Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gere Attila Cédulás 2006

Tegnap ittam

2009.07.30. 06:00 - palack

Ajándék lónak, ne nézd a fogát! Na jó, de mi van, ha épp azért adták, hogy megnézzem? Ráadásul nem is az elfogult lóapa, aki az odvas, girbe-gurba fogsort is igazgyöngysornak tudja látni, hanem egy csalódott vásárló, aki mintegy specializálódott homárnak adta nekem mérgelődve, füstölögve. Belenéztem hát félve az állatorvosi ló szájába, ám a rothadás bűze sehogy sem akarta megcsapni előítélettől kihegyezett orromat. Nem beteg ez az állat, nincs neki semmi baja, sőt. Inkább csak rossz futamban indították. Mi a fenét keres ez a helyes lány a szomszédból a nagymellű playboy modellek között? Konkrétabban a hajtás után.

Kékfrankosra jellemző lilás bíbor színű, sötétetedő maggal. Alig átlátszó, kissé opálos. Közepesen intenzív, vonzó, kellemes illattal mutatkozik be. Édes és savanyú egyszerre. Tejszínes, epres, fűszeres meggylevest, füstösséget, körtét, céklát, csipetnyi borsot, néha pedig határozottan technokolt szagoltam ki a pohárból. Szárazpróbája tisztán finom füstölt sonkát árasztott. Kóstolva elsőre sima, selymes felszíne tűnt fel, majd szépen csiszolt, mégis hangsúlyos savai. Az egész korty a savak és a feszes gyümölcsös test játékáról szól, a tannin csak mellékszerephez jut. Nem éppen bonyolult: finom ízében konyakmeggy, málna, szép hordófűszerek és enyhe füstösség. Lecsengésében kissé nagyobb hangsúlyt kap a tannin, cserébe viszont közepesnél is rövidebb. Magabiztos bor: semmi bizonytalankodás, amit tud, stabilan hozza. Persze vibrálás és különösebb mélységek nélkül. Jólesik, csúszik, de a hátcimkén ígért izgalmat és egzotikus ízvilágot ne keressük benne.

A pontozás nehézsége alighanem egybeesik a fogyasztói csalódás könnyen-lehet-okával. Önmagában nézve, mintegy vakon, nagyon elégedett is lehetne a kóstoló. Finom, szórakoztató, gyümölcsös, szépen elkészített kékfrankos válogatás, sokkal szebb, mint a prestige volt. Bár egy kicsit rövid, mégis akár 6 pontot is kaphat. Öt-hatezer forintos felső középkategóriás küvéként, amely egyedivé hivatott tenni a magyar bort a világ borai közt, ahogy azt a hátcimke és a honlap vakmerőn vállalja - bizony így már másként tudok csak ránézni. Ebben az esetben nem több, mint korrekt, de nem túl tehetséges próbálkozás, azaz erős 4 pont. Mert ugye a szomszéd lány is a szomszédban néz ki jól és nem a playboy villában, az ajándék ló árára pedig semmiképp sem szabad rákeresni az interneten.

Címkék: 2006 kóstolás vörös négypontos hatpontos gere attila villány pinot noir kékfrankos medoc noir syrah

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr811276642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2009.07.30. 16:48:36

Annó a palackozás után jutottam hozzá 2 flaskához, klubtagos barátomnak köszönhetően kedvezőbb áron. Ez 2007 vége fele volt. Egyet még a karácsonyi időszakban kibontottam. Elég gyengécske volt akkor, egyszerű is, vékony is, kiváltképp a "válogatás" kategóriában. először megsértődtem, majd úgy döntöttem, hogy jó fektetés után nézzük meg a másikat. Hiába, egy bő 1 éves vörösbor nemigen tud kész lenni. Hiba volt felbontanom, el kell ismerni. idén tavasszal pecsételődött meg a 2. palack sorsa. pozitív csalódás volt az első élményhez képest. Érett, nem túl nagy testű, kedves és harmonikus bor képe maradt meg bennem. Érezhetően egyáltalán nem a tannin tömeg volt a cél. Részletekre már nem emlékszem. A pontszám azonban nem árfüggő, szerintem. Így inkább tartom reálisnak az "akár 6 pont" Drága? Ez az ár nekem is drágának számít. "Classicus" kategória ennyiért... Ám cseppet sem rossz bor.

