Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Lelle 17 pillanata

Muskotály, Caramel, szcientológia

2009.08.18. 06:08 - BOB

Hm, StirlitzMég egy fél litert abból a muskotályosból! - recsegte egy borízű hang, s a kérés nyomán valószerűtlenül sárgás folyadék csobbant a kivörösödött arcú, izzadt homlokú, kövérkés fesztiválozó kancsójának alján. Stirlitz ekkor megértette, hogy a balatonlellei Borhét immár végérvényesen turistaleitató rendezvénnyé lényegült át. Halkan elfordult, szája sarkában szomorú félmosoly jelent meg, majd leült egy padhoz és halkan jegyzetelni kezdett.

Stirlitz nagy lelkesedéssel vágott a küldetés teljesítésébe. Akkurátusan összecsomagolta túlélőhátizsákját, melybe egy egyszemélyes sátor és egy hálózsák került. Másik zsákjába egynapi elemózsiát, váltás alsóneműt és tisztálkodószereket készített, majd a két zsákot szorosan kerékpárjához rögzítette. Egy imperialista atomtámadás is túlélhető így - gondolta magában, majd jegyet váltott a Balatonlelle felé induló vonatra. Kora este érkezett meg a célállomásra.

A helyszínen mindent átható sülthússzag és a sétányon kirakodóvásár fogadta. Borfesztivál - gondolta Stirlitz. Stirlitz - gondolták a hússütők. Stirlitz halkan eltolta kerékpárját a vásározók tömött sora előtt, majd egy kerítéshez lakatolta. Óvatosan körülnézett, s a lebukás fenyegető rémével küszködve elővette titkos mobiltelefonját, melyen gyorsjelentéseket küldhetett a bázisnak. Küldetés megkezdve - szólt az első jelentés. A visszaigazolást jelző csippanás után Stirlitz gyorsan elrejtette a telefont. Megúsztam - gondolta.

A fesztivál bejáratánál kedves lánykák fogadták, és kezébe nyomtak egy füzetkét, mely az „Út a boldogsághoz” címet viselte. Kálomista vagyok - szabódott Stirlitz, de hogy el ne árulja magát, végül eltette a füzetet. Hm, szcientológusok - gondolta magában, de rendületlenül mosolygott. A sülthússzagot csak egy Caramel nevű énekes koncertjének hangereje múlta felül.

Hm, kóstolópohárStirlitz először kóstolópohár után nézett. Saját poharait kerékpáron és vonaton veszélyes lett volna magával hoznia, így a helyszínen kellett keresnie magának. A legtöbben két deciliteres műanyagpohárból itták a bort, mellé zsíroskenyeret ettek lilahagymával. Hm, kocsma - gondolta Stirlitz, mikor is az egyik standon végre üvegpoharakat pillantott meg. Balatonlellei hegyközség - hirdette a pohár felirata. Stirlitz magához vett egyet, majd megszemlélte. A pohár alig volt nagyobb egy deciliternél. Stirlitz tudta, hogy ha ebben megforgatja a bort, az egész környezetére nézve veszélyes lehet. Nincs nagyobb? - gondolta. Sajnáljuk, ez van minden standon - gondolta az informátor, majd együttérzéséről biztosította Stirlitzet.

Stirlitz száraz fehérborok után kutatott. Elsőként a Szentpály pince standjához ballagott, ahol sauvignon blanct kapott. Stirlitz nem tudta eldönteni, hogy olaszrizlingre, vagy chardonnay-re hasonlít a bor, mindenesetre sauvignonra nem. Hm, fajélesztő - gondolta magában, majd továbbállt. Nono, Stirlitz! - gondolta a fajélesztő.

Stirlitz megértette, hogy itt igazi kihívás lesz szép borokat találnia. A standok felénél palackozott bor sem volt, kancsóból mérték a lédiget a műanyagpoharakba, mellé obligát zsíroskenyér és lilahagyma dukált. Hm, gasztronómia - gondolta Stirlitz, majd megpillantotta Konyári Jánost, aki meglepő módon nem kóstoltatott, csak sétált a tömegben és beszélgetett többekkel. És a Konyári-stand? - kérdezte meglepetten Stirlitz. Összekötője később elárulta, hogy Konyáriék tavaly óta nem szerepelnek a Borhét kiállítói között, a standot eladták. Stirlitz lelke mélyén kezdte őket megérteni.

