Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vörösbor 2000 alatt

Alsópolcos kalandozások

2009.03.20. 07:02 - BOB

Elöljáróban szögezzük le, hogy Magyarország márpedig fehérboros vidék. Ezt halljuk minden nemzetközi aranyorrútól, ezt visszhangozza a hazai borsajtó tekintélyes része, és - valljuk be - sok kóstolási jegyzet is egyre inkább a fehérek irányába löki a magyar borra szomjazó alkoholistát. A magyar ember viszont olyan, hogy hiába a nemzetközi aranyorrúak, hiába a borsajtó, akkor is szereti a hazai verest. Még akkor is, ha relatíve többet kell érte fizetnie és talán relatíve kevesebbet is kaphat tőle, mint egy hasonló árú fehértől. Míg (Tokajt értelemszerűen nem ideszámítva) legnagyobb fehérboraink is látványosan pattannak vissza az 5-6000 forint közötti árplafonról, addig vöröseink javáért nem egyszer ennek két-háromszorosát sem tartjuk túlzónak. Vagy ha annak is tartjuk, valahogy mégis el szoknak fogyni.

Az alsóbb kategóriákban is nagyjából hasonló a helyzet. Míg 800-1000 forint körül már többnyire, korrekt, fehérborszerű fehérborokat kaphatni, addig a korrektebb vörösök árfolyama ennél általában feljebbről startol. Az élet, a marketing és a szín presztízse így árazta be. Fel vörösök, proletárok. Éppen ezért látatlanban nem sok jóval kecsegtet, ha azzal a szándékkal szervezünk kóstolót, hogy a 2000 forint alatti vörösök világába nyerjünk betekintést. Márpedig így esett. Összeültünk négyen ki-mit-hoz alapon, majd vakon végigkóstoltuk a végigkóstolnivalókat. És - bár nem mondhatni, hogy várakozásaink túlzóak lettek volna - a végén kellemes szájízzel távoztunk. Vannak még iható vörösök errefelé is. Négyen kóstoltunk, hárman pontoztunk is. A jegyzetek saját véleményemet tükrözik, a borok mellett az átlagpontok is szerepelnek.

Gallin Kft. Kékfrankos 2007

A történet egy belga borkereskedőről szól, aki vásárolt némi területet Eger határában, s az onnan származó borokat kizárólag Belgiumban értékesíti. A bor Gál Lajos pincészetének keze nyomát viseli magán, kinti ára 7.10 euro, így némi jóindulat kellett ahhoz, hogy beférjen a célkategóriába. Fene a gazdasági válságát neki.

A borász célja az volt, hogy egy könnyen érthető, jóivású, ebben a kategóriában korrekt kvalitásokat mutató ital kerüljön ki keze alól, s ezt a célt a bor teljesíti is. Illatában kedves gyümölcsösséget fedezünk fel némi főtt jegyekkel. Meggy, némi karcosság, egyszerűség meg némi fahordó. Szájban is délceg, kissé markáns savú, mégsem tűnik diszharmonikusnak. Kékfrankososan karcol, de az egyensúlya megfelelő, a hossza pedig több mint elég. Korrekt bor, sima cserekkel.
4,5 pont (átlag: 4,5 pont)

Takler Kékfrankos 2007

Elsőre feltűnt az égbekiáltó különbség az előző bor és e között: míg a Gallin-kékfrankos határozottan északi, kissé karcos karaktert mutatott, itt mindent felülír a melegség, kerekség, a szinte már merlot-san kedves gyümölcsösség. Déli stílus - jegyezzük meg többen is. Nem túl komplex, de szép és egyenes illatú bor. Szájban közepes testű, harmonikus. A korty alapvetően gyümölcsös, de a vége kissé kesernyésbe fordul, és a keserűség a lecsengésben is tartja magát. Hossza alig van. Az egész bor lefelé tartó ívet mutat, az illat szépségpöttyei az utóízre már bibircsókká válnak. Visszakóstolásra csúnyán lebutul, de akkor már nem pontoztunk. Így
5 pont (átlag: 4,83 pont)

