Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Körbeinni a Balatont

Boros programok a magyar tenger partján

2009.07.31. 12:15 - BOB

Tikkasztó nyár. Tűző napsütés, szinte fojtogatóan nehéz levegő. Halk légyzümmögés, izzadt, borostás arcok. A vízparton palacsinta- és lángossütő bódék okádják magukból a forró sültolajszagot, még fullasztóbbá téve a nappalokat. A forróságban csak a magunkkal cipelt vizespalack kínál percnyi felüdülést. Normális ember ilyenkor reggel és este él, napközben legföllebb csak piheg és vegetál. Este viszont beindul az élet: e hétvégén és a jövő héten is kínál alkeszeknek programot a magyar tenger mindkét partja, a borba fojtott Plattensee. Mert nemcsak a sör tud hűsíteni.

A déli part egyik központjában, Balatonlellén, a vasútállomás és a móló közötti parkban ma este indul a hagyományos (illetve egész pontosan tizenhetedik) Lellei Borhét. Nekem évek óta az egyik kedvenc balatoni boros programom, lévén meglehetősen széles spektrumát vonultatja fel a dél-balatoni borászatnak. A zene néha kicsit hangosabb, mint kellene, a tömeg is nagyobb, mégis annyira megkedveltük a rendezvényt, hogy évek óta ehhez igazítjuk szokásos éves balatoni nyaralásunkat. Tíz napon át kóstolhatók a borvidék termelőinek borai Konyáritól Póczig, Bujdosótól Garamváriig. E mellett a "szokásos" programok is megjelennek, úgysmint kézművesek,  néptáncosok, koncertek és borkirálynő-választás (lehet benevezni az anyóst). Ha csak abba belegondolok, hogy az utóbbi pár évben mi fejlődésen ment át a Dél-Balaton borászata, már érdemes akár egy teljes hétvégét is szánni a Borhétre, esetleg egy vacsorával összekötve a szemesi Kistücsökben.

Most vasárnap ér véget, tehát megfelelő időzítéssel még elcsíphető a Badacsonyi Borhetek, mely az északi part legnevesebb borvidékének termelőitől ad ízelítőt. A móló és a vasútállomás közötti parkban (vagyis helységdinamikailag pont ott, ahol Balatonlellén is, lehet, hogy valami feng shuis varázslat állhat a háttérben, vagy flying festivalmaker, ki tudja) jóval kisebb területen és jóval kevesebb termelővel, mind a déli parton, de hosszabb időtartamban (18-a óta fut), ugyanolyan lelkesedéssel és persze szintén évek óta. Itt általában a Laposa- és Istvándy-borokért szoktunk lelkesedni, de kóstoltat Szeremley Első Magyar Borháza, Vargáék is metszik az aranyat, és vannak kellemes borok más, kevésbé ismert pincék kínálatában is. A bazalt varázsa, ugye. Szombat este pedig Tátrai Trend koncert, és máris kihagyhatatlan a rendezvény.

A végére egy kis jövőbe tekintés: augusztus 8-án, azaz jövő hét szombaton startol és augusztus végéig tart a Balatonfüredi Borhetek, mely az északi part fővárosában, a Tagore sétányon hivatott a Füred-Csopaki Borvidék hírnevét öregbíteni. A borok melett borlovagrendi avatásnak, néptáncbemutatóknak és fúvószenekari koncertnek is szem- és fültanúja lehet az odatévedő alkoholista.

Címkék: balaton programajánló badacsony balatonboglár borfesztivál 2008 balatonlelle balatonfüred csopak balatoni borfesztival

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr901279408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.07.31. 12:48:02

ebből egyértelmű, hogy a füredi a legjobb. A badacsonyi se rossz, de a lellei csak egy utánzat. Pont olyan mint az ajánlóból szerencsére kifelejtett almádi borhetek

eloszto · http://eloszto.hu 2009.07.31. 13:59:55

Szvsz egyértelműen a Badacsonyi Borhetek.

Fucksee 2009.07.31. 15:48:07

Balatonlellei rulez, 10 napon át délutántól késő estig szinvonalas műsorok vannak, csomó kajálda, meg a lényeg, a kb 50 boros házikó világhirű borászokkal, és az egészet relative olcsón, mert egy ezresért meg tudsz inni kb egy üvegnyi jófajta bort.