Később a Katona Borháznál Stirlitz végre talált használható kóstolópoharat is. Mellé sauvignon blanct kapott, olyat, amit spriccelve és káromkodva köpött ki később. Kiöntő classico - gondolta. Az Országh pincénél iható - fajélesztős, acéltartályos - chardonnayt, majd üres és jellegtelen olaszrizlinget kóstolt. Stirlitz ekkor már sejtette, hogy a pince nem a túlzott hozamkorlátozásról lesz ismert a jövőben. Az akácfában érlelt olaszrizlingre ezért már nem is volt kiváncsi, a barrikhordós chardonnayre pedig bár ne lett volna.

Hm, tömeg

Stirlitz ezután a Garamvári szőlőbirtok fehérborait vizslatta. Itt az irsai olivért találta az egyetlen érdekes bornak, mely a fajélesztősen szép irsai-illat mellé némi szerkezettel is rendelkezett. A többi kóstolt fehérbor túl steril, túl technológiai és túl sablonos volt, bár legalább korrektnek és ihatónak bizonyultak. Pócz Józsefnél a 2008-as zöldveltelini nyerte el Stirlitz tetszését. Ugyanitt újabb barrik chardonnayt is kóstolt, mely kuszált, szétlógóan fiatal és túl fás volt, ugyanakkor szép szerkezetű. Hm, fiatalság - gondolta Stirlitz, majd némi - felejthető borokkal tarkított kitérő után - Bujdosóék felé vette az irányt.

Korábban nagyon szerette Bujdosóék 2006-os szürkebarátját. A 2007-es utód kicsit túlérettebbnek és kicsit fásabbnak is tűnt, de az addigi fehérborokhoz képest így is felüdülést jelentett Stirlitznek. A 2007-es fehér Altanus pedig kicsit túlhűtve is figyelemre méltó szerkezetűnek bizonyult, nem is beszélve a 2007-es száraz traminiről, mely mindössze pár nappal a Stirlitz által kedvelt Aranyhíd előtt lett szüretelve, túlérettsége ellenére mégis szárazra erjedt. Hm, Bujdosóék - csettintett elégedetten Stirlitz, majd újabb jelentést küldött a bázisnak.

Stirlitz sejtette, hogy ha a fehérborok felhozatala ilyen gyenge, akkor vörös fronton még kevesebb babér fog neki teremni. Sejtése hamar beigazolódott. Éretlen, túlterhelt tőkékről árulkodó, néhol agyonfahordózott vörösborokat talált, még a 2006-os Sinai Cabernet Sauvignonban is lelt zöldes, nyers jegyeket. Stirlitz ekkor úgy érezte, hogy Magyarországon a cabernet sauvignon egyszerűen nem képes beérni. Emlékeiben felderengett egy Olmaia, egy Allora Lusso, és bármennyire is próbálta, nem tudta érettnek látni a balatoni vörösöket. Vigaszt ismét csak Bujdosóéknál lelt, ahol is a 2006-os pinot noir szépen mutatta, hogy a pincészetnél valóban komolyan veszik a minőséget.

Stirlitz ekkor már érezte, hogy a harci becsület (akármilyen borokkal kínozták is, nem köpött) bizony rányomta bélyegét gondolataira és érzéseire. Még egy utolsó pohár Aranyhíd megérkezett poharába, majd csendben elvonult, hogy kialudja magát, hisz másnap újabb fontos küldetés várt rá. Balaton - gondolta még utoljára, majd elnyomta az álom.

