Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

TőkésTársak

Tiszta kezek

2009.05.05. 05:55 - alföldi merlot

Csite 2007 elején számolt be a még közös név nélkül futó, de már akkor is összetartó ifjú tőkésekről. Németh Attila nem szerepelt abban a merítésben, és ő láthatóan máig lazábban kötődik ehhez a körhöz, hiszen a TőkésTársak április 24-i bemutatóján is dublőr helyettesítette. Csite viszont eljött, így tudtunk néhány szót váltani. Ő a gyökerektől indul (vagy legalább a szürettől), azaz már a kóstolás előtt sejtett egy-két dolgot, én a palack felől (elhanyagolható terepgyakorlattal), így a véleményünk néhány pontban óhatatlanul eltért. De különös módon a "Mi volt a legjobb bor?" játékban nagyon közel kerültünk.

Szerinte a válasz fehérben Németh Attila Oldalrizlingje, vörösben Losonci Bálint Úrráteszi Kékfrankosa. Kapcsolatunk természetének megfelelően ezúttal is vizsgáznom kellett (l. "Sokat kell még tanulnod!"), és ízlés- és felfogásbéli különbségeink ellenére alig vertem le a lécet: fehérben átmentem, vörösben a Gereg és az Úrráteszi között haboztam, végül a "csak egyet lehet!" felszólításra a Gereg mellett döntöttem. Az összbenyomásról nem beszélgettünk, de talán nem fog velem vitatkozni: fehérboros vidéken láttunk már ennyire elszánt, tehetséges, tájékozott és intelligens borászokat, vörösben még nem. Ezzel nem a mátrai fehéreket akartam visszaminősíteni, hanem azt jelezni, hogy egy rakáson ennyi patyolattiszta és egyedi vörössel ritkán találkozik az ember.

Németh Attila ebben a társulatban sztár, bármily furcsán hangozzék is; őt valószínűleg többen ismerik, mint a másik három tőkést együtt véve. Néhányszor már leírtam, és nincs okom módosítani a véleményemet: istenadta tehetség. A bemutatóra két bort küldött. Az Oldalrizlingre keresztelt olaszrizlingje 30 gramm maradékcukrával a maga műfajában remekmű. Vonzó, sokszínű, arányos. Nem tudom, hogy mikor, hol, mennyiért lesz kapható, de aki nem pikkel az édesre, az tartsa észben a nevet. A Hanna Cserepesi Sárgamuskotálynak sajnos csak a lehengerlő illatát élvezhettem, mert nyári szobahőmérsékleten került a poharamba, és így megborította a 200 gramm cukor. (Németh Attila a sárgamuskotály koronázatlan királya, a 2005-ös Alana számomra mérföldkő.)

A kóstoló legnagyobb felfedezése (nekem legalábbis) Szecskő Tamás szortimentje volt. Biztos kézzel kivitelezett, elegáns, tiszta ízű, gazdag borok egytől-egyig. Akik megmártóztak már a kézműves mikrokozmoszban, azok tudják, hogy a játék nagy tétekben folyik, a jackpotra azonnal következhet a teljes lenullázódás. Szecskő Tamásnak sikerült a nagy bukás veszélyét úgy kiiktatnia, hogy a jackpot látótávolságban maradt. A 2007-es Rubintos kötelező tananyag bárkinek, aki jóban van magával. A 2006-os járt már nálunk. A rubintos ritka fajta: kékfrankos-kadarka keresztezés. Nem tudom, hogy mi hátráltatja az elterjedését, de ez egy pazar példány. Izgalmas, komplex, friss, jó közepes testtel, érett, építő tanninokkal és hosszú lecsengéssel. Az alkohol egy hangyányit megbillenti, de nekem az a plusz melegség jól esett. A Turán igazi egzotikum. A fajta festőszőlőként van elkönyvelve, de egyre többen kísérleteznek vele önálló borként. Nagyon erőteljes, gazdag és egzotikus illat: alapvetően rózsa és szamóca kis parfümösséggel. Kóstolva lágy, bársonyos, az alkoholt itt a sav nem tudja egyenesbe hozni. A tannin nagy és bársonyos, egyáltalán nem szárít. Érdekes színfolt, bár sav nélkül nehéz magasabbra kapaszkodni. A fehérek mind zamatosak, intenzívek és elegánsak. Különösen a 2008-as zöldveltelini és a szürkebarát tetszett. A Zöldveltelini a Mount Nelson Sauvignon Blanc illatorgiáját kínálja, jobb szerkezettel és annak túlfűtöttsége nélkül.