Szeleshát Kékfrankos 2007

A szekszárdi borvidéken elhelyezkedő Várdomb 25 hektáros pincészete jóval ismeretlenebb, mint azt a birtok méretéből következtethetnénk. Az utóbbi időben pinot noirjával hívta fel magára a figyelmet, most a kékfrankost vettük górcső alá. A bor egyszerű, meggyes illattal indít. A meleg karaktert határozott hordós aroma keretezi. Szájban savhangsúlyos, nyers, talán némileg éretlen is. A korty végében sok kesernye borítja el az összképet, hossza is alig van neki. Ez nem az ő napja.
3,5 pont (átlag: 3,83 pont)

Tüske Kékfrankos 2006

A Tüske Pincészet és Halmai Csaba borász az utóbbi hónapokban 2006-os cabernet francjával égette bele billogát a honi kultúralkesz-társadalom emlékezetébe. Ugyanezen évjárat kékfrankosa sajnos nem mutat olyan kvalitásokat mint amaz (szerettük ekkor is és máskor is), ugyanakkor kékfrankosnak is meglehetősen szokatlan. Illata fűszeres karakterű, visszafogott, decens. Szekszárdra utaló, komplex. Szájban azonban szárító, poros érzetű csersavval találkozunk, ráadásul nagy mennyiségben. Ha nem is teljesen tiszta, de mindenképp komoly, sűrű anyag - jegyezzük fel. Az illat szépsége után az ízek bárddal faragottnak tűnnek. AM-nek korábban még kevésbé tetszett.
4,5 pont (átlag: 4,33 pont)

Szent Gaál Kékfrankos Válogatás 2006

A Szent-Gaál pincészetnek szoktak lenni olyan borai, amiket nagyon szeretek, de ezek általában sosem az általuk legnagyobbra tartottak közül kerülnek ki. E bor 2003-as elődjét például szerettem, és első kóstolásra ez a bor is tetszetősen kellette magát. Ebben a sorban viszont harsányabbnak, úgymond népszerűsködőbbnek tűnik. Sok fa és fűszer, némi puncs, forgatással további fűszerek és halványan zöldségek is felbukkanak. Könnyen érthető, mégis tartalmas illatú bor. Szájban viszont kissé vékonynak és cizellálatlannak tűnik. A hordós jegyek ápolnak, s eltakarnak, mögülük alig kandikál ki az alapanyag tökéletlensége. Nekem most kissé asztali jellegűnek hat.
4 pont (átlag: 4,67 pont)

Janus Portugieser 2007

Az már eleve bátorságra vall, hogy egy borászatot egy ennyire reklámgyilkos névvel illessenek alapítói, de úgy tűnik, Pécsi-Szabó Miklós és Szél Géza nincs híján e bátorságnak. A Tenkeshegyen fekvő borház tizenkét hektár saját tulajdonú szőlőből készít bort.

Hogy egy vörösboros kóstolót egy villányi oportó nyerjen meg, ez eddig számomra kizárólag abban az esetben volt elképzelhető, ha a kóstolón csak villányi oportók indulnak. Márpedig most a Janus pincészet oportója mindannyiunk egyöntetű tetszését elnyerve, utcahosszal hagyta maga mögött a többi áldozatot. Illatában egy teljes gyümölcskosár pirosbogyósok egész hadával, mellé szilvalekvár, csipkebogyólekvár aromái társulnak. Egyedi és szép, kedves és összetett. A korty harmonikus és szerethető, sima csersavú. A végében némi kesernyék tűnnek fel, alig érezhetően, nem zavaróan. Kerek, minden tekintetben szép bor, 1100 forintos árával pedig a rézfokozatú orbitális besztbáj plecsnit is kiérdemli.
6 pont (átlag: 5,83 pont)

Solamen Portugieser 2007

A Solamen név a pécsi Lisicza borház oportóját takarja, melyet Zwack Izabellán és az ő borválogatásán keresztül értékesítenek. Eddig csak papíralapon találkoztam vele, most már azt is sejtem, miért. A bor elsőre állott felmosórongy illatával támad. Később - rengeteg forgatás hatására - lekvárosodik, éretlen, zöldséges aromák jelenek meg benne. Szájban kissé vékony és jellegtelen, de ha azt vesszük harmonikus, hiszen mindenből kevés van benne. Alacsony szinten megvalósuló harmónia - mondanák rá nálam tanultabbak. Hibája viszont a jellegtelenségen kívül nincs, kár, hogy erénye még ennyi se.
3,5 pont (átlag: 3,33 pont)

