Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Túlélni a kánikulát

Légli Géza Pirosbor 2008

2009.08.03. 06:00 - vörös és fehér

Megint meleg van, ilyenkor szépen lelassulok én is. Bor csak este nyílik, általában a teraszon, megvárva, hogy a nagy hőséget egy enyhe szellő kicsit megkergesse. Amíg erre várok, megolajozok egy friss ciabatta-t, teszek rá némi olasz vagy spanyol sonkát, szárított paradicsomot, mozarellát, rukkolát, és hűtök egy bort. Most például egy Pirosbort.

Légli Gézáról már hosszabban megemlékeztünk ezen a blogon, nem kezdek ismétlésbe. Viszont mindenkinek ajánlom, hogy ha a Balatonnál jár, menjen el hozzá, szőlőskislaki manufaktúrája nyáron pénteken és szombaton nyitva áll a látogatók előtt, aki pedig máskor menne, az keresse Gézát, érdemes. Én pár hete néhány órát eltöltöttem nála, kényelmes tempóban borozgattunk az árnyékos udvaron, miközben a gyerekeink Géza traktorját vették birtokukba. A teljes sort végigkóstoltam, majd’ minden borból vettem is, szépen sorban ki fognak nyílni a palackok.

Elsőnek a siller nyílt, ami itt 100% merlot-t, és pár napos héjon áztatást jelent. A bor színe tényleg piros, illata pedig a színt idézi: meggy, málna és ribizli keveredik benne, kis vaníliás cukorral megöntve. Ha az illat már-már szörpös jelleget mutat is, a korty határozottan boros. A 13-as alkoholt a savak kordában tartják, egyensúlyos, gyümölcsös és üde az összhatás. Lendület és tartalom találkozása ez a bor, amit szódával is kipróbáltam: remek úgy is. forgathatom jobbról balra, balról jobbra, ez bizony az egyik legjobb magyar siller, amit valaha is ittam. És úgy gondolom, hogy ezt illik hat ponttal megsüvegelnem. Ha jól emlékszem, 1500 forint körül van a pinceára, a Maligánból pár százassal többért elvihető, bár az most épp zárva van. Nekem mindenképpen jó vételnek tűnik ezen az áron.

Címkék: hatpontos 2008 siller légli géza olcsón jót tegnap ittam pirosbor

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr961283699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ray Tango 2009.08.03. 08:08:45

Jó kis írás, valóban a nyár egyik slágere a piros, szódával pedig a legjobb "málnaszörp felnőtteknek"! :) A pincétől pedig úgy tudom 1500 alatt beszerezhető.

éslkdfélsakdgsdgasdg 2009.08.03. 11:34:43

engem az a ciabatta fogott meg inkább, hú de jól néz ki:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.03. 12:06:12

Meglepő minőségű borai vannak Gézának, különösen ajánlom a vöröseket. 2000Ft-ért remekül, elegánsan és arányosan elkészített bort kapunk, ami még komplex is. Sok villányit megszégyenít 4-ed áron, és nem a szirupos újvilági. Igen drukkolok Gézának.

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2009.08.03. 12:50:29

"friss ciabatta-t, teszek rá némi olasz vagy spanyol sonkát, szárított paradicsomot, mozarellát, rukkolát"

Gratulálok a magyar szokásodhoz... :s

Egyél friss piaci magyar paradicsomotm Óvári sajtot és kapuvári sonkát.

Mindenkinek jobb volna.

takács bálint - zsebtévé 2009.08.03. 13:07:43

Most nagyot tágult a pupillám.
Mire beléptem kommentelni, eltűnt amire kontrázni indultam. Tán éppen kimoderálódott.
Azért leírom amit akartam, bár többek számára nem lesz érthető.
Szóval magamtól nem keztem volna el, de tökéletesen úgyanazt gondolom, mint "mosógép máté". Engem is mellbevágott a menüsor.
Mielőtt elküldtem volna, ránéztem mégegyszer, más is kommentált...

takács bálint - zsebtévé

vörös és fehér 2009.08.03. 13:11:45

@takács bálint - zsebtévé: @mosógép máté: szoktam. kecskesajtot is, magyar paradicsomot is. a múltkor pont lecsót ettem, írtam.

de szoktam ilyent is. a sonka nem volt magyar, bocs, de kapuvári izét, pizzasonkát hadd ne.
szerintem az összes többit itt gyártották.
illetve: az összes többit itt gyártották (olajat nem).

gibson 2009.08.03. 13:42:43

Ha nagyon gonoszak akarnánk lenni, ennyi erővel a könyvbe is beleköthetnénk, sem az írója, sem a szereplői, sem a nyelve, sem semmije nem magyar, sőt, esélyes, hogy Amazonról lett rendelve és még a pénzt is az amerikaiak kapták érte... :)

Vagy meg lehetne kérdezni, hogy milyen spanyol meg olasz sonka az, amit itthon gyártanak?

Vagy hogy egyáltalán, mióta gyártják ezeket a dolgokat, ahelyett, hogy termesztenék vagy sütnék vagy készítenék?

Túl sok labda volt ez nekem, túl magasan. Iszom inkább egy fröccsöt, mert ahhoz viszont nagyon meghoztad a kedvem. :)

Rui Blaaz 2009.08.03. 14:42:57

@mosógép máté:
ejnye, hó, hú, hű, bvzigyerek, már azt hittem te vagy ez:

homar.blog.hu/2009/07/24/ujra_lecsapott_a_mosogepszerelo_hu

a bódigábor az nem rokonod? esetleg? léciléci?