kifli 2009.07.30. 18:29:31

aki lyet iszik 5-6 ezerért, az meg is érdemli

py 2009.07.30. 20:22:38

Elég nagynak tűnik a 2 pont különbség, a "paramétereket" hozzászámítva és anélkül. Még akkor is, ha elismerem, a plusz információk befolyásolják a kóstolást, akár még az élmény szintjén is (pl. ugyanaz a bor más-más árfekvés mellett elismerést vagy csalódást is kelthet). Az a gyanúm, ha ugyanez a bor "überbiodinamikus" lenne, akkor maradna a hatos, vagy feljebb is kúszna. Van erős szubjektív elem a borivásban az tuti... De valahogy mégis nehéz elfogadni, hogy ugyanaz a bor egyszerre legyen egy értékelésben 4 ÉS 6 pontos, attól függően, nézzük-e az árat és az ambíciót.

palack 2009.07.30. 21:22:29

Örülök, hogy célba találtam. Pont arról is szól ez a poszt, hogy egyrészt nem kell olyan véresen komolyan venni a pontozósdit. Másrészt - ezt már három hozzászólás is mutatja - van, akinek a négy is sok, van, akinek a hat is kevés.

Egyébként én általában az árat és szándékot figyelmen kívül hagyó pontozást követem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.30. 21:31:16

@palack: Az ár az egy számszerű adat amit a saját zsebének ismeretében mindig mindenki meg tud ítélni ráadásul kellően objektíven. Szóval a pontokba én nem számolnám bele az árat. A szándék meg nem mindig mutatkozik meg a borban és azt is lehet külön értékelni. A pont az maradjon inkább a bor értékelése... én meg majd eldöntöm, hogy iszom-e inkább két palack olcsó 5 pontos bort mint mondjuk egy palack drágább 7 pontost :) Vagy adott esetben szívesebben fizetek ki 5 rugót egy jó szándékú 6 pontosért mint 3 rugót egy esetlegesen kevésbé jó szándékú 7 pontosért.

Röviden, szerintem nem kell ezeket a dolgokat kombinálni, de nagyon fontos, hogy a fogyasztó tudjon ezekről is :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.31. 06:32:28

@BZoltan: Megérkeztünk régi kedvenc témámhoz: mennyi a piaci ára 1 pontnyi többletélménynek?:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.31. 06:50:21

@drbarta: Szerintem nem konvertálhatóak az egységnyi pontok sem pénzzé sem élményegységgé.
Régen a fórumon sokat beszélgettünk erről a tíz-pontos rendszerről és akkor abban egyeztünk meg, hogy a pontok nem összehasonlító, hanem leíró jellegűek. így egy 8 pontos borról nem mondható, hogy 20%-kal jobb mint egy 6 pontos.
A pontok inkább klasszisokat jelentenek és a klassziskülönbség az nem lineáris árkülönbséget jelent.

Sőt egy fröccsnek való irsai is lehet 6 pontos és sokkal olcsóbb mint egy igen kiváló 5 pontos villányi vörös :)

Szóval a lényeg az az, hogy a pontokat nem mint osztható, szorozható, összeadható számokat kell érteni, hanem viszonyítási alapnak és kategóriának. Szerintem legalábbis.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.31. 08:16:23

Kb hat pontig szerintem akár lineáris is lehet. E fölött hirtelen minden klasszisért többet és többet kell fizetni.
Egyébként nem halálosan komolynak szántam az előző hozzászólást. De biztosan sokan szeretik méricskélni hogy egy adott bor mennyire éri a pénzt saját értékrenden belül.
De ez nem jelenti azt hogy kizárólag olyan bort vennénk, ami belefér az előzetesen kikalkulált ár-érték egyenletünkbe, gyakran veszek olyan bort, amiről jó előre biztosan tudom, hogy nem ér annyit, mégis kíváncsi vagyok rá.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.31. 08:45:57