Werner Cabernet Franc 2007

A bátaszéki Werner pincéről az égvilágon semmit nem tudok, ami persze nem baj, így akkor se befolyásoltak volna mindenféle előítéletek, ha történetesen nem vakon kóstolunk. Ez a cabernet franc azonban - vakság ide vagy oda - a vert mezőnyben végzett. Illata elsőre zöldség-gyümölcs kiskereskedést idéz, melyben a ribizli a leghatározottabb aroma. Némi füstösség társul hozzá, összességében nem túl komplex, inkább olyan elmegy-illat. Szájban vékony és savhangsúlyos, hiába van benne anyag, ha az nem teljesen érett. Nem lett a kedvencem.
3,5 pont (átlag: 4,17 pont)

Gál Lajos Egri Veres Cuvée 2006

Gál Lajos borait (illetve elsősorban olaszrizlingjeit) én általában szeretni szoktam, de ez a blend most nem kifejezetten vált ínyemre. Pedig kóstoltam már párszor. Most érett, füstös illatvilággal kezd. Némi fülledtség, némi hordó teszi még tiszteletét. Szájban azonban táncol az ihatóság határán: vékony és savas, egyszerűen nem jó.
3 pont (átlag: 3,33 pont)

Az összesített sorrend dobogós helyzettjei:
I. Janus Portugieser 2007 (5,83 pont)
II. Takler Kékfrankos 2007 (4,83 pont)
III. Szent Gaál Kékfrankos Válogatás 2006 (4,67 pont)

Bár tény, hogy nem találomra lőttünk ki 9 bort, hanem egyfajta előválogatás következtében kerültek a kóstoló szájak bűvkörébe, összességében nem lehettünk elégedetlenek. Ha a 2000 forint alatti magyar vörösboros átlag ilyen lenne, mint amivel találkoztunk, sokkal kevesebb fejvakarásra lenne szüksége annak, aki elérhető áron szeretne hazai verest kóstolni. Sok olyan bor van ezeken kívül is, ami megérdemelte volna, hogy bekerüljön a szórásba, nekünk most ennyi tellett. Várjuk a további tippeket.

Címkék: 2006 pécs kóstolás vörös szekszárd villány takler kékfrankos cabernet franc portugieser lisicza szent gaál 2007 gál lajos tüske szeleshát janus borház

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr391013209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2009.03.20. 09:00:10

Apró pontosítás: a Werner pince bátaszéki, van honlapjuk is >
www.wbaboraszat.hu/

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.20. 09:54:36

Egyszer érdekes lenne az egész Tesco Selection szortimentet végigkóstolnotok. Sok 600-700Ft-os palack ilyen-olyan kajákhoz simán iható, és kenterbe veri a hasonló árfekvésű magyarokat. Ritkán veszek ilyesmit, de volt, hogy ezt-azt megkóstoltam. :)

Steff 2009.03.20. 13:29:16

Nekem legutóbb Vincze 2005-ös (!) alapmerlot-jával volt jó tapasztalatom (1600 Ft körül).
Aztán ott van pl. a Bolyki Zorróék! Soha rosszabbat ezeknél.

Shyr Kahn 2009.03.20. 13:47:55

Nagyon tetszik, hogy mostanában átlagoltok. Az 5 feletti átlagpont eléggé elgondolkodtató egy 1100 Ft-os tételért.

Labancz 2009.03.20. 13:55:34

A tornatanárom mondása jutott eszembe, amikor szerencsétlenkedtem a svédszekrényen: Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.
Nos,így vagyok én a kishazánkban termett olcsó vörösökkel. Annyi csalódás után minek még egy?

Törpi 2009.03.20. 13:55:43

Tipp: Merfelsz Pince (Szekszárd) Bel Canto 2006 és Rivalda 2006, 1500 és 1600 petákért.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.03.20. 14:03:29

Egy új sorozatban éppen ezekkel, a 2000 alatti (nem csak vörös)borokkal kezdtünk el foglalkozni, ha valaki szeretne olvasni, íme: bama.hu/helyi-ertek/egyeb/bezzeg-anno-a-rakban-219944.
Amúgy meg nekem a Szeleshát kékfrankos ennyire nem rossz, viszont a pinot noir 1890 forintért abszolút jó vásár! És szerintem ajánlott még a Gradowski Hedonist is, asszem ezerötért mérik...