2009.07.31. 15:55:48

Én most voltam a keszthelyi bornapok megnyitóján (szerdán) de már több éve meglátogatom és egyértelműen a legprofibban leszervezett borkedvelő-találkozó. Badacsonytomajból is átmentünk oda, mert megérte. A badacsonyi bornapokon, de a keszthelyin is, nálam egy borász borai azok, amelyek között nem találok hibát: Borbély családi pincészet. Kóstol, véleményez.

www.BenKee.hu 2009.07.31. 16:18:57

Hát Mitya lehet te ezt így látod, szerencsére nem vagyunk egyformák ;) sztem mind kell a Balaton körém ide kell szervezni a programokat. Én ezeket is kevésnek találom. Sőt elő és utószezonban is sok ilyennel lehetne fűszerezni a Balaton környékét!

2009.07.31. 20:38:04

Apró kieg, hogy jelenleg a Laposa nem képviselteti magát Badacsonyban, viszont itt vannak Fischerék söröskupakos 1.5 literesekkel hütetlenül, of koz...

buBORék 2009.08.01. 09:03:27

Sziasztok!

Balmádiban is borfeszt van, a strandnál, mindenkinek ajánlom, remek hangulat!!
Mi itt leszünk...

BorÁszné 2009.08.01. 10:20:41

csak pár kiegészítés:
Badacsonyban ott vannak Laposáék, legalábbis én kóstoltam náluk...
Akiket még ajánlani lehet az az Imre borpince.
Almádiban a borfesztivál pedig említést érdemelne, ugyanis színvonalasabb, mint a badacsonyi, családias a hangulat és sok kitűnő borászat van jelen. Pl.: Balla Géza, Nyakas, Nyári, Csordás-Fodor, Wunderlich, Feind, Szeremley ...
u.i.: Borbélyéknak hiábtlan borai??? :-S

2009.08.01. 15:01:06

Kimegyek ma is, megkérdezem hol vannak, de szerintem sehol. A listán rajta vannak, de kint nincsenek.

kádkongató 2009.08.01. 21:13:45

@Helioport: Laposa=Bazaltbor
Nézd csak meg még egyszer.

hegyaljai 2009.08.02. 20:18:53

Balatonboglári Szüreti Fesztiválról írtam 6 éve:
"A vidékfejlesztésről vannak újsütetű vélemények, és szakértők. Szerintem a dolog ennél sokkal egyszerűbb. Vagy negyven éve valaki eltelepített 300 platáncsemetét Balatonbogláron, és ebből lett a Balaton átúszó verseny célpontja a „Platán strand”, és a Balatonboglári Szüreti fesztivál helyszine. Csaknem 50 éve valaki az intenzív mezőgazdaság, a munkaerő igényes kertészeti ágazat megteremtése érdekében szőlőket és gyümölcsösöket kezdett el telepíteni a Balaton déli partján. Ebből lett egy borvidék.
Valóban volt vagy 100 kertészmérnök, aki kutatott, az állami kutató intézeteknél hatékonyabban és eredményesebben a szőlőoltvány, a tápanyag gazdálkodás és a gyümölcstermelés területén. Ez volt az előző rendszer befektetése a humán erőforrásba. Ezek mellett integráltak vagy 3000 termelőt is, de ez már később a Balatonboglári Borgazdasági Kombinát idején volt.
Először volt 27 évvel ezelőtt, egy a helyi fiatalok által kezdeményezett felvonulás, amely évről évre növekedett. Létrehozták a magyar bor ágazat első valódi márkanevét a „BB”-t. Ehhez hamarosan pezsgő és üdítőital gyártás is kapcsolódott. Persze ahhoz, hogy mindezt a szocialista viszonyok mellett, egy a többségében a Szovjetunió és az NDK piacára termelő vállalat megcsinálja olyan személyiségek kellettek, mint az azóta sajnos elhunyt Mészáros Győző és Szendrődy Győző voltak. Az 1980-as évek közepén így a Fesztivál is nagyobb sebességbe kapcsolt, olyan elemekkel, mint a Borlovagrendek megjelenése más színvonalra emelte a rendezvényt. És azóta nincs megállás. Nem kell állami pénz, a magyar borágazat legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvényéhez. A főszponzorok – ezen belül a Balatonboglári Borgazdasági Kombinát – önjáróvá tették a rendezvényt. Van vagy százezer vendég a Dél-Balatonnak a Boglár körüli 30 kilométeres körzetében. Ez a potenciális vevőkör egy szolid árak melletti kitűnő borminőséget kap. Immár 27 éve. Az, hogy közben megszűnt az NDK, a BB-t privatizálták, nem számít. Valamikor egy színpad volt, most kettő van. Van „Kézművesek utcája” és „Borosgazdák Utcája”. A „BB” természetesen nem csupán főszponzorként, hanem kereskedelmi értelemben is meghatározója volt a fesztiválnak. BB kvíz, 15 elárusító faház, és a harmadik „B” a „BB” Beach Coctail bemutatója jól jelzi ezt. Persze a „Borosgazdák Utcája” 12 borkínálója is mind egykori „BB” alkalmazott, vagy legalább is anyja-apja ott lett a borágazat elkötelezettje. Az ő példájuk mutatja a korábbi szellemi befektetés megtérülését."
Az idén is lesz?

