és erjedtség uralták, kevés meggyel és virággal. Szájban érett, túlérett gyümölcsök, arányos test, nem túl bonyolult struktúra. Nem volt szerencsés a sorsolása.

Bob: 5,5 pont
dagadtos: 5 pont
Műtannin: 6,5 pont
palack: 5,5 pont
Szentesi: 7 pont
vörös és fehér: 5 pont

A pontszámok átlagolásával a következő végeredmény jött ki:

1. Ráspi 2006 - 7,25 pont
2. Weninger Spern Steiner 2005 - 6,08 pont
3. Ákos Spern Steiner 2006 - 5,75 pont
4. Ráspi Selection 2006 - 5,58 pont
5. Szél Fiai 2006 - 4,83 pont
6. Weninger 2007 - 4,67 pont
7. Gangl 2003 - 4,5 pont

Összeségében megállapítható, hogy Sopron erős kezdés volt, hiszen a hetedik helyezett is négy és fél pontos átlagot hozott, ami egyáltalán nem rossz. Az talán nem olyan nagy meglepetés, hogy egy Ráspi-bor bizonyult a legjobbnak, az viszont már igen, hogy a sima kékfrankos volt mindenkinél a nyerő. Így fölényesen lett első, több mint másfél átlagponttal megelőzve a Selectiont. Az is várható volt, hogy a Weninger Spern Steiner jól szerepel majd: mindenkinél dobogós volt, így biztos második lett. Az Ákos Spern Steiner hatoshoz közelítő átlagával pedig befutott a harmadik helyre.

A következő futamban egri kékfrankosok következnek.

[A kép a soproniborvidek.hu oldalról származik]

Címkék: 2006 2005 2003 kékfrankos ráspi sopron weninger ákos 2007 gangl szél fiai igy kostolunk mi

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr95957433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Octopus 2009.02.27. 10:23:17

Csak tud valamit Ráspi :) Újra kéne néznem a sima kékfrankost, korábban nem jött be ennyire, de valószinűnek tűnik, hogy idővel fejlődik; mint ahogy nyitáskor sem érdemes azonnal nekiesni, nemcsak birja a sok szellőzést, de inkább igényli is. Kiváncsiságból el kéne tenni egy pár palackot jópár évre, tesztelendő milyenné válik...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.27. 12:03:36

Nekem a múltkor a sima 2006-os Ráspi kékfrankos dugós volt. Máshol is találkoztam már a boraivel, azok is dugósak voltak. Valamit kellene ezzel kezdeni Ráspinak... valamikor a közeljövőben készülök oda kóstolni, majd elmesélem neki. Hehe.

Octopus 2009.02.27. 12:18:41

Csavarzár! Bár biztos irtózik tőle :) Én speciel kifejezetten imádom...

Shyr Kahn 2009.02.27. 13:17:33

A csavarzár jó, bár nekem kevésbé elegáns, mint a parafadugó.

A portugálok nem örülnének, ha a csavarzár jobban elterjedne. Szerencsétlenek mezőgazdaságát valószínű rendesen hazavágná a dolog. No, meg a környezetvédők sem örülnének, ha a paratölgyek nagy részét kivágnák a "gazdák" a hasznavehetetlenségük miatt. Gyorsan hozzáteszem, hogy a parafa sok mindenre használható, de nagy részéből dugó készül, ezért ha nem lenne rá szükség, akkor állítólag az felérne egy kisebb környezeti katasztrófával:

www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=1&id=7089

fenntarthato.hu/epites/Members/blandina/parafa_cikk_2008_1

Amúgy tetszik a pontok átlagolása. Sokkal jobb referencia, mintha csak az író eredményét látnánk.

muskotály küvé 2009.02.27. 14:17:27

Nekem a Rásrpi "sima" 2006-os Kékfrankosa az egyik vörös-kedvencem. (Ha jól gondolom: drapp színű címke, 2000 Ft körüli ár.)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.27. 14:45:16

Elvileg ma, 2-5% a dugós borok aránya, Ráspinál ez nálam 100%, amúgy meg biztosan közelít a 20%, ami 10x-4x-ese a normálnak.
Nincs nekem semmi bajom a csavarzárral, viszont megőrülnék, ha egy vörös nagyágyún azt találnék parafa helyett. Egyébként nem árt megjegyezni, hogy a parafától eltérő zárók (legyen az szilikon dugó, csavarzár, meg egyéb) nem járulnak hozza a bor komplexitásához, az érés módja és sebessége is különbözik. Legalábbis ahogy én olvastam...