e_easy 2009.03.20. 16:28:20

@Steff: egyetertek, pont tegnap futottam bele. Remete kekfrankos 2006 is johet nalam

valentine weaver 2009.03.20. 16:52:39

Muszály voltam nicket változtatni, nehogy megszóljatok, hogy ez a .... megint a Mészárost ajnározza...(mint annakidején Kotyogó a Feind-et), de ebben az árkategóriában tényleg érdemes vele foglalkozni.
És több fent említettel ellentétben sok helyen hozzáférhető.
Úgyis addig hajtogatom, míg felkapja a piac, aztán jól megdrágul...

valentine weaver - pocketTV - stalingrad

muskotály küvé 2009.03.20. 17:03:25

"nem sok jóval kecsegtet, ha azzal a szándékkal szervezünk kóstolót, hogy a 2000 forint alatti vörösök világába nyerjünk betekintést"; "Vannak még iható vörösök errefelé is."
Azért én itt megállnék egy elvtársi szóra.
Nem tudom, ezekkel a borokkal hol találkoztatok (egy-két kivétellel számomra teljesen ismeretlenek, de az az alapállítás, hogy 2000 alatt nehéz iható vörösbort találni, szerintem
egyszerűen nagyon nem igaz. Pl. Ráspi Kékfrankos 2006. Vagy Tóth István borai. Ha a szupermarketekben is elérhető dolgokat nézzük, ott vannak Szeremlei vörösei, Chateau Kajmád, Lesencei borok. Mind-mind többnyire 2000 alatt, és iható. (Az más kérdés, hogy egy ugyanannyira iható spanyol tempranillo általában olcsóbb, de nem ez volt a kérdés.) Szerintem nincs mindkét lábatok a földön :)

Szegediszomelijé 2009.03.20. 19:10:50

A nyafogók csak savanyodjanak tovább! Elérhetőség kell? Simon több bora, juhász tesók, Carpe Diem sorozat Dr. Pók Tamással, Tóth Istvánnal Taklerrel ezresért bizony élvezhető borok a mindennapokra vacsihoz. Egyetértek a Lesence, Szeremley felsorolással, nem próbáltam, de bevállalnám az Ikont. (Valaki esetleg kóstolt már?) Dúzsinak is vannak jó tételei e kategóriában -bár ugye ez már kevésbé elérhető.
És örültem a cikknek!

borpancsoló 2009.03.20. 19:30:14

Azért valljuk be, az tök gáz, hogy az alsó polcokon kell (ráadásul nagyon ügyesen) matatni ahhoz, hogy 2 rongy alatt vegyen az ember egy üveg bort, ráadásul igazán meg sem bízhat az átlag fogyasztó (aki hallott mondjuk 10 borászatról, de azok mind a magasabb ár.kat.-ban vannak) hogy jó lesz a választás.
(úgyértem, persze, ismeri a /szabadon behelyettesíthető/-t mint nevet, de azt inkább ki akarja hagyni eddigi tapasztalatai miatt)

Én egy kicsit sajnálom a fogyasztókat, hogy miközben azt szeretnénk, hogy heti két-három üveg bor menjen el családonként, olyan áron vannak a megbízható márkák, amik heti egy üveg bor megvásárlását is meggondolandóvá teszik. (Ráadásul a bor tipikusan a legkönnyeben kihúzható tétel a bevásárlólistáról)

A vinotékákba meg ugyan segítenek a kiválasztásnál, de ott horror árak vannak legtöbbször, tehát csöbörből-vödörbe.

Szóval egy kicsit szar ez, én teljes mértékben megértem azokat, akik egyből a délafrikai vonalat nézik át.

borpancsoló 2009.03.20. 19:31:23

Hangsúlyozottan azokról beszéltem, akik ugyan szeretik a bort, de nem ismerik a borászatokat és nem is akarják megismerni, csak tisztességes bort szeretnének inni.