Cselcsillag 2009.08.03. 09:35:24

Töketlenek és sehol nem hirdetik magukat, de azért nagyon jó a Balatonalmádi borfesztivál is. Itt a balatonfelvidéki borászok mellett minden borvidékről van egy-egy meghívott borász. Évek óta standard Feind, Szeremley, Nyári Ödön mellett olyan pincészetek, mint Gál Tibor, Balla Géza, Lővér, Wuderlich, Mészáros Pál is színesítik a kínálatot, 17 napon keresztül.

öreghegyi 2009.08.03. 15:11:11

Füred nagyon okosan csak a balatoni, környékbeli borok fesztiválja. Almádiban szélesebb a merítés, ld. fent. Biztos hirdethetnék magukat, de a két és fél hét alatt évek óta minden nap teljes telt ház van.

Cselcsillag 2009.08.03. 18:20:43

@öreghegyi: Ezért megyek ide is és oda is...

nick: 2009.08.05. 21:51:59

Balatonfüreden mindig borfesztivál van a Balaton Borgalériában (a Silver Resort aljában)

kedves és hozzáértő a kiszolgálás, széles a választék (balatoni borokból), és igen kedvezőek az áraik

ha ott vagyunk, mindig hozunk pár palackot haza
csak sajnos hamar elfogynak...

nagy kedvenc a "saját márkás" Gyöngyözön nevű gyöngyözőboruk
nyári nagy melegben eszméletlenül jó - még ha nem is 100 pontos ;-)

...de Légli Géza borait is ott láttam eddig a legolcsóbban

Fűrészpor 2009.08.10. 15:49:55

És a balaton sounddal mi van?

Magg (törölt) 2009.08.13. 10:42:08

Háááát.....
itt vagyunk Füreden a borhetek nyitása óta.
Mára végigkóstoltuk az összes pince szinte összes borát (hárman vagyunk, mindenki mást kér és megkóstoljuk egymás borait).
Lehet, hogy mi vagyunk nagyon finnyásak, de igazából csak a Figula pince III nevű (2007-es Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot) házasítása, a szintén 2007-es Chardonnay Barrique, a Kékfrankos rozé, a Fülöp" nevű 2006-os Cabernet Franc és Merlot házasítása, illetve a Szabó és fia pincészet Csicsói Kékrankos+Cuvée bora ízlett.
Volt igazi iszonyat is: a Horváth borház szappanízű Chardonnay "remekműve".
A többi nagyjából felejthető......

vargabi113 2009.08.16. 11:54:35

@Mitya Ivanov:

"szerencsére kifelejtett almádi borhetek" ugyan,ugyan kedves Mitya... hát mi bajod Almádival? Lehet, hogy nem a legnagyobb, lehet, hogy nem a legprofibb, de a mienk... én lennt vagyok minden este (könnyű nekem, itt lakom:-))országos reklámkampány nélkül is minden áldott nap telt ház van, jó hangulat van, jó idő van. Ezen kívül mondjuk Füreddel ellentétben nemcsak a borvidék borászai vannak jelen. Meg talán egy kicsit emberléptékűbb. Tessék a teljes lista:
Bárdos és Fia - Mátra
Cse-Ki Pince - Füred-Csopak
Csordás-Fodor - Somló
Daróczi Nagy - Eger
Dobosi - Füred-Csopak
Feind - Füred-Csopak
Gál Tibor - Eger
Mészáros Pál - Szekszárd
Nyári Pince - Badacsony
Páll Pince - Tokaj Hegyalja
Schweiger - Füred-Csopak
Sipos Borház - Badacsony
Lővér Pince - Sopron
Szeremley - Badacsony
Vollain Pince - Füred-Csopak
Wunderlich - Villány
Zsebők Pince - Füred-Csopak
Balla Géza - Ared-Hegyalja

Ezen kívül Bolyhos pálinkaház, Csalló pálinkaház, fantasztikus sajtok, lacikonyha, kézművesek, stb...
És ezzel még nincs vége, ugyanis a borhetek után 08.27.-től 08.30.-ig Pálinkafesztivál ugyanott (Wesselényi-strand főbejárata)
Ha csak egy embernek csináltam is kedvet,hogy eljöjjön, már jól járt mindenki!!!
süti beállítások módosítása