Címkék: balaton bujdosó borfesztivál konyári garamvári balatonlelle balatoni borfesztival pócz

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr301314728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esoember 2009.08.18. 08:52:44

Beszarás. Ott van az írás, nagyon ott van...

borkősav 2009.08.18. 09:05:41

Már tudjuk ki vagy stirlic, és ljubov tizedes már célba vett a lellei templontoronyból egy szlávia 631 es mesterstirlickilövő alkalmatosággal...

czudarka 2009.08.18. 09:37:51

Hatalmas cikk!!!!!!!!!!!!!!
Ilyenekre vágyom, persze a stílusra, mert amit leírt Bob /Stirlitz vajon tudja , hogy ő BOB?/ az sajna kétségbe ejtő! Nesze neked magyar bormarketing!

K....a-jó a cikk!

Gratula Bs (Bob Stirlitz)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.18. 10:12:47

Hát ja, ezt jól megírtad. :)

Nem azt mondtak az MW-k is, hogy a CabSav-ot egyszerűen ki kellene vágni a Balaton mellett??? Megint igazuk lesz ezeknek a terroir-majmoknak.

több biztosító 2009.08.18. 10:45:40

@akov: hát ez azért elég nagy butaság

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.18. 12:16:59

@több biztosító: hidd el, ezt mondták, nem is egy, hanem rögtön 2-3 is. Ez azután történt, miután az összes balatoni bort végigkósolták és jöttek az éretlen alapanyag jegyek minden CabSav-on.

A hazai éghajlat nem mindig optimális a CabSav-nak, Villányban és Szekszárdon sem érik be mindig, mondjuk 10 évjáratból egy párszor nem.

Egyébként igaz ez Bordeaux-ra is, ott sem mindig érik be ha hamar jönnek a szeptemberi esőzések. Vannak appellacio-k, ahol nem is nagyon van CabSav (pl. St-Emilion), mert ritkán érik be. Nagyon sok bordeaux-i borban brutális keserű, fanyar jegyek vannak, amik már sohasem fognak simulni/érni a palackban, nem egy ilyennel találkoztam.

CsigaBige 2009.08.18. 12:38:00

Csatlakozva az előttem szólokhoz: ez nagyon ott volt!

FL 2009.08.18. 12:40:26

Érdekes, eddig a legjobb Cabernet sauvignont a Katona Borháztól ittam, a 2003-as Wellness Selectiont... Nekem jobban ízlett, mint a '97-es Bock CS barrique, igaz, én a gyümölcsösebb vonulatot kedvelem inkább. Mások is itták (hozzáértők), és nekik is ízlett.

GentleSpecter 2009.08.18. 12:53:57

Én azért sikeresen berúgtam a gyanúsan édes muskotályoknak köszönhetően... Mondjuk én nem turistaként... Én itthon vagyok. :D
Itt ne profi borokat keressetek, ez a rendezvény már rég nem azért van, egyszerűen csak szórakoztat.

És hamarosan kezdődik a boglári...

GentleSpecter 2009.08.18. 13:00:48

Ja, és a Szőlősgyöröki Traminit meg kellett volna kóstolnod... (Szent Anna Borház, 2007) Szerintem nagyon jó bor.

Karnamantra 2009.08.18. 13:34:33

"Borfesztivál - gondolta Stirlitz. Stirlitz - gondolták a hússütők."

:D De rég hallottam, még zsenge webkettes koromban :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.18. 13:38:22

Ez jó írás ám! csak egy dolgot nem értek: "...majd a két zsákot szorosan kerékpárjához rögzítette. (...) ...majd jegyet váltott a Balatonlelle felé induló vonatra. " Hát ezt meg miért, de ha már igen, akkor meg minek??? :)

BOB 2009.08.18. 13:53:27

efes: másnap egy boglári kurfnival elbicikliztem Siófokra, ahhoz kellett a drótszamár. Meg persze hogy legyen mihez rögzíteni a zsákokat, mert kinek van kedve 2 hátizsákkal a hátán borozni, ugye. Vagyis a bicót is feltettem a vonatra, meg magamat is.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.18. 14:04:46

@BOB: Ez így racionális. Már azt hittem, hogy lustaság van a dologban... :)

több biztosító 2009.08.18. 14:05:55

@akov: kedves akov, nem azt vontam kétségbe, hogy ezt mondták, hanem azt mondtam, hogy elég nagy butaságot mondtak. a cabernet sauvignonnak szerintem sem tökéletes termőhelye magyarország, pláne nem egerben vagy a mátrában kell termeszteni, de hogy a balaton környékéről ki kellene innét irtani az írmagját is, az szerintem butaság. mint ahogy minden ilyen sommás kijelentés butaság, akár mw-ktől származik, akár csupán áhítatos tisztelőiktől

BOB 2009.08.18. 14:22:55

@efes: közel 50 kilométert tekerni másnaposan ... megfizethetetlen.