Szegediszomelijé 2009.03.20. 20:12:02

@borpancsoló >>: Abszolút igazad van, bár a poszt nem teljesen erről szól. Az viszont tényleg ciki, hogy 2000 alatt már lemondással kezdődik a kóstoló. Az átlagember az 1500-2000 sávot nem fogja megcélozni, talán az 1000 -t és környékét. Így -bár én továbbra is nagyon örülök a posztnak, merülhetnénk tovább, "Vörösborok 1000 környékén" kategóriába. Hát itt már tényleg csak a mázlista laikus fog jóba nyúlni... Ahhoz, hogy heti 2-3 üveget megigyon egy átlag család, bizony standard megbízható, ismert márkák kellenének 600 -1000 Ft kategóriában. Nem nagy mélységek, részletek, de jól iható ételkísérők, vagy akár könnyed, gyümölcsös "parti" borok. És itt mindenképp adós elsősorban az Alföld. Látjuk, tudjuk, hogy lehet, de Frittmann, Font, Varga nem láthatja el az egész országot. Itt lehetne mennyiséget, megfelelő technológiával és persze összefogással minőséggel együtt létrehozni. És persze vannak még borvidékek, melyek szintén adósak e téren.

BOB 2009.03.20. 20:20:29

Azert itt a "2000 alatt" nem azt jelentette, hogy 1900 es 2000 Ft kozott. A Gal Lajos Egri Veres pl. 900 Ft kornyeken kaphato.

Durvalegény 2009.03.20. 20:28:47

Ikon Kékfrankos 2007 (1300 Ft)
Ikon Cabernet-Merlot 2006 (1500 Ft)
Pók Tamás Carpe Diem (1000 Ft)
Simon Síkhegyi Pinot Noir (2000 Ft)
Ráspi Kékfrankos 2006 (2000 Ft)
Szeremley Pinot Noir 2006 (1500 Ft)
Konyári Cabernet Sauvignon 2006 (1800 Ft)

borosember 2009.03.20. 20:46:55

A Janus borok meglepően jól szerepeltek nálunk is egy kóstolón. Bár a 2007-es Portugieserük messze szebbre sikeredett,mint a 2008-as.
Kiss Gabi 2008-as portugiesere nagyon ütős még szerintem, 1300-1600 Ft körül lehet szaküzletben beszerezni.Totál best buy!
De a Rocca sorozat darabjait is nagyon baráti áron lehet megvenni és nem lesz csalódás.
Vagy egy Mészáros Merlot,esetleg egy Sike alap Bika is remek választás "kétropi" alatt.

kádkongató 2009.03.20. 22:07:13

Ha jól tudom 1800 körül lehet hozzájutni Lisicza ravasz vöröséhez(a szerb borcsiszárnál például). Abszolut besztbáj.Jobban jártatok volna, ha azt rakjátok be a sorba. 6 pont környéke

esszencia 2009.03.20. 22:24:34

Sziasztok!
Szerintem is lehet 2000 alatt jó magyar vöröst kapni. Mészáros Pálékról viszonylag kevés szó esik errefelé, de bátran ajánlom tőlük a 2006-os Sauvignont és Franc-t is. A Merlot már valaki megtette, de szerintem nem okoz csalódást a Vida Kékfrankos, vagy a Bátaapáti 2003-as Talentum. Ez utóbbi szerintem klasszisokkal veri a villányi hasonló árú oportókat. Egyébként az itt 3 pontra pontozott Gál Lajos Verest nem rég kóstoltuk és nekem ennél jóval többet mutatott.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.03.20. 22:47:59

Tudtam, hogy amennyiben cikk lesz a kóstolóból, az lesz a baj, hogy rosszakat választottunk:)

Nos, remélem azért elfogadható, ha összeül 4-5 ember, s mindenki hoz pár 2000 alatti bort, s nem azt hozza, amit a legtöbb helyen kapni, hanem azt, ami éppen érdekli. Az ajánlatok közül engem is kíváncsivá tett volna egy Simon vörös házasítás, vagy egy dél balatoni veres, de éppen úgy jött ki, hogy nem azokat vettem.

Tehát semmilyen szinten nem reprezentatív minta: egy statisztikai adat van, kóstolni 2000 alatti verest. Pont.

De úgy emlékszem ezek a kérdések nem egyszer előkerültek már korábban is:)

Benikuty 2009.03.21. 08:22:06

@esszencia:
Mészáros Páltól bármi bátran ajánlható,-kőzápor jöhet,-még a folyó borok is.

kukko 2009.03.21. 08:23:21

Szerintem ebben az árkategóriában érdemes kipróbálni a Salánki borokat, a Chateau Salánki sorozatban vannak jó borok 2000 alatt.
Fekete Mihállyal is érdemes próbát tenni, ha Szekszárd úgy látszik az olcsó és jó vörösborok vidéke. Demeter Csaba pedig idén több olcsó borral is előjött idén.