töppedt 2009.02.27. 18:46:14

akov :Szólj már ha dugós borba botlasz Varga Pincészet Kft-Szőlőskert Mg. Tsz.; Szőlőskert Rt-Hilltop kft-től mert elég érdekes, hogy csak Ráspi(100%) és Kaló egy karton dugóst találtál eddigi kóstolásaid alkalmával

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.27. 21:00:43

Az tényleg érdekes, hogy a Ráspi sima kékfrankos jobban teljesített, mint a selection. Ha visszanézem a régebbi postokat, akkor kiderül, hogy átlagban korábban is jobb osztályzatokat kaptak a simák, mint a selection-ek.

czudarka 2009.02.28. 09:45:02

Kedves blogtársak!

Nincs parafa!És ezt nem viccből mondom!
Olyan szar silány dugókat lehet kapni a piacon, hogy az már vicc! az egyik hófehér a hidrogén-peroxidtól a másik tiszta zárvány amiből hullik a por amikor a dugóhúzót belehajtom! ma egy jó dugót profinak, extrának kiáltanak ki és elkérnek érte 150 Ft+ áfát /260 Ft-os euró mellet/ A standard vörös és főleg a fehér és rozé legjobb zára a csavarzár az Ausztrálok sokszor nagyágyukat is töltenek bele! Kedves borfogyasztók ez nektek is a pénztárcátokat védi, hiszen kizárható a tca! Persze azt én sem mondom, hogy egy Primarius, vagy egy Barbár mondjuk jól venné magát csavarzárral, de a középosztályt igenis fogadjuk el benne! Szerintem a környezetvédelmi kamunak nem kéne ide is betörnie.
Környezetvédelmi katasztrófát sokkal inkább jelent a gmo. Nehogy már a paratölgyesek kivágása után ne termeljenek semmilyen növényt a területen! Hiszen valószínűleg azért vágja ki, mert mást telepít a helyére!
Ha meg nem telepít akkor miért vágja ki?
Szóval túl sok a környezetvédelmi rémhír! Éljen a csavarzár!!!!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.28. 09:59:28

@töppedt: Hm, nem teljesen értem mit akarsz ezzel mondani. A Ráspi esetében 3-4 üveggel találkoztam összesen, mind dugós volt. A Kalóra soha nem mondtam, hogy dugós volt, hanem, hogy 18C-on 1 héten belül megromlott, ecetesedett és széthullott. ...és nem csak nekem, hanem azoknak a barátaimnak is, akikkel együtt tettük tiszteletünket Imrénél.
Varga Pincészet borokból elvből nem innék, ismerjük a történeteket.
A statisztikák szerint 2-5% a dugós borok aránya a parafás lezárásnál. Ezt nem én találtam ki, a szakirodalom ezt mondja. Ezzel sem a Hilltop, sem mások nem tudnak mit kezdeni...

godbacchus 2009.02.28. 20:47:54

Szerintem is eljen a csavarzar!
Az a helyzet hogy legyen hordoban lehetoleg jo sokaig, erjen fejlodjon ott amig a palackbakerul. palack buke es felodes jon parafa nelkul is.
Volt es van lehetosegem csavarzarral eltett borokat kostolni akar 2001-ig visszamenoleg. eszmeletlen jok es jol tartjak magukat nem is hullanak szet egykonnyen.

Ahol en dolgozom sem tudnak egyebet felhozni ellene kifogaskent a parafaparti boraszok, csak azt hogyha egymasrapakolod a raklapokat a felso kartonsorban levo palackoknak megnyomhatja a tetejet.(????)

dalton1 2009.03.01. 21:39:25

Mindenre csavarzárat tenni ugyanolyan értelmetlen mint minden palackba parafát. Mindennek megvan a helye.

Remélem az egriek közé bekerül Bolyki kékfrankosa is.