A beharangozás alapján Karner Gábortól vártam a legtöbbet. Úgy hallottam, hogy a Vitézföld kékfrankos Ráspi vagy Buttler trónját fenyegeti, és e hír megalapozottságát látszott alátámasztani az a prózai, de súlyos tény, hogy a 2006-os és a 2007-es egyaránt 4600 forint a Terroirclubban. Egy kóstolás nem kóstolás, de nekem mindkettő túl sok volt: brutál tannin, vágtató savak, 15 közeli alkohol. A 2007-es egy fokkal szelídebb. Míg Szecskő Tamás és Losonci Bálint borait a kifinomultság, az elegancia, a lágy érintésű tanninok jellemzik, a Vitézföld ledarálja a kóstolót. Hogy a harcoló felek egyszerre teszik-e le a fegyvert, és születik-e a csatamező fölött harmónia, azt csak a megrögzött terroiristák vélték tudni. A 2008-as Vitézföldnél mindenesetre taktikát váltott Karner Gábor, csak 2 hétig áztatta héjon a korábbi 4 helyett. Nekem sokkal rokonszenvesebb lett az eredmény, ő viszont 2009-től vissza akar térni a 4 héthez. A 2008-as Tavaszföldi Kékfrankos sillernek indult, de a kétnapos héjon áztatás is vörösbort csinált belőle. Műfajtól függetlenül nekem nagyon tetszett, és meggyőzött arról, hogy Karner Gábor kitűnő szőlőből dolgozik (ceterum censeo, sok az a 4 hét).

Losonci Bálint fehéreit ezúttal nem kóstoltam, a kékfrankosai viszont lenyűgöztek. Az Úrráteszi és a Gereg pannon klasszis-gyanús. A honi burgundi paradigma elvárásainak megfelelő Úrráteszi egészen halovány színű, ám hibátlanul tükrös. Az illata viszonylag zárt, aztán fokozatosan florális, szamócás jegyek kerülnek elő, némi vegetális beütéssel. Kifinomult, könnyű és elegáns. Egészen éteri bor. A Gereg kerekebb. Ez színben is sötétebb, zamatban is gazdagabb, és az ismerősebb cseresznye-vonalon mozog, de a fehér virágok itt is érezhetőek. Feltűnő mindkét bor esetében a leheletfinom tannin. Én a magam részéről elbírtam volna még egy kis érettséget, testet, de ez a puritán stílus egészen új arcát mutatja meg a kékfrankosnak. A 2007-es Nyitnikék (magyar frankos-kékfrankos házasítás) mindkét dűlőszelektált kékfrankosnál markánsabb, fűszeresebb, testesebb, az alkohol jólesően gömbölyít rajta. A dűlőszelektáltak inkább a haladóknak, a Nyitnikék viszont bárkinek nagy élmény.

Csite was right: a TőkésTársak munkája „tiszta, előremutató és értékteremtő”. Egernek új riválisa van.

Címkék: mátra losonci szecskő karner németh attila tőkéstársak n.a.g.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr911103530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.05. 08:09:17

AM, Hanna-t 3-szor bontottunk mialatt beszélgettünk, mindenkinek jutott hideg palack is, hogy lehet, hogy pont neked nem?? ;-)
Én innen is gratulálok a TőkésTársak megalakulásához, hajrá Srácok! :-)

Ray Tango 2009.05.05. 10:55:06

"Egy kóstolás nem kóstolás" -ez igaz, Karner Gábor borainál pedig végképp. Érdemes visszatérni mindenkihez egyenként is, sok kis csoda rejtőzik a pincékben. Hajrá Mátra, hajrá TőkésTársak!

Vizvári Pál 2009.05.05. 23:47:11

Mint a számok (és az "arany közép") embere, Karner Gábornak javasolnék 3 heti héjon áztatást...

gádbor 2009.05.06. 10:59:21

otthon Szecskő királyleánykája van bontva. Majd egy hete nyitva áll és semmit sem romlott az állapota. Illatban izgalmas friss, ízében mineralitás és terroir. Nekem tetszik.
Akárcsak a Losonci 2007-es nyitnikék kékfrankosa. Én, mint a vörösök területén kevéssé jártas borkedvelő, igen nagy örömmel fogadtam egy testes, de mégsem durva tanninjaival romboló vöröset. Az egri kékfrankosok mellett, vagy után kóstolva, különösen kidomborodnak az erényei.

lackó 2009.05.06. 11:18:11

Nekem a Szecskő királyleányka nem jött be, igaz, nem az említett eseményen kóstoltuk, nagyon érdekes illata van, viszont ízében kicsit üres...azt mondnám, hogy "vizes"...