Rui Blaaz 2009.08.03. 14:53:25

tevárjámá, kisbódi, és azt kiszúrtad, hogy "FI.... CLUB"??

már azt hogy ez sem magyarul van?
szörnyű!

Rui Blaaz 2009.08.03. 15:01:12

és most nézzük meg, van-e problemma a "stróFASZámláló" szóval

Rui Blaaz 2009.08.03. 15:05:46

jó, akkor szedd ki a kérdést, ezt és még a strófásat is :-)

Rui Blaaz 2009.08.03. 15:57:28

a ciabattán látszik, hogy ferde a harapásod. lassan mindent kiadsz magadról, sanyi.

rakpartiróka 2009.08.03. 19:04:33

Beszarok. A sok beszűkült mélymagyar. mi a faszért ne ehetne olyan ételt, ami ízlik neki és történetesen nem szalonna, vagy hagyma. Komilyan mondom, nevetségesek vagytok. Remélem, Suzukival jártok és nincs mobiltelefonotok, tv-tek és számítógépetek. Télen meg nagyon figyeljetek, nehogy ukrán gáztól melegedjen a radiátor!!!!!!!

BOB 2009.08.03. 21:11:20

Ez az óvári sajt meg kapuvári sonka ez valami vicc, ugye? És hol marad a parizer meg a Liga margarin?

lackó 2009.08.03. 22:05:13

kell nektek index címlap.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.08.03. 23:17:10

Nekem mindegy, hogy mit eszik, ha az jó minőségű, és megéri az árát. Mi is örülnénk, ha kinn megvennénk a sajtunkat, mert az jó. De a legtöbbször nem az. Már a legolcsóbb lengyel trappista is megeszi reggelire a magyar "trappista sajtokat". Én is előnyben részesítem a magyart, ha az ugyanolyan minőségű, mint a külföldi termék.

vörös és fehér 2009.08.03. 23:57:19

@lackó: különben hol maradna a szórakozás? még a végén csak a borokról lenne szó.

takács bálint - zsebtévé 2009.08.04. 08:29:19

@rakpartiróka: Bocs. Én sem gondolom, hogy csak szalonnához csúszik jól a bor, közben meg kötelező sírva vígadni. Egyszerűen nekem hirtelen - nem tudom másképp kifejezni - nagyon "manageres"-re sikerült dumának tűnt. Most is tartom. Ezért első felindulásomban inkább mosógép máténak adtam a pontot, főleg, miután 1 mp alatt lett kimoderálva. Azóta visszakerült. Szóval jelen esetbe nem azzal volt bajom, ha valaki nem Suzukival jár és nincs mobilja (amiből egyébként igen sokat gyártanak itthon, mint ahogy Tv-t is), hanem amikor előadja, hogy beül a Cayenne-be, felteszi a Ray Ban-t, előveszi a Palm Topot és betolja a Norah Jones-t az Alpine-ba, mikor elindul Heinekent inni a haverokkal. Gondolom, hogy nem ez volt a szándék, de kicsit ilyenre sikerült.

takács bálint - zsebtévé - magyar ugar

Rui Blaaz 2009.08.04. 09:45:15

@takács bálint - zsebtévé:
valóban átaljön, hogy vf-nek nem okoz gondot a CORA-ban a szemmagasságban lévő polcokról választani (talán életében nem hajolt még legalulra), de a Cayenne valahogy nem ő. A hasát szereti és ez jól is van így, aperitifnek is megteszi az olvasása. Pláne ha az ember fia nem tud főzni... se sütni... stb.

A Heineken a kis ötágúval is szuper sör, nem adom!

Csak azt még, hogy a Palm Top az milyen márka? Mosógép? :-p

Rui Blaaz 2009.08.04. 09:51:07

@rakpartiróka:
a Suzuki japán, csak ideiglenesen itt állomásozik. (Ha ügyesek leszünk, elüldözzük.)

a gáz orosz.

DE! a felháborodásod jogos.

más:
kommenteli valaki a bort is?

Steff 2009.08.05. 00:29:36

A Sauska-siller szintén nagyon jó, 1500-ért nem is vészes.

nick: 2009.08.05. 21:02:01

a Pirosbor istenkirály - ahogy már vki be is kommentelte ide korábban ... ja, asziszem én voltam... :-P
nomeg Légli Géza is
főleg ő
egyszer hallottam élőben: nagyszerű ember
és mindez annak ellenére, hogy nem volt könnyű a dolga, úh még ezzel is be kellene súlyozni az így is dícsérendő teljesítményét...


másrészről a ciabatta emlegetése kicsit nekem is fura volt, mert részemről még mindig sonkás szendvics, függetlenül attól, hogy melyik összetevője hová való :-)
...bár én "ebben nem vagyok kommponens" :-D
mert bár sznob szeretnék lenni, de még sokat kell gyúrnom rá :-P

viszont Vörös és fehér még mindig messze jobb a sokéves átlagnál, és ebbe magamat is beleértem, úh ezért ne bántsuk már ;-)

főleg, hogy már Szent István is azt mondta, hogy annál nagyobb egy nép, minél több külföldi étel fogyasztható benne (vmek.oszk.hu/00200/00249/00249.htm) ... vagy ha nem is egész pontos a fogalmazásom, azért vmi ilyesmit ;-)