lackó 2009.03.21. 09:09:55

Gasztromókusok, csak kíváncsiságból: ki mire gondolna egy fiatal (10-12 hetes) sült kecske kapcsán, amit kizárólag gyenge, kis fokhagymás, enyhe rozmaringos fűszerezéssel fogok készíteni? Szín és fajtamegkötöttség nélkül?

tunderninja 2009.03.21. 10:07:20

Gratulálok a cikkhez,szerintem ez az egyik legfontosabb dolog kellenne,hogy legyen a mai magyar borpiacon.Szomorúnak találom,hogy keményen kell keresni a jó dolgokat ebben a kategóriában,és akkor nem tettünk szót az 1500.-Ft alatti mezőnyről.A vélemyényem az,hogy tökmindegy,hogy kinek mit enged meg a pénztárcája,kinek többet kinek kevesebbet.Mindkét csoportba tartozó tömeg ebben a szegmensben nagyon kitaszított.Azok akik tehetősebbek ők se bontanak ki napi szinten élborokat a pincészetektől.A magyar pallettán nagyon de nagyon kevés a tisztességes jó bor ebben az árszegmensben.Bezzeg csúcsmindenfélével abból aztán rendesen el vagyunk látva.Ott nincs probléma.Ez számomra a mai napig felgoghatatlan.Ebben az árban pont ilyen hatásoknak köszönhetően hódítottak teret a külföldi tételek.Pl a Radovinnél 2000.-petákért van Kaiken Malbec.Egy rossz szava se lehet senkinek rá.Kitünő bor.Szóval,ha valaki mondjuk szeretne egy kicsit komolyabbat mutató dolgokat fogyasztani a Portugiesernél akkor bizony fel kell kötnie a gatyáját.Egyre többeknek kellenne olyan utat is taposni,amit már a Rokka,Gál Lajos,Hilltopp,Lisicza,Font stb pincészetek kitaposták az ösvényt,és mutatják az utat.A múltkor vettem egy Csak egy bor-névre keresztelt nedűt Radovintől ezt is le kellett volna tesztelni a tesztben.1.5liter 2490.-Ft.Kitűnő volt.A Werner pincészetnek a Merlot-át kellett volna benyomni a tesztbe.Remélem lesz egy cikk ami majd a 1500.-Ft alatti tételekkel foglalkozik,na ott aztán igazi Ninjának kell lennie mindenkinek hogy találjon valami bort ami nem káros az egészségre:)

Janusbor 2009.03.21. 10:37:04

Köszönjük a jó kritkát, igyekszünk megfelelni az elvárásoknak. Szeretném figyelmetekbe ajánlani a júniusban megjelenő "Bordó" névre hallgató (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot) cuvée-t 2007-ből, mely 2000Ft körüli áron lesz majd kapható.
Bővebb info: janusbor@gmail.com
www.janusbor.hu

peer_gynt 2009.03.21. 10:58:26

IKON!!! hipermarketben rendszeresen akciózva egy darab ezresért. De 1000-1500 között mozog a vinotékákban is.
És Villányból Maczkó Zweigelt és Portugieser. 1500 alatti mindkettő.

frankia 2009.03.21. 14:12:57

@peer_gynt: Ikontól sajnos sem a 2007-es Kékfrankost, sem a 2007-es Merlot nem tudtam meginni jóízűen (és nem is ittam meg). Persze lehetne rosszabbul is választani...
Pedig nagyon biztam bennük: végre egy jó ár és ugye Konyári neve sem hangzik túl rosszul. Én is úgy látom, hogy 1500 Ft alatt nem nagyon van választás, ha az ember többet akar, mint egy kis alkoholt bevinni...

lackó 2009.03.21. 15:19:01


frankia:Jaj, dehogynem, csak meg kell keresni. Itt a déli végeken számos példát tudok mondani...

Amúgy az Kékfrankos hibátlan, valódi ivóbor, a Merlot még nem kóstoltam.

Az ízlésed nem ismerem, de abszolút nem tudok egyetérteni veled.

dagatt 2009.03.21. 15:50:15

Agárdon a Csóbor pincében 1000Ft-ért lehet Cabernet Sauvignon-t és Franc-t vásárolni. Ebédhez, vacsorához bőven megteszi a vékonypénzű átlagmagyarnak szerintem.
Egy 2005-ös Carpe Diem-et vettem ma, 750Ft-ért. Remélem iható (még). :)

vékonypénzű átlagmagyar

dalton1 2009.03.21. 16:51:29

@lackó: Bár gasztronómus nem vagyok, de először is összefutna a számban a nyál...
Aztán talán egy Heimann Kadarka jutna eszembe vagy szintén Heimann Baranyavölgyi KFR, 2007...