@Vizvári Pál: miért pont 3? :)

gádbor 2009.05.06. 13:12:34

@lackó: én inkább azt mondanám, hogy az íze nem olyan könnyen érthető, mint azt az illata alapján gondolná az ember. elsőre én is hozzád hasonlóan nyilatkoztam, kisebb polémiába keveredve borértő(bb) ismerőseimmel.

lackó 2009.05.06. 13:40:33

@gádbor: velem a borértő(bb) ismerőseim is egyetértettek, lehet, érdemes lenne újrakóstolni, akár egyedül is.

lackó 2009.05.06. 14:18:53

Mármint, nem én leszek egyedül, hanem a bor...de végül az sem...a bor sosem lesz egyedül :D

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.06. 14:22:39

@lackó: és fontos hogy hagyj időt neki, és ne legyen túl hideg!

lackó 2009.05.06. 14:30:09

@ringsider: ok, majd ha sikerül, újrakóstolom, de Pestről nehéz lehozatni...egyébként ebben a sorban volt:

Tóth S. Áldozói Hordós Kereklevelű 2003
Légli O. - Sauvignon Blanc 2007
Bussay Rajnai Rizling 2007
Szecskő; Királyleányka 2006
Apátsági Hilla Cuvée 2006
Szászi Szigligeti Olaszrizling Kabócás 2006
Bott F. Juhfark Vinculum 2007

Ideje volt neki, és hideg sem volt...majd újrajátszik, ha sikerül.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.06. 14:48:29

@lackó: najó, ez egy elég komoly sor, jópár nagyágyúval!
finom, arányos, cizellált bor, legközelebb próbáljátok önmagában, hidd el, minden korttyal egyre szebb lesz! :-)

lackó 2009.05.06. 14:54:15

Bezony van, de a sorba sem véletlenül raktam be...majd megnézzük külön is egy más alkalommal, ha addig kitart a készlet.

Ha már illetékes vagy: Mátraaljáról tudsz valami tuti rozé tippet? Pl. Bárdoséké '08-ban hogy sikerült?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.06. 15:08:17

@lackó: sajnos idén már nem kóstoltam annyi mátrai bort!idei tippeim eddig amúgy lisicza és kislaki bormanufaktúra rozé, az egyik a klasszikus illatbomba, a másik a tartalmasabb kategóriában!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.05.06. 15:13:42

Kedves Lackó!
Az említett fehérborok Nálatok hogy szerpeltek?

lackó 2009.05.06. 15:16:07

@ringsider: mindkettőre gondoltam, a Lisiczának már csak egy szegedi elérhetősége kell, Légli Géza borát pedig remélem, barátilag sikerül összehozni :)

Köszönöm!

lackó 2009.05.06. 15:22:09

@drbarta: Tóth Sándor ch...bocs, kereklevelűje kicsit savszegény volt, de majd' 6 éves bor létére szépen tartja magát, Légli Ottó Sauvignonja lefelé indult a lejtőn, pedig pár hónapja még fejlődőképesnek tűnt, a Szecskő Leánykáról már írtam.

A többi bor pedig tökéletes, 8-9 pontos mintapéldány, tökéletes arányokkal, ideális állapotban, a csúcsponton. A többiek véleménye szerint is klasszis borok. A Vinculum pedig világklasszis. Erről a 4-ről csak superlativusokban lehet beszélni.

A Kabócás pedig valóban az általam valaha kóstolt, talán legszebb rizling, főleg annak tudatában, hogy rá 1 hónapra volt egy rizling kóstolónk is, amiről már beszámoltam...ö...valahol itt :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.06. 15:41:51

@lackó: lisicza elég mibilis,meg elég sok helyen terít, nem hiszem, hogy elérhetetlen lenn nálatok!
ha meg már Géza bora, a 2008-as Piros is palackban van már 1 hete, nagyon ajánlom figyelmetekbe, de 1 palack a minimum belőle :-)

Ray Tango 2009.05.06. 17:34:46

A Szecskő Királyleánykára visszatérve; 2006-os létére semmi öregedés nincs a borban. Szerencsére áll, mint a cövek. Kevés 2006-os magyar fehérborról mondható el mindez. Áradó virágillatok, míg ízében, minderális és ásványos némi füstösséggel.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.05.06. 20:01:42

Kedves Lackó!
Úgy kíváncsiságból, amikor a fenti sort is kóstoltátok, akkor egy főre körülbelül mennyi kóstolómennyiség jutott az egyes tételekből?

lackó 2009.05.06. 22:51:01

@ringsider: köszi, Lisicza rozéra BT-s ígéretem van, Géza két borát (merthogy egy rugóra járt az agyunk és a rozék mellé csak úgy játszásiból begondoltam egy sillert is) az egyik legautentikusabb forrástól várom :)

@drbarta: nem emlékszem a pontos létszámra, de nagyjából 12-13.an lehettünk az adott kóstolón. Csak úgy emlékezetből :)

lackó 2009.05.07. 01:11:24

@drbarta: ja, bocs, tehát a kóstolásnál így nagyjából 5 dl töltünk szét, gondolva a visszára is, így tételenként számolva kb. 4 cent. Jóreggelt.
süti beállítások módosítása