@drbarta: szerintem nem feltétlenül kerül többe egy magasabb pontszámú bor az alacsonyabb pontszámúnál. Pont erre írtam példának, hogy egy irsai is lehet 6 pontos és sokkal olcsóbb mint egy igen kiváló 5 pontos villányi vörös. Máris borul a matek pedig értékarányban mindkettő lehet jó. A pont az szerintem nem érték avagy árjelző.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.31. 09:18:09

@BZoltan: természetesen nem csak az ártól függ egy bor értéke, ha így lenne nem is kéne ezer helyen utánaolvasni, csak levenném a polcról azzzal az árplecsnivel rendelkezőt, amelyikhez hangulatom van. Én nem is ezt írtam. Én arra utaltam, hogy egyénileg mindenkinek van(ill. ezt nem tudom, de nekem biztos, és a post szerint Palack kollégának is) egy értékskálája, miszerint ha bizonyos pénzt fizet egy borért, akkor körülbelül mit szeretne érte kapni.
Ha az egyéni értékskálán egy bizonyos pontot/értéket/élményt olcsóbb pénzért kapunk meg , akkor az jó vásár/bestbuy, ha drágábban akkor az nem jó vásár. Ha 6 pontos irsait veszel ezerötért, az bestbuy, ha 4-5 pontosra sikeredik egy villányi 5 ezerért az egyáltalánnembestbuy(worstbuy?).
De ettől még nem borul a matek.
Az én saját ár/elvárt értékskálám egy darabig nagy átlagban lineárisan emelkedik, utána nüanszokért kell mélyen a pénztárcába nyúlni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.31. 09:28:27

@BZoltan: Bocs kicsit figyelmetlenül olvastam , amit írtál! Természetesen az egyénre jellmző ár/elvárt érték skála az különböző stílusú/kategóriájú/származású borok esetén más és más lehet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.31. 09:55:24

@drbarta: Igazad van tökéletesen. Ugyanakkor azért ott van az is, hogy amikor pénzt adsz ki valamiért akkor nagyon nem az íz/illat élményért fizetsz, hanem nagyon sokminden másért is.
Példának okáért egy kínai roleksz ugyanúgy fekszik a csuklódon és jó esetben ugyanúgy mutatja az időt mint egy eredeti Rolex... mégis ezerszeres árkülönbség van, pedig nincs csak mondjuk százszoros minőségkülönbség :) Szóval gyakran fizetsz olyan dolgokért is amik nem adnak extra élményt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.31. 10:46:46

@BZoltan: igazad van, de azok az egyéb tényezők is részesei az élménynek. Éppúgy, mint az érzékszervi értékek.
Viszont arra nagyon kíváncsi lennék, hogy tudnál -e példát mondani olyan borra, ami szenzációs érzékszervi értékekkel bír, koncentrált, de ezenfelül összetett, komplex, hosszú, elegáns, rétegzett és mindezentúl egyedi, azaz nem csak egyszerűen finom, hanem kolosszális és nem is hasonlítható máshoz, és ennek a hátterében elítelendő szemléletű előállítási munka áll,ill. nem megfelelő minőségű gyümölcs az alapanyag és ennek helyettesítése sok- sok technológiával történik?

py 2009.07.31. 11:20:16

@palack: Ha ez a "van, akinek a hat is kevés" én lennék, a félreértések elkerülése végett jelzem, hogy csak hipotetikusan írtam, hogy ha az épp aktuális organikus krédónak megfelelően készült borról lenne szó, akkor lehet, hogy ez a plusz információ nem lefelé, hanem felfelé módosítaná a "pusztán érzékszervi" (van-e ilyen?) hatost.

Bár sok Gere-bort kóstoltam, ezt éppen nem, mégis el tudom képzelni, minek is köszönhető ez a 4-6 ingadozás. Ezzel együtt én is úgy érzem, a pontnak inkább a kóstolási élényt kellene kifejeznie (ha nem is egzakt ódon, de egy akár nehezen meghozott értékelői döntést tükrözve), míg ezen pontszám és még inkább a leírás alapján mndenki eldöntheti, megér-e neki ennyit az adott bor.

Jómagam a tapasztalataim alapján mostanában "konfliktuskerülő" vagyok, vagyis inkább érjenek kellemes meglepetések a barátságos árfekvésben, mint csalódások a barátságtalanban :) Ez persze a vásárlásaimra vonatkozik, nem általában a kóstolási hajlandóságomra...