Jó étvágyat!

lackó 2009.03.21. 17:16:00

Heimann kadarka? 2007? Pszt, de már benne van a sorban..csak a többiek meg ne tudják :))))

frankia 2009.03.21. 17:17:46

@lackó: Lackó, az a Kékfrankos (és a Merlot is) valóban hibátlan és iható - félreértés ne essék. Azt hiszem, az itteni Művelt Alkesz pontozási rendszer alapján egy hármast kapna tőlem. Viszont ez nekem ahhoz nem elég, hogy jó szívvel ajánljam, ezért is szúrtam be a kommentet. Egyébként teljesen igazad van: ez itt már csak 'ízlések és pofonok' :-)

lackó 2009.03.21. 17:35:15

@frankia: na igen, de!

Meg kellene tanulni helyükön kezelni a dolgokat. Nézzük meg, hogy mi a szándéka a borásznak, vagy a bornak? Ha egy egyszerű, könnyű bor akar lenni a mindennapokra, 5-6-700 Ft-ért és korrekt, teljesíti az elvárásokat, akkor bárhol, bárkinek ajánlható...

Ha egy szerény bor több ezerért, ezzel már van probléma. Fordított eset pedig rohadt nagy szerencse :)

pinot noir 2009.03.21. 19:49:43

Kiss Gábor Portugieser 2008, 1500 Ft körül nagyon jó.

A Heimann Idei is szépen megállja a helyét ebben a kategóriában 1400 körül.

A Janus is tényleg nagyon finom, bár 1100 Ft-ért sajnos nem találkoztam vele sehol, pedig kerestem... (1300-1400 között találkoztam vele)

Egyébként sok jó vörös van Magyarországon 1500 alatt is, csak tényleg nem könnyű őket megtalálni, könnyen érheti csalódás az embert.

lackó 2009.03.21. 19:57:10

Janus beszerezhetőség?

Steff 2009.03.21. 21:11:08

Heimann-kékfrankos (nem sokkal 2000 alatt)

Concubina vörös cuvée (Mátra, Németh Attila, kb. 1600)

lackó 2009.03.21. 21:38:52

A Concubina szerintem évek óta a magyar piac legmegbízhatóbb és legjobb ár/érték arán vörös bora.

Németh Attila meg talán a legtehetségesebb borásza...

muskotály küvé 2009.03.21. 23:16:33

@lackó: a kis fokhagymás, enyhe rozmaringos fűszerezés a bor szempontjából majdnem, a nyálelválasztásom szempontjából közel sem mindegy...
mindenesetre nekem ez nem annyira vörös kategória; kadarka siller, vagy Heimann Fuchsli, vagy ilyesmi jutna eszembe.

Webota 2009.03.22. 09:28:56

Ja, nem. 1390,-ért.

Decanter 2009.03.22. 14:55:26

Mészáros Pál borait ajánlanám én is. Sok vörösét ittam már, és egyikben sem csalódtam még. 1140-1320 között remek borokat lehet Tőle rendelni,akár innen is.
chipart.addel.hu

Más. Most kortyolgatok, egy 2006-os fehér Concubinát, és le vagyok nyűgözve...
Kb. fél évvel ezelőtt ittam utoljára, de most sokkal jobb!

frankia 2009.03.22. 16:07:41

@Decanter: 2006-os Fehér Concubina tényleg kellemes, többször volt hozzá szerencsém. Most délben egy fehér St. Andrea-s Kutyafáját bontottunk (a múlt héten tudtam meg, hogy nem csak vörös van!), ez is teljesen rendben volt..

Decanter 2009.03.22. 16:50:17

@frankia: Én sem tudtam, hogy van fehér is belőle, meg fogom kóstolni.
Köszi a tippet!