Shyr Kahn 2009.03.02. 11:14:27

@czudarka: Kicsit radikális vagy. A környezetvédelmi dolog kamu, ha ezt kijelented? Ez "egy picit" sántít. A National Geogrpahic-nak szívesebben hiszek, bár nyilván az sem szentírás. A "sok kicsi sokra megy" mondást hallottad már? A nehézipar nyilván környezetkárosítóbb, de attól még a sok kicsi is az (csavarzár készítése, az hogy most írok egy hsz-t... stb.). Ha eldobnak egy csikket az utcán az is a kicsihez tartozik és ugyanúgy befolyással lehet a környezetünkre, mint a napi X km út, amit busszal/kocsival tesz meg az átlag magyar ember per fő. Persze ezt nem lehet nyomon követni, mert mindenre rá lehet fogni, hogy környezetkárosító, de ami nagyobb szervezetek által is kimutathatóan az, arra már érdemes odafigyelni. Lehet szelektálni és nem beleszarni a dologba önkényesen kijelentve, hogy ez+az kevésbé, illetve ez+az kamu... 20-30 év múlva a gyerekeid/unokáid szívhatják meg. Jó lenne, ha legalább elmondhatnánk, hogy próbáltunk tenni valamit egy potenciális rossz jövő ellen (ördögi kör ide, vagy oda).

töppedt 2009.03.02. 16:28:52

Shyr Kahn-nak tök igaza van. Egy valódi borbolondnak/művelt alkoholistának kötelessége egyúttal környezetvédőnek/zöldnek is lenni. Ezek szorosan összefüggő dolgok. Aki igazán rajong a borokért, az nem csupán a borba magába, hanem legalább annyira az azt körüllengő mítoszba szerelmes. A dugót ebből a szertartásból kivenni méltatlan dolog. Ez az érzelmi oldal.
• Ha a másikat nézzük, hol lenne a határ az egyszerűbb borok és a dugóra méltók között?
• Van adat arra hogy néz ki egy csavarzár belülről 8-10 év után? (Én bontottam rég elfeledett ásványvizes palackot -tragikusan nézett ki, az illata nem volt semleges, az ízről nincs emlékképem, nem nyaltam meg)
• Az Egyesült Államokban az elmúlt pár évben ugrásszerűen megnőtt a dugó helyett csavarzárral készült borok száma. A 2004 évi 5%-ról 2007-re már 25%-ra nőtt a csavarzáras borok piaci részesedése. A lakosság a 8-11 dolláros kategóriában TOLERÁLJA az új zárat, az e feletti kategóriákban a hagyományos dugót részesítik előnyben. Ha átszámoljuk magyar fizetéshez ez 1-2 dollárt jelent. NA EZEKET KELLENE CSAVARZÁRAZNI.
• Hány százalék a dugós bor? 1-5% mértékadók szerint. Az 1 elfogadható az 5 nagyon sok. Van olyan írás ami 30 %-ról beszél. Saját tapasztalat egri fehérével azonos 1% alatt.
• A csavarzárat brit kutatók találták ki, de láttatok már a 98%-ban angol érdekeltségű portóin csavarzárat ?
Kicsit egyoldalúan látom nem? Érvelne valaki a másik oldalról? Nekem most nincs türelmem a dialektikához.

muskotály küvé 2009.03.03. 14:23:07

Környezetvédelmi szempontból engem a parafa/csavarzár kérdésnél sokkal jobban zavar, hogy az üvegek 90%-a nem visszaváltható. Egyébként én szeretem a csavarzárat, nagy boroknál nem annyira.

takács bálint - zsebtévé 2009.03.08. 18:37:53

2nap / 1palack fogyasztás mellett eddig 2x találkoztam dugós borral.
Az egyiket, CBA-ban vett 3900 Ft-os bort a pincészet márkaképviseleténél szó nélkül kicserélték. Nem irom le hol, nehogy mindenki "dugóst mondjon be". Pedig megérdemelné a reklámot.

OFF. Sokszor reklamáltok az "alsó polcos" igénytelenség ellen. Van a MA bloggerek között valaki aki esetleg használ Parafa padlóburkolót a "felső polcról" vagy a többségnek "alsó polcos" padlóburkolója (szőnyegpadló, linóleum, járólap stb.)van a lakásban?
www.startcolor.hu/startcolor.php?pageid=menu2

Ugye.

takács bálint - zsebtévé - portugália

Bordó Bora 2009.12.16. 22:42:51

@godbacchus:
Javasold nekik a fekvőkartont!