Még valami: ha már Gere, úgy érzem, a Gere-Weninger Franc méltatlanul háttérbe szorul. A korábbi évjáratai szerintem lenyűgözőek voltak, a Kopárt simán verték sorban kóstolva. (Nem mintha árfekvésben ezek ne lennének bőven túl a tűréshatáromon...)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.31. 11:34:42

@drbarta: kis túlzással bármelyik nagyüzemi stílusban készült újvilági bor. A Mondovino c. filmet láttad már? Az erről a kérdésről szól.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.31. 11:55:46

@BZoltan: Nem mintha újvilági borokban otthon lennék , de én mindig úgy képzeltem, hogy 300ft-os szőlőt alig látott förmedvények nem bírnak magas érzékszervi értékekkel.
Azok az újvilágiak amelyek viszont igen,és általában bele is kerülnek néhány ezer forintba, én mindig úgy gondoltam, hogy bár sokszor a technológia ad nekik stílust, és sok esetben így elvész az egyediség,de legalább érett alapanyag van a hátterükben.

lackó 2009.07.31. 12:09:00

@py: nekem en bloc tűnik úgy, hogy a Gere-Weninger borok valamiért jobbak (pl. a Cuvée Főnixben sose csalódtam).

py 2009.07.31. 13:37:19

@lackó: Igazad van, a Főnix/Phoenix tényleg nagyon rendben szokott lenni. Ennél bővebb összehasonlítása alapom viszont nincs, talán a G&W rozét kóstoltam, de például a Pinot-val (vagy újabban a Tempranillóval) még nem találkoztam. A Gere-borok közül pedig a 2000-es barrik CabSauv volt nagy élményem (kb. 4-5 évesen kóstolva; mármint nem én, hanem a bor...), a későbbi társai nem értek a nyomába.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.31. 14:45:40

@drbarta: A dolog azért ennél jóval árnyaltabb. A sokszáz dolláros/eurós borok termelésénél is meg lehet erőszakolni a természetet és lehet segédanyagokkal (a tengeren túl ugyebár ez engedélyezett) meg fordított ozmózissal, sűrítéssel, tanninpótlással, glicerinezéssel, savpótlással, irányított mikrooxidációval érzékszervileg mesés borokat készíteni... olyanokat amiket csont nélkül raknék a 7-9 pontos kategóriába.
Ezeknél a boroknál nem jópárezer forintos hanem soktízezer forintos árról van szó, itt az alapanyag is tökéletes de a termelő nem bízza a véletlenre sem a bizniszt sem pedig a robertparkerek 95+ pontját sem. Az ilyen helyeken nincsen évjáratingadozás, nincsen változó egyéni stílus, hanem kőkemény piacpolitika és biznisz.
Nézd meg a Mondovino című filmet. Ha nem találod akkor felteszem neked.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.01. 07:24:16

@BZoltan: Bizonyára igazad van, én nem igazán látok bele.Mondjuk ezek amiket írtál úgy tudom elképzelni, ha más nem az egyediség rovásra mennek. Inkább csak a párezerforintos kategóriánál maradva, mert ezekkel lehet inkább tapasztalatom, el tudom képzelni, hogy eleinte levennének az ilyen borok a lábamról, de ha módszeresen elkezdenék összehasonlítani termelőket,fajtákat, évjáratokat és újra meg újra ugyanazt kapom, akkor elképzelhetően hosszabb távon nem varázsolnának már el. Hosszabb távon fontos az egyediség, a stílus, illetve az a tény , hogy egy termelő önmagához képest is tudjon újat nyújatani.
A filmet igyekszek megszerezni.

wincellér 2009.08.18. 18:15:11

@palack: Ebből is az a tanulság, hogy a jó bort készen, érett állapotban kellene forgalomba hozni, még a Gere pincészetnél is.Gyakran a név, a cimke, az évjárat (2006), és bizony az ár is, sokat ígér, de a félkész bor bosszúságot okoz annak, aki ajándék céljára vette.Hogy majdan két évvel később már nem is olyan nyers, az nem vigasztalja azt, aki egyszer már lebőgött vele...két évvel korábban.
süti beállítások módosítása