BOB 2009.08.18. 14:37:40

@több biztosító: azt hiszem, nem mondja azt senki hogy még az írmagját is ki kellene irtani. Azt viszont egyre több - és folyamatosan gyarapodó - tapasztalalat támasztja alá, hogy a 90-es évek elejének nagy cabernet sauvignon-telepítési láza igazából nem hozta meg a várt eredményt, mert a fajta úgy nagyjából 10 évenként egyszer érik be tökéletesen, és akkor is csak délen. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a magyar bortermelésenek olyan erős oszlopa lehet, mint amilyennek látni szerettük volna. Ehhez képest persze igen nagy mennyiséget sikerült belőle eltelepíteni, gyakran olyan fajták rovására, amelyekben ma talán több lehetőség látszik.

chateautorres 2009.08.18. 15:06:26

Talán néhány kéz elég lenne, amelyeken meg tudnám számolni, hányszor ittam itthon olyan cab sav bort, amelyiknek nem volt kesernyés vagy savanyú utóíze, és érzetre is érett szőlőből készült. Még a legjobb évjáratokban, és a legnagyobbaknál is sokszor érezhető, Villánytól Szekszárdon át Egerig. De hogy éppen a Dél-Balaton lenne az a hely, amelyik a legalkalmatlanabb termőhely ehhez a fajtához? Ez badarság. Lehet, hogy a talaj, vagy a terület mikroklímája más, mint pl. Villányban, de az a pár tíz óra különbség a napsütéses órák számában, semmit nem jelenthet. Én is ittam az elmúlt években kiváló Katona Wellnes-t már (bár most éppen nem azt sikerült kinyittatni), nagyon finom Konyári Pává-t fenn a Kis-hegyen, most pedig egy tényleg hibátlan Altanust Bujdosóéktól.
3 jó bor tíz év alatt...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.08.18. 16:15:50

@BOB:

nem hiszem, hogy nekünk vitánk van ez ügyben, legalábbis lényegi kérdésekben biztosan nincs. részedről csak a 10 évben egyszer érik be kitétellel nem értek egyet, de nem egzakt állításnak, hanem költői túlzásnak tekintem :)

kétségtelen, a 90-es évek elején sokan átestek a ló egyik oldalára, valóban oda is cabernet-t telepítettek, ahova nem kellett volna, hiszen azt lehetett eladni a legdrágábban

az a kijelentés viszont, hogy "a CabSav-ot egyszerűen ki kellene vágni a Balaton mellett", a ló másik oldalára esés tipikus esete, és mint ilyen, szimpla butaság

én meg nem szívesen esem sem ide, sem oda

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.18. 16:54:00

@AG 2.0: Nem én mondtam... csak idéztem (legjobb tudásom szerint). :)

benchmade 2009.08.18. 22:42:43

Jó cabernet sauvignon-t, amilyet Bob is említett, csak egyet ittam itthonról. Vesztergombi 2003-as szelekció. De az éghajlatváltozás nekünk dolgozik. Cca 20 év, és Olmaiákat iszunk:)

mossberg operator 2009.08.18. 22:58:47

A cikk nagyon jo, stilusa van! + a
"terroir majmok" kifejezesen az egyik hozzaszolasoban szejjel rohogtem magam :)

Raul75 2009.08.19. 12:56:56

Jó a cikk!
Annyit hozzáfűznék, hogy a Bujdosó és a Pócz mellett nekem a Koltai pince borai is tetszettek.
süti beállítások módosítása