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2009.03.22. 18:28:27

Nem tudtam, hogy kövezés jár érte, de Mészáros Pálnak még egy pont. Utoljára a kadarkája került a pohárba és 1300 HUF-ért több mint elfogadható:

chipart.addel.hu/products.php?prcategory=12788

Cukker 2009.03.22. 21:14:57

A Szeleshát 2007- es kékfrankosa nem egy testes, komplex bor, hanem egy mindenki számára érthető, kimondottan gyümölcsös laza vörösbor, ahogyan ez a címkén is szerepel. Ha 1500 alatt testes és harmónikus bestbuy kékfrankost szeretnétek akkor 2 hét múlva keressétek Szeleshát K2 néven a Pincénél vagy Bp-n a Winebar-ban.
Most került palackba a 2007-es Merlot is, szintén hasonló árban.
A cikkben lévő ismeretlenségről: Nézzen szét mindenki otthon, biztos vagyok benne, hogy vannak nálatok más pincészetektől olyan palackok amelyekben Szeleshát borok voltak - vannak...

Labancz 2009.03.22. 23:02:42

Ajánlom minden bormazohistának a Varga Pincészet Egri bikavérét. Jóval 2000HUF alatt van az ára, így marad még elég pénz további kísérletezésre, vagy 1-2 sörre a sarki kocsmában.

VPR 2009.03.24. 15:42:48

Monarchia Noir 2004 kb. 2000 Ft
Kürti istván Carpe Diem 900 Ft(!)
Bodri Kékfrankos 2006 kb. 1700 Ft
Bodri Civilis QV 2005(?) kb 1700 Ft
Vincze Béla alap Cabernet és Merlot szintén 2000 alatt.
Thummerer alap bikavérje 2006-ból 1500-ért volt múltkor.
Úgyhogy azért lehet ezt azt találni.
Ja! Konyári Cabernet Sauvignon 2006 kb. 1900 Ft!!!
azért találni ihatót ebben a kategtóriában.

Janusbor 2009.03.25. 15:54:06

Janus kostoló holnap (március 26) a Dionysos Borházban. Már csak kevés hely van, kérjük a részvételt jelezzétek a 06 1 2480733-as telefonon! Ár:2000Ft ami levásárolható (a Dionysos borház teljes kínálatából)

szkitia 2009.03.26. 21:21:18

Hadobás pince Kékfrankos kb. 7-800 Ft

feltéve ha jól emlékszem az árra, CBA-ban vettem 3-4 hónapja, még egy aranyplecsni is volt rajta külföldi versenyről, ha ez jelent valamit :) sajnos évjáratra nem emlékszem már

amúgy nekem az Egri Korona Borházzal sem voltak még problémáim, ők is elég szép borokat csinálnak, és stabilan 2000 alatt
2006-os merlot külön kiemelném

Szebb jövőt... 2009.03.29. 21:54:15

Keresgélés eredménye 2000 alatt:
Multibol:Gál Tibor Bíbor,talán még 1500 alatt is,nem emlékszem pontosan.Jól iható csak sokat kell szellőztetni,első este majdnem kiöntöttem,de másnapra meglepően szépre nyílt.
Mészáros Pál borok:Merlot,Cab.Sauv.,Cab.Franc('06),mind jó ár-érték arányú,de egymás mellett is kóstoltam őket és alig találtam bennük íz és illatbeli különbségeket,biztos ez az olcsóság ára.
Borboltból:Sebestyén Icze 2007 egy-két hónapja még kicsit rakoncátlan,de szép anyag ebben az árban(1770.-),nagyon karakteres.
Bolyki Zorróék '07 1560.- nagyon "vagány".
St.Andrea Kutyafáját '07, 1770.-szerintem a csúcs!Az 1-es verzió még kapható itt-ott.Pinot Noir-al és egyéb csemegékkel.
Kutyafáját fronton amúgy is jönnek még meglepetések.

loading 2009.03.30. 16:23:01

Örülök a cikknek, mert sok hasznos tippet kaptam. Így az ez évi fogadalmamat (bort 2eFt alatt veszek) ezentúl tudom tartani. Persze már megszegtem az év elején.
Mészáros Pálért külön köszönet: a 2006-os merlot-ja tetszik és szerintem is jó.
@esszencia: Szerintem a 2003-as Talentumot nem szabad összevetni egy oportóval /portugieser/: egyrészt cabernet és kékfrankos, egy évig érlelve más, mint egy friss oportó. Bár mindkettő könnyebb típus. Másrészt 6 éves a bor és már tavaly is kezdett nagyon öregedni.
süti beállítások módosítása