Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Iniesta, ezt kapd ki!

Canalicchio di Sopra Rosso di Montalcino 2007

2009.06.03. 06:35 - alföldi merlot

A Barcelona megmentette a terroirfoci becsületét. A zseniálisan háromszögelő szmörfök hipnotizálták a fájdalmas arccal zakatoló izomhibrideket. A Manchesterben egyetlen labdazsonglőr játszott, öncélúan, nagyképűen, egyedül, a többiek görcsösen próbálták előhívni azt, amit a csukadobáló hajszárító beléjük programozott. Míg Iniestáék Jimmy White legszebb napjait idéző gyorsasággal kombináltak és rekombináltak, addig Carrickék nem léptek túl a lengőteke összetettségi szintjén. Guardiola, az edző csodagyerek a győzelmet egy váratlan gesztussal Paolo Maldininek, a játékosmatuzsálemnek ajánlotta. Én nem kevésbé önkényesen legújabb kedvencemet Andrés Iniesta egészségére ürítem.
Kánálikkió di szoprá szerintem annyit tesz, mint fölső csatornácska, ami a csupa trilla olasz után lehangoló felismerés. Nemzetkarakterileg nyilván nem ez a meghatározó különbség, de kétlem, hogy a szintén decensen dallamos alkloáka nálunk például címkére kerülhetne. A birtok Montalcino északi oldalán helyezkedik el, stílusát tekintve szigorúan hagyománytisztelő, az éves összpalackszám 25 ezer, az árak rendíthetetlenül szolidak. A februári Brunellóbanzájig csak halvány folt voltak a periférián, de ez a rosso annyira szíven talált, hogy már be is jelentkeztem egy pincevizitre (watch this space).
Az olcsó és fajtiszta rossó kategóriában eddig a Lambardi volt a bombabiztos tippem, most elbizonytalanodtam. A hezitálás oka, hogy a Lambardi 2007-esét még nem kóstoltam, márpedig ez az évjárat állítólag extra überklasse. 2006 is ötcsillagos, de bufurcabb, lassabban érő, sokat ígérő, 2007 viszont mintha helyből ugraná meg azt, aminek 2006 immár három éve fut neki.
Tiszta és magabiztos bor. A Lambardi kapcsán írtam, hogy az első mozgató a szőlő maga, és itt újra ez a meghatározó élmény. Nincsenek hiperaktív és tájidegen aromák, a barrik nem öltöztet, nem sminkel. Sangiovese in purezza. A pohárba öntve bizalomébresztően világos és áttetsző. Az illat jellegzetes, komplex és jól definiált: fekete olíva, görögdinnye, faeper és szilva, a háttérben balzsamecet. Hívogató anélkül, hogy behízelgő lenne. Erős közepes test csiszolt savakkal és teljesen húzásmentes, érett tanninnal. Lendületes és elegáns. Sehol nem horpad be. A korty végén némi fanyarság és alkoholos hév. A lecsengés hosszú és újra fölidézi az illat jegyeit. Rosso di Montalcinónak tízes, de Alkesz algebrába konvertálva is erős hetes. 11 euróért best buy.
[A kép forrása: http://soccernet-assets.espn.go.com/]

Címkék: barcelona kóstolás best buy hétpontos 2007 montalcino rosso di montalcino canalicchio di sopra

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr381160509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyr Kahn 2009.06.03. 09:36:46

Sajnos ezzel a Rosso-val még nem próbálkoztam, de tudom ajánlani a kedvencemet a Tassi 2004-t... fan(t)a(sz)tikusan egyenes, természetes és harmonikus. Tényleg kíváncsi lennék hogy tetszene és mennyire értékelnéd e 2007-es remek Canalicchio di Sopra mellett.

Ha nekem foci, akkor olasz, csakúgy, mint a Rosso di Montalcino, igazi minőségi DOC "csapat", igaz nem "hipertoszkán", hanem hegyek lábánál lévő, azaz piemonti: Juventus egyébként, és már ürítettem is a brazil Diego érkeztének apropóján (csak, hogy ne legyen egyszerű: portugál vereset) :)

napoletano 2009.06.03. 20:53:03

ugye ertitek... ha egyszer "napoletano", akkor muszaj belepofaznom, mar csak a nev okan is...
Szoval, a Canalicchio-t nem kenne leforditani, ez egy helysegnev. A "sopra" valoban "felso" - az Alsogod - Felsogod kategoriaban...
Es "sangiovese in purezza" v. "sangiovese puro"
Szoval tkp. ez OFF - de ugy tunik, az unneples meltora sikeredett... egeszsegedre!

alföldi merlot 2009.06.04. 05:33:34

@napoletano: Köszönöm a pontosítást. (Természetesen azt sem kellene szó szerint venni, hogy Tök meg Pornóapáti, de az ember már csak ilyen, akkor is amikor elnevez, meg akkor is, amikor értelmez.)
süti beállítások módosítása